Презентація "Тарас Григорович Шевченко"

Про матеріал

Цей матеріал можна використати на уроці літературного читання, а також під час проведення позакласних заходів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас. Григорович. Шевченко9 березня 181410 березня 1860

Номер слайду 2

Слова вітання: Добрий ранок!Добрий день!Добрий вечір!Привіт!Вітаю!Здоровенькі були!Здрастуйте!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ми живемо в УкраїніукраїнціУкраїнці люблять та шанують свій край. Нашу країну знають у світі і знають людей які принесли їй славу.

Номер слайду 6

Сьогодні ми з вами поговоримо про великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка!

Номер слайду 7

Дуже давно в українські бідній родині в селі Моринці (Черкащина) в маленькій старенькій хатині, але дуже охайній і чистенькій, жив маленький хлопчик якого звали Тарасиком. Жили вони дуже бідно, щоб прокормити родину - багато працювали.

Номер слайду 8

Батько Григорій Іванович – чумакував (возив пшеницю до Одеси та Києва) і двічі брав з собою у мандри Тарасика. Мати Валентина Якимівна була буде чутливою і безмежно люблячою мамою. Сім’я була не маленькою 5 сестричок і 2 братики. Старша сестра Катерина була йому за няньку, він її дуже любив та слухався Тарас був дуже розумним хлопчиком, допитливим, мрійливим, усім цікавився, мав дуже гарну пам’ять , любив природу, пісні і розповіді про минуле.

Номер слайду 9

Він раненько прокидався і біг до річки зустрічати сонечко, дасть йому Катерина маленький олівець і клаптик паперу і малює Тарас річку, дерева, квіти, а як немає олівця та паперу то малює палицею на піску. Він дуже любив слухати казки та пісні.

Номер слайду 10

Коли Тарасику було 8 років в нього померла мама, а коли стало 12 не стало і батька, втративши батьків Тарас пішов у найми, пасти ягнят. Тарасові з малечку доводилося тяжко працювати. Деякий час служив у дяка.

Номер слайду 11

З маленького хлопчика Тарасика виріс великий український поет та талановитий художник, якого почали його називати Тарасом Григоровичем Шевченком. Погляньте на відкрите обличчя, ясні очі, добрий та розумний погляд, пишні вуса. Його називають «Відомий син нашої української землі» та Кобзарем.

Номер слайду 12

У хлопчика рано проявилися здібності до малювання і складання віршів. Значна частина творів Шевченка присвячена пейзажам української природи, любові до рідного краю, до Батьківщини.

Номер слайду 13

Чому Кобзарем? Бо він написав написав збірку віршів, яку назвав кобзарем.

Номер слайду 14

Катерина, 1842 Шевченко дуже любив Україну і дуже за нею сумував бо протягом довго часу був змушений жити в неволі та на чужині, там він пригадував мальовничі куточки нашої природи і писав такі гарні чудові картини.

Номер слайду 15

Селянська родина, 1843 Аскольдова могила 1846

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Харків. В кожному українському місті споруджені пам’ятники Тараса Шевченко. До таких пам’ятників приходять люди і вшановують його, кладуть квіти щоб згадати добрив словом, вшанувати талант видатного поета в художника

Номер слайду 18

Львів. Київ. Канада. Франція. Чехія. Польща. Австралія. Бразилія. КитайІталія. Литва. Загалом налічується 1384 пам'ятники. З них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном, у 35 країнах.

Номер слайду 19

- Що вам запам`яталося найбільше про Шевченка?- Ким був Шевченко?Він писав про свою рідну українську землю про нашу з вами Батьківщину про її чарівну та дивовижну природу. Адже рідна земля, як рідна мати вона найкраща і одна єдина!

Номер слайду 20

Любіть Україну й у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов`їну.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Ви дуже розумні та старанні школярики!Чекаю вас на наступному уроці!

pptx
Додано
23 червня 2023
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку