4 курс Сестринська справа 2

Додано: 10 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 214 разів
100 запитань
Запитання 1

До медсестри звернулась хвора 40-ка років із скаргами на загальну слабість, зни­ження працездатності та бадьорості, по­гіршення пам’яті, раннє посивіння волос­ся, зниження еластичності шкіри та появу зморшок. Визначте вид старіння:


варіанти відповідей

 Нормальне

Сповільнене

Прискорене

Фізіологічне

Передчасне

Запитання 2

  Пацієнт 46-ти років скаржиться на біль у колінних, ліктьових суглобах «летючого характеру» який посилюється при рухах, температуру 37,50С ввечері. В анамнезі - часті ангіни. При огляді суглобів спосте­рігаються припухлість, почервоніння. Для якого захворювання характерні дані про­блеми?


варіанти відповідей

Туберкульозний артрит

Ревматоїдний артрит

Ревматичний артрит

Гонорейний артрит

Деформуючий остеоартроз


Запитання 3

 Хворий скаржиться на наростаючу м’я­зову слабкість, підвищену втомлюваність, зниження працездатності, безсоння, пері­одичний біль в животі, нудоту. Об’єктив­но: шкірні покриви бронзового відтінку, відмічається пігментація слизової оболон­ки порожнини рота. Пульс - 80/хв., ритмі­чний, слабкого наповнення і напруження. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, ді­яльність ритмічна. Про яке захворювання можна подумати?


варіанти відповідей

Акромегалія


Первинний альдостеронізм

Феохромоцитома

Хвороба Аддісона

Нецукровий діабет

Запитання 4

 У пацієнта діагноз: гострий гломеруло­нефрит. Які зміни кольору сечі можна спо­стерігати при цьому захворюванні?


варіанти відповідей

Сеча біла

Сеча кольору «м’ясних помиїв»

Сеча солом’яно-жовта

Сеча світло-жовта

Сеча кольору пива

Запитання 5

   Пацієнту 32-х років, який лікується з приводу бронхіальної астми, лікар призна­чив загальний аналіз харкотиння. Яка з пе­рерахованих ознак найбільш характерна для нього?


варіанти відповідей

Слизове

Гнійне

Склоподібне, в’язке

 Серозне

Слизово-гнійне

Запитання 6

Пацієнт госпіталізований в гематологі­чне відділення з підозрою на гострий лей­коз. Який метод обстеження має важливе діагностичне значення?


варіанти відповідей

 Стернальна пункція

Біохімічний аналіз крові

Загальний аналіз крові

Коагулограма

Загальний аналіз сечі

Запитання 7

Пацієнтка 36-ти років звернулася до ме­дичної сестри з приводу появи впродовж останніх декількох місяців швидкої втом­люваності, постійного серцебиття, дратів­ливості, пітливості, схуднення. Зі слів паці­єнтки, вказані зміни з’явились після стресу. Об’єктивно: стовщення шиї в нижній тре­тині, екзофтальм, тремор пальців рук. Про яке захворювання може подумати медсе­стра?


варіанти відповідей

Ендемічний зоб

 Гіпотиреоз

Тиреотоксикоз

 Акромегалія

Хвороба Аддісона

Запитання 8

  Медична сестра спостерігає за калом пацієнта 42-х років. Випорожнення рясні, смердючі, швидко стають водянистими, з домішками слизу і зеленуватим відтін­ком. Такий характер випорожнень вказує на хворобу:


варіанти відповідей

Шигельоз

Холера

Сальмонельоз

Ботулізм

Черевний тиф

Запитання 9

 Пацієнт 50-ти років доставлений у при­ймальне відділення з такими проблемами: гострий біль у ділянці серця стискаючого характеру, який віддає в ліву руку, триває понад 30 хвилин. Зі слів пацієнта: вживав нітрогліцерин під язик тричі, але біль не минав. Яке захворювання запідозрить ме­дична сестра?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Бронхіальна астма

Серцева астма

Стенокардія

Набряк легень

Запитання 10

    У хворого 30-ти років, що має в анамне­зі виразкову хворобу шлунка, раптово по­гіршився загальний стан. З’явились різка слабкість, нудота, блювання. Блювотні ма­си кольору «кавової гущі» Яке ускладнення виразкової хвороби найбільш імовірне?


варіанти відповідей

 Пенетрація виразки

Шлункова кровотеча

Малігнізація виразки

Стеноз воротаря

Перфорація виразки

Запитання 11

   У хворого на цукровий діабет поступово погіршується стан, з’явились м’язова гіпотонія, млявість сухожильних рефлексів, шкіра бліда, суха, при диханні чути запах ацетону, артеріальна гіпотензія, тахікардія, нудота, тонус очних яблук знижений. Для якого стану характерні такі проблеми па­цієнта?

 

варіанти відповідей

 Мікседема

Уремічна кома

Гіперглікемічна кома

Гіпоглікемічна кома

Печінкова кома

Запитання 12

  Жінка скаржиться на біль у надчерев­ній ділянці, що виникає через 3-4 години після їжі, вночі. Полегшення настає після прийняття їжі. Що запідозрить медична се­стра?


варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний панкреатит

Хронічний гастрит

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Запитання 13

     У приймальне відділення інфекційної лікарні доставлено хворого на 3-й день хво­роби. Стан хворого важкий. Скарги на ра­птове підвищення температури, повторну носову кровотечу, біль у литкових м’язах, попереку. Об’єктивно: шкіра і склери по­мірно жовтушні, збільшені печінка, селе­зінка, впродовж 8 годин хворий не виділяє сечу. Яке захворювання у хворого?


варіанти відповідей

Малярія

Ієрсиніоз

Інфекційний мононуклеоз

Лептоспіроз

Вірусний гепатит

Запитання 14

   У хворого 25-ти років температура ті­ла - 380С, біль у горлі, мигдалики набряки гіперемовані, покриті щільною сірою плів­кою, яка поширена на дужки, язичок, плів­ка не знімається, поверхня кровоточить. Імовірний діагноз:



варіанти відповідей

Скарлатина

Дифтерія ротоглотки

Лакунарна ангіна

Інфекційний мононуклеоз

Паратонзилярний абсцес

Запитання 15

  Пацієнт 62-х років звернувся до АЗ-ПСМ зі скаргами на блювання, відчуття нудоти натще і тяжкості у правому підре­бер’ї, слабкість, нездужання. Погіршення самопочуття пов’язує з прийомом жирної їжі, після якої з’являється гострий біль у правому підребер’ї з іррадіацією в праву лопатку. Хворіє протягом 3-х років. Об’є­ктивно: шкіра і видимі слизові оболонки - з жовтушним відтінком. Печінка - біля краю реберної дуги. Позитивні симптоми Кера, Ортнера. Яке захворювання може запідо­зрити сімейна медична сестра?

 

варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Гострий гастрит

Гепатит

Цироз печінки

Хронічний панкреатит

Запитання 16

  Пацієнтка скаржиться на загальну слабкість, серцебиття, зміни смаку (бажан­ня їсти крейду). Згадані вище скарги вини­кли під час вагітності, продовжуються 1,5 року. Що запідозрить медична сестра?

варіанти відповідей

Гемолітична анемія

Апластична анемія

В12-дефіцитна анемія

Залізодефіцитна анемія

Гіпопластична анемія

Запитання 17

  Які препарати антитіл використовують для пасивної профілактики інфекційних хвороб?


варіанти відповідей

Імуноглобуліни

Анатоксини

Вакцини

Антибіотики

Антикоагулянти

Запитання 18

  Який з симптомів буде позитивним у хворого на менінгіт?

варіанти відповідей

Пастернацького

Ласега

Бабінського

Керніга

Моро

Запитання 19

   У пацієнта скарги на тупі ниючі болі під правим підребер’ям з іррадіацією під праву лопатку, відчуття гіркоти у роті. Лікарем призначене сліпе зондування з холекінетиками. Підготуйте необхідні лікарські засо­би:


варіанти відповідей

Гастроцепін

Неогемодез

Сорбіт

 Анальгін

Супрастин

Запитання 20

    Під час внутрішньовенного введення цефтриаксону стан пацієнта раптово погір­шився: шкіра бліда, волога. Пульс - 120/хв. Артеріальний тиск - 60/40 мм рт.ст. Назвіть лікарські засоби, які застосує медична се­стра для надання невідкладної допомоги під час залежних медсестринських втру­чань:


варіанти відповідей

Атропін, анаприлін

Адреналін, преднізолон

Дибазол, папаверин

Клофелін, еуфілін

Наклофен, вольтарен

Запитання 21

     У пацієнта 62-х років - інфаркт міокар­да. Який серед запропонованих нижче за­собів застосує медична сестра за призна­ченням лікаря для зняття больового син­дрому?



варіанти відповідей

Промедол

Еуфілін

Клофелін

Анаприлін

Строфантин

Запитання 22

     У пацієнта скарги на інтенсивний роз­пираючий головний біль без чіткої локалі­зації, нудоту, блювання, світлобоязнь, під­вищення температури тіла до 39°С. При огляді: ригідність м’язів потилиці на 3 паль­ці, симптом Керніга з обох сторін. Рухи очних яблук обмежені, конвергенція пору­шена. Сухожилкові рефлекси D=S, високі. Парезів немає. Яку діагностичну процеду­ру треба провести для установлення діа­гнозу?


варіанти відповідей

Плевральна пункція

Електроенцефалографія

Люмбальна пункція

Біохімічний аналіз крові

Фіброгастроскопія

Запитання 23

    У хворої 32-х років при медсестринському обстеженні на шкірі правої гомілки ви­явлено вогнище еритеми та набряку на тлі яких розташовуються папули, мікровезикули, точкові ерозії; на поверхні яких ви­ступають крапельки серозного ексудату у вигляді роси. Якому захворюванню відпо­відають наведені дані об’єктивного обсте­ження?


варіанти відповідей

Мікробна екзема

Справжня екзема

Професійна екзема

Себорейна екзема

Паратравматична екзема

Запитання 24

       Хвора 36-ти років потрапила у стаці­онар, скаржиться на виражену задишку, періодичні болі в ділянці серця, швидку втомлюваність, запаморочення. В анамне­зі: ревматична хвороба. У пацієнтки діа­гностовано: аортальний стеноз. Якого зру­чного положення надасть медична сестра пацієнтці?



варіанти відповідей

На правому боці

Напівсидячого Фаулера

Горизонтального

На лівому боці

Положення Сімса

Запитання 25

    Медсестра поліклініки надає допомогу хворому на стенокардію, який скаржиться на біль стискаючого характеру за груди­ною, що віддає у ліву руку. Біль з’явився після підняття по сходах. Який засіб слід використати у першу чергу?


варіанти відповідей

Папаверин

Ніфедипін

Аспірин

Атенолол

Нітрогліцерин

Запитання 26

   Хворий 19-ти років знаходиться на ліку­ванні в інфекційному відділенні. Відмічає­ться різке погіршення стану: температура тіла – 390С, блідість шкірних покровів, з’я­вилася «зірчаста» геморагічна висипка, з некрозом у середині, переважно на сідницях та нижніх кінцівках. АТ- 90/40 мм рт.ст. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Менінгококцемія

Геморагічний діатез

Висипний тиф

Сибірковий сепсис

Анафілактичний шок

Запитання 27

    Пацієнту, хворому на цукровий діабет, ввели 32 ОД інсуліну. Раптово у нього з’я­вились різка слабкість, пітливість, відчуття голоду і він втратив свідомість. Яке ускла­днення виникло у пацієнта?


варіанти відповідей

Кетоацидотична кома

Гіпоглікемічна кома

Печінкова кома

Непритомність

Уремічна кома

Запитання 28

    Хвора 56-ти років вагою 120 кг. звер­нулась зі скаргами на ниючий біль в ко­лінних, гомілкових та кульшових суглобах, який виникає під час рухів і в стані спокою, підсилюється під вечір, при зміні погоди і при фізичному навантаженні, кульгавість при ході. Колінні суглоби деформовані. Ру­хи супроводжуються хрускотом. Це хара­ктерно для:


варіанти відповідей

Ревматоїдного артриту

Подагричного артриту

Псоріатичного артриту


Деформуючого остеоартрозу

 Реактивного артриту

Запитання 29

     Пацієнт скаржиться на схуднення, за­гальну слабкість, біль в правій підребер­ній ділянці, здуття живота, нудоту, свербіж шкіри. При огляді: асцит, розширена вено­зна сітка навколо пупка, жовтяничний від­тінок шкіри і склер. В анамнезі: вірусний гепатит. Дієти не дотримувався, зловживав алкоголем. Яке захворювання слід запідо­зрити?


варіанти відповідей

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний холецистит

Хронічний ентероколіт

Запитання 30

    У хворого 29-ти років раптово з’яви­лась загальна слабкість, головний біль, но­сова та легенева кровотечі, біль у горлі під час ковтання. Об’єктивно: температура тіла - 39,00С, у мигдаликах - виразково-некротичні зміни. Збільшені шийні, пахво­ві лімфатичні вузли, спленомегалія. В ана­лізі крові: бласти. Клінічна картина хара­ктерна для:


варіанти відповідей

Постгеморагічна анемія

Гострий лейкоз

Виразково-некротична ангіна

Гіпопластична анемія

Геморагічний діатез

Запитання 31

    Пацієнт 48-ми років скаржиться на по­стійну задишку, періодично біль в грудній клітці, кашель. Хворіє 15 років. Тривалий час працював шахтарем. Грудна клітка діжкоподібної форми. Над легенями ко­робковий звук, місцями притуплений. Яке захворювання слід запідозрити?


варіанти відповідей

Рак легень

Бронхоектатична хвороба

Пневмоконіоз

Хронічний бронхіт

Туберкульоз легень

Запитання 32

     У тракториста після обприскування сільськогосподарських угідь фосфорорга­нічними пестицидами з’явилися слинотеча, блювання. Об’єктивно: міоз, блідість шкі­ри, АТ- 80/50 мм. рт.ст. Який препарат слід застосувати при наданні медичної допомо­ги?


варіанти відповідей

Атропін

 Адреналін

Хлористий кальцій

Унітіол

 Кофеїн

Запитання 33

   Пацієнтка доставлена в приймальне від­ділення зі скаргами на слинотечу, нудоту, блювання, біль у животі, сльозоточивість, порушення зору. Ці явища виникли після знищування мух і комарів. Яке отруєння запідозрить медична сестра у пацієнта?


варіанти відповідей

Хлорорганічними сполуками

 Ртутьорганічними сполуками

Фосфорорганічними сполуками

Метиловим спиртом

Чадним газом

Запитання 34

  У пацієнта 60-ти років, що хворіє на гі­пертонічну хворобу, виник напад ядухи, ка­шель з виділенням пінистого харкотиння рожевого кольору. Яке ускладнення розви­нулось у пацієнта?


варіанти відповідей

Тромбоемболія легеневої артерії

 Легенева кровотеча

 Інфаркт міокарда

Напад бронхіальної астми

Набряк легень

Запитання 35

   До приймального відділення звернулась жінка із скаргами на запаморочення, нудо­ту, сильний головний біль в ділянці поти­лиці, миготіння мушок перед очима. Об’є­ктивно: обличчя гіперемійоване, пульс - 92/хв., АТ- 180/100 мм рт.ст. Який стан роз­винувся у пацієнта?


варіанти відповідей

Напад мігрені

Гіпертонічний криз

Інфаркт міокарда

Гіпотонічний криз

Ішемічний інсульт

Запитання 36

Пацієнтка 58-ти років поступила у ендо­кринологічне відділення у тяжкому стані. При медсестринському обстеженні вияв­лено: свідомість відсутня, шкіра суха, очі запалі, ціаноз, запах ацетону з рота. Який медикамент найбільш доцільно підготува­ти медсестрі для надання невідкладної до­помоги?


варіанти відповідей

Інсулін короткої дії

Інсулін пролонгованої дії

40% розчин глюкози

Фізіологічний розчин

5% розчин глюкози

Запитання 37

У пацієнта після фізичного переванта­ження виник напад болю у правому підре­бер’ї з іррадіацією в праве плече, нудота, блювання, яке не принесло полегшення, здуття живота. Язик сухий, обкладений. Шкіра і склери жовтушні. Для якого ста­ну характерні вказані проблеми пацієнта?


варіанти відповідей

Жовчної коліки

Ниркової коліки

Шлункової кровотечі

Кишкової кровотечі


Кишкової коліки


Запитання 38

Яке ускладнення може розвинутись в го­стрий період Інфаркту міокарда?


варіанти відповідей

Кардіогенний шок

Носова кровотеча

Пнєвмонія

Анафілактичний шок

Непритомність

Запитання 39

У пацієнта, який працює в друкарсько­му виробництві, виник переймоподібний біль у животі, закрепи, солодкий присмак у роті, біль у голові, запаморочення. Нав­коло ясен і зубів - лілово-сіра смужка. Для якого отруєння характерні ці симптоми?


варіанти відповідей

Свинцем

Ртуттю

Хлорорганічними сполуками

Пестицидами

Фосфорорганічними сполуками

Запитання 40

У пацієнтки, після укусу бджоли, виник набряк обличчя, особливо набрякли губи і шия. Потім з’явилась ядуха, гавкаючий кашель. Дихання утруднене, осиплість го­лосу. Який стан розвинувся у пацієнтки?


варіанти відповідей

Серцева астма

Анафілактичний шок

Набряк Квінке

Бронхіальна астма


Кропив’янка

Запитання 41

До дільничної медичної сестри зверну­лась хвора 53-х років зі скаргами на го­ловний біль переважно у потиличній ді­лянці, нудоту, блювання. При огляді: пульс - 89/хв., ритмічний, АТ- 210/120 мм рт.ст. Який препарат введе медсестра хворій за призначенням лікаря?


варіанти відповідей

Магнію сульфат

Анальгін

Кордіамін

Корглікон

Адреналін

Запитання 42

  Пацієнт госпіталізований з підозрою на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки. До якого додаткового методу обстеження необхідно медичній сестрі підготувати пацієнта? 


варіанти відповідей

Ректороманоскопія 

Гастродуоденоскопія 

Колоноскопія 

Іригоскопія 

УЗД органів черевної порожнини 

Запитання 43

  Пацієнт 21 року знаходиться в ендокринологічному відділенні з приводу цукрового  діабету. За дотриманням пацієнтом якої дієти повинна стежити медична сестра?


варіанти відповідей

№ 1 

№ 9

№ 5 

№ 7 

№ 10  

Запитання 44

  Пацієнт 36 років знаходиться на лікуванні в гематологічному відділенні з такими  проблемами: біль голови, головокружіння, блідість шкіри з жовтяничним відтінком,  відчуття повзання “мурашок”, затерплість у кінцівках, яскравочервоний, гладкий, болючий язик. Який продукт медична сестра порекомендує пацієнту з метою  дієтотерапії?


варіанти відповідей

Молоко

Шоколад 

Печінку 

Яйця 

Моркву 

Запитання 45

Пацієнт госпіталізований в гематологічне відділення з підозрою на гострий лейкоз. До  якого методу обстеження, який має важливе діагностичне значення, медична сестра повинна підготувати пацієнта? 


варіанти відповідей

Коагулограма 

Стернальна пункція 

Загальний аналіз крові 

Біохімічний аналіз крові 

Бактеріологічний аналіз крові 

Запитання 46

Під час обстеження медична сестра визначила проблеми пацієнта: задишка, ціаноз, набряки на ногах, збільшення печінки, асцит. Вкажіть, для якого стану це характерно:


варіанти відповідей

Набряк легенів

Серцевої астми

Хронічної ниркової недостатності 

Хронічної серцевої недостатності

-

Запитання 47

  Найбільш інформативним методом діагностики хронічного гастриту є: 


варіанти відповідей

Копрологічне дослідження

Фіброгастродуоденоскопія

Рентгенологічне дослідження шлунка 

Ультразвукове обстеження органів травлення 

-

Запитання 48

Пацієнт з підозрою на хронічний гастрит знаходиться на обстеженні. Назвіть сучасний метод визначення секреторної функції шлунка: 


варіанти відповідей

Копрологічне дослідження

Дуоденальне зондування 

Інтрагастральна Рh - метрія 

Фіброгастродуоденоскопія

-

Запитання 49

Який метод обстеження дозволяє виявити у хворого на виразкову хворобу

 хелікобактерну інфекцію?


варіанти відповідей

Рh - метрія 

Томографія  

Фракційне дослідження секреції шлунка 

Дихальний тест

Копрологічне дослідження

Запитання 50

Який прилад застосує медична сестра для визначення рівня глюкози в крові

 експрес-методом?


варіанти відповідей

Спірометр  

Спірограф  

Глюкометр 

Тонометр  

-

Запитання 51

Пацієнтка перебуває на лікуванні в гастроентерологічному відділенні з приводу виразкової хвороби. Лікар призначив дослідження калу на приховану кров. Які харчові продукти необхідно виключити з раціону пацієнта з метою підготовки до дослідження?


варіанти відповідей

Молоко 

Солодощі 

М’ясо 

Чорний хліб 

Каші 

Запитання 52

  Які проблеми може виявити медична сестра у хворого на ревматоїдний артрит?   


варіанти відповідей

Біль у плечових суглобах 

Біль у дрібних суглобах кистей рук і стоп 

Біль у великих суглобах нижніх кінцівок 

Біль у великих суглобах верхніх кінцівок 

Біль у хребті

Запитання 53

Пацієнт скаржиться на відсутність апетиту, переважно до м’ясної їжі, відчуття тяжкості в  надчеревній ділянці, нудоту, втрату маси тіла на 5 кг. Об’єктивно: блідість шікри, пальпація надчервної ділянки болісна. У калі позитивна реакція на приховану кров. До якого дослідження м/с повинна підготувати пацієнта?


варіанти відповідей

Дослідження промивних вод шлунка 

Гастрофіброскопія з прицільною біопсією

Рентгенологічне дослідження шлунка 

УЗД органів черевної порожнини 

Комп’ютерна томографія шлунка

Запитання 54

Який лікарський засіб можна прийняти пацієнту з нападом бронхіальної астми?


варіанти відповідей

Ізоніазид 

Дроперидол 

Сальбутамол

Глюконат кальцію 

Новокаїн 

Запитання 55

Який характер кашлю визначає медсестра у пацієнта із сухим плевритом?  


варіанти відповідей

Сухий болісний

Вологий 

Із виділенням “іржавого” харкотиння

Із гнійним харкотинням

Кашель відсутній 

Запитання 56

Назвіть головне ускладнення ревматоїдного артриту. 


варіанти відповідей

Гарячка  

Невралгія 

Астенія 

Анкілоз

Адинамія 

Запитання 57

Медична сестра, навчаючи пацієнта методиці тюбажу (сліпого зондування), рекомендує вживати натще один із жовчогінних засобів:


варіанти відповідей

Відвар ромашки. 

Мінеральну воду без газу. 

Розчин кальцію хлориду. 

Розчин гідрокарбонату натрію. 

Відвар подорожника.  

Запитання 58

Медсестра гематологічного відділення виявила у пацієнта поступовий прогресуючий розвиток хвороби з тривалим підвищенням температури тіла до 38-390С хвилеподібного характеру, збільшення підщелепних, шийних, аксилярних, пахвинних лімфовузлів. Яке медсестринське втручання слід запланувати на ІІІ етапі медсестринського процесу? 

     

варіанти відповідей

Підготовка до пункційної біопсії печінки. 

Підготовка пацієнта та інструментарію до біопсії лімфовузлів. 

Підготовка до гемотрансфузії

Підготовка до гастродуоденоскопії. 

Підготовка до ехокардіографії. 

Запитання 59

  Які медсестринські втручання необхідно здійснити для вирішення пріоритетної проблеми  пацієнта при гострому інфаркті міокарда? 


варіанти відповідей

Допомога у дотриманні особистої гігієни. 

Ліквідація больового синдрому. 

Забезпечення раціонального харчування.

Нормалізація функціонального стану нервової системи. 

Допомога у здійсненні фізіологічних відправлень

Запитання 60

Які залежні медсестринські втручання необхідно здійснити під час реалізації плану догляду за пацієнтом при гіпертонічній хворобі? 


варіанти відповідей

Припинити куріння і вживання алкоголю.  

Ввести гіпотензивні засоби і діуретики. 

Усунути стресові ситуації. 

Нормалізувати сон і відпочинок. 

Обмежити вживання солі й рідини. 

Запитання 61

  Який найбільш характерний симптом системної склеродермії медична сестра може виявити під час огляду пацієнта? 


варіанти відповідей

Еритематозна висипка на обличчі у вигляді метелика. 

Маскоподібне обличчя, рот у вигляді кисету.

Деформації пальців рук у вигляді “плавників моржа”. 

Кільцеподібна еритема на руках і тулубі. 

Параорбітальний набряк з пігментацією.  

Запитання 62

Вагітна пацієнтка 22 років, мешканка Прикарпаття, звернулась у поліклініку з метою  перевірки стану здоров’я. Скарг немає. Старша сестра пацієнтки була прооперована з приводу вузлового зобу. Під час об’єктивного обстеження відхилень від норми не виявлено. Які поради слід надати пацієнтці?


варіанти відповідей

Вживати препарати заліза, гранати, яблука. 

Вживати препарати йоду і йодовмісні продукти

Вживати ферменти, обмежити молоко. 

Вживати мінеральну воду і лимони. 

Вживати відвари шипшини і ромашки.  

Запитання 63

Пацієнт 42 років поскаржився медсестрі, що він кашляє та виділяє харкотиння 3 місяці поспіль протягом 2-х років. Про яке захворювання можна подумати в даному випадку? 


варіанти відповідей

Хронічний бронхіт 

Гострий бронхіт 

Крупозна пневмонія 

Ексудативний плеврит 

Абсцес легенів

Запитання 64

  У пацієнта 35 років лікар запідозрив недостатність мітрального клапану. До якого обстеження підготує його медсестра для уточнення діагнозу?


варіанти відповідей

УЗД серця 

Реовазографії  

Спірометрії  

УЗД органів черевної порожнини 

Фіброгастродуоденоскопії  

Запитання 65

  Хворий знаходиться на лікуванні у терапевтичному відділенні з діагнозом: “Гострий гастрит”. Яку з перерахованих проблем пацієнта можна вважати приоритетною?  


варіанти відповідей

Неприємний присмак у роті 

Біль в епігастральній ділянці

Загальна слабість

Біль голови

Відсутність апетиту 

Запитання 66

Хворий знаходиться на лікуванні у гастроентерологічному відділенні з діагнозом “Хронічний холецистит”. Яку з перерахованих проблем пацієнта можна вважати  пріоритетною?


варіанти відповідей

Закрепи  

Ниючий біль в правому підребер’ї 

Відрижка повітрям 

Дратівливість

-

Запитання 67

У хворої М., 47 , яка хворіє на гіпертонічну хворобу 4 роки, після зміни метереологічних  умов, з’явилась загальна слабкість, запаморочення, різкий головний біль в потиличній  ділянці, нудота. АТ 190/100 мм рт.ст. Такий стан характерний для:


варіанти відповідей

Тиреотоксикозу  

Колапсу 

Нападу стенокардії 

Гіпоглікемічної коми 

Гіпертонічної кризи

Запитання 68

  У пацієнта після фізичного навантаження виникає напад стискаючого болю за грудиною тривалістю 3 – 5 хвилин з іррадіацією в ліву руку. Який препарат можна використати для зняття болю?  


варіанти відповідей

Нітрогліцерин 

Кавінтон 

Курантил 

Пеніцилін

Дигоксин 

Запитання 69

У пацієнта 67 р., хронічна серцева недостатність. Яке положення треба надати пацієнту  для полегшення задишки?


варіанти відповідей

Лежаче на животі 

Напівсидячи з опущеними ногами 

Лежаче на лівому боці 

Лежаче на правому боці 

Лежаче на спині  

Запитання 70

  Пацієнтка страждає хронічним гепатитом. Лікар призначив медикаментозне лікування. Які із призначених препаратів відносяться до гепатопротекторів?


варіанти відповідей

Рифампіцин, метранідазол  

Рибоксин, кокарбоксилаза 

Тималін, тимоген 

Преднізолон, дексаметазон 


Карсіл, силібор 

Запитання 71

  У пацієнта виражена задишка. При обстеженні діагностували наявність рідини в  плевральній порожнині. До якого втручання повинна підготувати пацієнта медична  сестра?


варіанти відповідей

Абдомінальна пункція

Плевральна пункція 

Стернальна пункція 

Бронхоскопія 

Бронхографія 

Запитання 72

У пацієнта на цироз печінки розвинувся асцит. До якого втручання повинна підготувати  пацієнта медична сестра?


варіанти відповідей

Стернальна пункція 

Плевральна пункція 

Абдомінальна пункція 

Люмбальна пункція

-

Запитання 73

  Пацієнтка скаржиться на загальну слабкість, спотворення смаку, появу “заїдів” у куточках рота, підвищену ламкість нігтів і волосся. Протягом останніх 10 років хворіє на  хронічний гастрит зі зниженою секреторною функцією. Для якого захворювання найбільш характерна дана клінічна картина?


варіанти відповідей

Постгеморагічна анемія 

Гемолітична анемія 

Залізодефіцитна анемія 

В-12 дефіцитна анемія 

Гіпопластична анемія 

Запитання 74

Пацієнт скаржиться на підвищення температури тіла до 39 С, збільшення лімфовузлів, загальну слабість, кровотечу із носа і ясен, біль у горлі при ковтанні (виразково-некротичні зміни). В загальному аналізі крові виявлені бластні клітини. Для якого захворювання характерні такі симптоми?


варіанти відповідей

Лакунарна ангіна 

Постгеморагічна анемія 

Гострий лейкоз 

Залізодефіцитна анемія 

В-12 дефіцитна анемія 

Запитання 75

У хворого набряк легенів. Який характер має харкотиння при цьому стані ?


варіанти відповідей

Слизисте

Іржаве 

Пінесте , рожеве 

Гнійне 

Скловидне 

Запитання 76

  У хворого раптово після їзди на велосипеді по ґрунтовій дорозі з’явились різкі інтенсивні болі в попереку з ліва, які віддають у промежину і стегно, прискорене болісне сечовипускання, нудота, загальна слабкість, підвищення температури 37,1°C . Визначте пріоритетну проблему пацієнта:


варіанти відповідей

Прискорене сечовипускання 

Інтенсивні болі в попереку 

Підвищення температури 

Загальна слабкість 

Нудота 

Запитання 77

У хворого на цукровий діабет з’явилась гіпоглікемічна кома. Який препарат першочергово підготує медична сестра ?


варіанти відповідей

Розчин натрія гідрокарбонату

Розчину хлориду натрію

Простий інсулін

40 % глюкоза

5 % глюкоза

Запитання 78

  Ви проводите медсестринське обстеження кардіологічного хворого , перевіряєте  наявність набряків. Де першочергово з’являються набряки у цих хворих ?


варіанти відповідей

На верхніх кінцівках 

На нижніх кінцівках  

На обличчі 

На попереку

На передній черевній стінці 

Запитання 79

  У хворого набряк легенів. Як провести оксигенотерапію при цьому стані ?


варіанти відповідей

Кисень пропустити через етиловий спирт

Кисень пропустити через воду 

Кисень пропустити через фізіологічний розчин 

Кисень пропустити через розчин фурациліну 

Кисень пропустити через відвар лікарських рослин 

Запитання 80

  У хворого пневмонія .Температура тіла за 1 годину знизилась з 39 до 36,6°C. Яке ускладнення може бути при цьому?


варіанти відповідей

Серцева астма

Непритомність 

Набряк легенів

Легенева кровотеча 

Колапс 

Запитання 81

Одним із ранніх симптомів центрального раку легень є: 


варіанти відповідей

Кровохаркання 

Надсадний, гавкаючий кашель 

Біль у грудній клітці 

Задишка 

Підвищення температури тіла 

Запитання 82

Які поради , щодо харчування повинна надати медична сестра пацієнтці, яка страждає на залізодефіцитну анемію? 


варіанти відповідей

Вживати морську рибу та морську капусту 

Вживати м’ясо , печінку, гранати 

Вживати картоплю,моркву. квасолю 

Вживати макаронні вироби 

Вживати рис, гречку, пшоно 

Запитання 83

Що в першу чергу повинна зробити медична сестра для попередження алергічних ускладнень при введенні антибіотиків? 


варіанти відповідей

Вводити антибіотик невеликими дозами 

Провести пробу на чутливість до антибіотика 

З’ясувати термін придатності антибіотика 

Правильно обрати шлях введення антибіотика

-

Запитання 84

  Пацієнту з приводу гіпертонічної хвороби ІІ стадії рекомендовано дотримуватися дієти №10. Які поради повинна дати медична сестра відносно харчування ?


варіанти відповідей

Вживати молочні та слизуваті супи 

Обмежити вживання мучних продуктів 

Обмежити вживання м’яса та риби 

Обмежити вживання кухонної солі, рідини 

Вживати овочі та фрукти у великій кількості  

Запитання 85

Як називається положення пацієнта під час нападу ядухи при бронхіальній астмі? 


варіанти відповідей

Положення Фаулера  

Вимушене 

Положення Сімса 

Пасивне 

Активне 

Запитання 86

Пацієнту на цукровий діабет лікар призначив зібрати сечу на дослідження вмісту цукру. Як медична сестра виконає це призначення?


варіанти відповідей

Збере сечу за 10 год 

Збере сечу за добу 

Збере ранішню сечу 

Збере сечу за 8 год 

Збере середню порцію сечі  

Запитання 87

  Пацієнту з гострим гломерулонефритом лікар призначив сечогінний засіб. Яким методомскористається медична сестра, щоб проконтролювати ефективність сечогінного засобу?

   


варіанти відповідей

Визначення кольору сечі

Вимірювання кількості випитої рідини 

Визначення водного балансу 

Визначення частоти сечовипускання 

-

Запитання 88

  У пацієнта з жовчнокам’яною хворобою виник інтенсивний біль у правому підребер’ї ,  який іррадіює у праве плече, лопатку, нудота, повторне блювання. Це свідчить про: 


варіанти відповідей

Гострий  апендицит 

Печінкову кольку 

Ниркову кольку 

Гострий панкреатит 

Виразкову хворобу шлунка 

Запитання 89

Причиною анафілактичного шоку є: 


варіанти відповідей

Переливання несумісної крові 

Гострий біль при травмах 

Гіперчутливість до деяких медикаментів 

Дія іонізуючої радіації 

Токсикоінфекції 

Запитання 90

Який метод дослідження нирок характеризує їх концентраційну здатність? 


варіанти відповідей

Проба на діастазу 

Проба за Аддіс-Каковським 

Проба за Зимницьким 

Проба за Нечипоренком 

Загальний аналіз сечі 

Запитання 91

Яку дійсну проблему пацієнта з ревматоїдним артритом виявить медична сестра? 


варіанти відповідей

Високу температуру  

Ранкову скутість 

Блювання 

Напади задишки 

Болі в ділянці серця 

Запитання 92

  У пацієнта бронхоектатична хвороба. Яку пораду повинна дати медична сестра пацієнту для кращого відходження харкотиння? 


варіанти відповідей

Займати середнє положення Фаулера 

Займати дренажне положення 

Займати високе положення Фаулера 

Займати низьке положення Фаулера 

Займати положення Сімса 

Запитання 93

Найважливіший етіологічний чинник цукрового діабету І типу - це:


варіанти відповідей

Атеросклероз судин підшлункової залози 

Часті вірусні інфекції 

Фізична травма підшлункової залози 

Спадкова неповноцінність острівців Лангерганса підшлункової залози 

Запалення підшлункової залози 

Запитання 94

Пацієнта турбують напади нічного кашлю з незначною кількістю харкотиння, напади  ядухи, відчуття стискання в грудях. Об’єктивно: ціаноз шкіри. Вимушене положення сидячи, опираючись руками на край ліжка, грудна клітка бочкоподібна. Яка проблема буде пріоритетною у пацієнта на бронхіальну астму? 


варіанти відповідей

Напад ядухи 

Кашель  

Кровохаркання  

Пітливість  

Біль у грудній клітці 

Запитання 95

При реалізації плану медсестринських втручань хворому із стенокардією першочергово необхідно: 


варіанти відповідей

Ввести атропін підшкірно 

Ввести дибазол внутрішньом’язево 

Дати нітрогліцерин сублінгвально 

Ввести еуфілін внутрішньовенно 

Ввести кордіамін внутрішньом’язево 

Запитання 96

  Хворий 40 років скаржиться на нудоту, блювання, печію, відчуття важкості в

 епігастральній ділянці. Ознаками якого синдрому є вказані проблеми? 


 

варіанти відповідей

Кишкової диспепсії 

Астено-вегетативний синдром 

Шлункової диспепсії 

Інтоксикаційний синдром 

Больовий синдром 

Запитання 97

  У пацієнта підозра на жовчнокам’яну хворобу. Яке дослідження найбільш інформативне  для уточнення діагнозу? 


варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопія 


УЗД

Колоноскопія 

рН –метрія 

Іригоскопія 

 

Запитання 98

У пацієнта на рак шлунку в термінальній стадії скарги: біль у надчеревній ділянці, втрата апетиту, схуднення, загальна слабкість. Яка потенційна проблема може виникнути у пацієнта?


варіанти відповідей

Голодний біль 

Блювання, яке приносить полегшення 

Шлункова кровотеча

Тенезми  

Оперізуючий біль у животі 

Запитання 99

Пацієнт скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї, відчуття гіркоти в роті, схуднення.  При огляді: “судинні” зірочки на грудях, печінкові долоні, “голова медузи” на передній  стінці живота, асцит. Який патологічний стан імовірний у пацієнта? 


варіанти відповідей

Хронічний гастрит 

Виразкова хвороба шлунка 

Цироз печінки  

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки 

Рак шлунка 

Запитання 100

  Хворий скаржиться на тупий біль у надчеревній ділянці відразу після їди, бурчання та  метеоризм, проноси. Який засіб використає медсестра за призначенням лікаря для усунення метеоризму? 


варіанти відповідей

Но-шпу 

Активоване вугілля 

Папаверин 

Алохол 

Левоміцетин 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест