Біологія №9. Гаструляція

Додано: 28 жовтня 2023
Предмет:
20 запитань
Запитання 1

Періоди, коли зародок найчутливіший до ушкоджень різноманітними факторами, здатними порушувати його нормальний розвиток, називають критичними. Одним із цих періодів у людини є плацентація. Наприкінці якого тижня після запліднення вона починається:

варіанти відповідей

Першого

Другого

Третього

Четвертого

П'ятого

Запитання 2

Гаструляція - це складний процес морфогенетичних змін зародка, внаслідок яких утворюються зародкові листки. Вкажіть спосіб утворення екто- та ендодерми в ланцетника:

варіанти відповідей

Інвагінація

Епіболія

Делямінація

Імміграція та делямінація

Імміграція

Запитання 3

На одному з етапів ембріонального розвитку людини закладаються осьові органи. Це відбувається під час утворення:

варіанти відповідей

Морули

Бластули

Гластрули

Нейрули

Зиготи

Запитання 4

На ранніх стадіях ембріогенезу диференціюються клітини зародка людини. Унаслідок цього утворюються три зародкові листки, з яких формуються тканини. При цьому з мезодерми відбувається розвиток:

варіанти відповідей

Нервової трубки

Нігтів

Потових залоз

Емалі зубів

Скелетних м'язів

Запитання 5

Під час ембріонального періоду онтогенезу процес реалізації генетичної інформації можуть порушувати певні хімічні сполуки, що спричинюють аномалії в розвитку організму. Такі сполуки називаються:

варіанти відповідей

Тератогенамм

Апдатогенами

Антигенами

Комутагенами

Аглютиногенами

Запитання 6

Зв'язок зародка з навколишнім середовищем забезпечується спеціальними позазародковими органами, які функціонують тимчасово і називаються провізорними. Яка структура є першим кровотворним органом зародка людини:

варіанти відповідей

Жовтковий мішок

Плацента

Алантоїс

Хлоріон

Амніон

Запитання 7

Типова форма хребта, яка має два вигини вперед і два вигини назад, розвивається в перші 1,5-2 роки життя дитини. Укажіть, у якому віці у дитини формується шийний лордоз:

варіанти відповідей

1-1,5 міс.

2,5-3 міс.

6-6,5 міс.

11,5-12 міс.

18-18,5 міс.

Запитання 8

У людини ріст супроводиться збільшенням довжини й маси тіла, причому в одні періоди людина росте швидко, а в інші - повільно. Вкажіть, на якому році життя в людини відбувається найінтенсивніший ріст:

варіанти відповідей

Першому

Другому

Четветому

Десятому

Пятнадцятому

Запитання 9

З віком в організмі людини відбуваються певні зміни. При старінні одні функціональні показники прогресивно знижуються, інші - суттєво не змінюються, а деякі зростають. До останніх можна віднести:

варіанти відповідей

Скоротливість серця

Гормональні активність статевих залоз

Гостроту слуху

Кількість еритроцитів у крові

Рівень холестерину у крові

Запитання 10

У людини вікові зміни в різних органах і системах організму виникають неодночасно, у різні періоди онтогенезу. Це явище називають гетерохронністю. У якому віці в людини починається атрофія вилочкової залози:

варіанти відповідей

3-5 років

13-15 років

23-25 років

43-45 років

73-75 років

Запитання 11

У людини постійно відбуваються процеси фізіологічної регенерації, зокрема, порівняно швидко оновлюються еритроцити. Яка середня тривалість їхнього функціонування в периферійній крові:

варіанти відповідей

5 діб

20 діб

55 діб

80 діб

125 діб

Запитання 12

Живлення та газообмін зародка людини відбуваються завдяки провізорним органам. Який провізорний орган виконує функцію життєзабезпечення зародка в другій половині вагітності:

варіанти відповідей

Жовтковий мішок

Алантоїїс

Плацента

Хоріон

Амніон

Запитання 13

На кінцевий результат трансплантації можуть суттєво впли- нути ускладнення, пов'язані з реакцією імунної системи реципієнта на трансплантат. Проте вони не виникають, якщо здійснюються:

варіанти відповідей

Ксенотрансплантація

Аутотрансплантація

Алотрансплантація від матері синові

Алотрансплантація від батькові синові

Алототрансплантація від братові сестрі

Запитання 14

Порушення регуляції клітинного поділу може призводити до утворення пухлин. Розрізняють злоякісні та доброякісні пухлини. Клітини доброякісної пухлини здатні до:

варіанти відповідей

Проростання в прилеглі тканини

Деферинціювання

Клітинної атипії.

Перенесення в місця, віддалені від первинної пухлини.

Метастазування

Запитання 15

У пацієнта внаслідок травми утворився дефект шкіри. З метою його ліквідації на це місце хірурги перемістили ділянку шкіри з іншої частини тіла цього самого пацієнта. Який вид трансплантаціїї був здійснений:

варіанти відповідей

Аутотрансплантації

Алототрансплантації

Ксенотрансплантації

Гомотрансплантації

Експлантація

Запитання 16

На певних етапах ембріонального розвитку відбувається утворення трьох зародкових листків, із яких формуються тканини. Що розвивається з ендодерми:

варіанти відповідей

Нервова трубка

Органи чуття

Нігті

Печінка

Скелетні мускулатура

Запитання 17

У випадку клінічної смерті незворотні зміни в клітинах, тканинах, органах розвиваються поступово, з різною швидкістю, що залежить від їхньої чутливості до забезпечення киснем. Через який мінімальний час після зупинки дихання і кровообігу в людини відбуваються некротичні зміни в нервових клітинах кори головного мозку:

варіанти відповідей

5-6 хв.

10-15 хв.

20-25 хв.

40-45 хв.

60-70 хв.

Запитання 18

Партеногенез характерний для тварин, які розвиваються з незаплідненої яйцеклітини. Вкажіть тварину, представниками якої в природних умовах є тільки самки, що розмножуються партеногенетично:

варіанти відповідей

Медоносна бджола

Рак річковий

Тайговий кліщ

Кавказька скельна ящірка

Ящірка прудка

Запитання 19

На мікропрепараті зародка жаби, що досліджується методом світлової мікроскопії, у поверхневому шарі клітин видно структуру, що нагадує пластинку, яка, прогинаючись, утворює жолобок, обмежений валиками з обох боків. На якій стадії онтогенезу перебуває зародок:

варіанти відповідей

Дроблення

Бластули

Морили

Нейрули

Гаструли

Запитання 20

У процесі ембріонального розвитку в людини функцію зовнішньої зародкової оболонки виконує хоріон. Як назива- ється місце найбільшого розгалуження ворсинок хоріона і найбільш тісного контакту їх зі слизовою оболонкою матки:

варіанти відповідей

Плацента

серозна оболонка

Жовтковий мішок

Алантоїс

Пупковий канатик

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест