«Будова та біологічна роль органічних речовин»
10 клас
1.Закінчіть речення: Білки – високомолекулярні біополімери, мономерами яких є залишки ________ .
2. Яка група елементів належать до органогенних:
А О, Сu, Fe, Co; Б C, O, Hg, S; B O,C, N. H; Г F, P, O, I;
3. Амфотерні властивості означає:
А поводяться як кислота; Б поводяться як луг; В можуть поводитися як кислота або основа;
4. Білки, які містять усі незамінні амінокислоти називають:
А повноцінні; Б замінні; В незамінні; Г неповноцінні;
5. Як називається зв'язок, що виникає між аміногрупою та карбоксильною групами:
А водневий; Б дисульфід ний: В пептидний; Г гідрофобний;
6.Встановіть відповідність між рівнями структурної організації (конформації) білка та їх характеристиками:
1. первинна А дисульфідні зв’язки
2. вторинна Б кілька білкових молекул сполучаються між собою
3. третинна В організація білкової молекули, яка повністю або частково закручується в спіраль
4. четвертинна Г структура визначається якісним і кількісним складом амінокислот
7. Назвіть зображені класи білків, вкажіть їх функції :
8. Назвіть зображену сполуку та її складові частини:
1 2 3
9. Який процес зображено на малюнку?
10. Встановіть відповідність між білками та ї функціями:
1. Будівельна А імуноглобуліни
2. Захисна Б кератин
3. Транспортна В гемоглобін
4. Каталітична Г інсулін
Д пепсин
11. Розподіліть вказані характеристики та приклади на три групи:
І Моносахариди:
ІІ Олігосахариди:
ІІІ Полісахариди:
1 пентози, 2 гексози, 3 сахароза, 4 галактоза, 5 фруктоза, 6 глікоген, 7 хітин, 8 целюлоза, 9 гідрофобні,
10 гідрофільні, 11 солодкі, 12 не солодкі, 13 рибоза, 14 дезоксиробоза, 15 крохмаль, 16 мальтоза.
12. Встановіть відповідність між типами РНК та їх функціями:
1. Матрична РНК (мРНК, іРНК) А входить до складу рибосоми
2. Транспортні РНК (тРНК) Б транспортують амінокислоти до місця синтезу білкових молекул
3. Рибосомна РНК (рРНК) В спадковість
Г переносить спадкову інформацію від ДНК до місця синтезу
поліпептидного ланцюга.
13. Вкажіть складові частини нуклеотиду:
14. Доповніть характеристику білків, вставляючи пропущені слова:
Білки — це ______________ , які складаються з ______________. Виділяють _________ рівні структурної організації білка. Перший рівень є ланцюжком ___________ , які з’єднані ___________ зв’язками в певній послідовності. На другому рівні молекула має вигляд _____________або складчастої структури, яка стабілізована у просторі за допомогою ____________ зв’язків. На третьому рівні ці структури певним чином розміщуються у просторі та мають вигляд _____________. На четвертому рівні кілька ____________ ___________ об’єднуються в єдину структуру.