Сценарій виховного заходу "Ну-мо,козаки!"

Про матеріал
Даний захід виховує у дітей повагу до історії нашого народу. Розвиває якості: спритність, витривалість, увагу, взаємодопомогу, відповідальність.
Перегляд файлу

            РОЗВАЖАЛЬНИЙ КОНКУРС «НУ-МО, КОЗАКИ!»

 

 Доброго дня вам, дорогі друзі! Рада бачити вас усіх у цю радісну хвилину. Сьогодні в нас свято, яке ми присвячуємо сильній половині людства, нашим юним захисникам. Сьогодні хочеться привітати всіх вас, дорогі хлопці, з вашим святом. Побажати вам щасливих років юності, радісних років навчання, довго жити, досягти мрії, звершити подвиги!

 В житті завжди знайдеться місце для подвигу. Але починати треба зі шкільної парти. І сьогодні  ми спробуємо здійснити маленькі подвиги.

 Із давніх часів наш народ умів захищати свою землю. Його сини – воїни – демонстрували зразки мужності, звитяги на полях битв із ворогами. Невмирущою славою покрили свої знамена козацькі полки Запорізької Січі у визвольній боротьбі під проводом Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Семена Наливайка…

 І недарма я згадала сьогодні козаків Запорізької Січі. Саме вам належить продовжувати їх справу, множити їх подвиги. І нам всім дуже хочеться бачити вас справжніми козаками.

 А чи ж справді ви є нащадками своїх дідів-прадідів, славних козаків українських? Ось це ми зараз і перевіримо!

(Методом жеребкування учасники конкурсу розділяються на дві частини – два курені:

«Кмітливі» і «Жваві»).

  • А тепер позмагаємось. Переможців чекає нагорода. А переможених сьогодні не буде, тому що кожний отримає надзвичайну насолоду від побаченого та почутого.

1 конкурс

«Привітання команд»

1. «Кмітливі»

Ми зумієм без вагання виконати будь-яке завдання!

2. «Жваві»

Козачата – хлопці браві, у змаганнях дуже жваві!

 

2 конкурс

Вікторина «Що я знаю про козаків»

 Ще до недавнього часу тема козаччини, взагалі історія виникнення Запорізької Січі, приховувалася і замовчувалася. Багато людей чимало зробили, щоб відкрити козацькі скрині, і тепер прагнуть дати кварту чистої джерельної води зі струмка козацької криниці. А чи ж були у козаків скрині? Дійсно, кожному відомо, що у козаків, насамперед, був кінь стрімкий, шабля гостра, шаровари червоного кольору…

 А що ще ви знаєте про козаків? Давайте-но пригадаємо історію…

(Командам (куреням) пропонуються питання з історії України та козацтва. Кожна правильна відповідь оцінюється в один бал. Відповіді можна доповнювати, виправляти, передавати іншій команді (разом із балом))

  1. Назвіть елементи козацького одягу? (Шаровари, жупан, кожух, смушева шапка, вишита сорочка, пояс із китицями)
  2. Як називається герб України? (Тризуб)
  3. Що символізує герб України? (Волю)
  4. Що символізує прапор України? (Жовтий колір – пшеничне поле, а синій – блакитне небо)
  5. Від чого пішла назва «Запорізька Січ»? (За порогами Дніпра)
  6. Для чого козакам такі великі штани та просторий жупан? (Для того, щоб вільно почувати себе в бою)
  7. Назвіть, щонайменше, трьох гетьманів України. (Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс, Байда-Вишневецький)

                                                                 - 1 –

8. Хто такий Устим Кармалюк? (Народний месник, який нападав на панів поблизу Вінничини)

9. Хто написав вірш «Ой, Морозе, Морозенку»? (Вірш народний)

10. Що таке курінь? (Слово має два значення:1) хатина із гілок та листя; 2) товариство козаків)

11. Що таке козацькі клейноди?(Святині Запорізького війська, які козаки брали з собою у всі походи)

12. Що таке бунчук? (Держак висотою до 2,5 метрів, зверху – маковиця – кулька, від неї донизу звисає пасмо кінського волосся)

13. Хто входить до курінної старшини?(Отаман, суддя, писар, кухар)

14. Звідки пішло прізвище та імя Богдана Хмельницького? (У діда і баби не було дітей. Сам Бог їм подарував цю дитину. «Значить він –Богом даний»,а знайшли хлопчика в хмелю)

Що ж, із істоорією у вас усе гаразд.

3 конкурс

У вільний від походів час запорізькі козаки любили , лежачи на животах, потеревенити, послухати розповіді інших, тримаючи при цьому в зубах коротенькі люлечки, так звані носогрійки. Люлька для козака – перша справа, рідна сестра, люба подруга. Він, як сів на коня, відразу запалить люльку та верстов із шість, а то й більше все смалить, не випускаючи її з рота. У запорожців, крім того, що кожен козак мав свою люльку, була ще «обчиська» люлька, - дуже велика, всипана намистом, коштовним камінням, різними бляшками, іноді з написом, як-от:»Козацька люлька-добра думка». З такої люльки потягувало ціле товариство чи гурт, коли обмірковувало якийсь захід чи задумувало проти когось похід.

 Отож, який козак без люльки? Зараз ми спробуємо виправити це становище. Нехай кожен із вас сам зробить для себе люлечку-носогрійку. (Кожен учасник отримує шматочок кольорового пластиліну. З нього він повинен виготовити собі люльку і, за своїм смаком, прикрасити її . Можна також допомагати один одному. Який із куренів впорається із цим краще і швидше).

- А поки наші козаки виготовляють люльки, ми слухаємо пісню у виконанні наших дівчаток

 

4 конкурс

Запорожці були здоровими і міцними, вільними від хвороб, умирали частіше на війні, ніж удома. Тому запорожці жили довго й весело. А які молодці були!

 Він сів на коня – не струснувся, не здригнувся! Торкнув ногами – і пішов, і пішов!

Тільки пилюга стовпом! І ви, напевно, вже зрозуміли, що не може бути справжнього козака без коня стрімкого, мов вітер. І, мабуть, заплющивши очі, ви можете собі уявити його: сильна спина, стрункі ноги, розкішна грива! Ось ви нам зараз і покажете, якого коня, на ваш погляд, повинен мати козак. (Виноситься дошка, на якій прикріплено аркуші паперу для кожного куреня. Учасники із зав’язаними очима малюють коня: хто голову, хто гриву, хто тулуб і т.д.)

5 конкурс.

Історики запевняють, що в часи Запорізької Січі творилася українська державність. Дуже вже пишалися козаки своїм національним одягом, своїми традиціями, своєю українською мовою. Та, хоч і знали її досконало, а все ж тримали на Мічі товмача. Його використовували для перекладів при розмовах їз людьми, які приходили на Січ і не знали української мови. Він мусив знати українську, московську, грецьку, волоську, турецьку і татарську мови.

Звичайно вимагати від вас знання стількох мов ми не будемо, та все ж, зараз перевіримо, як ви знаєте свою рідну українську мову. Ну ж бо, поміркуйте!

                                                    - 2 -

Табак - тютюн,     пушка - ?(гармата),    часы -?(годинник),   бутылка -? (пляшка),

Усы -? (вуса),             дубрава - ?(діброва), оружие-?(зброя),     печать-?(печатка),

Врач-?(лікар),      преступник-?(злочинець), лента-?(стрічка), очки-?(окуляри),

      Юбка-?(спідниця),    магазин-? (крамниця),   носки -?(шкарпетки), крыльцо-?(ганок),

Зонтик-?(парасолька), сахар-?(цукор),     чулки-?(панчохи),   погреб-?(льох),

Злость-?(гнів),            ладонь-?(долоня),    закром-?(засік),     туловище-?(тулуб),

Рюмка-?(чарка),         гвоздь-?(цвях),     люлька-?(люлька),    парус-?(вітрило),

Школьница-?(школярка),  топор-?(сокира),   ужин-?(вечеря),  опасность-?(небезпека),

Вещь-?(річ),   неделя-?(тиждень),   колодец-?(криниця).  кукушка-? (зозуля),

Бум ага-?(папір),  барышня-?(панночка), соблазн-?(спокуса), ссора-?(сварка).     

 6 конкурс

Для того, щоб налякати ворога, запорожці нерідко самі поширювали неймовірні чутки про свою силу й непереможність, змушуючи інших вірити у це. Серед них завжди були такі, котрих ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної, не брали. Вони могли відмикати замки без ключів, плавати човном по підлозі, як по морських хвилях, переправлятися через річки на повстині чи рогожі, брати голими руками розпечені ядра, жити на дні ріки, залазити й вилазити з міцно зав’язаних чи навіть зашитих мішків.

 Багато розповідали запорожці про силу своїх богатирів. Богатирі в них були такі, яких ніде не зустрінеш! А чи є богатирі серед вас? От ви нам зараз і покажете свою силу і непереможність.(Перетягування каната. Хто кого перетягне?)

7 конкурс

Особливою збройною силою Запоріжжя були січові нежонаті товариші. Вони несли воєнну і граничну службу, служили на перевозах та на митих станціях. За наказом кошового ходили в походи, та, взагалі, куди було треба.

 Жінки не допускалися на Січ. Тому козакам самим доводилося займатися домашнім господарством, хоч вони й були з ним мало знайомі. Та все у них виходило добре, бо були вони кмітливими у домашньому побуті. А ще були дуже винахідливими. За відсутності металевого посуду примудрялися варити собі страву у деревяних корцях, підкидаючи безупинно, один за одним, у корець розжарені на вогні камені, доки не закипала налита в посудину вода.

 Мабуть, ви вже зрозуміли, що зараз наші козаки будуть готувати собі їжу. І покажуть, на що вони здатні без жінок. А щоб їм було трохи легше, готуватимуть не якусь там маловідому козацьку страву, а добре відому, нашу, національну – український борщ!

(Куреням роздають набори листівок, на яких записані назви різних продуктів: овочів, фруктів, зелені, жирів, спецій, приправ. Вони повинні вибрати з цього розмаїття продуктів лише ті, які придатні для того, щоб зварити із них борщ. Вибрані листівочки кладуть на тарілочку і подають для оцінювання журі. У кого смачніше?)

Картопля          цукор             вода                смалець                        патисон

Кабачок            огірок            часник            буряк                             пшоно

Перець              помідор         хрін                 маслина                        петрушка

Рис                    кріп                сіль                 баклажан                      яблуко

Цибуля             редька            здір                 м’ясо                             полуниця

Квасоля            сало               морква            капуста                          вершки

Родзинка         бруква            сметана          лавровий лист              томат

Олія                 слива              гарбуз            болгарський перець      апельсин

 

     8 конкурс

Бувало, що козаки потрапляли у полон до ворога, але вони вміли непомітно, долаючи перешкоди, втекти на волю. А для цього їм необхідні були сила та спритність. Давйте перевіримо, чи мають такі якості наші козачата. Естафета «Стрибки у мішках».

                                                         -  3 –

9 конкурс   

 Будучи поетами і мрійниками в душі, запорожці завжди вибирали наймальовничіші і найкрасивіші місця для своїх тимчасових і вічних жител, залазити на високі скелі, усамітнювались у лісових пущах, піднімалися на високі кургани і, з висоти пташиного лету, милувалися краєвидами й віддавалися полону тихих дум і піднесених роздумів.

 Будучи справжніми цінувальниками пісень, дум і рідної музики, запорожці любили послухати своїх боянів, сліпців-кобзарів, нерідко самі складали пісні та думи і бралися за кобзу. На жаль, кобзи у нас із вами під рукою зараз немає. Але гарну українську козацьку пісню ми почути дуже сподіваємося. Розкрийте нам свій талант і душу! (Обидва курені виконують якусь пісню.) Оцінюється сама пісня та її виконання за такими показниками: злагодженість, темперамент, знання слів, кількість учасників, щирість та піднесеність.  У кого вийде краще!

  • Поки наша почесна рада підсумовує бали, ми подивимося художній номер від наших дівчаток.
  • Ну що ж, ви чесно і завзято змагалися між собою. І показали, що ви можете бути справжніми нащадками славних запорізьких козаків. Ви з гідністю пройшли всі випробування, натхненно виконували такі нелегкі завдання, і нам залишилося визначити і назвати найдостойніших.
  • Ці змагання – річ почесна.

Рада оцінила чесно.

Бачать всі присутні в залі,

Хто набрав найбільше балів.

Привітаймо переможців,

Славних наших запорожців.

(Слово надається журі, яке підводить підсумки і називає переможців. Отаману-переможцю вручається спеціальна грамота, всім козакам – медалі.)

  • Наше свято наближається  до кінця. Ми ще раз вітаємо вас, наші воїни, незрадливі сини Вітчизни! І нехай над нашою державою небо буде тільки мирним, а всі перемоги здобуватимуться у праці, навчанні, натхненні і коханні! Щастя вам, добра, радості, здійснення усіх ваших мрій! І нехай завершилась наша чудова подорож у славне козацьке минуле, та ви ще раз підтвердили, що козацькому роду – нема переводу!

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                  Підготувала:

                                                                   Вчитель початкових класів

                                                                   Камянської гімназії

                                                                   ПЕРЕПЕЛИЦЯ ІРИНА ІВАНІВНА

 

 

                                                                               

 

 

 

                                                        - 4 -

 

 

 

 

doc
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку