Патоморфологія 100-150

Додано: 22 червня
Предмет:
47 запитань
Запитання 1

101. При гістологічному дослідженні стінки бронха і прилеглих ділянок легені виявлено пласти і тяжі клітин атипового плоского епітелію. У клітинах помірно виражені ознаки атипізму: поліморфізм, гіперхромія ядер, мітози. У центрі комплексів концентричні утворення рожевого кольору. Поставте діагноз:

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак без ороговіння

Плоскоклітинний рак із ороговінням

Аденокарцинома

Скірозний рак

Недиференційований рак

Запитання 2

102. Хворому з гострим бронхітом було призначено лікування сульфаніламідними препаратами. Через годину після примання препаратів з'явився зуд обличчя, долонь, підошов стоп, з'явилися везикули, заповнені світлою прозорою рідиною. Укажіть механізм імунної відповіді?

варіанти відповідей

Реагінова реакція

Антитілоопосередкований клітинний цитоліз

Мунокомплексна гіперчутливість

Некроз

Клітинна цитотоксичність

Запитання 3

103. Чоловік 68-ми років, який тривалий час хворів на гіпертонічну хворобу, поступив до реанімаційного відділення клініки 3 геміплегією. Через 7 годин хворий помер. На автопсії: у правій півкулі головного мозку виявлено порожнину 6х5 см з нерівними краями, заповнену темно-червоними згортками крові. Який розлад мозкового кровообігу розвинувся у хворого?

варіанти відповідей

Крововилив типу гематоми

Тромбоз

Місцеве венозне повнокрів'я

Крововилив типу геморагічної інфільтрації

Крововилив типу петехій

Запитання 4

104. Хворий помер при явищах серцево-судинної недостатності. Результати розтину: постінфарктний кардіосклероз гіпертрофія міокарда та дилятація його порожнин, особливо правого шлуночка. Печінка збільшена, з гладкою поверхнею, на розрізі повнокровна, з темно-червоними цятками на бурому тлі тканини. Гістологічно: повнокрів'я центральних відділів часточок; в периферичних відділах навколо портальних трактів гепатоцити в стані жирової дистрофії. Як називаються описані зміни печінки?

варіанти відповідей

Мускатна печінка

Амілоїдоз

Псевдомускатна печінка

Цироз печінки

Стеатоз печінки

Запитання 5

105. При гістологічному дослідженні трансплантату шкіри хворого, якому здійснено дерматопластику, встановлено лімфогістіоцитарну інфільтрацію, набряк та крововиливи 3 появою макрофагів та нейтрофілів. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Інтерстиціальне запалення

Реакція гіперчутливості негайного типу

Реакція гіперчутливості сповільненого типу

Реакція відторгнення трансплантату

Феномен Артюса

Запитання 6

106. Остеосаркома - злоякісна пухлина, в структурі якої переважають

варіанти відповідей

Атипові клітини остеобластичного типу з великою кількістю мітозів

Зрілі остеокласти

Низькодиференційовані клітини типу


фібробластів

Хондроцити

Бластні клітини гемопоетичного ряду

Запитання 7

107. При огляді вилученої пульпи зуба стоматолог виявив, що вона сіро-чорного кольору, розпадається, має неприємний гнилісний запах. Мікроскопічно: зернистий тканинний детрит з кристаллами жирних кислот і мікробами. Який патологічний процесс розвинувся в пульпі зуба?

варіанти відповідей

Дистрофія

Атрофія

Гангрена

Запалення

Фіброз

Запитання 8

108. У чоловіка, який помер від хронічної серцево-судинної недостатності, на розтині виявлено "тигряче" серце. На ендокарді помітна жовтувато-біла смугастість, міокард тьмяний, глинисто-жовтого кольору. Який процес зумовив цю патологію?

варіанти відповідей

Вуглеводна дистрофія

Гіаліново-крапельна дистрофія

Жирова паренхіматозна дистрофія

Амілоїдоз

Жирова судинно-стромальна дистрофія

Запитання 9

109. Чоловік 42-х років хворіє на декомпенсовану ваду мітрального клапана ревматичної етіології. Перед операцією кардіохірург виявив у порожнині перикарда близько 55 мл солом'яно-жовтої опалесціюючої рідини. Листки перикарда повнокровні, тьмяні. При мікроскопічному дослідженні інтраопераційної біопсії виявлено помірну лімфоїдну інфільтрацію поодиноких поліморфно-ядерних 3 домішками нейтрофільних лейкоцитів та еритроцитів. Виражені повнокрів'я і набряк епікарда. До якого виду ексудативного запалення відносяться перераховані зміни?

варіанти відповідей

Гнійне

Геморагічне

Серозне

Катаральне

Фібринозне

Запитання 10

110. На автопсії тіла чоловіка 44-х років, який тривало хворів на кістковий туберкульоз, установлено, що макроскопічно: нирки збільшені в об'ємі, ущільнені, поверхня розрізу має сальний вигляд. Мікроскопічно: відкладення в клубочках і по ходу канальців гомогенних еозинофільних мас, які забарвлюються червоним конго і дають метахромазію з метиловим фіолетовим. Укажіть патологічний процес, який спостерігається в нирках?

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Жирова дистрофія

Мукоїдне набрякання

Фібриноїдне набрякання

Гіаліноз

Запитання 11

111. Пацієнт віком 42 роки захворів за тиждень після того, як обробляв шкуру лисиці. Захворювання проявляється нервовим збудженням, гідрофобією, судомами. Під час аутопсії тіла чоловіка виявлено: енцефаліт із ураженням стовбурової частини головного мозку, стінок ІІІ шлуночка та гіпокампа. Проявами енцефаліту були скупчення лімфоцитів та мікрогіальних клітин довкола загиблих нейронів і судин. У нервових клітинах гіпокампа виявлено еозинофільні включення тільця Бабеша-Негрі. Яке захворювання діагностовано у померлого?

варіанти відповідей

Сибірка

туляремія

Бруцельоз

сказ

чума

Запитання 12

112. y хворого, який помер від легенево-серцевої недостатності, на розтині виявлено різко збільшену анемічну печінку м'якої консистенції, жовтого кольору. При забарвленні гематоксиліном і еозином y цитоплазмі гепатоцитів виявлено різних розмірів вакуолі. Яка це дистрофія?

варіанти відповідей

Жирова паренхіматозна

Гіаліново-крапельна

Вуглеводна паренхіматозна

Гідропічна

Мезенхімальна жирова

Запитання 13

113. У померлого від раптової зупинки серця 45-річного чоловіка, який харчувався переважно в закладах швидкого харчування виявлено симетричний тип ожиріння III ступеня, розрив стінки правого шлуночка з гемоперикардом; під епікардом надлишкове відкладення жиру. Мікроскопічно: жирова тканина з епікарда проникає в міокард з атрофією м'язевих волокон. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш імовірний

варіанти відповідей

Ішемічна хвороба серця

Жирова дистрофія міокарда

Гіпертонічна хвороба

Ожиріння серця

Гострий інфаркт міокарда

Запитання 14

114. Саркому поділяють на

варіанти відповідей

Ексцентричну

Нейротичну

Статичну і метастатчну

Первинну і вторинну

Не поділяють

Запитання 15

115. На розтині померлого від менінгіту м'які мозкові оболонки потовщені, різко повнокровні, тьмяні, набряклі, просякнуті густим зеленкувато-жовтим ексудатом. Про яку форму запалення йдеться?

варіанти відповідей

Геморагічне

Фібринозне крупозне

Серозное

Гнійне

Фібринозне дифтеритичне

Запитання 16

116. На розтині тіла чоловіка 70-ти років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії кардіоміоцити зменшені у розмірах, B саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановіть патологічного процесу в міокарді:

варіанти відповідей

Бура атрофія

Жирова дистрофія


Гіпертрофія

Амілоїдоз


Гемохроматоз

Запитання 17

117. У літньої жінки з метрорагією в менопаузі при патогістологічному дослідженні у зіскрібі зі слизової оболонки шийки матки виявлено розростання атипового епітелію з утворенням так званих "ракових перлин". Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Плоскоклітинний рак зі зроговінням

Плоскоклітинний рак без зроговіння

Недиференційований рак

Слизовий рак

Запитання 18

118. У хворого 27-ми років виявлено щільне, нерухоме, без чітких меж пухлиноподібне утворення на нижній щелепі. Слизова оболонка над ним бліда. У біопаті з місця ураження: кісткові і остеоїдні структури, що вистилають атипові остеобласти, численні патологічні фігури мітоза в клітинах, множинні тонкостінні судини. Діагностуйте пухлину

варіанти відповідей

Амелобластична фіброма

Остеобластома

Загострення хронічно остеомієліту

Остеогенна саркома

Первинна внутрішньокісткова карцинома

Запитання 19

119. При фіброгастроскопії шлунку на тлі нерівномірно потовщеної стінки шлунку виявлено дефект слизової оболонки діаметром 1 см, який не досягає підслизового шару. Про яку макроскопічну патологію йдеться?

варіанти відповідей

-

Виразка

Ерозія

Кіста

Вузол

Запитання 20

120. Аденолімфома слинної залози - це:

варіанти відповідей

Злоякісна пухлина

Ракове захворювання

Доброякісна пухлина

Пухлинне захворювання

Пухлина пограничної злоякісності

Запитання 21

121. У жінки 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на автопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтуватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гематоксиліном та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який спостерігається вид дистрофії?

варіанти відповідей

Гіаліново-крапельна

Паренхіматозна вуглеводна

Паренхіматозна жирова

Гідро пічна

Мезенхімальна жирова

Запитання 22

122. На розтині тіла чоловіка 48-ми років виявлено обтурацію просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім'яно-потиличній ділянці лівої півкулі головного мозку розташоване вогнище кашоподібної консистенції сірого кольору. Імовірно це:

варіанти відповідей

Гангрена

Секвестр

Казеозний некроз

Фібриноїдний некроз

Інфаркт

Запитання 23

123. Жінка 67-ми років хворіє на рак шлунка 3 метастазами B печінку. Яка властивість пухлинних клітин зумовила їх здатність до метастазування?

варіанти відповідей

Швидкий ріст

Автокринність

Автономність

Інфільтративний ріст

Атипізм

Запитання 24

124. Хворий 46-ти років з ревматичним стенозом помер від хронічної легенево-серцевої недостатності. На розтині виявлені щільні коричневого кольору легені. Який пігмент зумовив забарвлення легень

варіанти відповідей

Меланін

Гемосидерин

Ліпофусцин

Гематоїдин

Порфірин

Запитання 25

125. Внутрішньоклітинні ліпідози частіше спостерігаються в:

варіанти відповідей

Покривному епітелії

Підшкірній жировій клітковині

Астральній глії

Клітинах канальців нирок

Скелетних (поперечносмугастих) м'язах

Запитання 26

127. У хлопчика 5-ти років через кілька хвилин після укусу бджоли в ділянці правої кисті з'явився різкий біль, припухлість, почервоніння, локально підвищилася температура. Який морфологічний субстрат лежить в основі цих змін:

варіанти відповідей

Трансудація

Серозне запалення

Альтерація

Геморагічне запалення

Проліферативне запалення

Запитання 27

128. У хворого після операційного втручання (опікова хвороба) в умовах різкого зниження реактивності організму став прогресувати сепсис, що призвело до смерті. В ділянці передньої стінки черевної порожнини на розтині мікроскопічно спостерігається дифузна інфільтрація міжм'язових проміжків сегментоядерними лейкоцитами, набряк тканини, лізис м'язових волокон. Визначити характер захворювання:

варіанти відповідей

Дифтеритичне запалення

Абсцес

Катаральне запалення

Некроз

Флегмона

Запитання 28

129. У чоловіка 60-ти років, який хворіє на цукровий діабет, тканини великого пальця правої стопи набряклі, чорного кольору. Укажіть вид некрозу у хворого?

варіанти відповідей

Інфаркт

Мацерація

Пролежень

Волога гангрена

Запитання 29

130. У жінки 32-х років, яка хворіє на підгострий септичний ендокардит, раптово зник зір у правому оці. При обстеженні лікар-окуліст виявив різке розширення просвіту центральної артерії ока і наявність у ньому згустку крові. Виявлені зміни є проявом:

варіанти відповідей

ДВЗ-синдрому

Стазу крові

Флеботромбозу

Сладж-феномена

Тромбоемболії

Запитання 30

131. У чоловіка 43-х років хірург діагностував карбункул носогубної складки. Найнебезпечнішим ускладненням патологічного процесу може бути

варіанти відповідей

Гнійний хейліт

Гнійний фарингіт

Гнійний стоматит

Гнійний лімфаденіт

Гнійний менінгіт

Запитання 31

132. Пухлини, що одночасно походять з клітин кількох (двох чи трьох) зародкових листків називають

варіанти відповідей

Нейробластомами

Тератобластомами

Ретинобластомами

Гетеротопічними

Меланоми

Запитання 32

133. Мікроскопічно у видаленій правій легені розростання атипових залозистих структур, що утворені гіперхромними вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Фібросаркома

Парагангліома

Аденома

Аденокарцинома

Карцинома in situ

Запитання 33

135. Під час розтину тіла чоловіка, який помер від раку шлунку, у черевній порожнині виявлено біля 1000 мл каламутної, зеленуватої рідини, на вісцеральному та пристінковому листках очеревини ниткоподібні нашарування сіруватого кольору. Укажіть вид запалення на серозному покрові

варіанти відповідей

Катаральне запалення

Геморагічне запалення

Серозне запалення

Фібринозно-гнійне

Змішане

Запитання 34

136. При наданні невідкладної допомоги пацієнту з травмою лівої руки було накладено кровоспинний джгут. Через 45 хвилин рука зблідла, стала нечутливою і холодною. Який вид порушення периферичного кровообігу виник

варіанти відповідей

Реактивна гіперемія

Стаз

Вакатна гіперемія

Компресійна ішемія

Тромбоемболія

Запитання 35

137. Молодий чоловік був укушений бродячим собакою. З метою профілактики призначено курс вакцинації проти сказу. Через 30 хвилин після 4-го введення вакцини на місці щеплення розвинулася виражена гіперемія і біль, набряк навколишніх тканин, підвищення температури тіла до 38°С. Укажіть вид реакції гіперчутливості?

варіанти відповідей

Реакція типу сироваткової хвороби

Контактний дерматит

Атопічна реакція

Реакція типу феномена Артюса

Ідіосинкразія

Запитання 36

138. Жінка 60-ти років, яка хворіла на ваду серця (мітральний стеноз) ревматичної етіології, померла при явищах наростаючої серцевої недостатності. Укажіть морфологічну ознаку, виявлену в легенях, яка свідчить про тривалий (хронічний) перебіг захворювання?

варіанти відповідей

Внутрішньоальвеолярний набряк

Внутрішньоальвеолярні крововиливи

Виражене повнокрів'я судин

Периваскулярний склероз і гемосидероз


Атрофія міжальвеолярних перегородок

Запитання 37

139. У хворого 45-ти років, який помер від двобічної бронхопневмонії, в нижній частці правої легені виявлена порожнина діаметром 4 см, заповнена рідкими жовтувато-білими масами. Який патологічний процес ускладнив перебіг пневмонії?

варіанти відповідей

Туберкульома

Абсцес

Гангрена

Гранульома

Секвестр

Запитання 38

140. При автопсії померлого від дизентерії виявлено: стінка товстої кишки потовщена, її просвіт значно звужений, на слизовій оболонці знайдено плівки брудно-зеленого кольору, які щільно спаяні з підлеглою тканиною, при спробі їх відокремлення утворюються глибокі дефекти. Укажіть розвинулася в кишці?

варіанти відповідей

Гнилісне

Катаральне

Фібринозне дифтеритичне

Хронічне проліферативне

Геморагічне

Запитання 39

141. Вкажіть злоякісну пухлину кровоносних судин

варіанти відповідей

Ліпосаркома

Ангіосаркома

Саркома

Бластома

Гемангіома

Запитання 40

143. У хворого з великою раною на кінцівці

впродовж перших діб спостерігалася кровотеча, набряк країв рани з ознаками гнійного запалення. Вказані ознаки зменшилися через 7 днів, в дні рани з'явилася рожева м'яка тканина, що заповнила дефект. Укажіть вид загоювання рани?

варіанти відповідей

Загоювання під струпом

Склерозування

Загоювання вторинним натягом

Загоювання первинним натягом

Епітелізація рани

Запитання 41

144. При огляді ротової порожнини чоловіка 50-ти років, який тривалий час курив цигарки, на слизовій оболонці язика виявлено неправильної форми бляшку білого кольору. Гістологічно установлено потовщення багатошарового плоского епітелію, паракератоз, гіперкератоз i акантоз. Вкажіть патологічного процесу:

варіанти відповідей

Авітаміноз А

Кератоакантома

Лейкоплакія

Хронічний стоматит

Гіпертрофічний глосит

Запитання 42

145. Юнак 17-ти років захворів гостро, температура тіла підвищилася до 38,5°C, з'явилися кашель, нежить, сльозотеча, виділення з носа. Укажіть вид патологічного процесу, що розвинувся?

варіанти відповідей

Гіпертрофія

Артеріальна гіперемія

Венозна гіперемія

Дистрофія

Запалення

Запитання 43

146. Під час дорожньо-транспортної пригоди водій отримав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була невелика, але через декілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої ядухи. При розтині серця померлого у заповненій водою порожнині перикарду виділяються пухирці. Вкажіть імовіринй патологічний процес:

варіанти відповідей

Тромбоемболія

Емболія чужерідними тілами

Повітряна емболія

Газова емболія

Жирова емболія

Запитання 44

147. При лапаротомії у чоловіка 49-ти років виявлено пухлину в ділянці сигмоподібної кишки, що проростає всі шари та обтурує її просвіт. Взято біопсію та накладено колоностому. Клінічний діагноз після операції – "Рак сигми". Вкажіть характер росту виявленої пухлини щодо оточуючих тканин?

варіанти відповідей

Ендофітний

Інфільтруючий

Екзофітний

Мультицентричний

Експансивний

Запитання 45

148. Чоловік 45-ти років помер від печінкової недостатності. На розтині виявлено тромбоз печінкових вен (хвороба Хіаpi), мускатний цироз печінки, асцит. На передній черевній стінці судини різко розширені, переповнені кров'ю темно-вишневого кольору, мають характерний малюнок "голови медузи". Зазначені зміни зумовлені:

варіанти відповідей

Стазом крові

Загальним венозним повнокрів'ям

Компресійною венозною гіперемією

Колатеральною венозною гіперемією

Обтураційною венозною гіперемією

Запитання 46

149. При гістологічному дослідженні біопсії збільшеного підщелепного лімфатичного вузла виявлено обмежені скупчення клітин, які складаються 3 епітеліоїдних, лімфоїдних клітин і поодиноких гігантських багатоядерних клітин Пирогова-Ланганса, а в центрі деяких скупчень клітин розташовано вогнища казеозного некрозу. Який процес розвинувся B


лімфатичному вузлі

варіанти відповідей

Гранульоматозне запалення

Фібринозне запалення

Дифузне інтерстиціальное запалення

Геморагічне запалення

Альтеративне запалення

Запитання 47

150. У чоловіка 24-х років, який отримав закриту черепно-мозкову травму і помер при явищах гострого порушення мозкового кровообігу, на розтині виявлено розрив аневризми середньої мозкової артерії та округлу порожнину, діаметром 4 см, заповнену кров'ю в лобній частці, виявлені зміни? головного мозку

варіанти відповідей

Гематома

Екхімоз

Геморагічна інфільтрація

Синець

Петехії

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест