Цікаві факти про вишиванку

Тест створено за матеріалами сайта https://kalyna.store/blog/10-czikavikh-faktiv-pro-vishivanku

Додано: 18 травня 2022
Предмет: Технології, 10 клас
Тест виконано: 50 разів
10 запитань
Запитання 1

Техніка хрестиком стала популярною лише у XIX ст.


варіанти відповідей

так

До 1860 року популярними в Україні були низинка, верхоплут, козлик та інші види швів. Цікаво, але хрестик прийшов до українських вишивальниць із Європи. Популярністю та зацікавленістю вишивальниць різного віку техніка вишивки завдячує компанії “Товарищество Брокар і Ко”, заснованій підприємцем Генрі Брокар. Цікавий факт: парфумоване мило, яке було одним із найбюджетніших товарів парфумерно-косметичних магазинів компанії, загортали у схеми-орнаменти вишивки хрестиком. Таке пакування, як і сам товар, було дуже популярним серед населення.

Запитання 2

Українські вишивальниці мають власне професійне свято.

варіанти відповідей

так

Так - 17 грудня, коли відзначається свято Варвари. Саме з цього дня дівчата розпочинали вечорниці, де разом вишивали. Тому якщо маєте в родині вишивальницю, то порадуйте її набором для вишивки або цікавою вишитою сорочкою саме перед новорічно-різдвяними святами.

Запитання 3

Вишиванка була повсякденним одягом українців.


варіанти відповідей

Ні

Ні, українці ніколи не носили вишиванок на щодень. У час, коли не було сучасних пральних засобів, пральних машин, а на створення однієї сорочки витрачалися місяці, дуже не практично було щодня красуватися у вишитій сорочці. Цікавим фактом є те, що сорочки для буднів так і називалися “буденками”. Вони зовсім нічим не прикрашалися.

Запитання 4

Нитки для вишиванок у техніці “білим по білому” готувались 5 років


варіанти відповідей

ні

Неймовірно цікавим є факт, що підготовку до вишивки рукодільниці Полтавщини, звідки походить унікальна техніка “білим по білому”, розпочинали за 3 роки до початку створення візерунку. І виткати полотно було найпростішим завданням. Головним, цікавим і найдовготривалішим процесом ставало вибілювання ниток. Хімічних відбілювачів на кшталт сучасного хлору чи “Ванішу” не існувало. А хотілося ж отримати сліпучу білизну морозного візерунка. Тоді полтавські вишивальниці придумали цікаву річ: розстилати нитки на березі річок у найбільшу спеку. Так 4 стихії (вода-сонце-повітря-земля) заряджали нитки. Та й з практичної точки зору річка добре відбивала сонячні промені й пряжа природно вигорала до білосніжного відтінку.

Запитання 5

Дівчата навчались вишивати з 10 років.

варіанти відповідей

так

Ні. Юна рукодільниця уже у 5 років уміла тримати голку з ниткою, оздоблювати одяг найпростішими швами.

Запитання 6

День Вишиванки відзначають у 60 країнах.


варіанти відповідей

так

Цікаво, але виявляється флешмоби у вишиванках та марші популярні не лише в Україні, але і в 60 країнах, де присутня українська діаспора.

Запитання 7

Колір ниток для вишивки закріплювали тістом.

варіанти відповідей

так

Так. Цікавий факт: до появи штучних анілінових барвників вишивальниці використовували виключно природні фарби у вигляді відварів, настоянок із трав, кори, квітів, соку плодів. Наприклад, усі відтінки жовтого отримували із пшеничної соломи. Цікаво, що аби тон був золотим, ці нитки запікали у житньому тісті. Термічна обробка у поєднанні з опарою закваски фіксували відтінок на віки.


Запитання 8

Про українську вишиванку писав журнал Vogue.

варіанти відповідей

так

Так, у 2015 р. Тоді українським орнаментам була присвячена ціла стаття. Цікаво, що сам вишитий одяг був названий трендом 2016 року. Зараз українські мотиви, візерунки систематично використовують у своїх колекціях імениті дизайнери.


Запитання 9

Вишиванки мали розподіл за кольором(хто, якого кольору міг одягати).

варіанти відповідей

так

Так. Чорні вишиванки одягалися виключно чоловіками. Цікаво: сині вишиті сорочки були у гардеробі жінок, які не хотіли чи не могли народжувати, або маленьких дівчаток до 12 років.


Запитання 10

Вишиванка зображена на п'ятигривневій купюрі.

варіанти відповідей

так

Ні. Вишиванка зображена на двадцятигривневій купюрі. А точніше Іван Франко у вишитій сорочці. Цікаво: письменник першим серед інтелігенції пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест