Тема. Представники класу Птахи

Про матеріал
Представники класу Птахи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Представники класу Птахи. Ковалевська Вероніка

Номер слайду 2

Птахи – спеціалізований до польоту клас вищих хребетних. Вони живуть у наземно-повітряному середовищі, широко розселені й представлені численними формами. Налічується більше 8500 видів, об'єднаних в 39 рядів. Клас птахів ділиться на 3 надряди: пінгвіни; бескілеві птахи (африканські страуси, ківі); кілегруді (курячі, голуби, пастушки, журавлі, кулики, яструбині, сови, папуги, дятлові, горобині й ін.).

Номер слайду 3

1 – череп; 2 – лопатка; 3, 4 – кисть; 5 – передпліччя; 6 – ребра; 7 – хвостові хребці; 8 – куприкова кістка; 9 – таз; 10 – стегно; 11 – цівка; 12 – стопа; 13 – пальці стопи; 14 – гомілка; 15 – кіль; 16 – грудина; 17 – вороняча кістка; 18 – ключиця; 19 – грудні хребці; 20 - плече; 21 - шийні хребці; 22 - нижня щелепа; 23 - верхня щелепа. Скелет птаха (голуба)

Номер слайду 4

Характерні ознаки зовнішньої будови птахів:суха шкіра, без залоз, вкрита пір'ям;наявність крил;обтічна форма тіла;особливе розташування пальців на нижніх кінцівках і наявність цівки;наявність дзьоба;виникнення чотирикамерного серця, що призвело до повного поділу потоків венозної і артеріальної крові і теплокровности.

Номер слайду 5

Гоацин. Птах, який своїм зовнішнім виглядом нагадує якогось стародавнього ящера. Не великий – близько 60 см. Живе в Екваторіальній Південній Америці від Колумбії до Болівії. Гоацини майже не літають, більшу частину часу тримаються на деревах і рідко спускаються на землю. Цікавою особливістю цього виду є їх система перетравлення їжі. Все це відбувається за допомогою ферментації в великому зобу. Від цього гоацин володіє надзвичайно неприємним гнійним запахом. Саме тому європейські поселенці Південної Америки називали гоацина «смердючим птахом». Крім того м’ясо гоацина має різкий затхлий запах, неїстівне і ніколи не вживається в їжу навіть тубільцями.

Номер слайду 6

Південноамериканська гарпія. Великі хижі птахи з сімейства яструбиних. Довжина тіла гарпій доходить до 110 см, а розмах крил може перевищувати 2 метри. При цьому і важать птиці досить пристойно: до 9 кг. Як зрозуміло з назви, живуть ці яструби на рівнині в тропічних лісах Центральної і Південної Америки від Мексики до Бразилії. У південноамериканських гарпій неймовірною великі і потужні лапи, які здатні тримати дуже велику вагу. Пальці озброєні довгими чорними кігтями. Тож не дивно, що з сіл ці хижаки інколи забирають невеликих поросят і ягнят.

Номер слайду 7

Веєроносний вінценосний голуб. Досить великий птах із сімейства голубиних. Мешкає тільки в Новій Гвінеї, в основному в північній її частині. Довжина тіла до 74 см, маса до 2,5 кг. Вінценосні голуби вміють літати, але роблять це вкрай неохоче, лише в разі небезпеки. Велику частину часу проводять на землі, де збирають опалі плоди, насіння і ягоди. Цей вид голубів потрапив до рідкісних і вразливих видів. Чисельність птахів повсюдно скорочується. В основному це відбувається через непомірне і неконтрольованої полювання заради пір’я, а також з-за руйнування їх природних місць мешкання – заболочених лісів і лісів з сагових пальм.

Номер слайду 8

Бородач. Бородач, або як його ще називають, ягнятник – птах із сімейства яструбиних. Єдиний вид в роді бородачів. Це досить великі птахи з розміром тіла 95-125 см. Їх вага може досягати 7,5 кг, а розмах крил у найбільших представників доходить до 308 см. Бородачі живуть в основному в Передній і Центральній Азії, також зустрічаються в Східній і Південній Африці і в Південній Європі. У Росії цих птахів можна зустріти на Кавказі і зрідка на Алтаї і в Саянах. Але всюди рідкісний через переслідування людиною.

Номер слайду 9

Цікаві факти про представників класу Птахи: Вважається, що птахи походять від динозаврів групи терапод, і археологи дійсно знаходять скелети перших птахів, близькі за будовою до ящірок. І навіть саме пір'я, що покриває пташині тіла, є просто видозміненими лусочками!Птахи населяють всі екосистеми земної кулі, включаючи навіть Антарктиду. Наука, що займається вивченням птахів, називається орнітологією. Найменшим видом птахів у світі вважається колібрі-бджілка, довжина тіла якої не перевищує 5,7 см. Колібрі є єдиними в світі птахами, які можуть літати назад. Сови не можуть рухати очима, замість цього вони повертають голову до 270° без шкоди для здоров'я. Найбільш балакучим птахом вважається жако (сірий папуга). В середньому він може запам'ятати понад 1500 слів. Горловий мішок пелікана вміщає до 5 літрів води. Колібрі-бджілка

Номер слайду 10

Представники класу Птахи. Дякую за увагу!

Номер слайду 11

Використані джерела:http://zno.academia.in.ua/mod/book/view.php?id=1987https://www.miyklas.com.ua/p/biologiya/7-klas/riznomanitnist-tvarin-323580/zagalna-kharakteristika-klasu-ptakhi-380997/re-d003884e-f9f2-4108-92da-051c910ff2d6https://vsviti.com.ua/life/57368https://tut-cikavo.com/pryroda/tvaryny/ptakhy/897-ptakhi

pptx
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку