ДКР сімейна медицина

Додано: 21 квітня 2022
Предмет: Основи здоров’я
Тест виконано: 186 разів
45 запитань
Запитання 1

До фельдшера звернувся чоловік, який скаржиться на нападоподібний біль у правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, який виник після їзди на велосипеді. Об’єктивно: склери жовтяничні. Живіт болючий у правому підребер’ї, позитивний симптом Ортнера. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Цироз печінки 

Жовчокам'яна хвороба

Хронічний гепатит 

Хронічний гастрит 

Запитання 2

Фельдшера викликали до чоловіка 26 років, який перебував у непритомному стані. З дитинства хворіє на цукровий діабет. Об’єктивно: Дихання шумне, із запахом ацетону. Шкіра суха, холодна на дотик. Зіниці звужені. Пульс 100 за 1 хв., ниткоподібний. Живіт здутий, черевна стінка напружена. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома 

Печінкова кома 

Уремічна кома 

Гіперглікемічна кома

Запитання 3

При обстеженні пацієнта на рентгенограммі суглобів визначається звуження суглобової щілини, узури, анкілоз. Для якого захворювання характерні такі рентгенологічні ознаки?

варіанти відповідей

Остеоартрозу 

Ревматизму

Ревматоїдного артриту

Системного червоного вовчаку 

Запитання 4

До фельдшера звернувся чоловік 33 років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, підвищення температури тіла до 37,6оС, вологий кашель. Такий стан триває останні 3 міс. У колективі нещодавно працював колега, у якого пізніше був діагностовано туберкульоз легень. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Гострий бронхіт 

Рак легень 

Гостра пневмонія 

Запитання 5

Фельдшера викликали до чоловіка 47 років, який скаржиться на нападоподібний біль у лівій поперековій ділянці з іррадіацією в статеві органи. Пацієнт постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Виразкова хвороба

Лівобічна ниркова колька

Запитання 6

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 22 років, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4оС загальну слабкість, пітливість,біль у ліктьових та колінних суглобах “летючого” характеру. Вкажіть для якого захворювання характерні ці скарги.

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит 

Подагра

Ревматична хвороба

Остеохондроз 

Запитання 7

Хворий Ф., 29 років, знаходиться на диспансерному обліку з приводу ревматичноі хвороби. Вкажіть засіб, що використовують для профілактичного лікування.

варіанти відповідей

Преднізолон

Біцилін – 5 

Дигоксин

Димедрол

Запитання 8

У пацієнта 47 років з діагнозом: гіпертонічна хвороба з'явилась задишка, "клекочуче дихання", кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об`єктивно: шкіра та слизові оболонки ціанотичні, частота дихальних рухів 40 за хвилину, над легенями вислуховуються вологі хрипи. Якого положення необхідно надати пацієнтові з метою покращання стану?

варіанти відповідей

Ортопное

Горизонтальне з припіднятими ногами 

Лежачи на лівому боці 

Лежачи на правому боці

Запитання 9

У пацієнта Н, 45 р., спостерігається ранкова скутість у дрібних суглобах кистей рук. При об’єктивному обстеженні: суглоби деформовані у вигляді “ласти моржа”, шкіра над ними набрякла та гіперемійована. Для якого захворювання характерні ці симптоми? 

варіанти відповідей

Гонорейний артрит 

Хвороба Бехтерева 

Деформуючий артроз 

Ревматоїдний артрит 

Запитання 10

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулась пацієнтка, якій було проведено струмектомію. У неї виявлені проблеми: в’ялість, загальна слабкість, зниження працездатності, зниження пам’яті, мерзлякуватість, сонливість удень, шкіра суха, лущиться, не береться в складку, сухість, ламкість, випадіння волосся. Про яке захворювання можна подумати? 

варіанти відповідей

Гіпотиреоз

Гіпертиреоз

Цукровий діабет 

Акромегалія 

Запитання 11

Після введення інсуліну у жінки, що хворіє на цукровий діабет, з’явилися різка слабкість, виражена пітливість, відчуття голоду, тремтіння, запаморочення. Об-но: пацієнтка збуджена, шкіра волога, тургор збережений. Дихання не змінене. Ps- 96/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Яка перша медична допомога доцільна у цьому випадку?


варіанти відповідей

Ввести 10% - 1 мл п/ш розчин кофеїну 

Застосувати гарячу ванну 

Надати горизонтальне положення з припіднятими ногами 

Дати пацієнтці з’їсти грудочку цукру, випити теплого солодкого чаю 

Запитання 12

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 35 р. зі скаргами на біль в дрібних суглобах кистей, ранкову скутість. При огляді: суглоби пальців обох рук деформовані, рухи в них обмежені, болісні. Кисті рук відхилені в бік ліктів. Вкажіть найімовірніший діагноз: 


варіанти відповідей

Ревматичний поліартрит 

Ревматоїдний артрит

Остеоартроз 

Склеродермія 

Запитання 13

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 32 років зі скаргами на швидку втомлюваність, слабкість, дратівливість, поганий сон, пітливість, серцебиття. В анамнезі: психотравма. Об’єктивно: екзофтальм, позитивний симптом Грефе, тремор пальців рук, щитоподібна залоза збільшена рівномірно, при пальпації безболісна, рухлива. Пульс – 90/хв.., АТ – 150/80 мм рт.ст. Вкажіть найімовірніший діагноз: 

варіанти відповідей

Гіпотиреоз 

Ендемічний зоб 

Гіпертиреоз

Цукровий діабет 

Запитання 14

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 56 р. зі скаргами на спрагу, сухість і свербіж шкіри, погіршення зору, часте сечовипускання, збільшення кількості сечі за добу. Вважає себе хворою біля року. Об’єктивно: пацієнтка надмірного харчування, шкіра суха, сліди розчухів, поодинокі фурункули. Яке першочергове обстеження необхідно здійснити для постановки діагнозу:

варіанти відповідей

Загальний аналіз крові 

Визначення рівня глікемії

Біохімічне дослідження крові 

УЗД печінки 

Запитання 15

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 р., зі скаргами на блювання “кавовою гущею”, загальну слабкість, шум у вухах, запаморочення. Об’єктивно: пульс – 86 в хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Для якого ускладнення виразкової хвороби характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

Пілоростенозу 

Перфорації 

Малігнізації 

Кровотечі

Запитання 16

Хвора 18 років звернулася до лікаря зі скаргами : біль в колінних суглобах, задишка при рухах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,5oC. Ці симптоми з’явились через 10 днів після перенесеної ангіни. Яке дослідження необхідно призначити у першу чергу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на протромбін 

Загальний аналіз сечі 

Аналіз крові на ревмопроби

Аналіз крові на глюкозу

Запитання 17

Хвора 18 років скаржиться на пекучий біль в епігастральній ділянці через 30 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижку кислим. Стан задовільний, язик обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який, помірно болючий. Яке дослідження призначити для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Ректороманоскопію

Rо–шлунка 

Копрограмму 

Фіброгастродуоденоскопію

Запитання 18

До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на сильний стискаючий біль за грудниною, що віддає у ліву лопатку, ліву руку. Фельдшер дав під язик нітрогліцерин. Яке дослідження слід провести?

варіанти відповідей

Електрокардіографію

УЗД серця 

Біохімічний аналіз крові

Аналіз крові на глюкозу

Запитання 19

Хвора Р. 54 років, звернулась до фельдшера ФАПу із скаргами на слабкість, сонливість, мерзлякуватість, загальмованість, збільшення маси тіла, закрепи. Визначаються набряки на обличчі, шкіра суха, холодна на дотик, випадіння волосся. Пульс- 55 ударів за 1 хвилину, ритмічний, АТ- 100/75 мм рт.ст. Який інструментальний метод дослідження необхідно призначити хворій для визначення захворювання?

варіанти відповідей

УЗД щитовидної залози

УЗД органів черевної порожнини 

Рентгенографію органів черевної порожнини 

Урографію 

Запитання 20

До фельдшера ФАПу звернувся хворий С, 30 років. В анамнезі виразкова хвороба. Годину тому виникло блювання, різкий "кинджальний біль" у надчеревній ділянці. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок, пальпаторно: дошкоподібне напруження м’язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна Блюмберга, АТ– 75/40 мм рт.ст. Пульс – 52 уд/хв., ниткоподібний. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

варіанти відповідей

Пенетрація 

Малігнізація

Перфорація 

Стеноз воротаря

Запитання 21

До фельдшеру ФАПу звернувся хворий Ф, 44 роки, який скаржиться на напад ядухи з утрудненим видихом, який закінчується кашлем з відходженням невеликої кількості склоподібного мокротиння. Найімовірніший попередній діагноз?


варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба 

Гострий бронхіт 

Напад серцевої астми

Напад бронхіальної астми

Запитання 22

До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 69 років, який скаржиться на головний біль, періодичний біль в ділянці серця. Хворіє близько 6 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви чисті. Аускультативно: тони серця ритмічні, акцент ІІ тону на аорті. АТ 160/80 мм рт.ст., ЧСС – 84 за хв. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба ІІ ст. 

Вроджена вада серця 

Нейро-циркуляторна дистонія

Гострий міокардит

Запитання 23

Пацiєнтка В., 32-ох рокiв, скаржиться на дратiвливiсть, схуднення, серцeбиття, поганий сон, плаксивiсть, пiдвищену пiтливiсть. Захворювання почалося два мiсяцi пiсля автомобiльної аврiї. Об’єктивно: пацiєнтка метушлива, мова її швидка та багатослiвна. Шкiра волога, тепла. Посилений блиск очей. Екзофтальм. Щитоподiбна залоза збiльшена, АТ- 160/80 мм рт.ст., пульс- 120 ударiв за 1 хв. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хвороба Iценка-Кушинга

Ендемiчне воло 

Мiкседема 

Тиреотоксикоз

Запитання 24

На ФАПі ви обстежуєте хворого 43 років, який постійно проживає у Закарпатті. Останнім часом у нього з’явились скарги на підвищену слабкість, утруднене ковтання, дратівливість, серцебиття, схуднення. Об’єктивно: щитовидна залоза збільшена. Дайте рекомендації щодо продуктів харчування, які необхідно включити в раціон хворого.

варіанти відповідей

Смажене м’ясо, салат з помідорів 

Морська риба, морська капуста 

Яйця, хліб з вершковим маслом 

Твердий сир, йогурт 

Запитання 25

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт з туберкульозом легень, у якого раптово посилився кашель з яскраво-червоним пінистим харкотинням. Хворий відчуває слабкість, запаморочення, АТ – 100/60 мм рт.ст., Ps– 100/хв. слабкого наповнення. Які ваші першочергові дії?


варіанти відповідей

Надати положення лежачи на правому боці

Надати горизонтальне положення з при піднятим нижнім кінцем 

Надати положення напівсидячи, міхур з льодом на грудну клітку 

Надати положення лежачи на лівому боці

Запитання 26

Ви фельдшер медичного пункту підприємства. У пацієнта при лабораторному дослідженні харкотиння виявлені спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена. Для якого захворювання характерні ці данні? 

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Негоспітальна пневмонія

Хронічний бронхіт 

Бронхіальна астма 

Запитання 27

Хворий 53 р. звернувся зі скаргами на інтенсивний тривалий стискаючий біль у ділянці серця, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникає після приймання нітрогліцерину.Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. Ps – 96/хв., АТ 90/60 мм рт.ст. Вкажіть, яке дослідження першочегово необхідно провести хворому для встановлення діагнозу? 


варіанти відповідей

Біохімічний аналіз крові 

Рентгенограму ОГК 

Загальний аналіз крові 

Електрокардіографію

Запитання 28

До фельдшера звернулась жінка 35 років зі скаргами на дратівливість, плаксивість, серцебиття. При огляді: екзофтальм. Збільшена щитоподібна залоза. Пульс 100 за хвилину. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Тиреотоксикоз

Гіпотиреоз 

Ендемічний зоб

Акромегалія 

Запитання 29

На здоровпункті швейної фабрики проводиться диспансеризація. Жінці із ревмокардитом призначена вторинна профілактика ревматизма. Що до неї відноситься?

варіанти відповідей

Дотримання санітарно-гігієнічних правил

Своєчасне лікування стрептококової інфекції 

Своєчасне виявлення стрептококової інфекції 

Введення біциліну - 5

Запитання 30

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта зі скаргами на набряк обличчя переважено вранці, кров’янисте забарвлення сечі, біль у попереку, головний біль. Два тижня тому переніс ангіну. Клінічна картина цього захворювання характеризується наявністю таких синдромів: 

варіанти відповідей

Інтоксикації, судомного, сечового 

Гіпертензивного, сечового, набрякового

Інтоксикації, гіпотензивного, судомного 

Інтоксикації, гіпертензивного, судомного 

Запитання 31

Хворий скаржиться на різкий головний біль у потилиці пульсуючого характеру, миготіння “мушок” перед очима, нудоту, артеріальний тиск -180/120 мм рт.ст. Який стан розвинувся у хворого?


варіанти відповідей

Напад стенокардії 

Гострий інфаркт міокарда 

Гіпертонічний криз 

Серцева астма

Запитання 32

Хвора 28 років знаходиться на диспансерному обліку з приводу бронхіальної астми. 1-2 рази на місяць спостерігаються напади ядухи з експіраторною задишкою, сухим кашлем, сльозотечею, нежиттю, закінчується відходженням в’язкого склоподібного мокротиння. Які засоби необхідно призначити для першочергового усунення нападів?

варіанти відповідей

Еуфілін внутрішньовенно 

Преднізолон внутрішньовенно 

Інгаляції фітонцидів 

Інгаляції сальбутамолу 

Запитання 33

Хвора 50 років протягом 8 років страждає на гіпертонічну хворобу, приймає призначені лікарем засоби. Які продукти фельдшер має рекомендувати хворій для корекції гіпокаліємії? 

варіанти відповідей

Печену картоплю, родзинки, банани

Печінку, м'ясо, яйця 

Молоко, сир,сметану 

Зелену цибулю, лимони, шипшину

Запитання 34

У хворого на гіпертонічну хворобу з`явився інтенсивний пекучий біль в серці, оніміння лівої руки, що триває більше години та не знімається нітрогліцерином. Фельдшер, після огляду хворого, припускає виникнення хвороби:


варіанти відповідей

Гострий перикардит

Гострий міокардит

Геморагічний інсульт

Гострий інфаркт міокарду

Запитання 35

Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 20 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий обкладений бурим нальотом, відчувається запах аміаку із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс - 92/хв., АТ- 180/90 мм рт.ст. Яке дослідження сечі необхідно призначити для визначення концентраційної функції нирок?

варіанти відповідей

Проба Аддіса-Каковського 

Проба за Зимницьким

Проба Амбурже 

Загальний аналіз сечі 

Запитання 36

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка зі скаргами на біль у правому підребер’ї, який виник після споживання жирної їжі, нудоту та блювання. Об’єктивно: живіт болючий у правому підребер’ї, позитивний симптом Ортнера, Мерфі, Кера. Який із медикаментів необхідно ввести першочергово?

варіанти відповідей

Баралгін 

Вікасол

Дицинон

Нітрогліцерин 

Запитання 37

У хворого на середньо – важку форму черевного тифу на 18 день хвороби різко знизилась температура тіла, артеріальний тиск впав до 60/30 мм рт.ст., прискорився пульс до 120 за хв., з’явилась різка слабість, головокружіння. Який ще симптом буде свідчити про серйозне ускладнення? 

варіанти відповідей

Адинамія 

Мелена 

Галюцинації 

Закреп 

Запитання 38

Ви фельдшер ФАПу. До вас звернулась пацієнтка зі скаргами на нудоту, сухість в роті. Ввечері відмічала двоїння предметів, “туман в очах”, розлади ковтання. При огляді було виявлено: Т – 37,2оС, птоз, мідріаз, анізокорію. Оберіть захворювання, на яке вказують зазначені ознаки? 

варіанти відповідей

Отруєння блідою поганкою 

Вірусний менінгоенцефаліт 

Гостре порушення мозкового кровообігу 

Ботулізм 

Запитання 39

Основні симптоми гіпертиреозу? 


варіанти відповідей

Гіпертонія, набряки 

Брадикардія, набряк слизових оболонок 

Тахікардія, зоб, очні симптоми

Дратівливість, судоми 

Запитання 40

Первинна профілактика - це? 

варіанти відповідей

Комплекс заходів щодо запобігання хронічних захворювань

Активний метод динамічного спостереження різних категорій пацієнтів 

Усе перераховане є правильним 

Заходи щодо запобігання загострень хронічних захворювань 

Запитання 41

До фельдшера здоровпункту звернувся чоловік 31 р., який скаржиться на загальну слабкість, поганий апетит, важкість в правому підребір’ї, пожовтіння шкіри та потемніння сечі. З анамнезу відомо, що за 2 тижні до початку захворювання харчувався в їдальні. Об’єктивно: температура тіла - 37,9оС, склери та шкіра іктеричні. При пальпації печінка виступає з під реберної дуги на 3 см, болісна. Про яке захворювання може подумати фельдшер?

варіанти відповідей

Вірусний гепатит В 

Вірусний гепатит А 

Харчову токсикоінфекцію 

Черевний тиф 

Запитання 42

На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на головний біль, слабкість, підвищення температури тіла. Об’єктивно: стан хворого важкий, температура 39,5оС, пульс -110 ударів за хвилину, на шкірі петехіальний висип, шкіра гіперемована, язик вкритий чорним нальотом, збільшена печінка, селезінка, кон’юнктиви і склери ін’єктовані. Заходи у вогнищі захворювання?

варіанти відповідей

Назначити контактним антибіотики 

Провести вакцинацію 

Залишити хворого на дому 

Негайно госпіталізувати хворого, виявити контактних, встановити медичне

спостереження за ними, провести дезінфекцію і дезінсекцію 


Запитання 43

Фельдшер ФАПу, аналізуючи показники артеріального тиску, повинен визначити артеріальну гіпертензію – це артеріальний тиск, який перевищує:


варіанти відповідей

140/90 мм рт.ст. 

100/60 мм рт.ст. 

110/65 мм рт.ст. 

120/70 мм рт.ст. 

Запитання 44

Фельдшер ФАПу визначає покази до застосування гірчичників:

варіанти відповідей

Гастрит

Пієлонефрит

Тромбофлебіт

Бронхіт

Запитання 45

Фельдшер ФАПу, проводячи інсулінотерапію, повинен пам’ятати про специфічне ускладнення, яке може виникнути:

варіанти відповідей

Інфільтрат 

Ліподистрофія 

Бешиха 

Гематома 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест