А. Чайковський "За сестрою" 5,6,7 розділи

Додано: 15 листопада 2023
Предмет: Українська література, 7 клас
12 запитань
Запитання 1

Продовжіть речення "Бідні бранці були дуже змучені й мали велику спрагу. Коли татари розмістилися кошем, кожен бранець приліг на траві, де стояв. Між тими, що йшли пішки, був і ....."

варіанти відповідей

Недоля

Степан Судак, ГІавлусів тато

Павлусь

Петро

Запитання 2

Продовжіть речення "Лежачи так, він сіпав з усієї сили мотуз, та тим ще більше затягав вузол. Даремна праця. Степан повернувся боком, відтак догори спиною і, буцімто жуючи паляницю, став зубами розмотувати мотуз. На його радість ....."

варіанти відповідей

з'явилися козаки

допоміг друг розв'язати вузол

вузол попускав щораз більше.

татари кинули бранців

Запитання 3

Продовжіть речення "Коли Степан із Петром рано прокинулися, Павлуся не було. їх аж заморозило. Вони відразу здогадалися, що завзяте хлоп’я поїхало шукати сестру, а звідти, напевно, не вернеться, пропаде. Коли це сказали Недолі, він говорив: — Як хлопець із цього вийде цілий, то знайте, ........"

варіанти відповідей

буде справний козак

заберу його на Січ

навчу володіти зброєю

що з нього кошовий буде.

Запитання 4

Як орієнтуватися за зорями, Павлусь дізнався від

варіанти відповідей

діда

батька

матері

брата

Запитання 5

"Тепер він відчув, що хоче їсти. Він не хотів з’їдати всіх своїх запасів. Забавляючи себе, збирав потоптані гадюченята й кидав у вогонь. Вони на вогні вертілися, пухли, а відтак тріскали, аж іскри розліталися. Але тою забавкою голоду не заспокоїв. Павлусь міркував, чи не можна б їсти печену гадюку або жабу. Таки жабу ліпше. У ріці, мабуть, вони є. Якби лише зловити, бо їсти страх хочеться."

 Що піймав Павлусь у річці

варіанти відповідей

рибу

жабу

черепаху

гадюку

Запитання 6

Проткого йде мова."Чоловік був одягнений у подертій, брудній одежі й мав на голові татарську шапку. На ногах у нього були постоли, обв’язані мотузками. Лице чорне, пожовкле та розкуйовджена чорна борода. Не було на ньому нічого, що показувало б, що це козак. Уся його зброя — довгий ніж за поясом"

варіанти відповідей

Недоля

харциз 

Тріска

татарин

Запитання 7

Продовжіть речення "Харциз, уїхавши між них, почав щось по-татарськи розповідати, показувати на Павлуся. Його взяли татари з коня й стали оглядати. Мацали за руки й ноги, повертали його голову й заглядали в зуби, достоту так, як роблять купці зі скотом на базарі. У Павлуся зародилося лихе передчуття. Він здогадувався, що харциз ....."

варіанти відповідей

хоче його вбити

хоче продати татарам

хоче подарувати татарам

хоче, щоб татари зробили з нього слугу

Запитання 8

«Може, воно так ліпше, — подумав ГІавлусь, — що я між татар попався. Вони мене завезуть у ........., то, може, і сестру легше знайду». Куди татари могли завести Павлуся?

варіанти відповідей

у поле

у село

у Крим

у місто

Запитання 9

Про кого йде мова: "був дуже багатим татарським купцем. Він вів широку торгівлю між Даргородом і всіма приморськими містами й Україною. Свої головні склади мав саме в Коджамбаку. Тому його оселя мала вигляд малого містечка. Стояли тут рядком кам’яні будинки, звичайні й двоповерхові, були

шопи для возів й коней, склади з крамом, а при однім боці стояв великий двоповерховий дім"

варіанти відповідей

Сулейман

Тріска

Карим

Петро

Запитання 10

Ім'я, яке дав Павлусю Мустафа

варіанти відповідей

Ібрагім

Гусейн

Сулейман

Магомед

Запитання 11

"Слухайте, невірні гяури! Мій пан, ханський Ібрагім і любимець, — нехай йому Аллах дасть довгий вік, — звелів у своїй ласкавості спитати вас, невірних українських бранців, чи не знає хто, де перебуває син його милості Девлет-Гірея, славний лицар Мустафа-ага,що цього літа ходив із загоном воювати з невірними в Україну для слави Аллаха та його пророка Магомета. Хто виявить його місце, стане достойним його ласки й нагороди його милості."

Хто буде знати про місце перебування Мустафи?

варіанти відповідей

Недоля

Остап Швидкий

Павлусь

Петро

Запитання 12

Мулла — це

варіанти відповідей

служитель релігійного культу в мусульман

багатий татарин

бідний татарин

невільник

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест