Екзамен 1

Додано: 5 травня
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

У дівчинки, 15 років, останні 3 роки періодично виникають судомні напади з непритомністю. У близького родича хворої спостерігається подібне захворювання. Спостерігався напад, який продовжувався 3 хв., обличчя стає багровим з ціанотичним відтінком, з рота виділялася кров’яниста піна, зіниці широкі, на світло не реагують, спостерігються тонічні, а потім клонічні судоми в кінцівках. АТ-120/80 мм.рт.ст., після нападу настає глибокий сон. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Епілепсія

Спазмофілія

Ревматична хорея

Розсіяний енцефаломієліт

Еклампсія

Запитання 2

Дівчинка 16 років почала скаржитися на погіршення пам’яті та уваги. Рідні відмічають, що впродовж останнього місяця вона декілька разів відключалася, вирачала тему розмови, не реагувала на звертання до неї. Такий стан продовжувався 5-10 сек. На ЕЕГ відмічаємо зміни альфа хвиль.

Який найбільш ймовірний діагноз?


варіанти відповідей

Вегетативно судинний пароксизм

Епілептичний напад

Синкопальний стан

Неврозоподібний стан

Минуче порушення мозкового кровообігу

Запитання 3

Хвориq 35 років скаржиться на напади, які починаються з парестезій в лівих кінцівках. Потім він втрачає свідомість, спостерігається прикус язика, тоніко-клонічні судоми, випускання сечі, потім - сон. На тлі самовільного припинення прийому антиконвульсантів у хворого розвинувся непритомний стан з тоніко-клонічними судомами, які слідували один за одним багато разів протягом короткого часу.

Яке лікування застосувати найперше?

 

варіанти відповідей

Протиепілептичні препарати

Наркоз

Протинабрякові препарати

Гормональні препарати

Люмбальна пункція

Запитання 4

Хворий скаржиться на болі в ділянці крижів, зліва в ділянці сідниці та задній поверхні лівого стегна, порушення рухів лівої ноги через біль. Об’єктивно: болючість паравертибральних точок крижової ділянки, по ходу сідничного нерва зліва (точки Валє). Симптом Лесага позитивний зліва. Зниження ахілового рефлекса зліва. Гіпестезія по задньо-зовнішній поверхні лівої гомілки. При рентгенографії: остеохондроз L2-S1. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Вертеброгенна попереково-крижова радикулоішалгія

Пухлина спинного мозку

Сирингомієлія

Розсіяний склероз

Запитання 5

У хворого М., 56 років, який страждає цукровим діабетом, поступово впродовж 3-ох років з’явилися скарги на затерплість, слабкість та обмеження активних рухів у дистальних відділах кінцівок. При обстеженні: атрофія м’язів, переважно дистальних відділів верхніх і нижніх кінцівок, атонія м’язів, відсутність карпо-радіальних та ахілових рефлексів, обмеження активних рухів та зниження м’язевої сили в кистях та стопах, зниження усіх видів чутливості по типу ‘’рукавичок і шкарпеток’’.

Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Діабетична полінейропатія

Токсична полінейропатія

Алкогольна полінейропатія

Невральна аміотрофія Шарко-Марі

Інфекційна полінейропатія

Запитання 6

Чоловік 54 років, який зловживає алкоголем, скаржиться на біль у стопах і литках, відчуття оніміння у стопах і кистях. Об;єктивно: зниження сухожильних рефлексів, зменшення чутливості за дистальним типом у вигляді ’’шкарпеток і рукавичок’’, розлади глибокої чутливості, елементи сенситивної атаксії.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Сирингомієлія

Алкогольна полінейропатія

Сифілітичний менінгоенцефаліт

Боковий аміотрофічний склероз

Розсіяний склероз

Запитання 7

Хвора, 23 роки, їхала в потязі біля відкритого вікна, вранці виявилося, що праве око погано закривається, рот перекосило в лівий бік, їжа застрягає між правою щокою і яснами. Огляд: асиметрія обличчя, справа носо-губна складка згладжена, праве око ширше, ніж ліве, сльозотиеса справа, правий кут рота опущений, права брова вгору не піднімається. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Базальний арахноїдит

Параліч Белла

Пухлина мостомозочкового кута

Лицевий геміспазм

Міозит обличчя

Запитання 8

Хворий 22 років, після вживання алкоголю заснув у незручній позі, підклавши під себе ліву руку. Вранці відчув оніміння кисті лівої руки, не міг розігнути кисть і пальці. Об’єктивно: кисть лівої руки пасивно звисає. Параліч розгиначів кисті, основних фаланг II, III, IV, V та кінцевої фалаги великого пальця. Знижений лівий карпо-радіальний рефлекс. Больова гіпестезія тильної поверхні I пальця та проміжку між I і II п’ясними кістками. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Компресійно-ішемічна нейропатія лівого променевого нерва

Травматична лівобічна плечова плексопатія Дюшена-Ерба

Травматична лівобічна плечова плексопатія Дежеріна-Клюмпке

Компресійно-ішемічна нейропатія лівого ліктьового нерва

Компресійно-ішемічна нейропатія лівого серединного нерва

Запитання 9

Хворий 28 років, який переніс травму правої верхньої кінцівки, скаржиться на пекучий біль у правій кисті, синюшність шкіри, пітливість кисті. Об’єктивно: атрофія м’язів у ділянці тенара, великий палець приведений в одну площину з вказівним (мавп’яча кисть), хворий не може зіставити великий палець по черзі з іншими. Гіпестезія у ділянці трьох з половиною пальців долонної поверхні з променевої сторони.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Травматична нейропатія правого серединного нерва

Травматична правобічна плечова плексопатія Дюшена-Ерба

Травматична нейропатія правого ліктьового нерва

Правобічна плечова плексопатія Дежеріна-Клюмпке

Травматична нейропатія правого променевого нерва

Запитання 10

Хвора 45 років, яка перенесла перелом кісок правої руки, скаржиться на біль по ліктьовому краю правої кисті, не може повністю розігнути пальці кисті. Об’єктивно: ‘’кігтиста кисть’’, атрофія м’язів гіпотенара, западіння міжпальцевих проміжків, гіпестезія двох з половиною пальців на тильній поверхні та півтора пальців долонної поверхні з ліктьової сторони. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Травматична невропатія правого ліктьового нерва

Травматична правобічна плечова плексопатія Дюшена-Ерба

Правобічна плечова плексопатія Дежеріна-Клюмпке

Травматична невропатія правого променевого нерва

Травматична невропатія правого серединного нерва

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест