Домедична допомога при опіках, тепловому та сонячному ударі

Додано: 13 жовтня 2022
Предмет: Захист України, 11 клас
Тест виконано: 152 рази
11 запитань
Запитання 1

Які опіки спричинюються кислотами, основами, іншими активними речовинами?

варіанти відповідей

Термічні опіки

Хімічні опіки

Електричні опіки

Променеві опіки

Запитання 2

Який вид опіків зображений на малюнку?

варіанти відповідей

Хімічний опік

Електричний опік

Термічний опік

Променевий опік

Запитання 3

Площу опіків на догоспітальному етапі найчастіше визначають за методом:  

варіанти відповідей

"правило секторів"

«правилом долоні» 

«правилом дев’ятки» 

«правило п'ятірки»

Запитання 4

Опікова хвороба це...

варіанти відповідей

Шок зумовлений потужними больовими імпульсами з місця опіку та втратою рідкої частини крові разом з білками та електролітами (плазма).

коли розвивається у разі поширених опіків (до 10 % у дорослих та 3-4 % у дітей та осіб похилого віку)одразу після травми супроводжує опіковий шок. 

коли розвивається у разі поширених опіків (понад 10 % у дорослих та понад 5–6 % у дітей та осіб похилого віку)одразу після травми супроводжує опіковий шок. 

Запитання 5

За глибиною опіку виділяють .... ступеня

варіанти відповідей

3 ступеня

4 ступеня

2 ступеня

5 ступеня

Запитання 6

Якому ступінню притаманні такі симптоми? — це глибше ураження епідермісу (до основи шару) з утворенням на поверхні шкіри пухирів, наповнених жовтуватою рідиною, які блідніють при натисканні.

варіанти відповідей

І ступінь опіків

ІІ ступінь опіків

ІІІ ступінь опіків

Запитання 7

Хімічна речовина продовжує спричиняти опік, поки вона є на шкірі, тому насамперед її необхідно видалити зі шкірних покривів:

варіанти відповідей

струсити сухі хімічні речовини зі шкіри захищеною рукою (використовувати рукавички, рушник тощо);

промити опік під струменем холодної води протягом 20 хв; не використовувати струмінь під сильним тиском, бо це може ще більше ушкодити шкіру;

викликати екстрену медичну допомогу й продовжувати промивати шкіру до її приїзду;

попросити постраждалого зняти одяг, на якому є хімічна речовина.

Запитання 8

Який небезпечний стан спричиняє розширення кровоносних судин мозку під впливом надмірно високої температури та перегрівання власне головного мозку?

варіанти відповідей

Тепловий удар

 Термічний опік

Сонячний удар

Променевий опік

Запитання 9

Які симптоми сонячного удару?

варіанти відповідей

висока температура тіла, іноді досягає +41 °С, червона, гаряча

суха шкіра, підвищена роздратованість і спалахи гніву, сильний головний біль, запаморочення, порушення зору, багаторазова блювота, часто виникає спрага, аритмія серцевої діяльності, втрата свідомості, прискорення пульсу та поверхневе дихання, розлади координації рухів. Цей патологічний стан виникає раптово і зумовлений розладами терморегуляції організму внаслідок тривалого впливу на нього високої температури повітря або інфрачервоного (теплового) випромінювання. Виникає небезпека для здоров’я і життя

людини, якщо вчасно не надати їй допомогу

нормальна або підвищена температура тіла; прохолодна, волога внаслідок рясного потовиділення, почервоніла або пізніше бліда шкіра; головний біль; відчуття спраги та нудоти; запаморочення або слабкість. Причиною теплової перевтоми є недостатність кровообігу, яка зумовлена гострою гіповолемією внаслідок дегідратації організму та зниження судинного тонусу.

болісні скорочення м’язів переважно в ділянках гомілок або м’язів передньої черевної стінки, які виникають на тлі дегідратації та внаслідок надмірної активації нервової системи.

Почервоніння обличчя, загальна слабкість; підвищення температури тіла до 39–40 °С; збільшення частоти дихання та пульсу; сильний головний біль, запаморочення; можливі нудота й блювота; у тяжких випадках — погіршення серцевої діяльності, зниження артеріального тиску крові, судоми, непритомність тощо.Ознаки можуть проявитись за кілька годин.

Запитання 10

У разі теплової перевтоми, теплового удару, сонячного удару потрібно...

варіанти відповідей

терміново знизити температуру тіла, постраждалого перемістити в прохолодне місце. Якщо непритомний, то укласти  у горизонтальне положення з піднятими ногами  або дещо опустити голову нижче рівня тіла; викликати бригаду ЕМД Розстебнути одяг постраждалого, надати повітря до його шкірних покривів.

накласти холодний компрес на голову або вмити і дати випити хододної води;

 у разі відсутності дихання та серцебиття, виконати серцево-легеневу реанімацію.

потрібно постраждалого посадити й опустити голову вниз до колін; у разі появи блювоти повернути голову набік, щоб він не захлинувсяблювотинням; дати випити прохолодної води,до 250 мл з невеликими перервами протягом кількох хв.;накласти вологі холодні компреси на ділянки, де проходять великі судини і на чоло;для загального охолодження тіла можна використати вентилятор; обтирати постраждалого прохолодними серветками; не слід охолоджувати постраждалого повним зануренням його у воду.

Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, у разі погіршення стану постраждалого до її приїзду — повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Запитання 11

Якому ступінню опіків притаманні такі симптоми? — це глибше ураження епідермісу (до основи шару) з утворенням на поверхні шкіри пухирів, наповнених жовтуватою рідиною, які блідніють при натисканні.


 

варіанти відповідей

І ступінь опіків

 

ІІ ступінь опіків

 ІІІ ступінь опіків

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест