Biology (55-65ст)

Додано: 16 червня 2023
Предмет:
Тест виконано: 61 раз
55 запитань
Запитання 1

При проведеннi амнiоцентезу в клiтинах плоду виявлено по 2 тiльця статевого хроматину (тiльця Барра). Для якого захворювання характерна дана ознака?

варіанти відповідей

Синдром Шерешевського-Тернера

Трисомiя X 

Синдром Клайнфельтера

Синдром Дауна

Синдром Патау

Запитання 2

При обстеженнi 2-х мiсячної дитини педiатр звернула увагу, що плач дитини нагадує котячий крик. Дiагностованi мiкроцефалiя i вада серця. За допомогою цитогенетичного метода з’ясований карiотип дитини 46, XX, 5р-. Дане захворювання є наслiдком такого процесу:

варіанти відповідей

Дуплiкацiя

Делецiя

Транслокацiя

Iнверсiя

E. Плейотропiя

Запитання 3

Пiд час електронномiкроскопiчного дослiдження бiоптату гепатоцитiв на бiлiарному полюсi виявлено велику кiлькiсть плоских цистерн, сплющених у центральнiй частинi й розширених на периферiї, та дрiбних мiхурцiв iз секреторними гранулами. Назвiть цюструктуру:

варіанти відповідей

Ендоплазматична сiтка 

Лiзосома

Пiноцитознi мiхурцi 

Комплекс Гольджi 

Мiкротрубочки

Запитання 4

РНК, що містить вірус імунодефіциту людини, проникла всередину лейкоцита і за допомогою ферменту ревертази змусила клітину синтезувати вірусну ДНК. В основі цього явища лежить:

варіанти відповідей

Зворотня транскрипція

Зворотня трансляція

Репресія оперона

Дерепресія оперона

Конваріантна реплікація

Запитання 5

У жінки з III (Б), Rh- групою крові народилась дитина з II (A) групою крові. У дитини діагностовано гемолітичну хворобу новонародженого внаслідок резус-конфлікту. Яка група крові за системою АВО та резус-належність можливі у батька?

варіанти відповідей

II (A), Rh-

II (A), Rh+

III (Б), Rh+

I (O), Rh+

I (O), Rh-

Запитання 6

Для вивчення локалiзацiї біосинтезу бiлка в клітинах, миші ввели мічені амінокислоти аланін та триптофан. Біля яких органел буде спостерігатися накопичення мічених амінокислот?

варіанти відповідей

Лізосоми

Гладенька ЕПС

Клітинний центр

Апарат Гольджі

Рибосоми

Запитання 7

У районах Південної Африки у людей розповсюджена серпоподібно-клітинна анемія, при якій еритроцити мають форму серпа внаслідок заміни в молекулі гемоглобіну амінокислоти глутаміну на валін. Чим викликана ця хвороба?

варіанти відповідей

Порушення механізмів реалізації генетичної 

Генна мутація

Кросинговер

Геномні мутації

Трансдукція

Запитання 8

На практичному занятті студенти вивчали забарвлений мазок крові миші з бактеріями, фагоцитованими лейкоцитами. Яка органела клітини завершує перетравлення цих бактерій?

варіанти відповідей

Мітохондрії

Рибосоми

Лізосоми

Гранулярна ендоплазматична сітка

Апарат Гольджі

Запитання 9

Через кілька днів після споживання копченої свинини у хворого з’явилися набряки обличчя та повік, шлунково-кишкові розлади, різке підвищення температури, м’язовий біль. В аналізі крові різко виражена еозинофілія. Яким гельмінтом могла заразитися людина через свинину?

варіанти відповідей

Волосоголовець

Гострик

Анкілостома

Аскарида

Трихінела

Запитання 10

При розтині трупа новонародженого хлопчика виявлені полідактилія, мікроцефалія, незрощення верхньої губи та твердого піднебіння, а також гіпертрофія паренхіматозних органів. Вказані вади відповідають синдрому Патау. Яка найбільш вірогідна причина даної патології?

варіанти відповідей

Нерозходження статевих хромосом

Часткова моносомія

Трисомія 13-ої хромосоми

Трисомія 18-ої хромосоми

Трисомія 21-ої хромосоми

Запитання 11

Хворий скаржиться на біль у ділянці печінки. При дослідженні жовчі, отриманої під час дуоденального зондування, виявлені жовтуваті яйця овальної форми, звужені до полюсів, на кінці одного полюсу знаходиться кришечка. Розміри цих яєць найменші серед яєць усіх гельмінтів. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Опісторхоз

Ехінококоз

Теніоз

Теніарінхоз

Дифілоботріоз

Запитання 12

У мужчини 32-х років високий зріст, гінекомастія, жіночий тип оволосіння, високий голос, розумова відсталість, безпліддя. Попередній діагноз ¬ синдром Клайнфельтера. Що необхідно дослідити для його уточнення?

варіанти відповідей

Лейкоцитарна формула

Сперматогенез

Група крові

Каріотип

Родовід

Запитання 13

У хворого виявлено зниження вмісту іонів магнію, які потрібні для прикріплення рибосом до гранулярної ендоплазматичної сітки. Відомо, що це призводить до порушення біосинтезу білка. Який саме етап біосинтезу білка буде порушено?

варіанти відповідей

Реплікація

Трансляція

Транскрипція

Активація амінокислот

Термінація

Запитання 14

До лікарні потрапили пацієнти зі скаргами: слабість, болі в кишечнику, розлади травлення. Після дослідження фекалій були виявлені цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

Амеба дизентерійна

Балантидій

Амеба кишкова

Амеба ротова

Лямблія

Запитання 15

При обстеженні юнака з розумовою відсталістю виявлено євнухоїдну будову тіла, недорозвиненість статевих органів. В клітинах порожнини рота - статевий хроматин. Який метод генетичного дослідження слід застосувати для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

Біохімічний

Клініко-генеалогічний

Цитологічний

Популяційно-статистичний

Дерматогліфіка

Запитання 16

В клітині, яка мітотично ділиться спостерігається розходження дочірніх хроматид до полюсів клітини. На якій стадії мітотичного циклу знаходиться клітина:

варіанти відповідей

Телофази

Анафази

Профази

Метафази

Інтерфази

Запитання 17

До лікарні звернулася жінка з динитою, у якої на голові була гангренозна рана. Лікар при огляді виявив у рані білих червопобідних личинок комах. Яка комаха могла їх відкласти?

варіанти відповідей

Муха ¬ жигалка

Москіти

Комарі

Вольфартова муха

Блохи

Запитання 18

У фібробластах шкіри дитини з хворобою Дауна виявлено 47 хромосом. Визначне тип аномалії:

варіанти відповідей

Трисомія 18

Трисомія 21

Полісомія У

Трисомія 13

Трисомія Х

Запитання 19

У юнака 18-ти років діагностовано хворобу Марфана. При дослідженні встановлено порушення розвитку сполучної тканини, будови кришталика ока, аномалії серцево-судинної системи, арахнодактилію. Прикладом якого генетичного явища є ця хвороба?

варіанти відповідей

Плейотропія

Множинний алелізм

Комплементарність

Кодомінування

Неповне домінування

Запитання 20

При огляді хворої лікар-гінеколог відмітив симптоми запалення статевих шляхів, у мазку взятому із піхви, виявлено грушоподібні найпростіші з шипом, з передньої частини відходять джгутики, наявна ундулююча мембрана. Яке захворювання підозрює лікар у хворої?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Лямбліоз

Кишковий трихомоноз

Урогенітальний трихомоноз

Балантидіоз

Запитання 21

Досліджуються клітини червоного кісткового мозку людини, які відносяться до клітинного комплексу, що постійно поновлюється. Яким чином у нормі утворюються ці клітини?

варіанти відповідей

Бінарний поділ

Шизогонія

Мітоз

Мейоз

Амітоз

Запитання 22

До офтальмолога звернулася жінка зі скаргами на шкірний свербіж і набряклість повік. При обстеженні виявлено членистоноге червоподібної форми величиною 0.4 мм. Суцільний щиток вкриває передню частину тіла, тіло має поперечну смугастість. Ноги короткі, лапки з 2-ма кігтиками. Який діагноз може встановити лікар?

варіанти відповідей

Демодекоз

Фтиріоз

Педікульоз

Короста

Факультативний міаз

Запитання 23

Прокаріотичні та еукаріотичні клітини характеризуються здатністю до поділу. Поділ прокаріотичних клітин відрізняється від поділу еукаріотичних, але існує молекулярний процес, який лежить в основі цих поділів. Який це процес?

варіанти відповідей

Репарація

Транскрипція

Трансляція

Реплікація ДНК

Ампліфікація генів

Запитання 24

Юнак 15-ти років скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, швидку стомлюваність. При обстеженні виявлено еритроцити зміненої форми, кількість знижена. Попередній діаноз: серпоподібна анемія. Якийтип мутацій зумовлює розвиток цього патологічного стану?

варіанти відповідей

Точкова мутація

Інверсія

Делеція

Мутація зсуву рамки зчитування

Хромосомна аберація

Запитання 25

Батьки ¬ глухонімі, але глухота у дружини залежить від аутосомно-рецесивного гена, а у чоловіка виникла внаслідок тривалого прийому антибіотиків у дитинстві. Яка імовірність народження глухої дитини в родині, якщо батько гомозиготний за аллелю нормального слуху?

варіанти відповідей

25%

75%

10%

100%

0%

Запитання 26

У батькiв, хворих на гемоглобiнопатiю (аутосомно-домiнантний тип успадкування), народилася здорова дiвчинка. Якi генотипи батькiв?

варіанти відповідей

Батько гетерозиготний за геном гемоглобiнопатiї, у матерi цей ген вiдсутнiй

Мати гетерозиготна за геном гемоглобiнопатiї, у батька цей ген вiдсутнiй

Обоє гетерозиготнi за геном гемоглобiнопатiї

У обох батькiв ген гемоглобiнопатiї вiдсутнiй

Обоє гомозиготнi за геном гемоглобiнопатiї

Запитання 27

У здорових батькiв, спадковiсть яких не обтяжена, народилася дитина з множинними вадами розвитку. Цитогенетичний аналiз виявив у соматичних клiтинах дитини трисомiю за 18-ю хромосомою (синдром Едвардса). З яким явищем пов’язане народження такої дитини?

варіанти відповідей

Впливом тератогенних факторiв

Нерозходженням пари хромосом пiд час гаметогенезу

Домiнантною мутацiєю

Соматичною мутацiєю у ембрiона

Хромосомною мутацiєю ¬ дуплiкацiєю

Запитання 28

При аналiзi родоводу пробанда виявлено, що ознака проявляється з однаковою частотою у представникiв обох статей i хворi наявнi у всiх поколiннях (по вертикалi), а по горизонталi ¬  у сибсiв (братiв i сестер пробанда) з відносно великих родин. Який тип успадкування дослiджуваної ознаки?

варіанти відповідей

Автосомно-домiнантний

Зчеплений з Х-хромосомою, домiнантний

Автосомно-рецесивний

Зчеплений з Х-хромосомою, рецесивний

Зчеплений з Y-хромосомою

Запитання 29

При обстеженнi 2-х мiсячної дитини педiатр звернула увагу, що плач дитини нагадує котячий крик. Дiагностованi мiкроцефалiя i вада серця. За допомогою цитогенетичного метода з’ясований карiотип дитини: 46, XX, 5р. Дане захворювання є наслiдком такого процесу:

варіанти відповідей

Плейотропiя

Дуплiкацiя

Iнверсiя

Делецiя

Транслокацiя

Запитання 30

У юнака 18-ти рокiв дiагностовано хворобу Марфана. При дослiдженнi встановлено порушення розвитку сполучної тканини, будови кришталика ока, аномалiї серцево-судинної системи, арахнодактилiю. Прикладом якого генетичного явища є ця хвороба?

варіанти відповідей

Комплементарнiсть

Кодомiнування

Плейотропiя

Неповне домінування

Множинний алелiзм

Запитання 31

При аналiзi родоводу пробанда виявлено, що ознака проявляється з однаковою частотою у представникiв обох статей i хворi наявнi у всiх поколiннях (по вертикалi), а по горизонталi - у сибсiв (братiв i сестер пробанда) з вiдносно великих родин. Який тип успадкування дослiджуваної ознаки?

варіанти відповідей

Автосомно-домiнантний

Зчеплений з Y-хромосомою

Автосомно-рецесивний 

Зчеплений з Х-хромосомою, домiнантний 

Зчеплений з Х-хромосомою, рецесивний

Запитання 32

У здорових батькiв народилася дитина з синдромом Патау. Який метод медичної генетики дасть змогу вiддиференцiювати дану спадкову хворобу вiд її фенокопiї?

варіанти відповідей

Цитогенетичний

Близнюковий

Визначення статевого хроматину

Бiохiмiчний

Дерматоглiфiчний

Запитання 33

Пiд час електронномiкроскопiчного дослiдження бiоптату гепатоцитiв на бiлiарному полюсi виявлено велику кiлькiсть плоских цистерн, сплющених у центральнiй частинi й розширених на периферiї, та дрiбних мiхурцiв iз секреторними гранулами. Назвiть цю структуру: 

варіанти відповідей

Ендоплазматична сiтка

Мiкротрубочки

Комплекс Гольджi

Лiзосома

Пiноцитознi мiхурцi

Запитання 34

В ходi регенерацiї епiтелiю слизової оболонки порожнини рота (розмноження клiтин) вiдбулася реплiкацiя (авторепродукцiя) ДНК за напiвконсервативним механiзмом. При цьому нуклеотиди нової нитки ДНК є комплементарними до:

варіанти відповідей

Ферменту РНК-полiмерази

Ферменту ДНК-полiмерази

Материнської нитки

Змiстовних кодонiв

Iнтронних дiлянок гену

Запитання 35

Визначення Х-хроматину в соматичних клiтинах використовується для експрес- дiагностики спадкових захворювань, пов’язаних зi змiною кiлькостi статевих хромосом. Який карiотип чоловiка, переважна бiльшiсть клiтин якого мiстять одну грудочку Х-хроматину: 

варіанти відповідей

48, ХХХY

45, Х0

46, ХY

49, ХХХХY

47, ХХY

Запитання 36

У подружжя народився син, хворий на гемофiлiю. Батьки здоровi, а дiдусь за материнською лiнiєю також хворий на гемофiлiю. Визначте тип успадкування ознаки.

варіанти відповідей

Аутосомно-рецесивний

Рецесивний, зчеплений зi статтю 

Домiнантний, зчеплений зi статтю

Неповне домiнування 

Аутосомно-домiнантний

Запитання 37

У батькiв, хворих на гемоглобiнопатiю(аутосомно-домiнантний тип успадкування), народилася здорова дiвчинка. Якi генотипи батькiв? 

варіанти відповідей

Обоє гомозиготнi за геном гемоглобiнопатiї 

Мати гетерозиготна за геном гемоглобiнопатiї, у батька цей ген вiдсутнiй

У обох батькiв ген гемоглобiнопатiї вiдсутнiй

Обоє гетерозиготнi за геном гемоглобiнопатiї 

D. Батько гетерозиготний за геном гемоглобiнопатiї, у матерi цей ген вiдсутнiй

Запитання 38

Для дiагностування деяких хромосомних хвороб використовують визначення статевого хроматину. Назвiть хворобу, при якiй потрiбне це визначення: 

варіанти відповідей

Трисомiя

Хвороба Дауна 

Хвороба Брутона

Гемофiлiя

Синдром Шерешевського-Тернера 

Запитання 39

При проведеннi амнiоцентезу в клiтинах плоду виявлено по 2 тiльця статевого хроматину (тiльця Барра). Для якого захворювання характерна дана ознака? 

варіанти відповідей

Синдром Клайнфельтера

Синдром Шерешевського-Тернера 

Трисомiя X 

Синдром Дауна

Синдром Патау

Запитання 40

При обстеженнi 2-х мiсячної дитини педiатр звернула увагу, що плач дитини нагадує котячий крик. Дiагностованi мiкроцефалiя i вада серця. За допомогою цитогенетичного метода з’ясований карiотип дитини 46, XX, 5р-. Дане захворювання є наслiдком такого процесу:

варіанти відповідей

Делецiя

Дуплiкацiя

Транслокацiя

Iнверсiя

Плейотропiя

Запитання 41

У новонародженої дитини спостерігаються: судоми, блювання, жовтяниця, специфічний запах сечі. Лікар-генетик висловив підозру про спадкову хворобу обміну речовин. Який метод дослідження необхідно використати для постановки точного діагнозу?

варіанти відповідей

Популяційно-статистичний

Біохімічний

Дерматогліфічний

Цитогенетичний

Близнюковий

Запитання 42

Хворий впродовж трьох років безрезультатно лікувався з приводу значного зниження кислотності шлункового соку. Його пригнічувала поява на білизні, постелі члеників, що рухались і самостійно виповзали з анального отвору. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гіменолепідоз

Теніоз

Цистицеркоз

Опісторхоз

Теніаринхоз

Запитання 43

У чоловіка виявлене захворювання, яке зумовлене домінантним геном, локалізованим у Х-хромосомі. У кого із дітей буде це захворювання, якщо дружина здорова?

варіанти відповідей

У половини синів

Тільки у синів

Тільки у дочок

У всіх дітей

У половини дочок

Запитання 44

Чоловік звернувся до лікаря з приводу безпліддя. Має високий зріст, зниження інтелекту, недорозвинення статевих залоз. У епітелії слизової оболонки порожнини рота виявлений статевий хроматин (1 тільце Барра). Про яку патологію можна думати?

варіанти відповідей

Синдром Іценка-Кушинга

Синдром Ді-Джорджи

Синдром Клайнфельтера

Адреногенітальний синдром

Акромегалія

Запитання 45

Фенілкетонурія ¬ це захворювання, яке зумовлено рецесивним геном, що локалізується в аутосомі. Батьки є гетерозиготами за цим геном. Вони вже мають двох хворих синів і одну здорову доньку. Яка імовірність, що четверта дитина, яку вони очікують, народиться теж хворою?

варіанти відповідей

 50%

 75%

 25%

 0%

 100%

Запитання 46

Встановлено, що в клітинах організмів відсутні мембранні органели та їх спадковий матеріал не має нуклеосомної організації. Що це за організми?

варіанти відповідей

Віруси

Аскоміцети

Прокаріоти

Еукаріоти

Найпростіші

Запитання 47

Вiдпочиваючи на дачi, хлопчик знайшов павука з наступними морфологiчними особливостями: довжина - 2см, кулясте черевце чорного кольору, на спинному боцi якого видно червонi плямочки у два ряди, чотири пари членистих кiнцiвок вкритi дрiбними чорними волосками. Визначте дане членистоноге:

варіанти відповідей

Каракурт

Скорпiон

Тарантул

Клiщ

Запитання 48

Було доведено, що молекула незрiлої i-РНК (про-i-РНК) мiстить бiльше триплетiв, чим знайдено амiнокислот у синтезованому бiлку. Це пояснюється тим, що трансляцiї у нормi передує:

варіанти відповідей

Репарацiя

Мутацiя

Процесiнг

Iнiцiацiя

Реплiкацiя

Запитання 49

У хворого на обличчi вугри. Пiд час мiкроскопiї зiскрiбкiв iз уражених дiлянок виявленi живi членистоногі  0,2-0,5 мм, якi мають витягнуту червоподiбну форму, чотири пари коротких кiнцiвок, що розташованi у середнiй частинi тiла. Який лабораторний дiагноз?

варіанти відповідей

Мiаз

Педикульоз

Демодекоз

Короста

Фтирiоз

Запитання 50

Проводиться вивчення максимально спiралiзованих хромосом карiотипу людини. При цьому процес подiлу клiтини припинили на стадiї:

варіанти відповідей

Метафаза

Iнтерфаза

Профаза

Анафаза

Телофаза

Запитання 51

До лiкарнi надiйшла дитина 6-тирокiв. Пiд час обстеження було виявлено, що дитина не може фiксувати погляд, не слiдкує за iграшками, на очному днi вiдзначається симптом "вишневої кiстки". Лабораторнi аналiзи показали, що у мозку, печiнцi та селезiнцi пiдвищений рiвень ганглiозиду глiкометиду. Яке спадкове захворювання у дитини?

варіанти відповідей

Синдром Шерешевського-Тернера

Хвороба Нiмана-Пiка

Хвороба Тея-Сакса

Хвороба Вiльсона-Коновалова

Хвороба Мак-Аргдля

Запитання 52

27.У дiвчинки дiагностований адреногенiтальний синдром (псевдогермафродитизм). Надмiрна секрецiя якого гормону наднирникiв обумовила дану патологiю?

варіанти відповідей

Кортизол

Андроген

Естроген

Альдостерон

Адреналiн

Запитання 53

При диспансерному обстеженнi хлопчику 7-ми рокiв встановлено дiагноз ¬ синдром Леша-Найхана (хворiють тiльки хлопчики). Батьки здоровi, але у дiдуся за материнською лiнiєю таке саме захворювання. Який тип успадкування захворювання?

варіанти відповідей

Неповне домiнування

Рецесивний, зчеплений iз статтю

Домiнантний, зчеплений iз статтю

Автосомно¬рецесивний

Автосомно¬домiнантний

Запитання 54

Хвороба Хартнепа зумовлена точковою мутацiєю лише одного гена, наслiдком чого є порушення всмоктування амiнокислоти триптофану в кишечнику та реабсорбцiї її в ниркових канальцях. Це призводить до одночасних розладiв у травнiй i сечовидiльнiй системах. Яке генетичне явище спостерiгається в цьому випадку?

варіанти відповідей

Полiмерiя

Кодомiнування

Плейотропiя

Комплементарна взаємодiя

Неповне домiнування

Запитання 55

Встановлено, що деякi сполуки, наприклад, токсини грибiв та деякi антибiотики, можуть пригнiчувати активнiсть РНК-полiмерази. Порушення якого процесу вiдбувається в клiтинi у випадку пригнiчування даного ферменту?

варіанти відповідей

Процесiнг

Репарацiя

Транскрипцiя

Реплiкацiя

Трансляцiя

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест