Скринінг – програма для новонароджених.

Про матеріал
Скринінг – програма для новонароджених. Підготувала учениця 10 класу Ларжанського ЗЗСО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скринінг – програма для новонароджених. Підготувала учениця 10 класу Фурдуй А.

Номер слайду 2

Скри́нінг (від англ. screening — «відбір, сортування») — стратегія в організації охорони здоров'я, спрямована на виявлення захворювань у клінічно безсимптомних осіб в популяції.

Номер слайду 3

Мета скринінгу — по можливості раннє виявлення захворювань, що дозволяє забезпечити ранній початок лікування з розрахунку на полегшення стану пацієнтів і зниження смертності. Попри те, що скринінг сприяє ранній діагностиці, не усі скринінгові методи демонструють однозначну користь. Серед небажаних ефектів скринінгу — можливість гіпердіагностики або помилкової діагностики, створення неправдивого почуття упевненості у відсутності хвороби. З цих причин скринінгові дослідження повинні мати достатню чутливість і допустимий рівень специфічності.

Номер слайду 4

Розрізняють масовий(універсальний) скринінг, до якого притягуються усі особи з певної категорії (наприклад, усі діти одного віку) і селективний скринінг, вживаний в групах ризику (наприклад, скринінг членів сім'ї у разі виявлення спадкового захворювання). У державах пострадянського простору для позначення скринінгу також використовується термін диспансеризація.

Номер слайду 5

Скринінг новонароджених — масова програма з виявлення спадкових захворювань. Це перевірка всіх без винятку немовлят на наявність у крові ознак певних генетичних захворювань. Неонатальний скринінг новонароджених проводять у перші дні життя малюка, коли він ще перебуває в пологовому будинку. Для цього у дитини беруть кров з п’ятки і проводять лабораторне дослідження. Результати скринінгу новонароджених готові вже за 10 днів.

Номер слайду 6

Скринінг має як переваги, так і недоліки; рішення про необхідність скринінгу приймається шляхом зважування цих чинників. Переваги Скринінг дозволяє виявляти захворювання в їх ранніх, безсимптомних стадіях, на яких лікування ефективніше.

Номер слайду 7

Недоліки Як і будь-які інші медичні дослідження, скринінгові методи не є досконалими. Результати скринінгу можуть бути як неправдиво-позитивними, вказуючи на наявність насправді відсутньої хвороби, так і неправдиво-негативними, не виявляючи існуючу хворобу. Скринінг потребує витрат на медичні ресурси на тлі того, що більшість обстежених осіб виявляються здоровими. Наявність небажаних ефектів скринінгу (тривога, дискомфорт, дія іонізуючого випромінювання або хімічних агентів).

Номер слайду 8

Принципи скринінгу Хоча проведення деяких скринінгових тестів не вигідне, в цілому масові скринінгові обстеження забезпечують підвищення рівня здоров'я населення. Всесвітня організація охорони здоров'я в 1968 році розробила рекомендації щодо принципів скринінгу, які досі не втратили актуальність.

Номер слайду 9

Основні положення:1. Захворювання повинне представляти важливу медичну проблему 2. Повинно існувати лікування захворювання 3. Можливості діагностики і лікування захворювання мають бути доступні 4. Захворювання повинне мати прихований період

Номер слайду 10

5. Для захворювання повинен існувати метод дослідження 6. Метод дослідження має бути прийнятний для використання в популяції 7. Необхідно адекватно розуміти природний перебіг хвороби 8. Повинна існувати погоджена політика в необхідності лікування 9. Економічні витрати на виявлення випадків захворювання мають бути збалансовані із загальним об'ємом витрат 10. Скринінг повинен здійснюватися безперервно, а не «раз і назавжди»

Номер слайду 11

В Україні, проводиться неонатальний скринінг на 4 захворювання: фунілкетонурію (ФКУ), вроджений гіпотиреоз, муковісцидоз(МВ), адреногенітальний синдром(АГС). На два останні захворювання скринінг розпочато з 2013 року. Фенілкетонурія - це хвороба, яка змінює метаболізм (здатність організму засвоювати їжу). Діти, народжені з фенілкетонурією, не здатні метаболізувати фенілаланін (частина протеїну), який через це накопичується в крові. Така ненормальна висока кількість фенілаланіну перешкоджає нормальному розвитку мозку. Вроджений гіпотиреоз являє собою особливу форму гіпофункції щитоподібної залози. Вона вражає пацієнтів у той період розвитку, коли вся нервова система є дуже чутливою і може пошкодитися через тривалу нестачу гормонів щитоподібної залози. Якщо безпосередньо після народження не виявити порушення і не скоригувати його, то це приведе до розвитку кретинізму.

Номер слайду 12

Отже, перевагою цього методу скринінгу є можливість діагностування важких генетичних захворювань у дітей на ранніх термінах. Адже своєчасне лікування таких недуг дає можливість малюкам та їхнім батькам жити повноцінним життям. Недоліком процедури можна назвати “людський фактор” та хибнопозитивні результати, через які найчастіше виявляються “неправильні відповіді”. Однак цей показник дуже малий, на помилку з вини персоналу і неправильного забору крові припадає менше 1% з 100%.

Номер слайду 13

Дякую за увагу…

pptx
Додано
20 квітня 2022
Переглядів
1523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку