Тест. Зв`язки України з державами - сусідами.

Про матеріал

Україна прагне миру. Вона дотримується дружніх відносин з країнами - сусідами. Економіка, торгівля, обмін досвідом. Для учнів буде цікаво дізнатись про ці взаємозв`язки на уроках географії.

Перегляд файлу

Зовнішньоеономічні зв’язки України з країнами – сусідами.

Зовнішньоекономічні зв’язки стали більш актуальними і різнобічними, побудованими на основі рівноправності і взаємовигоди після того, як Україна стала незалежною, самостійною державою.

Найбільше значення у розвитку економіки України має зовнішня торгівля. Сьогодні задовольнити всі потреби населення зусиллями однієї країни важко. З цим завданням можна впоратись лише за умов добре розвинутої зовнішньої торгівлі. Зовнішня торгівля України складається з експорту і імпорту товарів і послуг . Довший час зовнішня торгівля України характеризувалась негативним сальдо, але в останні роки , завдяки пожвавленню торгівлі з країнами Європи, сальдо стало позитивним.

Розвиток нашої держави тісно пов’язаний з її зовнішніми зв’язками з іншими країнами світу. Особливо велике значення мають економічні зв’язки, які здійснюються у формі зовнішньої торгівлі, міжнародної спеціалізації та кооперування, вкладення капіталів. обміну робочою силою, науково-технічною інформацією. Послугами. Вони відіграють велику роль в економічному розвитку України.

З багатьма видами продукції Україна намагається вийти на світовий ринок . Зокрема, товари від нас вивозяться в 107 країн світу . Однак, ці товари мають низьку конкурентоспроможність , тому щоб Україна могла вийти на світовий ринок їй потрібно підвищувати якість товарів.

Дуже важливе значення у зовнішній торгівлі має співвідношення у експорті та імпорті сировини й готових виробів, їх асортимент. Найвигідніше для країни, коли в експорті переважає наукомістка готова продукція, а в імпорті — сировинна група товарів . Однак 80% експорту України становить сировина.

Таким чином, у зовнішніх зв’язках країни є ще значні проблеми , які чекають свого вирішення . Важливе місце у зовнішній політиці України займає Білорусь. Зовнішньоторговельний оборот між двома країнами у 1996 році перевищив 1, 4 млрд. доларів США. Україна в цілому посідає друге місце в зовнішньоторговельному обороті Білорусі.

Взаємини України з Молдовою визначаються активною конкретною діяльністю — створені транспортні коридори та митниці, узгоджено розподіл майна залізничного транспорту та інших об’єктів.

Активно розвиваються відносини з Азербайджаном, Грузією та Вірменією. З першими двома державами укладено багатообіцяючі угоди про створення транспортного коридору Закавказзя — Європа.

Динамічно розвиваються відносини з Республікою Казахстан. Досягнуто ряд важливих домовленостей щодо кооперації в галузі машинобудування, енергетичного комплексу та енергомістких виробництв.

Особливе значення мають для України її стосунки з безпосередніми західними сусідами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною.

Українсько-польські відносини набрали характеру стратегічного партнерства. Тісною є координація дій двох країн у європейських політичних та економічних структурах, міжнародних організаціях. Істотно зріс зовнішньоторговельний товарообіг.

У повоєнний період країни Південно-Східної Європи досягли досить високого рівня індустріалізації. Велику допомогу в цьому надав колишній СРСР.

Енергетика. Вона базується переважно на ТЕС (працюють на кам’яному і бурому вугіллі) та ГЕС, побудованих здебільшого на гірських ріках і на Дунаї (наприклад, „Залізні ворота” в Румунії). Функціонують АЕС у Румунії (1 реактор, що дає 9% електроенергії), Словенії (1 реактор, який виробляє 42% електроенергії), Болгарії (4 реактори, які виробляють 44% електроенергії). Щорічно країни Південно-Східної Європи виробляють 176,2 млрд. кВт електроенергії. Нафтопереробна промисловість розвинута в Румунії та Хорватії.

Чорна металургія. Галузь найбільше розвинута в Румунії, Болгарії, Боснії та Герцеговині, які крім власної сировини, імпортують її зі Східної Європи (залізна руда – з України і Росії, вугілля – з Польщі та Чехії).

Кольорова металургія. Створена після Другої світової війни, ця галузь розвивається на власній сировині. Країни регіону виробляють мідь (Болгарія), свинець і цинк (Румунія, Болгарія), алюміній (Сербія, Хорватія, Боснія та Герцеговина).

 

Машинобудування. Воно є головною галуззю за сумарною вартістю продукції. Переважає загальне і середнє машинобудування. Серед продукції: автомобілі (Румунія (завод Dacia) – 194,8 тис. автомобілів, Словенія – 177,9 тис., Сербія – 14,1 тис.), морські судна (Румунія, Болгарія, Хорватія), електровози й тепловози (Румунія), електрокари (Болгарія), трактори (Румунія, Болгарія), верстати та електротехнічне устаткування (всі країни).

 

Хімічна промисловість. Ця галузь значно розвинута в Румунії (добрива, сода, кислоти, оргсинтез), Болгарія (сода, парфумерно-косметичні вироби), Хорватії та Словенії (оргсинтез на імпортній сировині).

 

Лісова, деревообробна й меблева промисловість. Найбільш поширена вона в Румунії (на базі лісових масивів в Карпатах) та Словенії. Румунія є значним виробником меблів із натуральної деревини. Численні майстри виготовляють дерев’яні сировини.

 

Легка промисловість. Вона є традиційною галуззю економіки країн регіону. Її розвиток зумовлений наявністю місцевої сировини (вовни, шкіри, хімічних волокон) і значною кількістю трудових ресурсів. Розвинуті швейна, трикотажна, взуттєва, галантерейна галузі.

 

Харчова промисловість. Галузь, будучи однією з найдавніших і традиційних, переробляє значну кількість сільськогосподарської продукції, виробленої в регіоні. Досить розвинутими є плодоовочеконсервна промисловість (у всіх країнах), виноробство (Болгарія, Молдова, Румунія), тютюнова (Болгарія, Молдова, Македонія, Боснія і Герцеговина), кондитерська (Сербія, Молдова, Хорватія), олійно-екстракційна промисловість на базі ефіроолійних культур (Болгарія традиційно посідає перше місце у світі за виробництвом трояндової олії).

Молдова

 

      Меблева, більшість галузей легкої та харчової промисловості працюють переважно на експорт

       Промисловість. Основу електроенергетики складають теплові електростанції, які працюють   на привізному вугіллі. Найбільша з них — Молдавська — розміщена в Тираспольському районі. У Кишиневі й Бельцях діють ТЕЦ. На Дністрі побудовано Дубоссарську ГЕС. Машинобудівні підприємства виробляють електронно-обчислювальні машини, електродвигуни, низьковольтну апаратуру, електроапаратуру (Кишинів, Тирасполь, Бельці, Бендери). Машинобудівна галузь випускає також технологічне обладнання та машини для харчової промисловості, сільського господарства, товари широкого вжитку. У Кишиневі діють заводи — тракторний, холодильників, харчового обладнання, в Тирасполі — авторефрижераторів, у Бельцях — електроосвітлювальної апаратури, сільськогосподарського машинобудування, в Сороках і Окниці — технологічного обладнання, в Рибниці — насосний завод. Хімічна промисловість представлена підприємствами штучної шкіри, гумотехнічних виробів, лакофарбовим виробництвом у Кишиневі, хімічним заводом у Тирасполі та біохімічними заводами в Бельцях, Бендерах та Унгенах. У Кишиневі, Тирасполі, Бельцях, Бендерах розміщено деревообробні підприємства. Текстильна промисловість представлена бавовняним комбінатом у Тирасполі, текстильно-ткацькими фабриками в Бендерах, Бельцях, Оргеєві. У Бендерах побудовано шовковий комбінат. Трикотажне виробництво зосереджене в Кишиневі, Рибниці, Сороках.

 

Завдання: Прочитайте текст. Заповніть таблицю.

 

 

 

Тестові  завдання

до теми уроку «Зв’язки країн – сусідів з Україною»

 

№ п\п

Місто

 

Назва держави

1

Тирасполь

Теплова електростанція

Молдова

 

 

Виноробство

Болгарія

 

 

Трояндова олія

Болгарія

 

Кишинів

електродвигуни

Молдова

 

 

Холодильники «Атлант»

Білорусь

 

 

Кондитерська промисловість

Сербія

 

Кишинів

Теплова електростанція

 

 

 

 

 

 

 

Виноробство

Румунія

 

Тирасполь

електродвигуни

 

 

 

Сода

Болгарія

 

 

Трактори

Білорусь

 

Бельци

Теплова електростанція

Молдова

 

 

 

 

 

Бендери

електродвигуни

Молдова

 

 

 

 

 

Дубоссари

Гідроелектростанція

Молдова

 

 

Кондитерська промисловість

Хорватія

 

Сороки

Трикотажне виробництво

Молдова

 

 

Автобуси «Ікарус»

Угорщина

 

 

 

 

 

Кишинів

холодильників

Молдова

 

 

Виноробство

Молдова

 

 

 

 

 

Тирасполь

Бавовняний комбінат

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рибниця

Насосний завод

Молдова

 

 

 

 

 

Унгени

Біохімічний завод

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тирасполь

авторефрежиратори

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кишинів

Пвдприємства штучної шкіри

Молдова

 

 

 

 

 

Бельци

Електроосвітлювальна апаратура

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тестові  завдання

до теми уроку «Зв’язки країн – сусідів з Україною»

 

№ п\п

Місто

 

Назва держави

1

Тирасполь

Теплова електростанція

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кишинів

електродвигуни

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кишинів

Теплова електростанція

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тирасполь

електродвигуни

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бельци

Теплова електростанція

Молдова

 

 

 

 

 

Бендери

електродвигуни

Молдова

 

 

 

 

 

Дубоссари

Гідроелектростанція

Молдова

 

 

 

 

 

Сороки

Трикотажне виробництво

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кишинів

холодильників

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тирасполь

Бавовняний комбінат

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рибниця

Насосний завод

Молдова

 

 

 

 

 

Унгени

Біохімічний завод

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тирасполь

авторефрежиратори

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кишинів

Підприємства штучної шкіри

Молдова

 

 

 

 

 

Бельци

Електроосвітлювальна апаратура

Молдова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
6201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку