Екологічні чинники

Додано: 27 квітня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 134 рази
7 запитань
Запитання 1

"Екологі́чні фа́кториекологічні чинники або фа́ктори середо́вища — сукупність усіх чинників середовища (температура, вологість, світло, гравітація, субстрат, живі організми тощо), що діють на живий організм або надорганізмову систему Не всі вони однакові за своїм значенням, вплив окремих компонентів взагалі незначний. Всю різноманітність екологічних факторів ділять за походженням і характером дії на три великі групи — абіотичні, біотичні та антропогенні. До абіотичних відносять фактори неорганічної або живої природи, до біотичних — вплив живої природи, а також людини. Антропогенні фактори зумовлені діяльністю людини, вплив її на природу може бути як свідомим, так і стихійним, випадковим. Такий поділ певною мірою є умовним, оскільки кожен з факторів існує і проявляється лише як результат загальної дії середовища". - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 2

"Абіотичні фактори - температура, світло, радіоактивне випромінювання, тиск, вологість повітря, сольовий склад води, вітер, течії, рельєф місцевості - це все властивості живої природи, які прямо чи опосередковано впливають на живі організми." - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 3

"Біотичні фактори - це форми впливу живих істот одна на одну" - так чи ні?.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 4

"Антропогенні фактори - це форми діяльності людського суспільства, які призводять до зміни природи як середовища існування інших видів або безпо-середньо позначаються на їхньому житті. Значення антропогенного впливу

на живий світ планети продовжує стрімко зростати. Людина - цар природи, бо вона може руйнувати природу" - так чи ні7..


варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

" Закон оптимуму. Кожен фактор має лише певні межі позитивного впливу на організми. Результат дії фактора залежить від сили його прояву. Як недостатня, так і надлишковий дію фактора негативно позначається на життєдіяльності особин. Сприятлива сила впливу називається зоною оптимуму екологічного чинника або просто оптимумом для організмів даного виду. Чим сильніше відхилення від оптимуму, тим більше виражене пригнічуючу дію даного чинника на організми (зона Песимум). Максимальне і мінімальне значення фактора, яке може переносити організм - це критичні точки, за межами яких існування вже неможливо, настає смерть. Межі витривалості між критичними точками називають екологічною валентністю (діапазоном толерантності) живих істот стосовно до конкретного фактору середовища." - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 6

"Кожен фактор неоднаково. неоднозначно впливає на різні функції організму

Життєвий цикл, у якому в певні періоди організм здійснює переважно ті або інші функції (живлення, зростання, розмноження, розселення і т. п.), завжди узгоджений із сезонними змінами комплексу чинників середовища. Період розмноження є критичним; в цей період багато факторів середовища часто стають лімітуючими. Межі толерантності для особин, які розмножуються за допомогою: насіння, ембріонів, проростків і личинок звичайно вужче, ніж для дорослих рослин або тварин. які не розмножуються." - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 7

" Взаємодія чинників. Оптимальна зона і межі витривалості організмів по відношенню до якого-небудь чинника середовища можуть зсуватися у певний бік в залежності від того, з якою силою і в якому поєднанні діють одночасно інші фактори. Створюється ефект часткового взаємо-заміщення факторів, але взаємна компенсація дії факторів середовища має певні межі й жоден з них не може бути замінений іншими: якщо інтенсивність дії хоча б одного чинника виходить за межі витривалості, існування виду стає неможливим, незважаючи на оптимальну інтенсивність дії інших."- так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест