Чудеса античного світу

Додано: 13 лютого 2020
Предмет: Всесвітня історія, 6 клас
Тест виконано: 557 разів
10 запитань
Запитання 1

Єдине з «Семи див світу», яке збереглося до наших днів. Є комплексом стародавніх пам'ятників, які в часи єгипетських фараонів були частиною стародавнього міста Мемфіс (сьогодні частина Великого Каїру). 

варіанти відповідей
Запитання 2

Назвіть піраміду, яка за монументальністю і обробкою перевершує всі інші піраміди на території Єгипту.

Більшість єгиптологів вважають, що піраміда була побудована біля 2560 року до н. е. і є гробницею єгипетського фараона IV династії Хуфу. Вона є одним із семи див стародавнього світу.

варіанти відповідей

Піраміда Хеопса

Піраміда Джосера

Піраміда Рамзеса II

Піраміда Тутмоса III

Запитання 3

Історія створення цього Чуда світу сягає давніх часів. Вавилонський цар Навуходоносор II (605–562 р. до н. е.), щоб порадувати свою царицю звелів звести ....

варіанти відповідей

Сади Семіраміди

Рожеву піраміду

Кноський палац

Храм Луксора

Запитання 4

За переказами, одне з Семи чудес світу — давньогрецька статуя роботи Фідія, встановлена в центрі Храму Зевса в Олімпії на півострові Пелопоннес. Вкажіть цю статую та назвіть її.

варіанти відповідей
Запитання 5

Чудова інженерна споруда царя Навуходоносора II стала одним із чудес давнього світу. Ця споруда має назву ....


варіанти відповідей

Зікурат

ворота богині Іштар

висячі сади Вавилону

Вавілонська вежа

Запитання 6

Таке знайоме для нас слово "мавзолей" походить від імені правителя Мавсола, для якого була побудована особливо розкішна усипальниця. Цю гробницю звели в середині IV ст. до н. е. в місті Галікарнас, який розташовувався на території теперішньої Туреччини. Величезна цегляна будівля мала в довжину 60 метрів і досягала висоти 46 метрів. Ззовні мавзолей був облицьований мармуром. Споруда простояла 19 століть і звалилася в XIII столітті від сильного землетрусу.

варіанти відповідей
Запитання 7

Єдине з 7 чудес античного світу, яке розташовувалося в материковій частині Європи в грецькому місті Олімпія. Статую спорудили в V столітті до н. е. Величезне уособлення бога прикрашало собою головний храм, побудований на честь цього бога. Розміри статуї захоплювали. Висота сидячого бога була близько 15 метрів. Складалося враження, що якби він захотів встати, то розніс би дах. Статуя була зроблена на дерев'яному каркасі, який був обшитий слоновою кісткою і інкрустований золотом. На початку V століття скульп туруперевезли до Константинополя. На жаль, статуя згоріла під час пожежі в 476 році. Назвіть цей шедевр.

варіанти відповідей

Статуя Зевса в Олімпії


статую крилатої богині перемоги Ніки в Олімпії

статуя Гермеса Олімпійського

статуя бога Геліоса

Запитання 8

 Статуя  споруджувалася 12 років. Великим було замилування людей, коли будівельний насип розібрали і вони побачили бога Сонця. Чутка про це чудо світу поширилася швидко, але, на жаль, життя статуї виявилося досить коротким, вона не простояла й півстоліття. У 224 р. до н. е. статуя була зруйнована сильним землетрусом, фігура надломилася вище колін, торс упав на землю, голова й плечі вперлися в пагорб. Назвіть цей шедевр.

варіанти відповідей

Колос Родоський

Зевс в Олімпії

Гермес Олімпійський

Статуя Лаокоона

Запитання 9

Афінський архітектор Пхілон описував це диво світу так: «Я бачив стіни і Висячі Сади Вавилону, Статую Зевса на Олімпі, Колоса Родоського і гробниці фараонів, але коли я побачив ... ... в Ефесі, що підноситься до хмар, то зрозумів, що всі інші чудеса поблідли в його тіні». Яка споруда здивувала архітектора Пхілона?

варіанти відповідей
Запитання 10

Виберіть споруду, яка не входить до реєстру "7 чудес античного світу".

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест