Бешиха і газова гангрена

Додано: 7 квітня
Предмет:
11 запитань
Запитання 1

В клініку госпіталізовано хворого з діагнозом: анаеробна газова гангрена стегна. Який антисептик обов’язково повинен бути використаний при обробці інструментів після перев’язки?

варіанти відповідей

 5% розчин йоду

0,1% розчин марганцевокислого калію

0,0002% розчин фурациліну

6% розчин перекису водню

Запитання 2

У хворого, що перебуває в загальній 4-х місній палаті розвинулась анаеробна інфекція. Які протиепідеміні заходи необхідно провести?

варіанти відповідей

Перевести хворого в окрему палату

Переписати контактних хворих

Перевести хворого в інфекційне відділення

Ввести хворому протигангренозну сироватку

Запитання 3

В хірургічний кабінет поліклініки звернувся пацієнт Г., 28 р. зі скаргами на різкий біль, почервоніння з фістончатими межами, набряк шкіри в нижній третині правої гомілки, температуру тіла - 39°С. Про яке захворювання можна подумати ?

варіанти відповідей

Варикозна хвороба

Бешиха

Тромбофлебіт

Облітеруючий ендартеріїт

Запитання 4

Швидка допомога доставила пацієнта в хірургічне відділення з травмою правої нижньої кінцівки. Стан постраждалого тяжкий; АТ- 100/60 мм рт.ст., Рs- 100/хв., пацієнт блідий, загальмований, об’єктивно: нижня кінцівка холодна на дотик, множині рани забруднені землею, виражений набряк, мязи сірого кольору, вибухають. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Газова гангрена

Правець

Флегмона кінцівки

Бешиха

Запитання 5

Ви проводите клінічне обстеження пацієнта С., 45 років з опіком гарячим металом першого пальця правої руки. Шкіра в місці ушкодження стала щільною, набула темно- коричневого кольору, з’явилась чітка межа із непошкодженими тканинами. Рухи і чутливість в пальці відсутні. Поставте діагноз:

варіанти відповідей

Хімічний опік І ст.

Хімічний опік ІІ ст.

Суха гангрена

Волога гангрена

Запитання 6

Хворий В., 32 років, звернувся за допомогою на прийом до хірурга поліклініки з вогнепальним пораненням стегна. Скаржиться на наростаючий біль та набряк, пов’язка стала тісною та врізалась в тканини. З рани виділяється геморагічна рідина, при пальпації - крепітація. Який діагноз?

варіанти відповідей

Газова гангрена

Правець

Флегмона

Абсцес

Запитання 7

В хірургічному відділенні лікується хворий з газовою гангреною стегна. Який антисептик необхідно використовувати для передстерилізаційної обробки інструментів після перев’язок?

варіанти відповідей

6% розчин перекису водню

5% розчин йоду

розчин фурациліну

0,1% розчин марганцевокислого калію

Запитання 8

Хворий, 43 років, звернувся зі скаргами на сильний біль, почервоніння та набряк шкіри на лівої гомілці. Хворіє - 2 дні. Температура тіла - 39,5°С. При огляді: в ділянці середньої третини лівої гомілки відмічається набряк, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями, місцями пухирі різних розмірів, заповнені серозно-геморагічним ексудатом. З чим пов’язані проблеми пацієнта?

варіанти відповідей

Гострий тромбофлебіт

Флегмона

Бешиха

Фурункульоз

Запитання 9

У хворого, прооперованого з приводу поранення гомілки розвинулася газова гангрена. Разом з ним в палаті знаходяться ще 3 прооперованих хворих. Які протиепідемічні заходи необхідно провести?

варіанти відповідей

Перевести хворого в інфекційне відділення

Перевести хворого в окрему палату

Посилити санітарний режим в палаті

Обробити рану перекисом водню

Запитання 10

Хвора Н, 48 років, страждає хронічним бешиховим запаленням правої гомілки. До якого ускладнення призводять повторні бешихові запалення?

варіанти відповідей

Сказу

Артриту

Трофічних виразок

Слоновості

Запитання 11

Ви працюєте перев’язувальною сестрою у хірургічному відділенні. Ввечері, перев’язуючи хворого 40 р. з ампутованою кінцівкою, ви помітили значний набряк кукси, при пальпації відчули підшкірну емфізему. Назвіть першочергові дії медичної сестри при даному ускладненні:

варіанти відповідей

Негайно ізолювати хворого і викликати лікаря

3дійснити перев’язку й викликати чергового хірурга

3дійснити перев’язку й ізолювати хворого

Викликати по телефону з дому чергового лікаря

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест