151-200

Додано: 17 грудня 2023
Предмет:
53 запитання
Запитання 1

Проведено дослідження води, які відібрана із шахтної криниці. Установлено: прозорість – 18 см, колір – 15°, запах – 3 бала, жорсткість 12 мг/екв, окислюваність – 4 мг/л, вміст азоту амонійного – 0,2 мг/л, азоту нітратів – 0,05 мг/л, хлоридів – 80 мг/л, колі-титр – 80, колі–індекс – 12. Обгрунтуйте гігієнічний висновок щодо якості питної води.

варіанти відповідей

Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідним є проведення її дезактивація

Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідним є проведення її знешкодження

Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідним є проведення її очистки

Вода відповідає гігієнічним вимогам

Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідним є проведення її знезараження

Запитання 2

Проведено лабораторне дослідження води. Отримано результати: запах – 2 бали, прозорість – 30 см по шрифту Снеленна, колірність - 20° С, сухий залишок – 900 мг/дм3, сульфати – 250 мг/дм3, хлориди – 250 мг/дм3, окислюваність – 4 мг/дм3, колі-індекс – 3, мікробне число – 100, фтор – 1,5 мг/дм3, нітрати – 10 мг/дм3, яйця гельмінтів – 8 у 25 дм3 води. Які показники води не відповідають вимогам ДержСанПіН “Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання”?

варіанти відповідей

Фізико-хімічні

Паразитологічні

Органолептичні

Токсикологічні

Мікробіологічні

Запитання 3

Проводиться ремонт кабінетів хірургічної стоматології. На яку висоту, згідно санітарних нормативів , повинні бути обкладені стіни цих приміщень плиткою?

варіанти відповідей

На 2 м

На 1.6 м

На 1/3 висоти

На всю висоту

На 1,8

Запитання 4

Робітник, працюючи в умовах високої температури повітря, в кінці робочого дня відчув м’язову слабкість, неприємне відчуття жару, спрагу, головокружіння. При госпіталізації – температура тіла 40˚С, частота пульсу вдвічі перевищує фізіологічну норму. Про яке захворювання найімовірніше свідчить така клінічна картина?

варіанти відповідей

Сонячний удар

Судомна хвороба

Тепловий удар

Гірська хвороба

Висотна хвороба

Запитання 5

Робітник заводу по виробництву фарб скаржиться на неприємний запах та металічний присмак у роті, слинотечу, переймоподібні болі в животі, закрепи. Об’єктивно: шкіра обличчя блідо сіруватого кольору, слизова оболонка щік сіро-голубого забарвлення, по краю ясен біля передніх зубів – червоно-сіра смужка. Який чинник виробничого середовища найбільш ймовірно міг спричинити дані прояви?

варіанти відповідей

Марганець

Бензол

Ртуть

Свинець

Чотирихлористий вуглець

Запитання 6

Санацію повітря стоматологічного кабінету поліклініки проводили за допомогою штучних джерел ультрафіолетового випромінювання. Для оцінки ефективності санації використали показник - коефіцієнт ефективності санації. Вкажіть мінімальне значення даного показника, яке свідчить про ефективну санацію повітря.

варіанти відповідей

15

Не менше 5

10

20

25

Запитання 7

Стан повітря в приміщенні операційної оцінювали за вмістом СО₂, кількістю гемолітичних стрептококів, коків та стафілококів у 1 м³ повітря, загальним мікробним обсіменінням? Який основний критерій чистоти повітря в приміщенні?

варіанти відповідей

Кількість гемолітичних стрептококів в 1 м³ повітря

Загальне мікробне обсіменіння (мікробне число)

Кількість гемолітичних стафілококів в 1 м³ повітря

Вміст СО₂

Кількість гемолітичних коків в 1 м³ повітря

Запитання 8

Стоматолог в складі медичної комісії проводить плановий медичний огляд працівників промислового підприємства, де має місце контакт із ртуттю. Основним стоматологічним симптомом отруєння ртуттю є:

варіанти відповідей

Облямівка на яснах синюватого кольору

Кровоточивість ясен

Сіра кайма на яснах

Крапкові крововиливи на слизовій оболонці щік і м’якого піднебіння

Ерозії слизової оболонки ротової порожнини

Запитання 9

Студент під час змагань з пляжного волейболу, які проходили при безхмарній сонячній погоді, штилю, підвищеної температури (32˚С) та відносної вологості (70%) повітря, відчув головний біль, м’язову слабкість, головокружіння, порушення координації рухів. При наданні швидкої допомоги, об’єктивно: прискорені пульс та частота дихання, температура тіла 37,2˚С. Про яке захворювання найімовірніше може свідчити така клінічна картина?

варіанти відповідей

Сонячний удар

Висотна хвороба

Тепловий удар

Судомна хвороба

Гірська хвороба

Запитання 10

Технологія приготування зубних протезів в кімнаті зубного техніка потребує постійного дотримання відповідного, зумовленого технологією, вологісного режиму. Яким приладом слід здійснювати контроль?

варіанти відповідей

Психрометром

Барографом

Гігрографом

Гігрометром

Термографом

Запитання 11

Технологія приготування зубних протезів кімнаті зубного техніка потребує дотримання відповідного, зумовленого технологією, температурного режиму. Яким приладом слід здійснювати контроль?

варіанти відповідей

Гігрометром

Термографом

Барографом

Гігрографом

Психрометром

Запитання 12

У атмосферному повітрі населеного пункту за даними лабораторних досліджень виявлено підвищені концентрації фотооксидантів. Яка хімічна сполука відіграє найсуттєвішу роль у синтезі цих речовин?

варіанти відповідей

Диоксиду вуглецю

Диоксиду азоту

Диоксиду сірки

Чадного газу

Сірководню

Запитання 13

У будинку немовляти зареєстровано захворювання дітей на метгемоглобінемію. Обстеженням встановлено, що дитячі харчові суміші розводили питною водою. Надлишок якої хімічної речовини у питній воді може викликати це захворювання?

варіанти відповідей

Нітратів

Хлоридів


Сульфатів

Свинцю

Ртуті

Запитання 14

У воді шахтного колодязя, розташованого на околиці села в 60 м нижче ферми великої рогатої худоби виявлені азотисті з'єднання, у таких концентраціях: аміак - 0,9 мг/л, нітрити -0,3 мг/л, нітрати - 52 мг/л. Для якого забруднення характерний такий аналіз води?

варіанти відповідей

Давнього

Латентного

Постійного

Свіжого

Недавнього

Запитання 15

У гіпсовочній стоматологічної лабораторії в повітря потрапляють пилові частинки пилу гіпсу, який використовується для виготовлення зліпків. Як класифікується такий пил за способом утворення?

варіанти відповідей

Аерозоль суміші

Аерозоль возгонки

Твердий аерозолів

Аерозоль конденсації

Аерозоль дезінтеграції

Запитання 16

У гіпсовочній стоматологічної лабораторії в повітря потрапляють пилові частинки пилу гіпсу, який використовується для виготовлення зліпків. Як класифікується такий пил за способом утворення?

варіанти відповідей

Аерозоль суміші

Твердий аерозолів

Аерозоль конденсації

Аерозоль дезінтеграції

Аерозоль возгонки

Запитання 17

У дитячому санаторії виникло масове харчове отруєння після вживання йогурту, виготовленого на молокозаводі. У працівників заводу, які безпосередньо зайняті при виготовленні йогурту, виявили гнійничкові захворювання шкіри рук. Як кваліфікувати харчове отруєння в даному випадку?

варіанти відповідей

Ботулізм

Сальмонельоз

Стафілококовий токсикоз

Афлатоксикоз

Ерготизм

Запитання 18

У жителів одного з районів міста Н., які вживали питну воду з глибокої свердловини відмічався нерівномірний колір зубів. На різцях спостерігалися білі плями, поперечні коричневі смуги. Яка речовина могла спричинити ці симптоми?

варіанти відповідей

Залізо

Йод

Алюміній

Мідь

Фтор

Запитання 19

У зуботехнічній лабораторії необхідно визначити кратність повітрообміну у витяжній шафі, в якій планується проводити роботу з амальгамою. Який прилад для цього слід використати?

варіанти відповідей

Аерометр

Анемометр

Актинометр

Аспіраційний психрометр

Кататермометр

Запитання 20

У кабінеті ортопедичної стоматології готуються пломби із використанням амальгами. Який тип вентиляції найдоцільніше застосувати у цьому разі?

варіанти відповідей

Припливну вентиляцію

 Витяжну шафу

Кондиціонер

Місцевий відсмоктувач

Витяжну парасолю

Запитання 21

У кабінеті терапевтичної стоматології, в якому передбачається робота з амальгамою, проводиться оштукатурювання стін розчином з додаванням до нього речовини для зв’язування парів ртуті. Яку хімічну речовину використовують з цією метою?

варіанти відповідей

Йодистий калій

Соду

Кальцій

5% порошок сірки

Пероксид водню

Запитання 22

У ливарні стоматологічної лабораторії в повітря потрапляють пилові частинки оксидів металів, які входять до складу димових викидів від плавильних печей. Як класифікується такий пил за способом утворення?

варіанти відповідей

Твердий аерозолів

Аерозоль возгонки

Аерозоль суміші

Аерозоль дезінтеграції

Аерозоль конденсації

Запитання 23

У ливарні стоматологічної лабораторії концентрація кремнійвмісного пилу розміром 5 мкм перевищує гігієнічний норматив у 4 рази. Це може сприяти розвитку?

варіанти відповідей

Ангіни

Бронхіту

Гострого респіраторного захворювання;

Пневмоконіозу

Пневмонії

Запитання 24

У мешканців населеного пункту А, що розташований у 3 кліматичному поясі масове ураження на флюороз зубів. При якій концентрації F-іону в питній воді може спостерігатися ураження на флюороз?

варіанти відповідей

Більше 1,5

0.7

1

0.3

0.1

Запитання 25

У місті, розташованому в долині ріки, в зимовий період при похмурій та туманній погоді, яка сприяє зростанню концентрації речовин неповного згорання палива, різко збільшилася частота звертань населення за медичною допомогою у лікувальні заклади з легкими, помірними і важкими симптомами гострого отруєння: різь в очах, сльозотеча, кашель з мокротою, загальна слабкість, задуха, зростає госпіталізація хворих. Назвіть одну з основних діючих складових частин туману, яка найбільш ймовірно спричинила такі наслідки?

варіанти відповідей

Органічні сполуки

Сполуки галогенів

Сполуки азоту

Сполуки вуглецю

Сірчистий ангідрид

Запитання 26

У місті Н. обирається ділянка під забудову машинобудівного заводу. За багаторічними спостереженнями повторюваність вітрів у даній місцевості складає (%):Пн – 14,Пн-Сх – 5, Сх – 2, Пд-Сх – 6, Пд – 19, Зх – 26,   Пн-Зх – 18. Вкажіть оптимальний напрямок для розміщення машинобудівного заводу по відношенню до центральної районної лікарні.

варіанти відповідей

Південний

Західний

Східний

Північно-східний

Південно-західний

Запитання 27

У населення одного з районів міста відмічався нерівномірний колір зубів. На різцях спостерігалися білі плями, поперечні коричневі смуги. У появі даних симптомів запідозріли питну воду із глибокої свердловини. Який з складників води міг бути причиною захворювання – Са, Мg, F, J, Fe?

варіанти відповідей

J

Fe

F

Ca

Mg

Запитання 28

Унаслідок багаторічного забруднення довкілля викидами металургійного заводу на прилеглій території сформувалася біогеохімічна провінція. За якою провідною ознакою можна дати їй гігієнічну оцінку?

варіанти відповідей

Накопичення у ґрунті специфічних хімічних речовин

Обмеження умов санітарно-побутового водокористування

Погіршення якості продуктів рослинного походження

Підвищений рівень захворюваності населення

Забруднення атмосферного повітря

Запитання 29

У працюючих в шахті забійників при плановому профілактичному медичному огляді виявлено порушення трофіки, ангіоспазм, зниження всіх видів шкірної чутливості в дистальних частинах рук. Яка професійна шкідливість могла бути причиною симптомів?

варіанти відповідей

Лазерне випромінювання

Вібрація

ЕМП

Шум

Радіація

Запитання 30

У приміщенні почекальні стоматологічної клініки протягом доби констатуються великі коливання показників просторового температурного режиму. У скількох точках слід провести вимірювання температури повітря?

варіанти відповідей

Двох

Чотирьох

Шести

Трьох

Дев’яти

Запитання 31

У приміщенні стоматологічної поліклініки проводилось визначення швидкості руху повітря у вентиляційному каналі.Який прилад використовувався в даному випадку?

варіанти відповідей

Психрометр Августа

Крильчастий анемометр

Кататермометр

Флюгер

Психрометр Асмана

Запитання 32

У приміщенні стоматологічної поліклініки проводиться дослідження мікроклімату, зокрема відносної вологості повітря. За допомогою якого приладу можна визначити даний показник у приміщенні?

варіанти відповідей

Психрометра

Чашкового анемометра

Кататермометра

Крильчастого анемометра

Актинометра

Запитання 33

У промисловому районі одного з індустріальних міст серед дітей дошкільного віку відмічено підвищення рівня захворювань на хронічний бронхіт з астматичним компонентом та бронхіальну астму у порівнянні з контрольною групою. Який з постійних забрудників атмосферного повітря (найбільш імовірно) міг стати цьому причиною?

варіанти відповідей

Оксид вуглецю

Діоксид сірки

Свинець

Оксиди азоту

Продукти фотохімічних реакцій

Запитання 34

У промислово розвиненому місті, в якому переважають вітри з півночі, південні вітри реєструються значно рідше, а східні практично відсутні, обирається ділянка під будівництво лікарні. В якому районі міста найдоцільніше розташувати лікарню?

варіанти відповідей

Північному

Західному

Південному

Східному

Південно-західному

Запитання 35

У процесі роботи з термічної обробки пластмас для виготовлення коронок виробниче приміщення стоматологічної лабораторії забруднюється оксидами азоту, що може спричинити отруєння зубних техніків. Визначення якого з показників крові є найбільш інформативним в цьому випадку?

варіанти відповідей

Оксигемоглобін

Карбоксигемоглобін

Карбогемоглобін

Метгемоглобін

Редукований гемоглобін

Запитання 36

У районну лікарню звернувся місцевий житель 45 років зі скаргами на задишку, кашель, біль в грудях. В анамнезі – працює впродовж 18 років шахтарем в забої. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

варіанти відповідей

Сидероз

Антракоз

Баритоз

Каоліноз

Силікоз

Запитання 37

У спеціальному фотарії проводять профілактичне опромінення п’ятирічного хлопчика з використанням ультрафіолетових променів. Попередньо визначена індивідуальна біологічна доза за допомогою біодозиметра Горбачова–Дальфельда, складає 5 хвилин. Назвіть дозу УФ опромінення в даному випадку

варіанти відповідей

6 хв 

0,6 хв

1 хв

3 хв

5 хв

Запитання 38

У стоматологічних кабінетах та основних приміщеннях зуботехнічної лабораторії гігієнічний норматив швидкості руху повітря повинен становити не менш, ніж:

варіанти відповідей

1 м/с

0,1 м/с

0,2 м/с

0,3 м/с

0,5 м/с

Запитання 39

У стоматологічній лабораторії необхідно визначити експрес-методом наявність ртуті у повітрі робочої зони. Який прилад для цього слід використати?

варіанти відповідей

Станційний психрометр

Апарат Мігунова

Актинометр

Апарат Кротова

УГ-2

Запитання 40

У стоматологічному кабінеті необхідно провести визначення рівеню антропогенного забруднення повітряного середовища. Який з наведених показників є найбільш показовим непрямим показником?

варіанти відповідей

Вміст сірководню

Вміст аміаку

Загальна кількість мікроорганізмів

Концентрація СО₂

Кількість стрептококів

Запитання 41

У терапевтичній палаті соматичного відділення лікарні пацієнти скаржаться на якість світлового мікроклімату, проявом чого є поява множинних контурів предметів, що рухаються, при люмінесцентному освітленні, пульсацію світла ламп, що знижує можливість якісного та чіткого розрізнення предметів. Який ефект при цьому проявляється?

варіанти відповідей

Стробоскопічний

Алергізуючий

Астенізуючий

Присмерковий

Шумовий

Запитання 42

У хворого діагностовано авітаміноз С. Які харчові продукти передусім необхідно рекомендувати йому до вживання?

варіанти відповідей

Моркву

Куряче м’ясо

Молоко

Чорну смородину

Морську капусту

Запитання 43

У школі при проведенні обстеження за дотриманням правил особистої гігієни виявлено, що в учнів 3 –го класу гігієнічний індекс зубів становить 1,5 бала. Як оцінити гігієнічний індекс зубів за отриманою кількістю балів?

варіанти відповідей

Різко негативний

Відмінний

Позитивний

Добрий

Негативний

Запитання 44

Хворий поступив у інфекційне відділення ЦРЛ, скаржиться на переймоподібні болі в животі, нудоту, блювоту, частий стілець, субфебрильну температуру. В анамнезі – вживання смаженої риби із овочевим салатом. В залишках їжі та блювотних масах висіяно культуру Е. соli ентеропатогенний штам. Який вид харчового отруєння в даному випадку мав місце?

варіанти відповідей

Ерготизм

Мікробне отруєння

Бактерійний токсикоз

Мікотоксикоз

Токсикоінфекція

Запитання 45

Хімічна речовина надходить в організм перорально, накопичується в ньому, але з рецепторами не взаємодіє. Як можна охарактеризувати такий тип взаємодії речовини з організмом?

варіанти відповідей

Кумуляція змішаного типу

Кумуляція матеріальна

Кумуляція функціональна

Депонування

Адаптація

Запитання 46

Хірург відділення щелепно-лицьової хірургії виконує операцію, тривалість якої 3 години. Робоча поза – стоячи в нахиленому положенні до 30˚ – 60 % часу. Загальний час зосередженості – до 90 %. Під час операції хірургу необхідно приймати рішення підвищеної відповідальності за життя хворого в умовах дефіциту часу. Який з наведених показників характеризує важкість трудового процесу?

варіанти відповідей

Тривалість операції

Робоча поза

Ступінь відповідальності

Дефіцит часу

Час зосередженості

Запитання 47

Чоловік віком 42 роки скаржиться на біль і кровоточивість ясен, особливо під час приймання їжі, слабкість, біль у кінцівках, немотивовану мерзлякуватість. Протягом 15 років жив на півночі, займався тяжкою фзичною працею. Слизова оболонка ясен різко набрякла, гіперемійована, з ціанотичним відтінком, ясенні сосочки гіпертрофовані, вкривають коронки зубів, кровоточать при доторканні. Патологічна рухомість зубів 1 ступеня. На слизовій оболонці м'якого піднебіння численні петехії. Нестачею якого вітаміну може бути зумов­лена дана клінічна картина:

варіанти відповідей

Вітаміну В2

Вітаміну В1

Вітаміну РР

Вітаміну С

Вітаміну А

Запитання 48

Шліфувальник механічного цеху працює ручною шліфувальною машиною. Рівень переривчастої локальної вібрації, яка діє на робітника при цьому, перевищує допустиме за санітарними нормами значення на 3 дБ. Який із названих заходів повинен виконати роботодавець у першу чергу для профілактики вібраційної хвороби?

варіанти відповідей

Зменшити вагу машини

Організувати теплові процедури для рук

Забезпечити оптимальні параметри мікроклімату

Забезпечити віброзахисними рукавицями

Розробити режим праці та відпочинку

Запитання 49

Які дані необхідні для розрахунку відносної вологості?

варіанти відповідей

Максимальна вологість і швидкість руху повітря

Абсолютна і максимальна вологість

Абсолютна вологість і температура повітря

Мінімальна вологість і швидкість руху повітря

Максимальна вологість і атмосферний тиск

Запитання 50

Які несприятливі зрушення викликає підвищена температура повітря?

варіанти відповідей

Інсульт

Гіпертонічна криза

Тепловий удар

Сонячний удар

Астматичний стан

Запитання 51

Які показники необхідно проаналізувати лікарю гігієністу при обстеженні стоматологічного кабінету, щоб зробити висновок про відповідність природного освітлення в гігієнічним вимогам згідно чинного санітарного законодавства. Вкажіть оптимальну відповідь.

варіанти відповідей

Світловий коефіцієнт (СК), коефіцієнт заглиблення (КЗ), кут отвору

Кут падіння, кут отвору, коефіцієнт заглиблення (КЗ), світловий коефіцієнт (СК)

Світловий коефіцієнт (СК), коефіцієнт заглиблення (КЗ), коефіцієнт природної освітленості (КПО), кут падіння, кут отвору

Світловий коефіцієнт (СК)

Коефіцієнт природної освітленості (КПО), світловий коефіцієнт (СК), коефіцієнт заглиблення (КЗ)

Запитання 52

Спортсмен з групи альпіністів, які щойно повернулися після сходження на снігову вершину, звернувся до лікаря зі скаргами на відчуття “піску” в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об’єктивно спостерігалася гіперемія та набряк кон’юнктиви очей. Захисні окуляри спортсмен загубив на початку сходження. Який фактор спричинив такі прояви у спортсмена?

варіанти відповідей

Білизна снігу

Іонізуюче випромінювання

Ультрафіолетове випромінювання

Інфрачервоне випромінювання

Яскраве сонячне світло

Запитання 53

У приміщенні стоматологічної поліклініки для роботи з амальгамами вміст парів ртуті в повітрі склав 0,008 мг/м3. Роботи проводяться у витяжній шафі, вентиляційна система справна. Режим демеркуризації дотримується. Які речовини необхідно використовувати для демеркуризації забруднених поверхонь?

варіанти відповідей

0,5% розчин роданіда амонію

20% розчин хлористого заліза

10% розчин хлорного вапна

40% оцтова кислота

70% етиловий спирт

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест