Бактерії - найменші одноклітинні організми

Додано: 14 жовтня 2021
Предмет: Біологія, 6 клас
Тест виконано: 144 рази
10 запитань
Запитання 1

Вкажіть назву організмів, що не мають ядра

варіанти відповідей

прокаріоти

еукаріоти

Запитання 2

Вкажіть, чим прокаріоти відрізняються від еукаріот

варіанти відповідей

відсутністю плазматичної мембрани

наявністю клітинної стінки

відсутністю ядра

відсутністю хлоропластів

відсутністю спадкової інформації

відсутністю мітохондрій

Запитання 3

Зазначте, як називаються бактерії, що мають форму циліндра

варіанти відповідей

палички

вібріони

спірили

коки

Запитання 4

Зазначте, як називаються бактерії, що мають форму коми

варіанти відповідей

палички

спірили

вібріони

коки

Запитання 5

Зазначте, як називаються бактерії, що мають форму кульки

варіанти відповідей

палички

спірили

вібріони

коки

Запитання 6

    Зазначте, як називаються бактерії, що мають форму спірально вигнутої палички

варіанти відповідей

палички

спірили

вібріони

коки

Запитання 7

   Засновником науки про бактерії – мікробіології – був французький хімік, який першим зрозумів, що інфекційні захворювання виникають і розвиваються внаслідок діяльності мікробів. Його дослідження показали, що захворювання не виникають з нічого: збудники хвороб розсіяні в повітрі й готові вразити найбільш ославлених і найменш охайних людей. Учений зробив висновок, що стерилізація й дотримання чистоти призводить до смерті цих збудників та винайшов спосіб боротьби з ними, який одержав назву на честь свого винахідника. Цей спосіб використовують для консервування усіх рідких речовин, які здатні до бродіння (вино, пиво, молоко). Хто цей учений?

варіанти відповідей

Й. Песталоцці

Парацельс

Л. Пастер

І. Мечников

Запитання 8

З давніх-давен люди зберігали на зиму овочі та фрукти за допомого екологічно чистого та безпечного способу – квашення. Укажіть бактерії, в результаті діяльності яких відбувається бродіння під час квашення, наприклад, капусти чи яблук

варіанти відповідей

спиртові бактерії

кишкова паличка

молочнокислі бактерії

оцтові бактерії

Запитання 9

    Учні обговорювали роль біотехнологічного виробництва (виготовлення продуктів за допомогою живих організмів) у нашому житті. Перший учень: кисломолочні бактерії дозволяють нам виготовляти сметану й кефір. Другий учень: кисломолочні бактерії в процесі бродіння виділяють молочну кислоту. Третій учень: завдання біотехнології є вирощування корів, здатних замість молока одразу давати сметану й кефір. Оцініть правильність їхніх суджень.

варіанти відповідей

правильні усі судження

правильні перше і друге судження

правильні перше і третє судження

правильні друге і третє судження

Запитання 10

   У світі існує пандемічна хвороба (поширена на всіх континентах) – туберкульоз легень (сухоти), яка передається повітряно-крапельним шляхом. Збудником хвороби є «бацили Коха». Укажіть форму цієї бактерії.

варіанти відповідей

куляста

спіральна

паличкоподібна

зігнута

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест