Біологія №12

Хромосомна теорія спадковості. Повне і неповне зчеплення генів. Успадкування зчеплене зі статтю

Додано: 26 листопада 2023
Предмет:
20 запитань
Запитання 1

Гіпоплазія емалі зубів зумовлена домінантним геном, локалізованим у Х-хромосомі. Мати здорова, а в батька спостерігається гіпоплазія емалі зубів. У кого з дітей буде ця аномалія:

варіанти відповідей

У всіх дітей

Тільки в дочок

Тільки в синів

У половини дочок

У половини синів

Запитання 2

У чоловіка та його сина інтенсивно росте волосся на краю вушних раковин. Це явище спостерігалося також у батька чоловіка. Який тип успадкування зумовлює цю ознаку:

варіанти відповідей

Аутосомно-рецесивний

Х-зчеплений домінантний

Аутосомно-домінантний

Х-зчеплений рецесивний

Зчеплений з У-хромосомою

Запитання 3

У хромосомі відстань між генами А і В становить 20 морганід. У гомологічній хромосомі містяться рецесивні алелі цих генів. У якому відсотку гамет одночасно містяться гени A i B:

варіанти відповідей

10

20

40

80

100

Запитання 4

У тварин, які розмножуються статевим шляхом, стать нази- вають гомогаметною, якщо її представники утворюють гамети з однаковими статевими хромосомами, а гетерогаметною з різними статевими хромосомами. У якого організму жіноча стать є гетерогаметною:

варіанти відповідей

Людина

Миша

Пацюк

Курка

Кролик

Запитання 5

У соматичних клітинах чоловіків серед статевих є одна Х-хромосома. Усі локалізовані в ній гени пре фенотипі. У чоловіка-гемізиготи за присутнім відповідним геном проявляється така аномаль.

варіанти відповідей

Парагемофілія

Альбінізм

Полідактилія

Дальтонізм

Фенілкетонурія

Запитання 6

Залежно від того, в яких ділянках статевих хромосом знаходяться гени, їх можна розподілити на три групи. До першої групи належать гени, локалізовані в тій ділянці Х-хромосоми, яка не має гомологічної ділянки в У-хромосомі; до другої гени, локалізовані в тій ділянці У-хромосоми, яка не має гомологічної ділянки в Х-хромосомі; до третьої гени, локалізовані в сегменті, гомологічному для Х- та У-хромосом. Яка ознака в людини зумовлюється геном, локалізованим у тій ділянці У-хромосоми, що не маєгомологічної ділянки в Х-хромосомі:

варіанти відповідей

Атрофія зорового нерва

Гемофілія

Дальтонізм

Іхтіоз

Альбінізм

Запитання 7

Дослідження Т. Моргана та його школи показали, що в парі гомологічних хромосом може відбуватися обмін алельними генами. Цей процес називається:

варіанти відповідей

Кросинговером

Делямінацією

Епіболією

Транскрипцією

Реплікпцією

Запитання 8

Гени С і D локалізовані в одній парі аутосом і є абсолютно зчепленими. Які типи гамет утворюються в особини, в одній з гомологічних хромосом якої містяться гени С і D, а в іншій - с і d

варіанти відповідей

CD, cd

CD, Cd, cD, cd

Cd, cD

Cd, CD

cD, cd

Запитання 9

Гени А, В і С локалізовані в одній хромосомі в зазначеному порядку. Між генами А і В кросинговер відбувається з час- тотою 8, між В і С - 25%. З якою частотою відбувається кросинговер між генами А і C (%):

варіанти відповідей

33

25

17

8

20

Запитання 10

У самки дрозофіли гени А і В розміщені в хромосомі на відстані 16 морганід, а в гомологічній хромосомі знаходяться рецесивні алелі цих генів. Який відсоток яйцеклітин дрозофіли містять гени А і В (%):

варіанти відповідей

100

8

42

84

16

Запитання 11

У дрозофіли гени А і В локалізуються в одній хромосомі. Самка, в якої в одній з гомологічних хромосом містяться гени А і В, а в іншій — а і в, утворила 6% кросоверних гамет. Яка відстань між генами А і В в хромосомі:

варіанти відповідей

3 морганіди

6 морганід

9 морганід

12 морганід

24 морганід

Запитання 12

Гени L, M, N належать до однієї групи зчеплення і розташовуються в хромосомі в зазначеному порядку. Виявлено, що відстань між генами L і М відповідає 5 морганідам, а між генами М і N - 3 морганідам. Визначте відстань між генами L і N:

варіанти відповідей

8 морганід

5 морганід

2 морганід

3 морганід

10 морганід

Запитання 13

Гени А і В локалізовані в одній парі гомологічних хромосом і є абсолютно зчепленими. Які типи гамет утворюються в особини, в якої в одній гомологічній хромосомі містяться гени А і В, а в іншій A i b:

варіанти відповідей

AB, ab

Ab, aB

Ab, ab

aB, AB

AB, Ab

Запитання 14

Самка дрозофіли отримала від своєї матері аутосому з генами А і В, які знаходяться на відстані 16 морганід, а від батька гомологічну аутосому з рецесивними алелями цих генів. Відстань між генами а і b в хромосомі, отриманій від батька, становить:

варіанти відповідей

4 морганіди

8 морганід

16 морганід

24 морганід

84 морганід

Запитання 15

Чоловік одержав від батька аутосому з домінантними генами А і В, а від матері аутосому з рецесивними алелями цих генів, відстань між якими 10 морганід. Скільки сперматозоїдів містять одночасно гени А і В (%):

варіанти відповідей

0

90

45

5

10

Запитання 16

Гіпертрихоз вушних раковин визначається геном, локалізованим в У-хромосомі. Цю ознаку має чоловік. Імовірність народження в нього сина з гіпертрихозом становить (%):

варіанти відповідей

100

25

75

50

0

Запитання 17

Соматичні клітини шимпанзе містять 48 хромосом. Скільки груп зчеплення притаманне для цих тварин:

варіанти відповідей

48

24

12

6

32

Запитання 18

Стать, яка має однакові статеві хромосоми, називається гомогаметною, а стать із різними статевими хромосомами гетерогаметною. Коли в людини відбувається генетичне визначення статі:

варіанти відповідей

Під час гаметогенезу

Під час запліднення

Під час дроблення

Під час гістогенезу

Під час статевого дозрівання

Запитання 19

Згідно з хромосомною теорією спадковості, гени знаходяться в хромосомі і займають певне місце, або локус. Одиницею відстані між генами є:

варіанти відповідей

Морганіда

Сантиметр

Дециметр

Нанометр

Міліметр

Запитання 20

Новонародженій дитині встановлено діагноз відсутність потових залоз. Батьки здорові, але в дідуся за материнською лінією така сама аномалія. Який тип успадкування зазначеної патології:

варіанти відповідей

Домінантний, зчеплений з Х-хромосомою

Аутосомно-рецесивний

Аутосомно-домінантний

Зчеплений з У-хромосомою

Рецесивний, зчеплений з Х-хромосомою

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест