Данило Галицький

Додано: 19 квітня 2020
Предмет: Історія України, 7 клас
Тест виконано: 4130 разів
12 запитань
Запитання 1

Галицько-Волинська держава була утворена у:

варіанти відповідей

1199 році

1238 році

1237 році

Запитання 2

На якій світлині зображено Данила Галицького:

варіанти відповідей
Запитання 3

Позначте роки правління Данила Галицького

варіанти відповідей


1238 - 1264 рр.

1199-1295 рр.

1301-1308 рр.

1325 -1340 рр.

Запитання 4

Якими цифрами позначено Галицько-Волинська держава?

варіанти відповідей

2, 3

3, 4

1, 2

1, 3

Запитання 5

Позначте факти із життєпису князя Данила Галицького (4 відповіді):

варіанти відповідей

обєднав Галич і Волинь в єдину державу і сприяв її розвитку

переніс столицю Галицько-Волинської держави у місто Холм

 брав участь у битві русько-половецьких військ з монголами на річці Калка


керував обороною Києва проти військ хана Батия


здійснив поїздку до Золотої Орди та формально визнав зверхність хана


переміг німецьких рицарів-хрестоносців під Дорогичином

 заснував Галицьку митрополію

Запитання 6

Вкажіть якого року відбулися описані в історичному джерелі події:

"У той же час прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: "Сину! Прийми од нас вінець королівства"...

варіанти відповідей


1205 р.

 1245 р.

 1253 р.

 1263 р.

Запитання 7

Про яку подію йдеться в уривку з історичного джерела : "У грудневу негоду 1253-го абат Опізо, посланець Папи Римського Інокентія ІV, прибув до міста над Бугом на заході Галицько-Волинського князівства. Він також віз зі собою папську буллу, яка закликала володарів Чехії, Моравії, Сербії, Помор’я та Пруссії до хрестового походу проти монголів."

варіанти відповідей

створення антимонгольської коаліції

організації спільного походу проти монголо-татар

коронація князя Данила Галицького

пошук Данилом Галицьким союзників у боротьбі проти загарбників

Запитання 8

 В якому уривку історичного джерела йдеться мова про Данила Романовича

варіанти відповідей

«Був він самодержцем усієї Руської землі, ...кидався був на поганих, як той лев... і переходив землю їх, як той орел, а хоробрий був, як той тур, бо він ревно наслідував предка свого Мономаха».

«Кріпко боровся, побиваючи татар. Був він сміливий і хоробрий, од голови й до ніг його не було на нім вади. Був князем добрим, хоробрим, мудрим, який спорудив городи многі й церкви поставив, і оздобив їх різноманітними прикрасами, та братолюбством він світився був із братом своїм Васильком...».

 «Сей же благовірний князь на зріст був високий, у плечах великий, з лиця гарний, волосся мав жовте кучеряве, бороду стриг, і руки мав гарні, і ноги... Говорив він ясно словами зі Святих книг, тому що був філософ великий. Особливо ж дбав він про милостиню, і про монастирі подбав, ченців піддержуючи і всіх ігуменів з любов’ю приймаючи, і монастирі многі він спорудив...».

 «...Став розмножати число латинників і їх віру», «принаджував з різних країв католицьких священиків і богословів, бажаючи защепити їхню віру в русинів..."

Запитання 9

Вкажіть подію, про яку йдеться йдеться в уривку з історичного джерела....О, лихіша від лиха честе татарська! Данило Романович, що був князем великим, володів із братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах і холопом себе називає!

варіанти відповідей


Битва на р. Калці 1223 року

Оборона Києва від монголів 1240 року

Зустріч Данила Романовича з ханом Батиєм 1245 року

Коронація Данила Романовича 1253 року

Запитання 10

Завершіть речення: "Данило Романович поклав край зазіханням німецьких лицарів-хрестоносців на західноукраїнські землі після битви .....

варіанти відповідей

 під Завихвостом 1205 р.


під Дорогочином 1238 р.

на р. Калці 1223 р.

Запитання 11

Про яку битву йде мова у документі? "...Коли зітнулися війська між собою, то Данило виїхав наперед, і [воєвода] Семен Олуйович, і [воєвода] Василько Гаврилович. Ударили вони в полки татарські, і Василько був збитий [з коня], а сам Данило поранений був у груди. Але через молодість і отвагу він не чув ран... Данило кріпко боровся, побиваючи татар. ...Кріпко вони билися, [але] інші полки [татарські] зіткнулися з ними, [і] за гріхи наші руські полки було переможено... Данило, бачивши, що все сильніше в битві налягають вороги [і] стрільці їхні стріляють сильно, повернув коня свого на втечу - через те, що кинулися [за ним] противники... Сталася побіда над усіма князями руськими, якої ото е було ніколи".

варіанти відповідей


битва під Дорогочином 1238 р.

битва під Ярославом 1245 р.


битва на р. Калка 1223 р.

під Завихвостом 1205 р.

Запитання 12

Установіть послідовність військово-політичних заходів Данила Романовича, описаних в уривках з історичних джерел.

А «Данило тим часом поїхав на |Ростислава Мстиславича|, і схопив його, і зоставив у нім | Києві, тисяцького| Дмитра. І оддав він Київ у руки Дмитрові, |щоб| удержати |город| проти іноплемінних народів, безбожних татар...»

Б «..Данило сказав: "Не гожим є держати отчину нашу крижевникам-тамплієрам |рицарям-хрестоносцям|". І пішли вони на них з великою силою, узяли город |Дорогичин| місяця березня, і старійшину |магістра| їхнього Брауна схопили, і воїнів захопили, і вернулися обидва у Володимир...»

В «Тим часом |хан| Могучий прислав до Данила й Василька посла свого зі словами: "Дай Галич!" І | Данило| був у печалі великій, тому що не укріпив він був землі своєї городами. І, порадившись з братом своїм, поїхав він до Батия, кажучи: "Не дам півотчини своєї, а їду до Батия сам...»

Г «У той же час прислав Папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: "Сину! Прийми од нас вінець королівства... Ти матимеш поміч од Папи"..»

варіанти відповідей

  В А Г Б

А Б В Г


 Б А В Г


Г Б А В

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест