Державний екзамен 2024

Додано: 22 червня
Предмет:
66 запитань
Запитання 1

Сутність методології планування — 


варіанти відповідей

А. Сукупність теоретичних висновків, загальних закономірностей, наукових принципів розробки планів, їх обґрунтування та опис відповідно до сучасних вимог ринку, які перевірені передовою практикою

Б. вид, сфера діяльності органів управління підприємства по передбаченню майбутнього стану його економіки на основі врахування дії законів розвитку природи і суспільства, а також: тенденцій розвитку підприємства, галузі і національної економіки

В. Наука про способи і процеси отримання та пере­роблення продуктів природи, сировини, матеріалів у предмети споживання і засоби виробництва. 


Г. Завершена частина технологічного процесу, яка виконується на одному робочому місці та характеризується постійністю предмета праці, знаряддя праці і особливостей впливу на предмет праці.


Запитання 2

Що таке організація —

варіанти відповідей

А. Ціле­спрямована діяльність людини, яка за допомогою засобів праці (устаткування, інструменту, оснащення) видозмінює предмети праці (вхідну сировину, матеріали, напівфабрикати), перетворю­ючи їх у готову продукцію.


Б. Діяльність, що направлена на створення та розвиток структури господарської системи, включає регламентацію окремих елементів процесу управління і, залежно від об'єкту, поділяється на організацію виробництва, організацію праці і організацію управління.


В. Головна частина технологічного процесу.


Г. Певний виробничий процес потребуючий витрат часу, матеріальних і трудових ресурсів для його здійснення. 


Запитання 3

Що таке попит

варіанти відповідей

А. Приведення продукції, способів і методів її вироб­ництва або їх елементів до єдиної форми, розмірів, структури, складу.

Б. Побажання споживача з урахуванням його реальної купівельної спроможності, придбати даний товар.

В. Підготовка технологічного устаткування оснащення до виконання певної виробничої операції.

Г. Зведений план всіх витрат підприємства на певний період виробничо-фінансової діяльності.

Запитання 4

Що таке планування

варіанти відповідей

А. Характеризуються усестороннім обґрунтуванням доцільності впровадження нових ідей, пропозицій, орієнтуються на певний аспект життєдіяльності і розвитку підприємства.

Б. Процес реалізації стратегії підприємницької структури на певний період часу (рік-два).

В. Складний методично-організаційний процес, який обумовлює наявність системи планів.

Г. Конкретне завдання з визначеними вихідними даними, очікуваними результатами, обумовленим способом його розв’язання.

Запитання 5

Сутність сервісного обслуговування

варіанти відповідей

 А. Склад і співвідношення окремих видів виробів у продукції підприємства, галузі виробництва або в будь-якій групі товарів.

Б. Зберігає його, полегшує транспортування і використання, пропонує товар споживачеві у більш привабливому вигляді.

В. Додаткові послуги споживачам, наприклад, завантажування товару, оформлення кредиту, консультації та інше.

Г. Орієнтується на майбутні зміни.

Запитання 6

Охарактеризуйте формування попиту -

варіанти відповідей

А. Планування може застосовуватися, в основному, в умовах монополії або при слабо розвинутій конкуренції.

Б. Дії підприємства, метою яких є повна інформованість потенційних покупців про товар, його особливості, технічний рівень, економічні параметри, ціни, додаткові послуги, які надаються при придбанні товару, про сервіс, а також про фінансову надійність самої фірми-продавця, її репутацію.

В. Базується на визначенні динаміки показників у минулому, вважаючи, що темпи і пропорції, досягнуті на момент розробки плану, будуть збережені і в майбутньому.

Г. Застосовуватися, в основному, в умовах монополії або при слабо розвинутій конкуренції.

Запитання 7

Проаналізуйте виробничу потужність підприємства — 


варіанти відповідей

 А. Види робіт, дій, процедур, які здійснюються в процесі формування плану, спрямовані на зміну стану підприємства.


Б. Максимально можливий випуск продукції необхідної якості в передбаченій номенклатурі за певний час (зміну, добу, місяць, рік) при повному завантаженні обладнання та виробничих площ у прийнятому режимі роботи з урахуванням  застосування передової технології, організації виробництва і праці.

В. Процес прийняття планових рішень, який випереджує майбутні дії.

Г. Процес реалізації промислової продукції з метою задоволення потреб і запитів споживачів та отримання прибутку (виручки).

Запитання 8

Охарактеризуйте життєвий цикл товару -

варіанти відповідей

А. Комплекс заходів у сфері досліджень торговельно-збутової діяльності підприємства із вивчення усіх факторів, які впливають на процес виробництва і просування товарів та послуг від виробника до споживача.

Б. Зберігає його, полегшує транспортування і використання, пропонує товар споживачеві у більш привабливому вигляді.

В. Концепція, що визначає послідовність періодів існування товару, період часу, протягом якого товар продається на ринку.

Г. Кількість продукції, яку виробник може виробити і запропонувати до продажу протягом певного періоду часу на базі наявного економічного потенціалу.

Запитання 9

Що таке натуральні вимірники -

варіанти відповідей

А. Виробничої програми використовуються при подальших розрахунках виробничої потужності, визначенні потреби підприємства в сировині, матеріалах, енергії, технологічному та транспортному обладнанні, формуванні виробничих планів основних і допоміжних виробництв.

Б. Набір товарів, який виробляється промисловістю і сільським господарством, відображає спеціалізацію промислового і сільськогосподарського виробництва, і формується в залежності від цієї ознаки.

В. Використовуються для розрахунку обсягів товарної, валової, реалізованої продукції, цехового випуску продукції.

Г. Склад і співвідношення окремих видів виробів у продукції підприємства, галузі виробництва або в будь-якій групі товарів.

Запитання 10

Охарактеризуйте напівфабрикати -

варіанти відповідей

 А. Продукція, процес виготовлення якої повністю завершений на певній стадії виробництва, яка передається для подальшої обробки в інші цехи або на склад готової продукції для реалізації за межами підприємства.

Б. Максимально можливий випуск продукції необхідної якості в передбаченій номенклатурі за певний час (зміну, добу, місяць, рік) при повному завантаженні обладнання та виробничих площ у прийнятому режимі роботи з урахуванням  застосування передової технології, організації виробництва і праці.

В. Включають вартість капітального ремонту, модернізації устаткування, вартість нестандартного обладнання, виготовленого на підприємстві, інші роботи і послуги допоміжного виробництва.

Г. Додаткові послуги споживачам, наприклад, завантажування товару, оформлення кредиту, консультації та інше.

Запитання 11

Що таке товарна продукція

варіанти відповідей

А. Продукція, яка відвантажується споживачеві, і за яку надійшли кошти на розрахунковий рахунок підприємства-постачальника або мають надійти у зазначений термін.

Б. Загальна вартість усіх видів готової продукції, робіт та послуг виробничого характеру, що буде підготовлена до реалізації.

В. Відображає загальний обсяг виробництва промислової продукції підприємства і включає товарну продукцію та зміну залишків напівфабрикатів власного виробництва на початок і кінець планового періоду.

Г. Набір товарів, який виробляється промисловістю і сільським господарством, відображає спеціалізацію промислового і сільськогосподарського виробництва, і формується в залежності від цієї ознаки.

Запитання 12

Охарактеризуйте кадрову політику 

варіанти відповідей

А. Сукупність соціально-правових, організаційно-економічних і психологічних заходів держави з формування, використання і відтворення трудового (кадрового) потенціалу.

Б. Витрати, які можуть бути віднесені безпосередньо до певного об'єкта витрат економічно можливим шляхом.

В. Витрати, абсолютна величина яких із збільшенням (зменшенням) обсягу випуску продукції істотно не змінюється.

Г. Показник чисельності працівників облікового складу на певну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих та виключаючи тих працівників, які вибули в цей день.

Запитання 13

Проаналізуйте штатний розпис

варіанти відповідей

А. Базується на калькуляціях всіх видів продукції (робіт, послуг), запланованих до випуску, і враховує зміну залишків незавершеного виробництва.

Б. Найбільш застосовуваним, бо забезпечує тісний взаємозв'язок і приведення до єдиної системи розрахунків комплексного плану.

В. Внутрішній нормативний документ підприємства в якому зазначається перелік посад, що є на даному підприємстві, чисельність працівників за кожною з них і розміри їх місячних посадових окладів.

Г. Витрати, що не входять до виробничої собівартості і розглядаються як витрати того періоду, в якому вони були здійснені.

Запитання 14

Що таке робоче місце - 


варіанти відповідей

А. Будь-який предмет праці або набір предметів праці, які підляга­ють виготовленню.

Б. Частина основного вироб­ничого процесу, що виконується безперервно на одному робочому місці без переналагодження устаткування над одним або кіль­кома виробами одним робітником або групою робітників.

В. Частину виробничої площі, яка оснащена всім необхідним устаткуванням, інструментами, при­строями, приладами, де робітники виконують окремі операції виробничого процесу.

Г. Комплексна система економічних розрахунків з визначенням витрат виробництва на випуск продукції та собівартості одиниці окремих видів продукції (робіт, послуг).

Запитання 15

Охарактеризуйте фінансове планування 

варіанти відповідей

А. Залучення необхідних коштів для покриття потреби підприємства в основному і оборотному капіталі.

Б. Система керуючих пристроїв та машин-автоматів, які розміщені за ходом технологічного процесу й об’єднані автоматичними механізмами та пристроями для транспортування, накопичення заділів, усування відходів.

В. Визначення обсягу фінансових ресурсів, необхідних для виробничо-господарської діяльності підприємства, а також джерел їх надходження

Г. Складається на основі діючих норм і нормативів витрат, які відображають досягнутий рівень техніки, технології, організації виробництва і праці.

Запитання 16

Що таке трудовий рух

варіанти відповідей

А. Логічно завершена сукупність кількох цільових трудових рухів, які виконуються без перерви одним або кількома робочими органами виконавця за незмінних предметів та засобів праці.

Б. Сукупність методів і засобів впливу на предмет праці за допомогою знарядь праці або впливів контрольного (керованого) людиною знаряддя праці на предмет праці з метою випуску матеріального або нематеріального продукту, що здійснюється в певних природних або штучних умовах.

В. Однократне переміщення робочого органу виконавця (руки, ноги, тулуба, очей) у процесі праці.

Г. Будь-який предмет праці або набір предметів праці, які підляга­ють виготовленню.

Запитання 17

Проаналізуйте суміщення професій

варіанти відповідей

А. Групова форма безпосередньої інтеграції (кооперації) праці кількох робітників, які виконують спільне робоче завдання і несуть колективну відповідальність за результати роботи. 

Б. Виконання одним працівником різноманітних функцій або робіт при оволодінні кількома професіями або спеціальностями.

В. Об’єднання виконавців для скоординованої участі в одному або різних, але пов’язаних між собою процесах праці.

Г. Тривалість закінченої частини технологічного процесу, яка виконується на одному робочому місці.

Запитання 18

Що таке планування робочого місця

варіанти відповідей

А. Просторове розміщення засобів, предметів праці і виконавця з урахуванням біохімічних даних і основних характеристик органів відчуття людини.    

Б. Частина виробничої площі, яка оснащена всім необхідним устаткуванням, інструментом, пристроями і призначена для виконання трудових операцій певної частини виробничого процесу.

В. Створення певного комплексу організаційно-технічних умов для високопродуктивної і безпечної праці.

Г. Частина виробничого простору, на якому відповідним чином організовані виробничі ресурси та праця.

Запитання 19

Що таке ремонт -

варіанти відповідей

А. Комплекс операцій з відновлення справності, ресурсу обладнання чи його складових частин.

Б. Сукупність служб, відділів і виробничих підрозділів, зайнятих аналізом технічного стану технологічного обладнання, наглядом за ним, технічним обслуговуванням, ремонтом, модернізацією, розробленням та здійсненням заходів для заміни зношеного устаткування на більш прогресивне й поліпшення його використання.

В. Комплекс операцій, спрямованих на підтримування в робочому стані устаткування і забезпечення його технічних параметрів у процесі експлуатації.

Г.  Сукупність трудових дій, що виконуються за незмінних предметів та засобів праці і які складають технологічно завершену частину операції.

Запитання 20

Проаналізуйте робочу документацію 

варіанти відповідей

А. Виявлення невідомих раніше об’єктивно існуючих закономірностей, властивостей і явищ матеріального світу.

Б.  Розробляється після затвердження технічного проекту і на його основі.       

В.  Технічне рішення в довільній сфері діяльності людини, що має новизну чи суттєві відмінності й забезпечує отримання позитивного ефекту.

Г. Створення нової продукції, упровадження нових технологій, техніки, організаційних форм та методів господарювання на основі інноваційної діяльності.

Запитання 21

Що таке умови праці –

варіанти відповідей

А. Сукупність взаємопов’язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соціальних чинників конкретної праці, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини.


Б. Розробляється після затвердження технічного проекту і на його основі.


В. Сукупність взаємопов’язаних маркетингових і наукових досліджень, технічних, технологічних і організаційних рішень, спрямованих на пошук шляхом досліджень нових можливостей задовольнити потреби споживачів у конкретних видах продукції чи наданні існуючим необхідних функціональних властивостей.


Г. Сукупність складових будь-якого об’єкта, що мають підпорядкований характер і забезпечують умови нормальної роботи об’єкта в цілому.


Запитання 22

Що є об’єктами організації праці -


варіанти відповідей

А. Полягають у створенні сприятливих умов праці і підвищенні культурно-технічного рівня працівників для забезпечення високої їх працездатності і задоволення від роботи.


Б. Передбачають досягнення максимальної економії живої та уречевленої праці, підвищення продуктивності, зниження витрат на виробництво продукції і надання послуг належної якості.


В. Робочі системи (робочі місця) або системи праці різної величини і складності.


Г. Комплекс операцій, спрямованих на підтримування в робочому стані устаткування і забезпечення його технічних параметрів у процесі експлуатації.


Запитання 23

Сутність  економічного аналізу

варіанти відповідей

А. Фінансово-господарська діяльність  підприємств та установ.

Б.Система спеціальних знань для дослідження зміни і розвитку економічних явищ, процесів у їх взаємозв'язку та взаємозумовленості, що визначається суб'єктивними та об'єктивними причинами з метою забезпечення цільового управління ними. 


В. Метод дослідження, який полягає в уявному розчленуванні цілого на складові і виділенні окремих сторін, властивостей, зв'язків.


Г. Невикористана або згаяна можливість чогось.


Запитання 24

Проаналізувати фінансово-економічний аналіз

варіанти відповідей

А. Вивчає діяльність не підприємств, а великих господарських комплексів, регіонів, галузей і народного господарства країни в цілому. 


Б. Здійснюється після закінчення кварталу або року на підставі відповідного звіту підприємства. 


В. Крім економічних показників у ньому значна увага приділяється вивченню даних про використання техніки і технологій, інших матеріальних ресурсів підприємства. 


Г. Аналіз застосовують для досліджування складних економічних проблем, великих виробничих комплексів, важливих народногосподарських проєктів. 


Запитання 25

Що таке резерв-

варіанти відповідей

А. Використовує для своїх потреб більший обсяг інформації, але він обмежується даними кількох споріднених підприємств. 


Б. Предмет його вивчення в більшості випадків пов'язаний не з роботою підприємства, а з випуском та експлуатацією певних видів продукції. 


В. Невикористана або згаяна можливість чогось.


Г. Почав застосовуватися як  техніко-економічне  обґрунтування майбутніх  підприємств,  зразків нової, техніки і новітніх технологій. 


Запитання 26

Охарактеризуйте маркетинговий аналіз - 


варіанти відповідей

А. Проводиться службами маркетингу підприємства для дослідження ринків збуту продукції, її конкурентоспроможності, попиту та пропозицій, комерційного ризику, цінової політики.  


Б. Досліджує взаємодію економічних та екологічних процесів, зв'язки природи і людини, а також витрати, пов'язані зі збереженням та поліпшенням навколишнього середовища.


В. Проводять економічні служби, соціологічні лабораторії, статистичні органи для дослідження взаємозв'язку соціальних та економічних процесів, їх взаємозалежності та впливу на результати господарської діяльності.


Г. Експертна діагностика фінансового стану підприємства. 


Запитання 27

Метод економічного аналізу

варіанти відповідей

А. Системне, комплексне вивчення, оцінка та узагальнення впливу факторів на економічний розвиток підприємства шляхом опрацювання спеціальними прийомами відповідної інформації для підвищення ефективності виробництва.


Б. Метод, за допомогою якого предмет (явище), що вивчається, характеризується через співвідношення, вимірювання, зіставлення з іншими одноякісними предметами (явищами).


В. Сукупність властивостей і характеристик продукції, яка забезпечує задоволення встановлених або передбачуваних потреб.


       Г. Фінансово-господарська діяльність підприємств та установ


Запитання 28

Що таке моніторинг

варіанти відповідей

А. Події чи операції, які відрізняються від звичайної діяльності тим, що вони неочікувані, або не повторюються періодично чи у кожному наступному звітному періоді.


Б. Як вид аналізу, означає постійне і безперервне, дослідження функціонування новацій у конкретному середовищі господарського механізму.


В. Будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують, або виникають внаслідок її проведення.


Г. Охоплює всі види продуктивної діяльності, пов'язаною з виробництвом і реалізацією продукції різногалузевого характеру, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.


Запитання 29

Що таке порівняння 

варіанти відповідей

А. Потенційна можливість впливу на формування прибутку від реалізації продукції за рахунок зміни структури її собівартості під дією зміни обсягу продукції.


Б. Потенційна можливість впливати на прибуток шляхом відповідної зміни деяких чинників.


В. Науковий метод пізнання, у процесі якого невідоме (досліджуване) явище, предмети зіставляють з уже відомими, досліджуваними раніше, для виявлення загальних ознак або відмінностей між ними.


Г. Операції, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції, які є профілюючою метою функціонування підприємства і забезпечують основну частку його доходу.


Запитання 30

Проаналізувати фінансовий стан -

варіанти відповідей

А. Організація рівномірного надходження, поповнення, руху і використання засобів за їх цільовим призначенням, планування фінансових ресурсів і контроль за їх формуванням і використанням.


Б. Засіб оцінювання і прогнозування фінансового стану підприємства на основі його бухгалтерської звітності.


В. Здатність (спроможність) підприємства фінансувати свою діяльність.  


Г. Передбачені статутом підприємства і зумовлені необхідністю раціонального використання виробничих ресурсів чи капіталу.


Запитання 31

Що таке оцінка – 

варіанти відповідей

А. Ґрунтується на висновках, зроблених щойно чи колись у минулому.


Б. Засоби, які є в розпорядженні суб’єкта господарювання для здійснення діяльності з метою одержання прибутку.


В. Його ціна, яку підприємство платить за його залучення з різних джерел.


Г. Здатність (спроможність) підприємства фінансувати свою діяльність. 


Запитання 32

Сутність ритмічної роботи -

варіанти відповідей

А. Реально існуюче власне майно і фінансові вкладення за їх дійсною вартістю.


Б. Вкладення коштів з довгостроковою метою в основні засоби, фінансові інвестиції, нематеріальні активи, спільні підприємства.


В. Випуск продукції рівними частками за будь-які однакові проміжки часу.


Г. Засоби, які є в розпорядженні суб’єкта господарювання для здійснення діяльності з метою одержання прибутку.


Запитання 33

Аналіз конкурентоспроможності

варіанти відповідей

А. Грошові активи у національній та іноземній валюті, всі форми дебіторської заборгованості та фінансові інвестиції.


Б. Його поділ залежно від якісної структури потенційних споживачів і покупців продукції.


В. Форма організації бізнесу, за якої дві чи більше окремих юридичних або фізичних осіб вступають у ділові взаємини.


Г. Реально існуюче власне майно і фінансові вкладення за їх дійсною вартістю.


Запитання 34

Що таке власний капітал

варіанти відповідей

А. Вартість підприємства, утворена за рахунок власного і залученого капіталу.


Б. Власні джерела фінансування підприємства без зазначеного терміну повернення, які внесені засновниками підприємства, накопичені впродовж періоду його існування за рахунок реінвестованого прибутку та отримані в дарунок.


В. Основні засоби, запаси, готова продукція, незавершене виробництво, товари.


Г. Права на використання окремих видів природних ресурсів, патентні права на використання винаходів, права на товарний знак чи товарну марку.


Запитання 35

Охарактеризувати фактор

варіанти відповідей

А.  Рушійна сила будь-якого процесу або явища, який визначає їх характер та результат.


Б. Потенційна можливість впливати на прибуток шляхом зміни обсягу і структури власного і позикового капіталу.


В. Його спроможність перетворювати свої активи на гроші для виконання всіх необхідних платежів у міру настання їх строку.


Г. Грошові активи у національній та іноземній валюті, всі форми дебіторської заборгованості та фінансові інвестиції.


Запитання 36

Проаналізувати ліквідність підприємства

варіанти відповідей

 А. Опосередкована знижка з балансової вартості конкретного виду активу, яку необхідно буде зробити при спробі його термінового продажу.


Б. Його спроможність перетворювати свої активи на гроші для виконання всіх необхідних платежів у міру настання їх строку.


В. Потенційна можливість впливати на прибуток шляхом зміни обсягу і структури власного і позикового капіталу.


Г. Ризик неповернення позичальником основного боргу та процентів за ним.


Запитання 37

Проаналізувати рентабельність виробництва

варіанти відповідей

А. Розраховується як відношення прибутку від реалізації до вартості основних фондів і матеріальних оборотних коштів.


Б. Наявність передумов для одержання кредиту і здатність повністю та в установлений термін розрахуватися з банком за своїми зобов'язаннями.


В. Ризик неповернення позичальником основного боргу та процентів за ним.


Г. Розраховується як відношення прибутку від реалізації виробу до собівартості самого виробу.


Запитання 38

Охарактеризуйте основні фонди – 

варіанти відповідей

А. Максимальна потенційна можливість випуску продукції підприємством за звітний період.


Б. Здійснюється на підприємствах, які перебувають у стані фінансової кризи, й основною його метою є оцінка придатності підприємства для санації, тобто у визначенні глибини фінансової кризи та виявленні можливостей її подання.


В. Матеріальні цінності, що використовуються у виробничій   діяльності   протягом   періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей та вартість яких поступово зменшується у зв'язку з фізичною або моральною зношеністю.


Г. Засоби господарюючого суб'єкта, які потрібні для його функціонування у різних формах діяльності з метою одержання прибутку.


Запитання 39

Що таке асортимент продукції

варіанти відповідей

А. Перелік найменувань виробів із зазначенням кодів згідно із загальнодержавними статистичним класифікатором продукції.


Б. Сукупність різновидів продукції кожного найменування, що відрізняються відповідними техніко-економічними показниками.


В. Документ, до якого вносять відомості про неплатоспроможність підприємств та інформацію про їхній фінансово-економічний стан.


Г. Реально існуюче власне майно і фінансові вкладення за їх дійсною вартістю.


Запитання 40

Що таке трудові ресурси - 

варіанти відповідей

А. Частина працездатного населення, що за своїм віковими, фізичними, освітніми даними, практичними навичками відповідає тій чи іншій сфері діяльності.


Б. Сукупність постійний працівників, які отримали необхідну професійну підготовку і мають досвід практичної діяльності.


В. Кількість продукції (обсягом робіт, послуг) у грошовому або натуральному виразі, що виробляється одним працюючим (робітником) за одиницю робочого часу (годину, зміну, добу, місяць, квартал, рік), або кількістю робочого часу, що затрачається на виробництво одиниці продукції (виконаної роботи, наданої послуги).


Г. Вкладення коштів з довгостроковою метою в основні засоби, фінансові інвестиції, нематеріальні активи, спільні підприємства.


Запитання 41

Що таке якість

варіанти відповідей

А. Максимальна потенційна можливість випуску продукції підприємством за звітний період.


Б.Сукупність властивостей і характеристик продукції, яка забезпечує задоволення встановлених або передбачуваних потреб.


В.Співвідношення окремих виробів у загальному обсязі виробництва, вираженому здебільшого у відсотках.


Г.Фінансово-господарська діяльність підприємств та установ.


Запитання 42

Що таке собівартість продукції


варіанти відповідей

А. Зміна вартості устаткування, в тому числі внаслідок переоцінки, довгострокового находження й вибуття основних засобів, зміна порядку і норм амортизаційних відрахувань.


Б. Завдання, яке фіксує гранично допустимі витрати конкретною матеріального ресурсу на виробництво одиниці продукції або виконання одиниці роботи.


В. Виражена в грошовій формі сукупність витрат на виробництво та реалізацію продукції.


Г. Підвищення   ефективності господарської діяльності, раціоналізація використання виробничого потенціалу, економія ресурсів, удосконалення системи управління підприємством.


Запитання 43

Що таке товарна продукція

варіанти відповідей

А. Обсяг товарної продукції, з вартості якої виключають матеріальні витрати і суму амортизованих відрахувань.


Б. Загальна вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт ї послуг виробничого характеру, що призначені для продажу або реалізації споживачам.


В. Включає також зміну залишків незавершеного виробництва, вартість сировини і матеріалів замовника та деякі інші елементи залежно від галузевих особливостей виробничої діяльності підприємства.  


Г. Досліджує ситуації у вигляді гри кількох аналітиків, кожен з яких домагається максимізації своєї мети за рахунок інших.


Запитання 44

Що таке інформація - 


варіанти відповідей

А. Впорядковані повідомлення про кількісний та якісний стан речей та явищ, сукупність даних і знань про них.


Б. Передусім показник якості роботи, налагодженості технологічних процесів і чіткої організації виробництва, це також показник порушення ритму виробництва, погіршення організації та контролю за виробництвом.


В. Випуск продукції рівними частками за будь-які однакові проміжки часу.


Г. Наочні зображення даних за допомогою геометричних знаків, малюнків та інших графічних засобів, які умовно виражають числові показники та співвідношення між ними.


Запитання 45

Що таке праця – це

варіанти відповідей

А. Доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб людей.


Б. Поняття фізичне, вона може виконуватися і людиною, і твариною, і машиною. 


В. Сукупність фізичних і духовних спроможностей людини, що використовуються у процесі праці. 


Г. Сукупність людей, котрі перебувають на даній території у певний момент, незалежно від тривалості їх фіксування у списках.


Запитання 46

Що таке предмети праці

варіанти відповідей

А. Знаряддя виробництва, за допомогою яких людина впливає на предмети праці та видозмінює їх.


Б.  Комплекс взаємовідносин між сторонами - найманими працівниками і роботодавцями за участі держави і місцевого самоврядування, що пов’язані з найманням, використанням робочої сили та її відтворенням і спрямовані на забезпечення високого рівня та якості життя особистості, колективів і суспільства в цілому.


В. Продукти природи, що в процесі праці піддаються тим або іншим модифікаціям і перетворюються на споживчі вар­тості.


Г. Прагнення працездатної людини застосувати на практиці наявні у неї здібності до праці, знання та досвід за винагороду у грошовій або іншій формі.


Запитання 47

 Хто такі наймані працівники -

варіанти відповідей

А.  Носій первинного права у відносинах у соціально-трудовій сфері, тобто це наймані працівники і роботодавці.


Б. Фізичні або юридичні особи, які є власником засобів виробництва і здійснювачем найманих осіб на роботу, які здатні надавати необхідні послуги праці.


В. Особи, які уклали трудовий договір на виконання певної роботи, відповідно до своїх здібностей, фахової підготовки, практичних навичок.


Г. Зумовлена соціальними причинами, зокрема необхідністю здобути освіту, професію, підвищити кваліфікацію тощо. 


Запитання 48

Що таке населення 

варіанти відповідей

А. Всі люди певної території незалежно від їх характеристик, тобто це найширше поняття для означення людських ресурсів. 


Б. Частина населення країни, що за своїм фізичним розвитком, розумовими здібностями і зван­нями здатна працювати в народному господарстві. 


В. Стан здоров’я людини, який дає їй змогу виконувати роботу певного обсягу та якості. 


Г. Порушення рівноваги між робочою силою та іншими виробничими факторами. 


Запитання 49

Що таке трудовий потенціал

варіанти відповідей

А.  Поняття узагальнене, а тому дещо умовне. Воно визначається системою законодавчих актів.


Б. Система з просторовою та часовою орієнтацією, елементами якої є трудові ресурси з урахуванням усієї сукупності їх кількісних та якісних характеристик, зайнятості і робочих місць. 


В. Не просто сукупність за­значених характеристик, а саме сформований або розвинений в ре­зультаті інвестицій і накопичений певний запас здоров’я, знань, навичок, здібностей, мотивацій.


Г. Робота за тимчасовими контрактами. 


Запитання 50

Що таке зайнятість населення 

варіанти відповідей

А. Являє собою діяльність частини населення щодо створення суспільного продукту (національного доходу). 


Б. Діяльність протягом повного робочого дня (тижня, сезону, року), яка забезпечує дохід у нормальних для даного регіону розмірах.


В. Характеризує зайнятість конкретної особи або протягом неповного робочого часу або з неповною оплатою чи недостатньою ефективністю. 


Г. Діяльність працездатного населення працездатного віку, яка виключена зі сфери соціально-трудових норм та відносин і не враховується державною статистикою.


Запитання 51

Що таке безробіття

варіанти відповідей

А. Не може бути підставою притягнення громадян до адміністративної, карної та іншої відповідальності. 


Б. Врахування всіх видiв корисної дiяльностi як у суспiльному виробництвi так i поза ним. 


В. Соціально-економічне явище, при якому частина робочої сили не зайнята у виробництві. 


Г. Неповна зайнятість, тобто робітники, зайняті неповний робочий день або за розпорядженням адміністрації змушені йти у відпустку і т.д. 


Запитання 52

Що таке кар'єра — 

варіанти відповідей

А. Суб'єктивне усвідомлення позиції і поведінки в сфері трудової діяльності, пов'язаних з посадовим чи професійним підвищенням протягом трудового життя людини. 


Б. Траєкторія руху персоналу в організації. 


В. Сукупність звільнень працівників за власним бажанням або за прогули та інші порушення трудової дисципліни.


Г. Поділ працівників і робочих місць на замкнуті сектори, зони, які обмежують мобільність робочої сили своїми рамками.


Запитання 53

Що таке плинність кадрів 

варіанти відповідей

А. Сукупність звільнень працівників за власним бажанням або за прогули та інші порушення трудової дисципліни.


Б. Виконання одним працівником різноманітних функцій або робіт при оволодінні кількома професіями або спеціальностями.


В. Організована виробнича взаємодія між окремими працівниками, колективами бригад, дільниць, цехів, служб у процесі праці для досягнення певного виробничого ефекту.


Г. Виникає, коли сама організація ринку праці недостатньо ефективна: інформація про вакансії неповна, допомога по безробіттю завищена, податки на доходи занижені.


Запитання 54

Що таке робоче місце

варіанти відповідей

А. Раціональне розміщення у просторі матеріальних елементів виробництва (устаткування, технологічного і організаційного оснащення) та робітника.


Б. Зона трудової діяльності робітника, або групи робітників, оснащена всім необхідним для успішного здійснення роботи.


В. Система заходів щодо його планування, оснащення засобами і предметами праці, розміщення їх у певному порядку, обслуговування і атестації.


Г. Організаційно-технологічне і соціально-економічне об'єднання працівників однакових або різних професій на базі відповідних виробництв, устаткування, інструменту, оснащення, сировини і матеріалів


Запитання 55

Охарактеризуйте тарифну сітку -

варіанти відповідей

А.  Показник кваліфікаційного рівня робіт і робітників.


Б. Сукупність факторів зовнішнього середовища, що впливають на здоров'я та працездатність людини в процесі праці. 


В. Шкала кваліфікаційних розрядів і тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких встановлюється безпосередня залежність розміру заробітної плати працівників від їхньої кваліфікації. 


Г. Поділ працівників і робочих місць на замкнуті сектори, зони, які обмежують мобільність робочої сили своїми рамками.


Запитання 56

Проаналізуйте продуктивність праці 

варіанти відповідей

А. Показник її ефективності, результативності, що характеризується співвідношенням обсягу продукції, робіт чи послуг, з одного боку, та кількістю праці, витраченої на виробництво цього обсягу, з іншого. 


Б. Прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається кількістю продукції, виробленою одним працівником за одиницю робочого часу. 


В. Обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на виробництво одиниці продукції. 


Г. Фактично відрізок фактора, можливий для використання в конкретний момент часу.


Запитання 57

Що таке заробітна плата — 

варіанти відповідей

А. Винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, посадових обов'язків).


Б. Сума грошей, яку одержує працівник за годину, день, місяць. 


В. Економічна категорія, яка відображає відносини між роботодавцем і найманим працівником з приводу розподілу новоствореної вартості.


Г. Винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи й винахідливість та за особливі умови праці. 


Запитання 58

Проаналізуйте час роботи  

варіанти відповідей

А. Сумарний час у рамках зміни, протягом якого працівник здійснює трудовий процес (працює) на своєму робочому місці. 


Б. Характеризується сумарним часом у межах зміни, протягом якого працівник виконує прямі і суміщувані обов’язки, що передбачені регламентом. 


В. Витрачений час у межах зміни на роботу, яка не дає корисного результату підприємству, а скоріше негативний, оскільки зношуються інструмент, устаткування, витрачаються матеріали, сировина, енергія, робочий час працівника. 


Г. Можливості підвищення, які вже виявлені, але з різних причин поки що невикористані. 


Запитання 59

Проаналізуйте час оперативної роботи

варіанти відповідей

А. Найпродуктивніша частина робочої зміни, яка витрачається на зміну форми, розмірів, властивостей предмета праці, а також на виконання допоміжних дій, необхідних для здійснення цих змін. 


Б. Потрібен робітнику для підготовки самого себе та робочого місця до виконання заданої роботи і для її закінчення: отримання інструменту, приладдя, технологічної та планово-облікової документації; ознайомлення з роботою, кресленнями.


В. Співвідношення окремих складових.


Г. Механізм встановлення розміру заробітку залежно від кількості та якості праці і її результатів. 


Запитання 60

Сутність нормативів праці

варіанти відповідей

А. Регламентовані величини витрат праці й часу перерв у роботі на виконання окремих елементів робіт, обслуговування одиниці устаткування, робочого місця, а також чисельності працівників, необхідних для виконання виробничих, управлінських функцій або обсягів робіт у певних науково-обґрунтованих умовах.


Б.  Регламентовані витрати робочого часу на виконання окремих елементів виробничої операції (трудових рухів, трудових дій, трудових прийомів). 


В. Величина витрат робочого часу, встановлена для обслуговування одиниці виробничих об'єктів. 


Г. Забезпечення ефективного використання трудових ресурсів на основі певних зусиль щодо зниження трудових затрат.


Запитання 61

Що таке норма 

варіанти відповідей

А. Регламентовані величини, які характеризують співвідношення між кількістю персоналу, що виконує функції обслуговування певних об'єктів, та кількістю цих об'єктів. 


Б.  Комплекс довідкової інформації, необхідної для визначення норм затрат праці для конкретних трудових процесів аналітично-розрахунковим методом.


В.  Конкретне значення даної функції при фіксованих значеннях факторів.


Г. Витрачається на створення умов для виконання основної роботи.


Запитання 62

Що таке тарифна система

варіанти відповідей

А. Сукупність норм і нормативів, які забезпечують диференціацію оплати праці виходячи з відмінностей у складнощах виконуваних робіт і умов праці, її інтенсивності та характеру. 


Б. Виражений у грошовій формі абсолютний розмір оплати праці за одиницю робочого часу. 


В.  Шкала кваліфікаційних розрядів і тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких встановлюється безпосередня залежність розміру заробітної плати працівників від їхньої кваліфікації. 


Г. Загальна тривалість часу, протягом якого робітник не працює незалежно від причин, що викликали його бездіяльність. 


Запитання 63

Що таке тарифно-кваліфікаційний довідник 


варіанти відповідей

А. Передбачає застосування тарифних ставок першого розряду і тарифних сіток. 


Б. Показник ступеня складності роботи, що виконується, і рівня кваліфікації працівника. 


В. Шкала (схема), за допомогою якої здійснюється співвідношення в оплаті праці працівників залежно від складності роботи та їх кваліфікації, тобто забезпечується вища оплата праці за складнішу роботу.


 Г. Один із найважливіших показників, який є основою для розрахунку багатьох інших показників виробничо-господарської діяльності підприємства. 


Запитання 64

Проаналізуйте персонал підприємства 

варіанти відповідей

А. Наймані працівники, тобто особи, які уклали трудовий договір (контракт) з роботодавцем. 


Б. Виконує посередницькі послуги при працевлаштуванні безробітних, а також осіб, що бажають змінити місце роботи, вивчає попит і пропозицію робочої сили, надає інформацію про спеціалістів, які потрібні на ринку праці. 


В. Поділ працівників і робочих місць на замкнуті сектори, зони, які обмежують мобільність робочої сили своїми рамками.


Г. Показник ступеня складності роботи, що виконується, і рівня кваліфікації працівника. 


Запитання 65

Що таке стажування

варіанти відповідей

А. Професійно-технічне навчання працівників, що дає можливість розширювати й поглиблювати раніше здобуті професійні знання, уміння і навики на рівні вимог виробництва чи сфери послуг.


Б. Сукупність звільнень працівників за власним бажанням або за прогули та інші порушення трудової дисципліни.


В. Проводиться на підприємствах як в Україні, так і за її межами задля того, щоб працівники засвоїли вітчизняний і зарубіжний досвід та набули практичних умінь і навиків для виконання обов’язків на займаній посаді або на посаді вищого рівня. 


Г. Процеси соціалізації кожного та всього колективу, які дають змогу регулювати та врівноважувати інтереси особистості, колективу та всього суспільства. 


Запитання 66

Охарактеризуйте облікової чисельністі

варіанти відповідей

А. Кількість працівників облікового складу, що в середньому з'являлись на роботу щодня протягом розрахункового періоду, яка визначається відношенням кількості людино-днів явок на роботу до кількості днів роботи підприємства за період.


Б. Система заходів, що періодично проводиться щодо збору інформації, її аналізу і оцінки на цій основі ефективності діяльності підприємства з організації праці і регулювання соціально-трудових відносин.


В. Сукупність якісних і кількісних вимірників ступеня ефективності використання живої праці в процесі виробництва. 


Г. Охоплює постійних, тимчасових і сезонних працівників, прийнятих на роботу на термін понад один день, незалежно від того, перебувають вони на роботі, у відпустці, відрядженні або звільнені від праці через хворобу чи інші обставини.


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест