Сила пружності. Закон Гука

Про матеріал
Презентація до уроку вивчення нової теми - "Сила пружності. Закон Гука". Відповідає вимогам структури уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кожній людині протягом дня представляється не менше десяти можливостей змінити своє життя. Успіх приходить до того, хто вміє їх використовувати Андре Моруа

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань

Номер слайду 3

Фізичний диктант1. Сила – це … .2. Якою літерою - символом позначається сила?3. Якою є одиниця сили в СІ?

Номер слайду 4

4. Скалярною чи векторною є величина сила?5. Чому дорівнює 1 Н? 1 Н = …6. Як показують силу на рисунках?

Номер слайду 5

7. Вставте пропущені слова. «Силу, яка здійснює на тіло … дію , як декілька сил, що діють …, називають рівнодійною цих сил».

Номер слайду 6

8. Сили 10 Н і 7 Н діють на тіло в одному напрямку. Чому дорівнює рівнодійна цих сил? 9. Сили 6 Н і 4 Н, що діють на тіло, напрямлені протилежно. Чому дорівнює рівнодійна цих сил?

Номер слайду 7

10. На тіло діють дві сили по 5 Н кожна й спрямовані протилежно. Говорять, що такі сили … одна одну. 11. Переведіть до СІ: 58к. Н = … . 12. Переведіть до СІ: 113м. Н = … .

Номер слайду 8

1. Фізична величина, що є мірою взаємодії тіл. Причина зміни швидкості.2. FВідповіді

Номер слайду 9

3. Ньютони (Н)4. Векторна5. 1 Н = 1

Номер слайду 10

6. За допомогою напрямленого відрізка – стрілки7. «Силу, яка здійснює на тіло таку саму дію , як декілька сил, що діють одночасно, називають рівнодійною цих сил».

Номер слайду 11

8. Fр = 10 Н + 7 Н = 17 Н9. Fр = 6 Н – 4 Н = 2 Н10. Зрівноважують

Номер слайду 12

11. 58к. Н = 58000 Н12. 113м. Н = 0,113 Н

Номер слайду 13

Відтворіть висловлювання

Номер слайду 14

Команда Розтягнути/нахилити дає змогу збільшити чи зменшити малюнок або його частину і нахилити його по горизонталі чи вертикалі.

Номер слайду 15

Тема уроку: Деформація тіла. Сила пружності. Закон Гука. Мета уроку: дізнатися про деформацію тіл, її види, вивчити поняття сили пружності, визначити від чого вона залежить, сформулювати закон Гука.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Деформація – це зміна форми і (або)розмірів тіла. Деформація – це наслідок дії на тіло сили. Визначення

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Деформації, які повністю зникають після припинення дії на тіло зовнішніх сил, називають пружними. Деформації, які зберігаються після припинення дії на тіло зовнішніх сил, називають пластичними.

Номер слайду 20

1) розтягування2) стискання3) згин4) кручення5) зсувІснують такі види пружної деформації:

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Сила пружності — це сила, яка виникає під час деформації тіла і напрямлена протилежно напрямку зміщення частин цього тіла в ході деформації. Силу пружності позначають символом - Fпр. Одиницею сили в СІ є Ньютон [Fпр] = 1 H

Номер слайду 23

Сила нормальної реакції опори N Сила натягу підвісу Т

Номер слайду 24

Давайте тепер узагальнимо, які ж види деформації спостерігаються у різних частинах тіла людини ?У хребті - ? (стискання або згин)У нижніх кінцівках та ступнях ? (стискання)У м’язах рук ? (розтягування)У шиї під час повороту голови ? (кручення)У поясничному відділі під час повороту ? (кручення)А чи знаєте ви, які необоротні деформації у хребті людини можуть виникнути у підлітковому віці, якщо ви не будете слідкувати за своєю поставою ? Це сколіоз, кіфоз та лордоз. ПАМ’ЯТАЙ!!!ppt_x

Номер слайду 25

Фізкультхвилинка

Номер слайду 26

А тепер з’ясуємо, від чого залежить сила пружності ? На це питання відповів ще у 1660 р. англійський вчений Роберт Гук , коли йому було лише 25 років. У разі малих пружних деформацій сила пружності прямо пропорційна видовженню тіла і завжди намагається повернути тіло в недеформований стан: Fпр = - kx. Fпр. – сила пружності; х = l – l0 – видовження тіла; k – жорсткість тіла, що деформується (пружини). Фізичний зміст жорсткості тіла. Жорсткість тіла залежить від форми і розмірів тіла та матеріалу, з якого воно виготовлено. Чим більше значення k, тим менша деформація тіла. k = [𝑘] =

Номер слайду 27

Графічне представлення закону Гука. Чим більшою є жорсткість тіла, тим вище розташований графік. Оскільки сила пружності прямо пропорційна видовженню тіла, то графіком залежності є пряма.

Номер слайду 28

V. Закріплення нового матеріалу. Задача 1. Під дією якої сили пружину жорсткістю 50 H/м стискають на 8см?Дано: 𝑘=50 H/м 𝑥=8 см 𝐹− ? 0,08 м𝐹пр = 𝑘𝑥 𝐹пр = 50 H/м ∙ 0,08 м = 4 Н Відповідь: 𝐹 = 4 Н

Номер слайду 29

Задача 2. Під дією сили 15 Н пружина видовжилася на 3 см. Чому дорівнює жорсткість пружини?Дано: 𝐹 =15 Н 𝑥 =3 см 𝑘− ? 0,03 м𝐹пр = 𝑘𝑥 k = k = = 500 Відповідь: 𝑘 = 500

Номер слайду 30

Виступи експертів

Номер слайду 31

ppt_x

Номер слайду 32

Номер слайду 33

VІ. Запитання на закріплення вивченого матеріалу1. Що таке деформація? 2. Які види деформацій ви знаєте? Наведіть приклади. 3. Які деформації називають пружними? пластичними? 4. Дайте означення сили пружності. 5. Сформулюйте закон Гука. 6. Для яких деформацій виконується закон Гука?

Номер слайду 34

Успіх — це ще не крапка, невдача — це ще не кінець: єдине, що має значення, — це мужність продовжувати боротьбу. Вінстон Черчилль

Номер слайду 35

VІІ. Рефлексія – вправа “Світлофор”Дякую за урок! Бажаю успіхів і натхнення на весь день!ІХ. Домашнє завдання §19, вправа 19(1-4)

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 22.Сила пружності. Закон Гука
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
4011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку