Акушерство Лікувальна справа 5 варіант

Додано: 25 травня 2021
Предмет:
Тест виконано: 101 раз
60 запитань
Запитання 1

Хвора бліда, АТ – 95/60 мм рт.ст., частота пульсу – 100/хв. Який із нижче перерахованих попередніх діагнозів можна встановити жінці зі скаргами на короткочасну втрату свідомості після раптового гострого болю внизу живота, затримку місячних на 5 тижнів?:



варіанти відповідей

Запальний процес додатків матки

Загроза раннього викидня

Позаматкова вагітність

Виразка шлунка

Рак матки

Запитання 2

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка зі скаргами на ниючий біль унизу живота, що періодично підсилюється, температуру тіла – 37,60С, загальну слабкість. Остання менструація без затримки і особливостей. В анамнезі – кіста яєчника. Бімануально: матка звичайних розмірів, щільна, рухома, болюча. Біля неї визначається туго еластичне утворення до 10 см, болюче, малорухоме. Який найбільш вірогідний діагноз?:


варіанти відповідей

Порушена позаматкова вагітність

 Гострий аднексит

 Розрив капсули кісти яєчника

Перекрут ніжки кісти яєчника

Апоплексія яєчника

Запитання 3

Під час чергового огляду у лікаря жіночої консультації у вагітної в терміні 33 тижні виникли судоми з короткочасною втратою свідомості. АТ – 170/100 мм рт.ст. Генералізовані набряки. В сечі: білок – 3 г/л, гіалінові циліндри. Встановіть ймовірний діагноз:



варіанти відповідей

 Судомний синдром

Прееклампсія

 Еклампсія

Епілепсія

 Артеріальна гіпертензія вагітних

Запитання 4

Вагітна звернулась на ФАП до фельдшера зі скаргами на головний біль, нудоту, 2 тижні тому з’явились набряки на ногах. Об’єктивно: вагітна збуджена, АТ – 180/110 мм рт.ст на правій руці, а на лівій – 175/105 мм рт.ст. Рs – 88/хв. Матка в тонусі, дно її на 2 п/п вище пупка. ЧСС – 16/хв. Яке виникло ймовірне ускладнення?:



варіанти відповідей

  Ранній гестоз вагітних

Гіпертонічний криз

Прееклампсія тяжкий ступінь

Прееклампсія легкий ступінь

Набряки під час вагітності

Запитання 5

Пацієнтка 29-ти років надійшла до гінекологічного відділення з підозрою на порушену позаматкову вагітність. Скарги на переймоподібний біль у правій клубовій ділянці. Затримка менструації 5 тижнів. Загальний стан середньої важкості, Рs – 105/60 мм рт.ст. Пальпаторно: живіт болючий в нижніх відділах, симптом Щоткіна-Блюмберга невиражений. Бімануально: збільшені та болючі додатки справа. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?:


варіанти відповідей

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

  Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Зондування порожнини матки

Гістеросальпінгографія

Біопсія ендометрію

 

Запитання 6

Після обстеження пацієнтки 25-ти років виявлено: скарги на відсутність менструації; пігментацію шкіри на обличчі та білої лінії живота, ціаноз слизових оболонок піхви і шийки матки, тіло матки збільшене, м’яко-еластичної консистенції. Який найімовірніший діагноз?:



варіанти відповідей

Вагітність маткова

Вагітність позаматкова

Пухлина матки

Ендометрит

 Ендометріоз матки

Запитання 7

Фельдшер ШМД прибув на виклик до хворої зі скаргами на різкий біль внизу живота справа, запаморочення. Остання менструація 2 тижні тому. Об’єктивно: шкіра бліда, Ат – 80/60 м рт.ст. Рs – 92 /хв. Живіт напружений, болючий більше справа в нижніх відділах. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний в нижніх відділах живота. Який найбільш імовірний діагноз?:


варіанти відповідей

 Перекрути ніжки кісти яєчника

Апоплексія яєчника

Фіброміома

Гострий апендицит

 Позаматкова вагітність

Запитання 8

Після народження плода у роділлі через 10 хвилин з’явилися незначні кров’янисті виділення. Матка відхилилася у бік правого підребер’я, дно її піднялося вище пупка. Як називається ця ознака відшарування плаценти?:


варіанти відповідей

Ознака Шредера

 Ознака Клейна

 Ознака Штрассмана

 Ознака Кюстнера-Чукалова

  Ознака Альфельда


Запитання 9

Хвора 23-х років звернулася на прийом до жіночої консультації зі скаргами на виділення з піхви з неприємним запахом, свербіння в ділянці зовнішніх статевих органів. В ході гінекологічного огляду: слизова оболонка піхви гіперемована, на дотик кровоточить, виділення біло-зелені, пінисті, значні. Який найбільш імовірний діагноз?:



варіанти відповідей

Гонорея

Хламідіоз

Кандидоз

Сифіліс

Трихомоніаз

Запитання 10

Скільки см дорівнює акушерська кон’югата:



варіанти відповідей

 25 см

 11 см

  12 см

21 см

13 см

Запитання 11

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, яка годує груддю зі скаргами на раптове підвищення температури тіла до 38,50С, біль в правій молочній залозі. При огляді – залоза збільшена, при пальпації – болючість. Який попередній діагноз?:



варіанти відповідей

Гіпермастія

 Гострий мастит

Фіброаденома правої молочної залози

Мастопатія

Фурункул правої молочної залози

Запитання 12

Вагітна 25-ти років поступила в пологовий будинок у терміні 40 тижнів вагітності. Розміри тазу: 26-26-31-18 см. ОЖ – 100 см, ВДМ – 42 см. Положення плоду повздовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене – 160/хв. Перейми, які почались 6 годин тому, болючі. Відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка і косо розташоване. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пологах:


варіанти відповідей

 Загроза розриву матки

Повний розрив матки

  Кінець І-го періоду пологів

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

 Емболія навколоплідними водами

Запитання 13

При обстеженні породіллі виявлено: загальний стан не порушений, права молочна залоза болюча та щільна на дотик. Ваш попередній діагноз:



варіанти відповідей

Лактопоез

Лактостаз

Гіпогалактія

 Лактогенез

Мастит

Запитання 14

Яка ознака відрізняє еклампсію від інших видів пізнього гестозу?:



варіанти відповідей

Головний біль

Блювання

Судоми

Прибавка у вазі

Набряки

Запитання 15

ІІІ-й період пологів. Послід виділено за допомогою методу Абуладзе. Одномоментно виділилося 400 мл крові, кровотеча продовжується. Під час огляду встановлено відсутність однієї часточки. Яка тактика акушерки при затримці часток плаценти в матці?:



варіанти відповідей

Зовнішній масаж матки

Випускання катетером сечі

Ручне обстеження порожнини матки і видалення часточки плаценти

В/в введення інгібіторів фібринолізу

 В/в введення утеротонічних засобів

Запитання 16

Визначте дату пологів, якщо дата останньої менструації 5 жовтня:



варіанти відповідей

12 липня

1 травня

 7 червня

17 червня

15 серпня

Запитання 17

Фельдшер ШМД оглядає роділлю в терміні 38-39 тижнів вагітності. При зовнішньому акушерському обстеженні визначено: положення плода повздовжнє, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, ІІ позиція, передній вид. Де найкраще вислуховується серцебиття плода?:



варіанти відповідей

Зліва вище пупка

 Справа вище пупка

Справа на рівні пупка

Справа нижче пупка

 Зліва нижче пупка

Запитання 18

У новонародженої дитини спостерігається пухлина в ділянці кісток черепа. Пухлина не виходить за межі шва. Різко відмежована від нормальної кістки ущільненим і трохи піднятим над її рівнем валиком. Яку пологову травму можна припустити?:



варіанти відповідей

 Гіпоксично-травматична енцефалопатія

 Кефалогематома

 Внутрішньочерепна пологова травма

Пологова пухлина

Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

Запитання 19

Фельдшер проводить санітарно-освітню лекцію на підприємстві з питань профілактики онкозахворювань. Що повинен відповісти фельдшер на питання: «Як часто жінка повинна проводити само обстеження молочних залоз»?:


варіанти відповідей

 1 раз на тиждень

2 рази на рік

1 раз на місяць

1 раз на рік

2 рази на тиждень

Запитання 20

На профілактичному огляді фельдшер виявив у жінки 23-х років на шийці матки оксамитового кольору виразку. Діагноз: ерозія. Який метод інструментального обстеження треба використати для підтвердження діагнозу?:


варіанти відповідей

 Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

Кольпоскопія

Зондування порожнини матки

УЗД

Запитання 21

До фельдшера ФАПу звернулася вагітна в терміні 35 тижнів за консультацією. В ході огляду фельдшером визначено: голівка плоду зліва. серцебиття вислуховується на рівні пупка, передлегла частина відсутня. Фельдшер повинен направити вагітну:


варіанти відповідей

 До гінекологічного відділення

 До ВПВ

На УЗД

До терапевта

До дільничного лікаря


Запитання 22

На ФАПі вагітна в терміні 36 тижнів поскаржилася на різкий головний біль, погіршення зору, біль у ділянці черевного сплетіння. Об’єктивно: артеріальний тиск – 170/100 мм рт.ст., набряки нижніх кінцівок. Який препарат Ви оберете для надання невідкладної допомоги вагітній?:


 


варіанти відповідей

2 мл 1% промедолу

150 мг кокарбоксилази

 16 мл 25% магнію сульфату

 40 мг лазиксу

 2 мл 50% анальгіну

Запитання 23

До фельдшера ФАПу звернулась вагітна зі скаргами на болісні незначні кров’янисті виділення, які з’явилися вночі. Тактика фельдшера:


варіанти відповідей

Ввести окситоцин

Оглянути шийку в дзеркалах

Ввести но-шпу

Провести піхвове дослідження

Мобілізувати вену, негайно госпіталізувати

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль, що з’являються в перший день менструації. Встановіть діагноз:



варіанти відповідей

Альгодисменорея

  Мастопатія

Посткастраційний синдром

Передменструальний синдром

Вірильний синдром

Запитання 25

При профобстеженні на ФАПі у жінки 40-ка років була виявлена безсимптомна фіброміома матки розміром 7-8 тижнів вагітності. Яка тактика ведення пацієнтки?:


варіанти відповідей

Санаторно-курортне лікування

 Фізіотерапевтичні методи лікування

Медикаментозне лікування

Оперативне лікування

Диспансерний нагляд

Запитання 26

У першороділлі 24-х років з початку регулярних перейм минуло 4 години. АТ – 120/80 мм рт.ст. Положення плода повздовжнє, головне передлежання, серцебиття плода – 140/хв. Піхвове дослідження: шийка матки вкорочена до 1,5 см, відкриття – 3 см. Плідний міхур цілий, напружений. Голівка плода притиснута до входу у малий таз. Назвіть періоди пологів:


 


варіанти відповідей

 Прелімінарний період

ІІІ період пологів

 Початок ІІ-го періоду пологів

 Передвісники пологів

 І період пологів

Запитання 27

Хвора з кісто мою яєчника обстежується для планового оперативного лікування. Після різких рухів виник біль внизу живота, нудота, блювання. З яким діагнозом фельдшер КШД госпіталізував пацієнтку?:


 


варіанти відповідей

Розрив кісти яєчника

Перекрут ніжки субсерозного фіброматозного вузла

 Порушена позаматкова вагітність

Гострий холецистит

Гострий апендицит

Запитання 28

До Вас звернулась пацієнтка 60-ти років зі скаргами на біль внизу живота, серозно-гнійні виділення із статевих шляхів. На шийці матки виявлено утворення, яке має вигляд «кольорової капусти», яка кровоточить. Ваш діагноз:



варіанти відповідей

Лейкоплакія

 Ерозія шийки матки

Поліп шийки матки

Рак шийки матки

Крауроз

Запитання 29

Фельдшера ФАПу викликали до роділлі додому. По приїзду фельдшера у роділлі триває ІІІ період пологів. Послід виділено за допомогою методу Абуладзе. Одночасно виділилося 400 мл крові, кровотеча триває. Під час огляду материнської поверхні плаценти встановлено відсутність однієї дольки. Яка допомога повинна бути надана в такій ситуації?


 


варіанти відповідей

Зовнішній масаж матки

Притиснення черевної аорти

В/в введення утеротонічних засобів

Огляд пологових шляхів в дзеркалах

Ручне обстеження порожнини матки

Запитання 30

На ФАП з’явилася вагітна жінка зі скаргами на переймоподібні болі внизу живота та кров’янисті виділення зі статевих шляхів. При вагінальному дослідженні шийка матки відкрита. В ділянці зовнішнього вічка визначається нижній полюс яйця. Попередній діагноз:


варіанти відповідей

Повний аборт

Аборт в ходу

Кримінальний аборт

Неповний аборт

Аборт що почався

Запитання 31

Ви фельдшер ФАПу. При обстеженні вагітної, яку треба взяти на облік, встановили: термін вагітності 30 тижнів, положення плода повздовжнє, І позиція, передній вид, головне передлежання. Розміри тазу: 24-26-28-28 см. При піхвовому дослідженні мис досягається, діагональна кон’югата 11 см. Про який таз йдеться?:


варіанти відповідей

Загальнорівномірнозвужений таз

Плоскорахітичний таз

Простий плоский таз

Нормальний таз

Загальнозвужений плоский таз

Запитання 32

Роділля 20-ти років з терміном вагітності 41 тиждень транспортована фельдшером ШМД до пологового стаціонару. У другому періоді пологів серцебиття плода стало аритмічним з частотою 68-84/хв., не відновлюється між потугами; на тазовому дні знаходяться сіднички плода. Вкажіть втручання, яке повинно бути здійснене:



варіанти відповідей

Накладання акушерських щипців

Кесарів розтин

Екстракція плода за тазовий кінець

Проведення плодоруйнівної операції

Проведення комбінованого повороту плода

Запитання 33

Ви фельдшер ШМД. З’явились на виклик до вагітної, у якої раптово з’явилась кровотеча з піхви. При обстеженні з’ясувалось: вагітність 35 тижнів. Скарг жінка не пред’являє, матка в нормо тонусі, безболісна при пальпації, положення плода поздовжнє, І позиція, передній вид, головне передлежання. Серцебиття плода – 120/хв. Виділення з піхви кров’янисті, помірні. Пульс – 110/хв., АТ – 110/70 мм рт.ст. Попередній діагноз, тактика фельдшера:


 


варіанти відповідей

Передлежання плаценти. Негайна госпіталізація

Загроза розриву матки. Госпіталізація

Передчасні пологи. Госпіталізація

Передчасне відшарування плаценти. Кровоспинні

Мимовільний аборт. Госпіталізація

Запитання 34

Хвора 50-ти років звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на рясні контактні кровотечі, біль внизу живота. При огляді в дзеркалах: шийка матки має вигляд «цвітної капусти». Після огляду кровотеча посилилась. Які першочергові дії фельдшера?:



варіанти відповідей

Провести тугу тампонаду шийки матки

Госпіталізувати у супроводі фельдшера

Покласти холод на низ живота

Ввести кровоспинні препарати

Викликати бригаду ШМД

Запитання 35

Фельдшер ФАПу проводить вагінальне дослідження жінці 38-ми років, яка звернулася з приводу появи гнійних виділень з неприємним запахом з піхви. Жінка знаходиться на диспансерному обліку з приводу кісти яєчника. під час бімануального дослідження з’явився гострий різкий біль внизу живота. Виникнення цього стану пов’язане з:

.  


варіанти відповідей

Розрив кісти яєчника

Збільшення кісти

Піосальпінкс

Гідросальпінкс

Малігнізація кісти

Запитання 36

У вагітної жінки з вузьким тазом другого ступеня виникла ситуація загрози розриву матки. Назвіть першочергові дії фельдшера:



варіанти відповідей

Акушерські щипці

Зняти пологову діяльність

Стимуляція пологової діяльності

Епізіотомія

Кесарів розтин

Запитання 37

У першовагітної в терміні вагітності 38 тижнів 3 години тому почалися перейми, через 10 хвилин по 30-35 секунд. Положення плода поздовжнє, голівка плода притиснута до входу у малий таз. Навколоплідні води не виливались. У якому періоді пологів перебуває роділля?:


варіанти відповідей

Третій період

Другий період

Передвісники пологів

-

Перший період

Запитання 38

До фельдшера ФАПу звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль, що з’являються в перший день менструації. Встановіть діагноз:


варіанти відповідей

Альгодисменорея

Мастопатія

Посткастраційний синдром

Вірильний синдром

Передменструальний синдром


Запитання 39

Жінка 20-ти років скаржиться на затримку місячних впродовж 8-ми тижнів, інтенсивний біль унизу живота. При вагінальному дослідженні справа палькується пухлиноподібне утворення, збільшення матки. Визначається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Які першочергові дії фельдшера на до госпітальному етапі?:


варіанти відповідей

Ввести заспокійливі засоби

Ввести знеболюючі засоби

Покласти холод на низ живота і госпіталізувати в гінекологічний стаціонар

Провести тест на вагітність

Порекомендувати звернутись до лікаря гінеколога

Запитання 40

На профілактичному огляді фельдшер виявив у жінки 23-х років на шийці матки оксамитового вигляду виразку. Діагноз: ерозія. Який метод інструментального обстеження треба використати для підтвердження діагнозу?:



варіанти відповідей

Ультразвукове дослідження (УЗД)

Кольпоскопія

Зондування порожнини матки

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

Запитання 41

Через 10 після народження дитини з’явилися незначні кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Ознаки відокремлення посліду позитивні. Крововтрата 280 мл. Яка подальша тактика ведення пологів?:


варіанти відповідей

Виділити плаценту зовнішніми прийомами

Провести зовнішній масаж матки

Запропонувати роділлі потужитись

Провести ручне відокремлення плаценти

Ввести окситоцин

Запитання 42

Під час піхвового дослідження у роділлі встановлено: шийка матки згладжена, відкриття 7 см. Плодовий міхур відсутній, голівка притиснута до входу в малий таз. Визначається передній кут великого тім’ячка, надперенісся, надбрівні дуги, очні западини. Визначте передлежання плода:


варіанти відповідей

Лицьове, задній вид

Потиличне, передній вид

Потиличне, задній вид

Лобне передлежання

Передньоголовне передлежання

Запитання 43

Після народження дитини у роділлі через 10 хвилин з’явилися незначні кров’янисті виділення. Матка відхилилася у бік правого підребер’я, дно її піднялося вище пупка. Як називається ця ознака відшарування плаценти?:



варіанти відповідей

Ознака Альфельда

Ознака Клейна

Ознака Шредера

Ознака Штрассмана

Ознака Кюстнера-Чукалова

Запитання 44

Вагітна знаходиться в палаті патології вагітності. Вагітність перша, 38 тижнів, положення плода повздовжнє, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, ІІ позиція. Де найкраще вислухати серцебиття плода?:



варіанти відповідей

Зліва нижче пупка

В ділянці пупка

Зліва вище пупка

Справа вище пупка

Справа нижче пупка

Запитання 45

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, яка годує дитину груддю із скаргами на раптове підвищення температури тіла до 38,50С, біль в правій молочній залозі. При огляді – залоза збільшена, при пальпації болючість. Який попередній діагноз?:


варіанти відповідей

Фурункул правої молочної залози

Фіброаденома правої молочної залози

Гіпермастія

Мастопатія

Гострий мастит

Запитання 46

Вагітна звернулась на ФАП до фельдшера зі скаргами на головний біль, нудоту, мерехтіння мушок перед очима. 2 тижні тому з’явились набряки на ногах. Об’єктивно: вагітна збуджена, АТ – 200/120 мм рт.ст. на правій руці, а на лівій – 190/115 мм рт.ст. Рs – 88/хв. Матка в тонусі, дно її на 2 п/п вище пупка. ЧСС – 160/хв. Яке виникло ймовірне ускладнення?:



варіанти відповідей

Прееклампсія легкий ступінь

Ранній гестоз вагітних

Набряки під час вагітності

Гіпертонічний криз

Прееклампсія тяжкий ступінь

Запитання 47

На 43-му тижні вагітності народилася дитина в стані апное, в’яла, шкіра бліда, слизові оболонки різко ціанотичні, тонус м’язів знижений, рефлексів немає, серцева діяльність майже цілком пригнічена. Які дії по оживленню дитини треба провести в першу чергу?:



варіанти відповідей

Відсмоктати слиз із верхніх дихальних шляхів

Ввести розчин адреналіну 1:10000

Провести ШВЛ через маску

Провести ШВЛ через інкубаційну трубку

Ввести 5% розчин альбуміну

Запитання 48

Вагітна 25-ти років поступила в пологовий будинок у терміні 40 тижнів вагітності. Розміри тазу: 26-26-31-18 см. ОЖ – 100 см, ВДМ – 42 см. Положення плода повздовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене – 160/хв. Перейми, які почались 6 годин тому, болючі. Відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка і косо розташоване. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пологах:



варіанти відповідей

Загроза розриву матки

Емболія навколоплідними водами

Кінець І періоду пологів

Повний розрив матки

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Запитання 49

Після обстеження пацієнтки 25-ти років виявлено: скарги на відсутність менструації; пігментацію шкіри на обличчі та білої лінії живота, ціаноз слизових оболонок піхви і шийки матки, тіло матки збільшене, м’яко-еластичної консистенції. Який найімовірніший діагноз?:



варіанти відповідей

Вагітність позаматкова

Ендометрит

Вагітність маткова

Ендометріоз матки

Пухлина матки

Запитання 50

У пологовій залі перебуває породілля, яка годину тому народила живого доношеного хлопчика вагою 3900 г. Жінка скаржиться на запаморочення, слабкість. Під час огляду: спостерігається блідість шкірних покривів та слизових оболонок. АТ – 100/70 мм рт.ст., Рs – 96/хв., із статевих шляхів порціями виділяється кров, що утворює згустки. Яке ускладнення виникло у породіллі?:



варіанти відповідей

Геморагічний шок

Розрив пологових шляхів

Атонія матки

Гіпоплазія матки

Гіпотонія матки

Запитання 51

Акушерка оглядає вагітну жінку. Дно матки знаходиться на рівні пупка. Який термін вагітності?:



варіанти відповідей

16 тижнів

20 тижнів

32 тижні

24 тижні

28 тижнів

Запитання 52

В гінекологічне відділення доставлена хвора зі скаргами на переймоподібні болі в лівій здухвинній ділянці, незначні кров’янисті виділення із статевих шляхів, що з’явились після 8-тижневої затримки менструації, запаморочення. АТ – 85/55 мм рт.ст. Симптом Щоткіна-Блюмберга слабо позитивний. матка збільшена до 5 тижнів вагітності, ліва труба збільшена, болюча. Яке дослідження треба провести для уточнення діагнозу?:



варіанти відповідей

Кульдоскопія органів малого таза

Гістероскопія органів малого таза

Метросальпінгографія

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Діагностичне вишкрібання стінок порожнини матки

Запитання 53

При обстеженні вагітної, фельдшер визначив, що повздовжня вісь плода і матки перетинається під прямим кутом. Серцебиття плода вислуховується зліва на рівні пупка до 140/хв., ясне, ритмічне. Яке положення та позиція плода?:


варіанти відповідей

Повздовжнє, І позиція

Поперечне, ІІ позиція

Поперечне, І позиція

Косе, І позиція

Поздовжнє, ІІ позиція

Запитання 54

Повторнонароджуюча, в терміні пологів, з регулярною пологовою діяльністю. В анамнезі: кесарів розтин. Під час перейм відчула розлитий біль в ділянці післяопераційного рубця. При піхвовому дослідженні: відкриття шийки матки 5 см. Які подальші дії?:


варіанти відповідей

Пологи через природні статеві шляхи

Стимуляція пологової діяльності

Очікувальна тактика ведення пологів

Кесарів розтин

Накладання акушерських щипців

Запитання 55

Фельдшер ШМД прибув на виклик до хворої зі скаргами на різкий, раптовий біль внизу живота справа, нудота, блювання, запаморочення. Остання менструація 2 тижні тому. Об’єктивно: шкіра бліда, АТ – 80/60 мм рт.ст., Рs – 92/хв. Живіт напружений, болючий більше справа в нижніх відділах. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний в нижніх відділах живота. Який найбільш імовірний діагноз?:


варіанти відповідей

Апоплексія яєчника

Перекрут ніжки кісти яєчника

Позаматкова вагітність

Фіброміома

Гострий апендицит

Запитання 56

На ФАП прийшла вагітна. При огляді над входом в малий таз пальпується неправильної форми передлегла частина м’якої консистенції, яка не балотує. У дні матки визначається голівка. Визначте передлежання плоду:



Запитання 57

На ФАП прийшла вагітна. При огляді над входом в малий таз пальпується неправильної форми передлегла частина м’якої консистенції, яка не балотує. У дні матки визначається голівка. Визначте передлежання плоду:



варіанти відповідей

Косе

Тазове

Поперечне

Ніжне

Головне

Запитання 58

При обстеженні породіллі виявлено: загальний стан не порушений, права молочна залоза болюча та щільна на дотик. Ваш попередній діагноз:


варіанти відповідей

Лактопоез

Мастит

Лактогенез

Гіпогалактія

Лактостаз

Запитання 59

Першочергові дії фельдшера ФАПу при загрозливому розриві матки: 


варіанти відповідей

Стимуляція пологової діяльності 

Негайно транспортувати вагітну в пологовий будинок 

Проводити профілактику внутрішньоутробної гіпоксії плода 

Зняти родову діяльність  

Зробити поворот плода на ніжку  

Запитання 60

 Фельдшера ФАПу виклика до жінки. Вагітність 4-5 тижнів. Скарги на раптовий різкий біль в животі, шум в вухах, запаморочення, AT знижується. Надати невідкладну допомогу: 


варіанти відповідей

госпіталізувати в стаціонар 

Оцінити стан хворої і каретою швидкої допомоги на ношах        

Ввести спазмолітики  

Наладити в/в інфузію розчинів, госпіталізувати в горизонтальному положенні 

Ввести аналгетики  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест