Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин

Про матеріал
Мета: сформувати знання учнів про способи орієнтування та міграції тварин, поняття «хомінгу»; розвивати спостережливість та дослідницькі якості учнів, вміння порівнювати, аналізувати, логічно мислити та робити висновки; виховувати інтерес до вивчення особливостей поведінки тварин, дбайливе ставлення до тварин та природи, сприяти розвитку інтересу до вивчення природничих наук.
Перегляд файлу

  7 клас

Урок 52.

Тема: Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин

Мета: сформувати знання учнів про способи орієнтування та міграції тварин, поняття «хомінгу»;

розвивати спостережливість та дослідницькі якості учнів, вміння порівнювати, аналізувати, логічно мислити та робити висновки;

виховувати інтерес до вивчення особливостей поведінки тварин, дбайливе ставлення до тварин та природи, сприяти розвитку інтересу до вивчення природничих наук.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: підручник, зошит, мультимедійне обладнання, презентація.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Вправа «Знайди пару»

Установити відповідність між явищем та його прикладом.

Явище

Приклади

А. Навчання

1. реакція собаки на кличку

Б. Безумовний рефлекс

2. їжаки в разі появи небезпеки згортаються в клубок

В. Інстинкт

3. мисливці помітили, що вовки, почувши гуркіт гелікоптера, почали ховатись у хащі, а не вибігати на простір, як це робили раніше

Г. Умовний рефлекс

4. діставання мавпою банана за допомогою палиці

 

5. захист самцем кладки яєць

 

6. аби співати шлюбну пісню, самцю треба слухати інших самців свого виду

 

7. рух кота до холодильника у відповідь на звук його дверей

 

8. слони змінили свою  поведінку відтоді, як на них стали полювати з рушницями: почалися пастися переважно серед дерев

 

9. птах будує гніздо

 

10. дитинчата мавпи тримаються за шерсть матері

 

11. досвідчена білка, на відміну від молодої, гризе горіх із найуразливішого місця – борозенки на шкарлупі

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Існує безліч історій про те, як собаки й коти знаходять дорогу додому, навіть будучи вивезеними з рідного краю за тисячі кілометрів. Вовки здатні пройти десятки кілометрів у пошуках їжі і повернутися назад у своє лігво. Поштові голуби завжди знайдуть дорогу додому, так само як і перелітні птахи та інші кочові тварини, здатні повертатися назад. Дане явище вивчалося багатьма вченими. Але досі механізм, який використовують всі ці тварини, до кінця не відомий.

 

Вражаючі випадки повернення додому тварин:

  1. В Англії кіт зумів знайти свій будинок майже за 70 км, витративши на це три тижні.
  2. Голландський кіт шукав свій будинок 5 місяців і пройшов 150 км.
  3. Американська кішка з Джорджії подолала дорогу додому в 320 км.
  4. Одна родина, повертаючись з відпочинку, загубила кота. Шість років кіт провів у поневіряннях, щоб дістатися додому. Кіт Семен став відомим: про нього написали в газетах, зняли короткометражний фільм «Історія кохання», а в 2012 році встановили пам’ятник. Тепер сумний бронзовий кіт з вузликом сидить на лавці. Кажуть, якщо його почухати за вухом і загадати бажання, воно здійсниться.

 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

Сьогодні на уроці ми познайомимося з явищем міграції тварин, розглянемо способи орієнтування тварин, які вони використовують під час міграцій, а також дізнаємося, що таке «хомінг». Запишіть, будь ласка, тему уроку в зошити.

 

Які органи або системи органів можуть допомогти тварині орієнтуватися?

 

Під час орієнтування у просторі тварини використовують різноманітні подразники: зорові, звукові, нюхові тощо.

Найпростішим прикладом орієнтування тварин є таксиси – спрямовані рухи організму стосовно подразника. Наприклад, позитивний фототаксис евглени зеленої, негативний хемотаксис інфузорій, які при додаванні у воду кристалика солі рухаються у протилежний від нього бік.

Однією з найдосконаліших «навігаційних» систем є ехолокація, за якої тварина видає високочастотні звукові сигнали та виявляє предмети за відлунням, що відбивається від них. Такий самий принцип військові використовують у радіолокаторах.

 

Чому тварини використовують високочастотні звуки під час ехолокації?

 

Прості форми ехолокації, коли тварини використовують її для орієнтування у просторі, використовують метелики-совки, птахи гуахаро. Досконаліші форми ехолокації властиві зубатим китоподібним і кажанам. Вони її використовують не лише для орієнтування, а й для полювання.

Здатність орієнтуватися яскраво проявляється у здатності тварин за певних умов повертатися  зі значної відстані на свою територію проживання. Це явище дістало назву хомінг.

Хомінг – це інстинкт, що проявляється у здатності тварин повертатися додому зі значної відстані.

 

Чому для пересилання повідомлень люди використовували саме голубів?

 

Інстинкт повернення додому найяскравіше проявляється у голубів. Саме тому люди тривалий час використовували їх для листування. Для повернення додому представники породи поштових голубів здатні подолати за день відстань у 200-500 км.

Для птахів характерні найскладніші форми орієнтації у просторі.

 

Що птахи використовують для орієнтації у просторі?

 

Багато птахів використовують наземні орієнтири для визначення напрямку руху – особливості ландшафту, дерева тощо. Проте, при міграціях на відстані у тисячі кілометрів для орієнтування птахи використовують положення Сонця на небосхилі або розташування зір на небі. Деякі з них можуть визначати положення магнітних полюсів.

 

Чому тварини вдаються до міграцій?

 

Міграція тварин – це періодичне переміщення тварин «туди і назад» між істотно відмінними середовищами існування.

Міграції можуть бути сезонними (переліт птахів або кажанів) та добовими (вертикальні міграції дрібних ракоподібних у товщі океану – до освітленої, прогрітої поверхні, де багато корму і назад на глибину).

 

Чи потрібна здатність орієнтуватися при міграціях тварин?

 

Для активної міграції тварині потрібне відчуття часу та напрямку. Здатність до міграції характерна для багатьох груп тварин. Багато видів птахів з настанням холодів та нестачею кормів летять на південь, у теплі краї. Проте в сезон розмноження вони завжди повертаються додому – до місць свого народження. Сивка бурокрила в кінці літа долає відстань у 130 тис. км до місця зимівлі, а наступної весни влаштовує гніздо за кілька метрів від минулорічного.

Вугор європейський зустрічається у прісних водах Європи, а в період нересту вирушає в Саргасове море. Дрібні новонароджені личинки розносяться течією океану, а потім пливуть до гирл річок, з яких припливли їхні батьки, та піднімаються вгору за течією.

На сотні та тисячі кілометрів мігрують деякі копитні ссавці (північний олень, антилопа гну), ластоногі, китоподібні та кажани. Ці кочівлі здійснюються щороку за певними міграційними шляхами.

Комахи, наприклад, сарана мігрують в пошуках їжі на сотні кілометрів, спустошуючи  посіви культурних рослин.

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Як дорослі особини риб знаходять шлях до Саргасового моря?

Учені припускають, що їм допомагають глибинні течії, а також орієнтація за температурою, солоністю води та запахами. На думку дослідників, за запахам орієнтуються лососеві риби. Їхні мальки вилуплюються з ікри у проточній воді річок. Через рік або два молодь більшості видів лососевих відпливає у море. Досягнувши статевої зрілості, риби повертаються на нерест саме в ту річку, де вилупилися. Знаходити правильний шлях їм допомагає здатність реагувати на запах, що закарбувався з народження. Регулярно пересувається на тисячі кілометрів до місця розмноження зелена морська черепаха.

2. Що спричинює міграцію тварин?

3. Завдяки чому тварини здатні до хомінгу? Як вони знаходять шлях додому?

 

VІ. Підсумок уроку

Чи виникли у Вас труднощі при вивченні цього матеріалу?

Що було найцікавішим на уроці?

 

VІI. Домашнє завдання: опрацювати § 45, завд. 4 ст. 181, вивчити конспект.  

 

docx
Додано
20 березня 2021
Переглядів
3138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку