Біохімія 271-320

Додано: 12 червня
Предмет:
48 запитань
Запитання 1

271При обстеженнi хворого встановлено, що причиною гiпоплазiї зубiв є гiповiтамiноз A та D. Цi вiтамiни призначили перорально, проте лiкувального ефекту не досягли. Яка можлива причина порушення засвоєння вiтамiнiв?

варіанти відповідей

Нестача жовчних кислот

Гiпохлоргiдрiя

Гiперхлоргiдрiя



Ахiлiя



Ахлоргiдрiя

Запитання 2

272У клiтинi людини вiдбувається транскрипцiя. Фермент РНК-полiмераза, пересуваючись вздовж молекули ДНК, досяг певної послiдовностi нуклеотидiв. Пiсля цього транскрипцiя припинилася. Ця дiлянка ДНК має назву:

варіанти відповідей

Регулятор

Промотор

Термiнатор

Оператор

Репресор

Запитання 3

274У жiнки 30-ти рокiв зменшений вмiст ферментiв у пiдшлунковому соцi. Недостатня секрецiя якого гастроiнтестинального гормону може бути причиною цього?

варіанти відповідей

Вазоiнтестинальний пептид

Секретин

Соматостатин

Холецистокiнiн-панкреозимiн

Шлунково-iнгiбуючий пептид

Запитання 4

275Вiдомо, що у людей, якi постiйно мешкають в умовах високогiр’я, збiльшується вмiст еритроцитiв в одиницi об’єму кровi. Це сприяє оптимальному виконанню кров’ю такої функцiї:

варіанти відповідей

Транспортування газiв

Транспортування амiнокислот

Участь у гемостазi

Пiдтримка кислотно-лужної рiвноваги

Пiдтримка iонної рiвноваги

Запитання 5

276Пацiєнт скаржиться на постiйнi кровотечi з ясен, якi спостерiгаються з дитинства. Аналiз кровi виявив дефiцит VIII плазменного фактору зсiдання кровi. Це означає, що у пацiєнта, перш за все, порушено:

варіанти відповідей

Утворення фiбрину

Утворення тромбiну

Утворення протромбiнази

Агрегацiя тромбоцитiв

Адгезiя тромбоцитiв

Запитання 6

278 У гострому дослiдi тваринi в порожнину 12-ти палої кишки ввели слабкий розчин хлористоводневої кислоти. До збiльшення секрецiї якого гастроiнтестинального гормону це призведе?

варіанти відповідей

Секретину

Гастрину

Гiстамiну

Мотилiну

Нейротензину

Запитання 7

279 У дитини наявне порушення формування емалi та дентину зубiв через знижений вмiст iонiв кальцiю в кровi. Дефiцит якого гормону може спричинити такi порушення?

варіанти відповідей

Соматотропний гормон

Тироксин

Тиреокальцитонiн

Паратгормон

Трийодтиронiн

Запитання 8

280 Людина вживає суху їжу. Якi слиннi залози при цьому секретують найбiльше слини?

варіанти відповідей

Щiчнi

Пiдщелепнi

Пiднебiннi

Привушнi

Пiд’язиковi

Запитання 9

281 У чоловiка 30-ти рокiв методом непрямої калориметрiї встановлено зменшення основного обмiну на 30 %. Зниження концентрацiї яких гормонiв у плазмi кровi може бути причиною цього?

варіанти відповідей

Трийодтиронiн, тетрайодтиронiн

Катехоламiни

Глюкокортикоїди

Тиреокальцитонiн, паратгормон

Соматолiберин, соматостатин

Запитання 10

282 Людина в станi спокою штучно примушує себе дихати часто i глибоко впродовж 3-4 хвилин. Як це вiдбивається на кислотно-лужнiй рiвновазi органiзму?

варіанти відповідей

Кислотно-лужна рiвновага не змiнюється

Виникає метаболiчний ацидоз

Виникає дихальний ацидоз

Виникає дихальний алкалоз

Виникає метаболiчний алкалоз

Запитання 11

283 У 8-мiсячної дитини спостерiгаються блювання та дiарея пiсля прийому фруктових сокiв. Навантаження фруктозою призвело до гiпоглiкемiї. Спадкова недостатнiсть якого ферменту є причиною цих порушень?

варіанти відповідей

Гексокiнази

Фосфофруктокiнази

Фруктозо-1,6-дифосфатази

Фруктокiнази

Фруктозо-1-фосфатальдолази

Запитання 12

284 Використанню глюкози клiтинами передує її транспорт з екстрацелюлярного простору через плазматичну мембрану всередину клiтини. Яким гормоном стимулюється цей процес?

варіанти відповідей

Глюкагоном

Альдостероном

Адреналiном

 

Iнсулiном

Тироксином

Запитання 13

285 При лiкуваннi пародонтиту використовують препарати кальцiю та гормон, що має здатнiсть стимулювати мiнералiзацiю зубiв та гальмувати резорбцiю кiсткової тканини, а саме:

варіанти відповідей

Кальцитонiн

Паратгормон

Тироксин

Альдостерон

Адреналiн

Запитання 14

286 У жiнки 35-ти рокiв iз хронiчним захворюванням нирок розвинувся остеопороз. Дефiцит якої з перерахованих нижче речовин є основною причиною цього ускладнення?

варіанти відповідей

1,25-дигiдрокси-D3

Холестеролу

D2

D3

25-гiдрокси-D3

Запитання 15

287 У хлопчика 4-х рокiв пiсля перенесеного важкого вiрусного гепатиту спостерiгаються блювання, епiзоди непритомностi, судоми. У кровi - гiперамонiємiя. Порушення якого бiохiмiчного процесу в печiнцi викликало такий стан хворого?

варіанти відповідей

Порушення знешкодження амiаку

Пригнiчення ферментiв трансамiнування

Пригнiчення синтезу бiлкiв

Порушення знешкодження бiогенних амiнiв

Активацiя декарбоксилування амiнокислот

Запитання 16

288 У хворого на хронiчний гепатит видалили зуб. Кровотеча, що виникла пiсля цього, не припинялася впродовж 2 годин. Проведене дослiдження системи гемостазу встановило зменшення вмiсту в плазмi кровi декiлькох факторiв зсiдання. Порушення якої функцiї печiнки призвело до порушення гемостазу в цього хворого?

варіанти відповідей

Антитоксична

Бiлоксинтезуюча

Травна

Захисна

Гормональна

Запитання 17

289 Хворого доставили до клiнiки у коматозному станi. В анамнезi цукровий дiабет II типу впродовж 5-ти рокiв. Об’єктивно: дихання шумне, глибоке, у видихуваному повiтрi чути запах ацетону. Вмiст глюкози у кровi 15,2 ммоль/л, кетонових тiл - 100 мкмоль/л. Для якого ускладнення цукрового дiабету характернi такi клiнiчнi прояви?

варіанти відповідей

Печiнкова кома

Гiперглiкемiчна кома

Кетоацидотична кома

Гiперосмолярна кома

Гiпоглiкемiчна кома

Запитання 18

290 У хворого дiагностовано хронiчний гломерулонефрит. Внаслiдок значних склеротичних змiн маса функцiонуючих нефронiв зменшилася до 10 %. Яке з перерахованих нижче порушень лежить в основi розвитку в хворого уремiчного синдрому?

варіанти відповідей

Порушення водного гомеостазу

Порушення осмотичного гомеостазу

Ниркова остеодистрофiя

Азотемiя

Артерiальна гiпертензiя

Запитання 19

291 У собаки через 1-2 доби пiсля видалення прищитоподiбних залоз спостерiгалися: млявiсть, спрага, рiзке пiдвищення нервово-м’язової збудливостi з розвитком тетанiї. Яке порушення обмiну електролiтiв має мiсце при цьому?

варіанти відповідей

Гiперкальцiємiя

Гiпермагнiємiя

Гiпонатрiємiя

 

Гiпокальцiємiя

Гiпомагнiємiя

Запитання 20

292 У хворого на цукровий дiабет розвинулася дiабетична кома внаслiдок порушення кислотно-основного стану. Який вид порушення кислотно-основного стану виник при цьому?

варіанти відповідей

Метаболiчний ацидоз

Негазовий алкалоз

Респiраторний ацидоз

Метаболiчний алкалоз

Газовий алкалоз

Запитання 21

293 У дитини вiдзначається затримка прорiзування зубiв, неправильне їх розташування. Скарги також на сухiсть у ротi, появу трiщин в кутах рота з наступним нагноєнням. З нестачею якого вiтамiну може бути пов’язаний цей стан?

варіанти відповідей

A

C

D

E

K

Запитання 22

294 У хворого з гломерулонефритом виявлено: анасарка, АТ- 185/105 мм рт.ст., анемiя, лейкоцитоз, гiперазотемiя, гiпопротеїнемiя. Який показник свiдчить про ускладнення гломерулонефриту нефротичним синдромом?

варіанти відповідей

Лейкоцитоз

Анемiя

Артерiальна гiпертензiя

Гiпопротеїнемiя

Гiперазотемiя

Запитання 23

295 Депресiї, емоцiйнi розлади є наслiдком нестачi у головному мозку норадреналiну, серотонiну та iнших бiогенних амiнiв. Збiльшення їх вмiсту у синапсах можна досягти за рахунок антидепресантiв, якi гальмують активнiсть такого ферменту:

варіанти відповідей

Моноамiнооксидази

Оксидаза D-амiнокислот

Фенiлаланiн-4-монооксигенази

Діамiнооксидази

Оксидаза L-амiнокислот

Запитання 24

296 Розпад глiкогену в печiнцi стимулюється адреналiном. Який вторинний месенджер (посередник) утворюється при цьому в гепатоцитах?

варіанти відповідей

цГМФ

СО

NO

цАМФ

Тріацилглiцерол

Запитання 25

297 У хворого, який знаходиться на лiкуваннi з приводу вiрусного гепатиту В, з’явилися ознаки печiнкової недостатностi. Якi змiни кровi, що свiдчать про порушення бiлкового обмiну, найбiльш iмовiрно будуть спостерiгатися у даному випадку?

варіанти відповідей

Абсолютна гiперглобулiнемiя

 

Абсолютна гiпоальбумiнемiя

Абсолютна гiперальбумiнемiя

Абсолютна гiперфiбриногенемiя

Бiлковий склад кровi не змiнений

Запитання 26

298 У 19-ти мiсячної дитини iз затримкою розвитку та проявами самоагресiї вмiст сечової кислоти в кровi - 1,96 ммоль/л. При якому метаболiчному порушеннi це спостерiгається?

варіанти відповідей

Хвороба Iценко-Кушiнга

Подагра

Хвороба Гiрке

Синдром набутого iмунодефiциту

Синдром Леша-Нiхана

Запитання 27

299 Клiтина пiддалася впливу iонiзуючого випромiнювання при дефiцитi вiтамiну E. Це сприяло посиленому виходу гiдролiтичних ферментiв у цитоплазму i призвело до повного руйнування внутрiшньоклiтинних структур - аутолiзу. Якi органели клiтини призвели до цього явища?

варіанти відповідей

Лiзосоми

Ендоплазматична сiтка

Комплекс Гольджi

Мiкротiльця

Мiтохондрiї

Запитання 28

300 Батьки дитини 3-х рокiв звернули увагу на те, що при вiдстоюваннi сеча дитини темнiшає. Об’єктивно: температура тiла дитини в нормi, шкiрнi покриви рожевi, чистi, печiнка не збiльшена. Назвiть найбiльш iмовiрну причину даного явища:

варіанти відповідей

Синдром Iценко-Кушiнга

Фенiлкетонурiя

Подагра

Гемолiз

Алкаптонурiя

Запитання 29

301 У хворого, що харчувався винятково полiрованим рисом, недостатнiсть тiамiну стала причиною полiневриту. Екскрецiя якої сполуки з сечею може бути iндикатором цього авiтамiнозу?

варіанти відповідей

Пiровиноградна кислота

Малат

Метилмалонова кислота

Сечова кислота

Фенiлпiруват

Запитання 30

302 Пiд час голодування м’язовi бiлки розпадаються до вiльних амiнокислот. В якому процесi найбiльш iмовiрно будуть використовуватися амiнокислоти за таких умовах?

варіанти відповідей

Глюконеогенез у печiнцi

Декарбоксилування

Глiкогенолiз

Глюконеогенез у м’язах

Синтез вищих жирних кислот

Запитання 31

303 40-рiчному чоловiковi, який хворiє на туберкульоз легень призначено iзонiазид. Нестача якого вiтамiну може розвинутися внаслiдок тривалого вживання даного препарату?

варіанти відповідей

Тiамiну

Кобаламiну

Пiридоксину

Бiотину

Фолiєвої кислоти

Запитання 32

304 У хворої дитини виявили у сечi пiдвищений рiвень фенiлпiрувату (у нормi практично вiдсутнiй). Умiст фенiлаланiну в кровi становить 350 мг/л (норма близько 15 мг/л). Для якого захворювання характернi перелiченi симптоми?

варіанти відповідей

Альбiнiзм

Фенiлкетонурiя

Тирозиноз

Подагра

Алкаптонурiя

Запитання 33

305 У 2-рiчної дитини з нирковою недостатнiстю виявили гiпероксалурiю, оксалатний уролiтiаз, що призвело до вiдкладання оксалату кальцiю в нирках. Порушення обмiну якої амiнокислоти призвело до такого стану?

варіанти відповідей

Лiзин

Метiонiн

Аргiнiн

Гiстидин

Глiцин

Запитання 34

306 Пiсля тривалого фiзичного навантаження пiд час заняття з фiзичної культури у студентiв розвинулась м’язова крепатура. Причиною її виникнення стало накопичення у скелетних м’язах молочної кислоти. Вона утворилася пiсля активацiї в органiзмi студентiв:

варіанти відповідей

Глюконеогенезу

Пентозофосфатного циклу

Глiколiзу

Лiполiзу

Глiкогенезу

Запитання 35

307 Хворий 37-ми рокiв за останнi три мiсяцi схуд на 5 кг, скаржиться на тремор рук, пiдвищене потовидiлення, екзофтальм, тахiкардiю. Збiльшення секрецiї якого гормону може бути причиною цього?

варіанти відповідей

Тироксину

Кортизолу

Iнсулiну

Глюкагону

Тиреокальцитонiну

Запитання 36

308 При обстеженнi в клiнiцi у чоловiка дiагностували гостру променеву хворобу. Лабораторно встановлено рiзке зниження серотонiну в тромбоцитах. Порушення метаболiзму якої речовини є можливою причиною зниження тромбоцитарного серотонiну?

варіанти відповідей

Тирозину

Гiстидину

Фенiлаланiну

Серину

Триптофану

Запитання 37

309 Хвора 65-ти рокiв страждає на жовчнокам’яну хворобу. Останнiм часом з’явилися ознаки ахолiчного синдрому внаслiдок обтурацiї жовчних шляхiв. Засвоєння яких компонентiв їжi буде порушене найбiльше?

варіанти відповідей

Жирів

Нуклеїнових кислот

Електролiтів

Вуглеводів

Бiлків

Запитання 38

310 Вiдомо, що при цукровому дiабетi у хворих частiше зустрiчаються запальнi процеси, знижена регенерацiя, уповiльнюється загоєння ран. Причиною цього є:

варіанти відповідей

Зниження лiполiзу

Пiдвищення лiполiзу

Зниження протеосинтезу

Прискорення глюконеогенезу

Посилення катаболiзму

Запитання 39

311 При токсичному ушкодженнi гепатоцитiв з порушенням їх бiлковосинтезуючої функцiї у пацiєнта рiзко знизився вмiст альбумiнiв у плазмi кровi та онкотичний тиск плазми. Що буде наслiдком цих змiн?

варіанти відповідей

Зменшення дiурезу

Зменшення ШОЕ

Збiльшення об’єму циркулюючої кровi

Збiльшення густини кровi


Поява набрякiв

Запитання 40

312 В ендокринологiчному вiддiленнi обласної лiкарнi знаходиться хворий iз скаргами на швидку втомлюванiсть, поганий апетит. З анамнезу вiдомо: тривалий час лiкувався кортикостероїдами з приводу бронхiальної астми. Об’єктивно: АТ- 90/60 мм рт.ст., гiперпiгментацiя шкiри. Яке захворювання можна запiдозрити у хворого?

варіанти відповідей

Хворобу Iценка-Кушiнга

Хвороба Кона

Хворобу Сiмондса

Хворобу Аддiсона

Хворобу Грейвса

 

Запитання 41

313 Хворий надiйшов до iнфекцiйного вiддiлення: шкiра суха, тургор шкiри знижений, випорожнення у виглядi "вiдвару рису". Встановлено дiагноз: холера. Яке порушення водноелектролiтного балансу найбiльш iмовiрно виникає при даному захворюваннi?

варіанти відповідей

Iзоосмотична гiпогiдратацiя

Гiперосмотична гiпергiдратацiя

Гiперосмотична гiпогiдратацiя 

Гiпоосмотична гiпергiдратацiя

Гiпоосмотична гiпогiдратацiя

Запитання 42

314 При обстеженнi групи осiб, що мешкають на однiй територiї, лiкар-стоматолог звернув увагу на однаковi симптоми захворювання - темно-жовтi плями емалi зубiв. Надлишок якого мiкроелементу у продуктах або питнiй водi може бути причиною цього стану?

варіанти відповідей

Мiді

Нiкелю

Фтору

Йоду

Кальцiю

Запитання 43

315 Хлопчик 5-ти мiсяцiв госпiталiзований з приводу тонiчних судом. Хворiє з народження. При оглядi волосся жорстке, нiгтi витонченi та ламкi, шкiрнi покриви блiдi та сухi. У кровi знижений умiст iонiв кальцiю. З чим пов’язанi цi змiни?

варіанти відповідей

Гiпопаратиреозом

Гiпотиреозом

Гiпоальдостеронiзмом

Гiперальдостеронiзмом

Гiперпаратиреозом

Запитання 44

316 До стоматолога звернувся чоловiк 35-ти рокiв зi скаргами на зменшення щiльностi зубної тканини, пiдвищену крихкiсть зубiв при вживаннi твердої їжi. Лабораторно визначили спiввiдношення Ca/P у емалi при зiшкрібанні. Яке значення цього показника свiдчить про посилення демiнералiзацiї?

варіанти відповідей

1,67

0,9

1,85

2,5

1,5

Запитання 45

317 У пацiєнта навеснi з’явилися петехiальнi крововиливи, розхитування зубiв, вiн вiдмiчає високу чутливiсть до простудних хвороб. Лiкар припустив гiповiтамiноз C. Чим пояснюються змiни з боку зубiв?

варіанти відповідей

Порушення структури колагену перiодонтальних зв’язок

Пiдвищення проникностi мембран навколозубних тканин

Механiчне ушкодження зубiв

Порушення окисно-вiдновних процесiв у навколозубних тканинах

Змiна структури глiкозамiноглiканiв

Запитання 46

318 У районах Пiвденної Африки у людей розповсюджена серпоподiбноклiтинна анемiя, при якiй еритроцити мають форму серпа внаслiдок змiни в молекулi гемоглобiну амiнокислоти глутамiну на валiн. Причиною цiєї хвороби є:

варіанти відповідей

Генна мутацiя

Порушення механiзмiв реалiзацiї генетичної iнформацiї

Кросинговер

Геномнi мутацiї

Трансдукцiя

Запитання 47

319 У гострому дослiдi тваринi в порожнину 12-ти палої кишки ввели слабкий розчин хлористоводневої кислоти. До збiльшення секрецiї якого гастроiнтестинального гормону це призведе?

варіанти відповідей

Мотилiну

Гастрину

Нейротензину

Секретину

Гiстамiну

Запитання 48

 

320 У хворого з нирковою недостатнiстю розвинулася остеодистрофiя, що супроводжується iнтенсивною демiнералiзацiєю кiсток. Порушення утворення активної форми якого вiтамiну є причиною даного ускладнення?

варіанти відповідей

Кальциферолу

Нафтохiнону

Тiамiну

Ретинолу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест