дпа

Додано: 8 квітня
Предмет: Алгебра, 4 клас
66 запитань
Запитання 1

 На прийомі у лікаря-стоматолога виявлено, що у пацієнта слизова оболонка яскраво-червоного кольору, спостерігається ангулярний стоматит та хейлоз. Дефіцит якого вітаміну міг спричинити це захворювання у пацієнта?

варіанти відповідей

В2

в1

Запитання 2

Який з перерахованих сечогінних засобів не буде проявляти діуретичного ефекту у пацієнта з хворобою Адісона? 

варіанти відповідей

Спіронолактон

корглікон

Запитання 3

У звʼязку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету?

варіанти відповідей

Дифтерійний анатоксин

сироватка

Запитання 4

Хворий 42 років страждає бронхіальною астмою. При приступі бронхоспазму лікар призначив сальбутамол. Яка дія препарату обумовлює лікувальний ефект?

варіанти відповідей

Стимулює бета2-адренорецептори



хеморецептори

Запитання 5

вентиляційна недостатність

варіанти відповідей

рестриктивна

обструктивна

Запитання 6

хронічна серцева недостатність

варіанти відповідей

стеноз мітрального клапану



атерокальциноз

Запитання 7

Під час лікування зубів лікар-стоматолог помішає ватний тампон у приснок між щокою та альвеолярним відростком верхньої шелепи. Вивідний отвір протоки якої залози закриває цей тампон? 

варіанти відповідей

Привушної

похуй

Запитання 8

Після перенесеної черепно-мозкової травми і рентгенологічного обстеження виявлено перелом основи черепа. Лінія перелому проходить через остистий і круглий отвори. Яка кістка пошкоджена внаслідок травми? 

варіанти відповідей

Клиноподібна

ногу верблюда

Запитання 9

черевний тиф, реакція Відаля

варіанти відповідей

аглютинація

кока кола

Запитання 10

бета-лактамний антибіотик

варіанти відповідей

бензи (бензилпеніцилін напевно)



дизель

Запитання 11

 У людини зменшений діурез, гіпернатріємія, гіпокаліємія. Гіперсекреція якого гормона може бути причиною таких змін?

варіанти відповідей

Альдостерон

милкшейк

Запитання 12

Хворому 7 років. Спостерігається кишкове захворювання, що супроводжується загальною слабкістю, поганим апетитом, проносом, надчеревним болем, нудотою. При обстеженні дуоденального вмісту виявлені вегетативні джгутикові форми грушоподібної форми з 4 джгутиками та 2 ядрами. Яке захворювання може бути у хворого?

варіанти відповідей

Лямбліоз

чинаа

Запитання 13

шлунка було призначено препарат, що знижує кислотність шлункового соку, інгібує Н*, К* - АТФ азу, знижує обʼєм шлункової секреції і виділення пепсиногену. Відноситься до проліків. Назвіть препарат:

варіанти відповідей

Омепразол

ой

Запитання 14

щитоподібна залоза, симетрично збільшена

варіанти відповідей

 аутоімунний тиреоїдит Хашімото



аутобус

Запитання 15

 У хворої симптоми запального процесу сечостатевих шляхів. У мазку із слизової оболонки піхви виявлено великі одноклітинні організми грушоподібної форми з загостреним шипом на задньому кінці тіла, великим ядром та ундулюючою мембраною Які найпростіші знайдені в мазку?

варіанти відповідей

Trichomonas vaginalis



ооо

Запитання 16

Під час проведення дослідження в червоному кістковому мозку людини у поліхроматофільних еритробластів зруйновано рибосоми. Синтез якого специфічного білка порушиться?

варіанти відповідей

Глобіну

2024

Запитання 17

 В аптеку звернулася жінка зі скаргами на зміну забарвлення сечі на червону.

Який протитуберкульозний препарат спричинив таку дію?

варіанти відповідей

Рифампіцин

ифа

Запитання 18

 Судмедексперт при розтині трупу 20-річної дівчини встановив, що смерть настала внаслідок отруєння ціанідами. Який фермент в найбольшою міроюі гальмується ціанідами?

варіанти відповідей

Цитохромоксидаза

сахар

Запитання 19

 Пацієнт, що хворіє на хронічний бронхіт, приймає синтетичний мукололітичний препарат, який сприяє розріджуванню харкотиння. Назвіть цей препарат: 

варіанти відповідей

Ацетилцистеїн

пепси макс

Запитання 20

Хвороба Гірке - це захворювання, при якому спостерігається накопичення глікогену в печінці та нирках. Дефіцит якого ферменту є причиною цього захворювання?

варіанти відповідей

Глюкозо-6-фосфатази

не ебу

Запитання 21

Неможливе без Ca

варіанти відповідей

тропонін

ю

Запитання 22

У експериментальної тварини викликано отруєння уретаном. Який вид гіпоксії виник?

варіанти відповідей

Тканинна

клітинна

Запитання 23

Під час біохімічного аналізу крові та сечі пацієнта виявлено гіперкальціємію. гіпофосфатемію та гіперфосфатурію. Із гіперпродукцією якого гормону це повʼязано?



варіанти відповідей

Паратгормону

парам пам пам

Запитання 24

печінковий сисун

варіанти відповідей

молюск

мидия

Запитання 25

Хвору прооперовано з приводу стегнової кили. Де проектується вихідний отвір цієї кили?

варіанти відповідей

Стегновий трикутник

квадрат

Запитання 26

У пацієнта після отруєння грибами зʼявилося жовте забарвлення шкіри та склер, спостерігаєься темний колір сечі. Встановлено діагноз: гемолітична жовтяниця. Який пігмент спричиняє забарвлення сечі у цьому разі?

варіанти відповідей

Стеркобілін

да

Запитання 27

У хворого діагностовано Мегалобластичну анемію.Вкажіть сполуку, недостатня кількість якої може приводити до розвитку цієї хвороби

варіанти відповідей

Ціанокобаламін

кальций

Запитання 28

Під час абсолютного голодування єдиним джерелом води для організму є процес окислення органічних сполук. Яка з нижченаведених речовин за цих умов є основним джерелом води?

варіанти відповідей

Жири

белки

Запитання 29

Під час мікроскопічного дослідження виявляється паренхіматозний орган, у якому епітеліальні тяжі формують клубочкову, пучкову та сітчасту зони. Центральна частина органа представлена скупченнями хромафінних клітин. Укажіть цей орган. 

варіанти відповідей

Надниркова залоза

кппк

Запитання 30

Яка структура зуба має кровоносні судини?

варіанти відповідей

Пульпа

хуюльпа

Запитання 31

в шліфі зуба виявляється структура, в якій розрізняють чергування світлих і темних смуг, розташованих перпендикулярно до її поверхні, а також тонкі паралельні лінії росту. Яка це структура?

варіанти відповідей

Емаль

хуяль

Запитання 32

У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту зʼявилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

варіанти відповідей

Унітіол

хуитиол

Запитання 33

Променева хвороба

варіанти відповідей

Лімфопенія

кровопения

Запитання 34

Зроблено гістологічний зріз через невідомий орган. На мікропрепараті спостерігаються кіркова і мозкова речовина. Мозкова речовина представлена стрічкоподібними скупченнями В-лімфоцитів. Який це орган?

варіанти відповідей

Лімфатичний вузол.



кровь

Запитання 35

 Хворому з прогресуючою мʼязовою дистрофією було проведено біохімічне дослідження сечі. Поява якої речовини у великій кількості в сечі може підтвердити захворювання мʼязів у даного хворого? 

варіанти відповідей

Креатину

кретину

Запитання 36

Описуючи препарат стінки певного відділу шлунково-кишкового тракту, студент відзначив у власній пластинці слизової оболонки та підслизовій основі наявність скупчених лімфатичних вузликів, над якими майже немає крипт, мало ворсинок. Якому відділу притаманні такі структурні особливості?

варіанти відповідей

Клубова кишка.



кошка

Запитання 37

Пацієнт віком 42 роки, зі стійкою деформацією хребта ‹‹поза жебрака»>),

скаржиться на нерухомість хребта у шийному відділі. За результатами рентгенограми шийного відділу діагностовано деструкцію міжсуглобових

хрящів С1--С5 та кісткові анкілози С2, С3 і С4. Для ЯКОГО

захворювання характерні ці зміни?

варіанти відповідей

Хвороби Бехтєрева



мухтар заболел

Запитання 38

 Пацієнт звернувся до стоматолога зі скаргами на хронічні локальні запальні процеси слизової оболонки ротової порожнини.Під час обстеження виявлено різке зниження імуноглобуліну.Функція яких клітин порушена?

варіанти відповідей

плазмоцити

жидкая плазма 42 дюйма

Запитання 39

 Під час аутопсії на зрізі яєчника виявлено новоутворення округлої форми діаметром 2,5 см із прозорою світло-жовтою рідиною, оточене гладенькою і блискучою стінкою. Укажіть макроскопічну форму новоутворення.

варіанти відповідей

Кіста

вишневая кісточка

Запитання 40

Пацієнта проінформували, що серологічне тестування на СНІД скалдатиметься з двох...Яка реакція використовується для досліддення сироватки крові на наявність антитіл проти...

варіанти відповідей

ІФА

да

Запитання 41

 Під час дослідження ротової порожнини хворого на СНІД на слизовій оболонці рота виявлено накладення сирнистих запальних плівок сіро-білого кольору, що складаються з мікроорганізмів, змішаних із гнійно-фібринозним ексудатом. Який патологічний процес розвинувся у ротовій порожнині цього пацієнта?

варіанти відповідей

Кандидоз ротової порожнини



кандибобер

Запитання 42

До лікарні шпиталізовано жінку віком 20 років, у якої внаслідок крововтрати знизився об'єм циркулюючої крові та системний артеріальний тиск. Укажіть біологічно активну речовину, секреція якої збільшиться в юкстагломерулярному апараті нирок цієї пацієнтки?

варіанти відповідей

Ренін

нигер

Запитання 43

Біохімічний аналіз сироватки крові пацієнта з гепатолентикулярною дегенерацією (хвороба Вільсона-Коновалова) виявив зниження вмісту церулоплазміну. У цього пацієнта в сироватці крові буде підвищена концентрація таких іонів:

варіанти відповідей

Мідь

циганское золото

Запитання 44

У хворого на гострий міокардит з’явилися клінічні ознаки кардіогенного шоку. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є провідним в розвитку шоку?


варіанти відповідей

Зниження насосної функції серця


памп

Запитання 45

Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти. Через який анатомічний утвір гнійний процес може поширитись у середню черепну ямку?


варіанти відповідей

Через верхю очноямкову щілину



ччерез рот

Запитання 46

Пацієнт хворіє на цукровий діабет, що супроводжується гіперглікемією натще понад 7,2 ммоль/л. Рівень якого білка плазми крові дає можливість ретроспективно (за попередні 4-8 тижнів до обстеження) оцінити рівень глікемії у хворого?


варіанти відповідей

Глікозильований гемоглобін



гена

Запитання 47

Римська цифра V ( п’ять ) 


варіанти відповідей

дифтерія


теория

Запитання 48

Сутінкове бачення


варіанти відповідей

вітамін А



яблочній сок

Запитання 49

Другий період променевої хвороби


варіанти відповідей

Лімфопенія


танки онлайн

Запитання 50

 У дівчинки 15-ти років виявлено блідість шкірних покровів, глосит, гінгівіт. У крові: еритроцити - 3, 3 • 1012/л, гемоглобін - 70 г/л, кольоровий показник - 0,5. У мазку крові: гіпохромія, мікроцитоз, пойкілоцитоз. Яка анемія спостерігається у хворої?


варіанти відповідей

Залізодефіцитна


копатель онлайн

Запитання 51

Пацієнту віком 50 років встановлено діагноз: мікседема. Порушення утворення яких гормонів спричиняє розвиток цієї патології? 


варіанти відповідей

Тироксин і Трийодтиронін



влад а4

Запитання 52

На гістологічному зрізі бачимо орган, який зовні вкритий серозною та білочною оболонками. Строму органа складає пухка сполучна тканина, в якій містяться клітини Лейдіга, паренхіма представлена канальцями, внутрішню поверхню канальців вистеляє сперматогенний епітелій. Що це за орган? 


варіанти відповідей

Сім’яник (Тестостерон)



семён

Запитання 53

“Дзеркальними” ядрами, “око сови”


варіанти відповідей

лімфогрануломенатоз


Сова смешарики

Запитання 54

Під час судинно-тромбоцитарного гемостазу із тромбоцитів, що зруйнувалися, вивільняється пластинчатий фактор (ПФ-8) тромбостенін. Яку функцію він виконує? 


варіанти відповідей

Ретракцію тромбу



реакция нормальная

Запитання 55

Під час катаболізму гемоглобіну звільняється залізо, яке у складі спеціального транспортного білка надходить у кістковий мозок і знову використовується для синтезу гемоглобіну. Укажіть цей транспортний білок


варіанти відповідей

Трансферин


трансфер кропивницкий-киев

Запитання 56

 Ca2+ - тривалість гомеостазу


варіанти відповідей

збільшується


явно не зменшується

Запитання 57

Під час експерименту вимірювалася величина кровотоку (мл/хв) у різних органах та тканинах. Який із нижченаведених органів має найбільшу величину кровотоку на 100 г маси? 


варіанти відповідей

Щитоподібна залоза


шашлік

Запитання 58

 Пацієнту видалили зуб. Коронка зуба долотоподібна, широка, край вузький. Корінь конусоподібний, стиснутий із боків. Який зуб видалили?


варіанти відповідей

Верхній різець


лопата нахуй

Запитання 59

Розвиток статевих органів до статевого дозрівання


варіанти відповідей

Наднирки


мда

Запитання 60

Пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на значну спрагу (полідипсію) та на часте сечовипускання із великою кількістю сечі (поліурію). Із анамнезу відомо, що 4 тижні тому внаслідок черепно-мозкової травми у пацієнта виявлено некроз задньої долі гіпофіза. Для якого захворювання характерні такі симтоми? 


варіанти відповідей

Нецукровий діабет



чай без сахара

Запитання 61

Під час проведення бактеріологічного дослідження зубного нальоту з ротової порожнини десятирічної дитини виявлено Streptococcus mutans у великій кількості. Розвиток якого патологічного процесу може спричинити цей мікроорганізм?


варіанти відповідей

Карієс


матіз

Запитання 62

Жінка скаржиться на головний біль, біль у м'язах при ковтанні, жуванні та обертанні очей, слабкість, підвищення температури, набряк повік і обличчя. За 1,5-2 місяці до появи цих симптомів жінка споживала свинину, яка не пройшла ветеринарно-санітарної експертизи. Який гельмінт викликає вказані симптоми у людини?


варіанти відповідей

 Трихінела ( Трихінельоз )


жопу подотри

Запитання 63

Репарація


варіанти відповідей

відновлення структури ДНК



ну тут все понятно

Запитання 64

У чоловіка віком 55 роки , який тривалий час курив цигарки на боковій поверхні язика виявили білу ділянку розмірами 5*3 у вигляді бляшки з нечіткими краями...

варіанти відповідей

Лейкоплакія

шо курив

Запитання 65

У хворої набряки. У сечі велика кількість білка. Про порушення функції якого відділу нефрону це свідчить? 


варіанти відповідей

Ниркове тільце



обезьяна

Запитання 66

Під час огляду вагітної на слизовій оболонці порожнини рота стоматолог виявив 3 округлі утворення, які зʼявилися 3 дні тому, з червоним обідком, поверхня їх білосірого кольору до 1 см у діаметрі.Стоматолог діагностував таке захворювання:


варіанти відповідей

Афтозний стоматит



не ебу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест