Анатомія №1

«Анатомічна номенклатура. Осі і площини тіла людини. Форма та пропорції відділів тіла в процесі росту дитини. Загальні ознаки хребців. Характерні ознаки будови шийних, грудних, поперекових хребців у дитячому віці»

Додано: 8 жовтня 2023
Предмет:
22 запитання
Запитання 1

Під час падіння на сходах жінка, 60 років, травмувала нижню кінцівку. Яким терміном анатомічної номенклатури називається латинською термін «нижній»?

варіанти відповідей

Inferior

superior

anterior

posterior

dexter

Запитання 2

У хворого на менінгіт лікар виявив позитивний симптом Керніга: неможливість розігнути нижню кінцівку в колінному суглобі, коли вона зігнута в кульшовому. Відносно якої осі виконує людина такі рухи, як «згинання» та «розгинання»?

варіанти відповідей

Лобової

Стрілової

Горизонтальної

Фронтальної

Вертикальної

Запитання 3

 У хворого під час рентгенологічного дослідження виявлена пухлина правої частки печінки. Ліва частка – без патологічних змін. Як називається площина, що ділить тіло людини на праву і ліву половини?

варіанти відповідей

Лобова

Вертикальна

Горизонтальна

Стрілова

Фронтальна

Запитання 4

У чоловіка, 29 років, ушкоджена загальна сонна артерія. Для зупинки кровотечі цю артерію необхідно притиснути до сонного горбка шийного хребця. Який шийний хребець має сонний горбок?

варіанти відповідей

VII

VI

II

I

IV

Запитання 5

До лікаря-невролога звернувся чоловік, 48 років, зі скаргами на біль в шийному відділі хребта. Рентгенологічно виявлені метастази в тілах двох верхніх шийних хребців. Тіла яких шийних хребців уражені метастазами?

варіанти відповідей

I i II

IV i V

VI i VII

II i III

V i VI

Запитання 6

В травматологічне відділення карета швидкої медичної допомоги доставила жінку з травмою грудного відділу хребта. При рентгенологічному обстеженні виявлено ушкодження відростків V грудного хребця, які розташовані у лобовій площині. Які відростки грудного хребця розташовані у лобовій площині?

варіанти відповідей

Поперечні і нижні суглобові відростки

Поперечні відростки

Остистий і верхні суглобові відростки

Верхні і нижні суглобові відростки

Остистий і поперечний відростки

Запитання 7

Жінка, 23 років, звернулась до хірурга зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки. Рентгенологічно виявлена тріщина верхньої поверхні правого ребра. Яке ребро має верхню поверхню?

варіанти відповідей

I

III

IV

VI

IX

Запитання 8

Жінка, 46 років, упала і травмувала крижову кістку. Рентгенологічно виявлено ушкодження гребеня крижової кістки, який утворився злиттям остистих відростків крижових хребців. Який гребінь крижової кістки утворений злиттям остистих відростків?

варіанти відповідей

Серединний крижовий гребінь

Присередній крижовий гребінь

Латеральний крижовий гребінь

Задній крижовий гребінь

-

Запитання 9

Лікар у хворого, 50 років, рентгенологічно виявив деструкцію утворів поперекових хребців, які за положенням у просторі є головною ознакою хребців поперекового відділу хребта. Що є головною ознакою належності хребців до поперекового відділу хребта?

варіанти відповідей

Роздвоєний processus spinosus

 Foramen transversarium

Положення суглобових відростків у стріловій площині

Відсутність ребрової ямки на поперечних відростках

 Положення суглобових відростків у лобовій площині

Запитання 10

Лікар хворому на бронхіальну астму запропонував під час початку нападу ядухи використовувати подразнення рефлексогенної зони, яка розміщена в ділянці проекції на шкіру непарної вирізки груднини. Яка вирізка груднини є непарною?

варіанти відповідей

Incisura jugularis

Incisura clavicularis

Incisura costae

Incisura transversus

Incisura costae primae

Запитання 11

Маса гіпофізу людини складає близько 0,5 г. В цій ендокринній залозі виділяють дві частки – передню (lobus anterior) і задню (lobus posterior). Відносно якої площини виділяють анатомічні терміни «anterior» і «posterior»?

варіанти відповідей

Plana paramediana

Plana frontalia

Plana transversaria

Plana sagitalia

Plana horizontalia

Запитання 12

Хворий, 60 років, після травми плечового суглоба не може виконати відведення верхньої кінцівки. Відносно якої осі виконує людина такі рухи, як відведення (abductio) і приведення (adductio)?

варіанти відповідей

Лобової

Вертикальної

Стрілової

Поперечної

-

Запитання 13

У хворого на остеопороз лікар запідозрив стиснення правої хребтової артерії, яка проходить через поперечні отвори в поперечних відростках шийних хребців. Для підтвердження діагнозу лікар запропонував зробити хворому рентгенографію тих хребців, в яких проходить хребтова артерія. В якому шийному хребці через поперечний отвір на поперечних відростках шийних хребців проходить тільки вена

варіанти відповідей

I

II

III

VI

VII

Запитання 14

Карета швидкої медичної допомоги привезла в травматологічне відділення лікарні жінку, 47 років, з травмою грудного відділу хребта. При рентгенологічному обстеженні виявлено компресійний перелом грудного хребця, який має лише одну верхню пів’ямку для головки ребра. Тіло якого грудного хребця має лише одну верхню пів’ямку?


варіанти відповідей

I

II

X

XI

XII

Запитання 15

У жінки, 27 років, травма поперекового відділу хребта. Рентгенологічно виявлено перелом соскоподібного відростка II поперекового хребця. Де розміщені соскоподібні відростки II поперекового хребця?

варіанти відповідей

На реброподібних відростках.

На остистому відростку

На нижніх суглобових відростках

На верхніх суглобових відростках

На верхніх і нижніх суглобових відростках

Запитання 16

До лікаря звернувся хворий зі скаргою на те, що ліве око не рухається присередньо. Яким терміном анатомічної номенклатури називається латинською термін «присередній»?


варіанти відповідей

Proximalis

Distalis

Anterior

Lateralis

Medialis

Запитання 17

У хворого параліч лівої половини тіла, парез язика, м’язів лиця (контрактура Верніке-Манна). При цьому вогнище ураження знаходиться у хворого в правій півкулі великого мозку. За відношенням до якої площини виділяють анатомічні терміни «лівий» і «правий»?


варіанти відповідей

Plana sagittalia

Plana frontalia

Plana horisontalia

Plana transversalia

Plana paramediana

Запитання 18

Жінка, 25 років, упала і зламала променеву кістку в типовому місці. Характерною ознакою цього перелому є неможливість виконувати обертання (rotatio). Відносно якої осі людина виконує rotatio?


варіанти відповідей

Лобової

Стрілової

Вертикальної

Поперечної

Присередньої

Запитання 19

Чоловік, 28 років, упав і травмував грудний відділ хребта. Рентгенологічно діагностовано перелом відростків п’ятого грудного хребця, які розташовані у лобовій площині. Які відростки п’ятого грудного хребця ушкоджені?


варіанти відповідей

Остисті і поперечні відростки.

Поперечні відростки

Суглобові і остисті відростки

Верхні і нижні суглобові відростки

Остистий і верхні суглобові відростки

Запитання 20

Чоловік, 35 років, при падінні травмував шийний відділ хребта. Рентгенологічно встановлено перелом остистих відростків трьох верхніх шийних хребців. Остисті відростки яких шийних хребців ушкоджені?

варіанти відповідей

I, ІІ, ІІІ

II, ІІІ, IV

I, ІІІ, IV

І, ІІ, IV

ІІІ, ІV, V

Запитання 21

Чоловік, 30 років, травмував шийний відділ хребта. Рентгенологічно діагностовано перелом хребця, на якому відсутній остистий відросток. Який хребець ушкоджено?


варіанти відповідей

I

II

III

VI

VII

Запитання 22

Чоловік, 62 років, отримав травму поперекового відділу хребта. Рентгенологічно виявлено перелом відростків III поперекового хребця, розташованих у стріловій площині. Які відростки III поперекового хребця розташовані у стріловій площині?

варіанти відповідей

Реброві і остистий відростки

Соскоподібні і остистий відростки

Остистий і нижні суглобові відростки

Верхні суглобові і соскоподібні відростки

Верхні, нижні суглобові і остистий відростки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест