Екзамен 2

Додано: 6 травня
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

Хворий 32 років після тривалого сидіння навприсядки, скаржиться на біль у правій гомілці, звисає права стопа, під час ходи високо піднімає ногу - півняча хода. Об’єктивно: стопа звисає, трохи повернута усередину, атрофія м’язів правої гомілки, гіпестезія на зовнішній поверхні гомілки та на тильній поверхні стопи. Неможливо стояти та ходити на правій п’ятці. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Компресійно-ішемічна нейропатія правого великогомілкового нерва

Компресійно-ішемічна нейропатія правого сідничного нерва

Компресійно-ішемічна нейропатія правого стегнового нерва

Дискогенний правобічний попереково-крижовий радикуліт

Компресійно-ішемічна нейропатія правого малогомілкового нерва

Запитання 2

Хвора 26 років скаржиться на поступово наростаючу хиткість вправо при ходьбі, зміну почерку. Рік тому народила дитину. При обстеженні: ністагм справа, інтенційний тремор у правих кінцівках при виконанні пальце-носової та п’ятково-колінної проб, адіадохокінез справа, у пробі Ромберга відхилення вправо, сухожилкові рефлекси підвищені, черевні – відсутні. Який найбільш імовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Розсіяний склероз

Пухлина мозочку

Ішемічний інсульт

Хвороба Фрідрейха

Запитання 3

У 23 річної жінки через кілька місяців після пологів розвинулись різке послаблення зору на ліве око, похитування під час стояння та ходіння, імперативні позиви до сечовипускання. Об’єктивно: горизонтальний ністагм, високі колінні та ахіллові рефлекси, черевні – відсутні, похитування у позі Ромберга, позитивні рефлекси Бабінського та Россолімо з обох боків. На очному дні: темпоральне збліднення дисків зорових нервів. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Розсіяний склероз

Шийний слондильоз

Пухлина спинного мозку

Порушення мозкового кровообігу

Запитання 4

Хвора 18 років через кілька місяців після важкої психотравми відчула тимчасове зниження зору, важкість у ногах, хиткість при ході, затримку сечовиділення. Об’єктивно: горизонтальний ністагм, нижній спастичний парапарез, відсутні черевні рефлекси, атаксія в позі Ромберга, інтенційний тремор при виконанні координаційних проб. На очному дні – блідість скроневих половин дисків зорових нервів.

Назвіть найбільш імовірний діагноз

варіанти відповідей

Розсіяний склероз

Істеричний невроз

Герпетичний енцефаліт

Оливопонтоцеребелярна дегенерація

Запитання 5

Хворий 26 років звернувся зі скаргами на терпкість у правій нозі і нестійкість під час стояння та ходьби. Рік тому спостерігалося різке ослаблення зору на ліве око, яке з часом минуло. Об’єктивно: ністагм, у позі Ромберга та під час ходьби похитування більше вправо, колінні та ахіллові рефлекси високі, черевні – відсутні, імперативні поклики до сечовипускання. Встановлено попередній діагноз розсіяного склерозу. Який із перерахованих методів з найбільшою імовірністю може підтвердити діагноз?

 

варіанти відповідей

Магнітно-резонансна томографія

Рентгенівська комп’ютерна томографія

Дослідження спинномозкової рідини

Дослідження викликаних потенціалів

Електроенцефалографія

Запитання 6

Хвора 22 роки звернулася зі скаргами на слабкість у правій нозі, хиткість при ходьбі. Об’єктивно: горизонтальний ністагм, у позі Ромберга атаксія вправо, при виконанні координаторних проб промахування та інтенція, колінні та ахілові рефлекси високі, імперативні поклики до сечовипускання. Встановлено діагноз розсіяний склероз. Який з методів лікування найбільш доцільний у гострий період?

варіанти відповідей

Пульс-терапія кортикостероїдами

Судинна терапія

Нестероїдні протизапальні препарати

Кортикостероїди у невеликих дозах

Антибіотики

Запитання 7

У хворого 62 роки відмічається гіпомімія, рідке мигання повіками, тулуб згорблений наперед, скутість рухів, відсутність співдружніх рухів руками під час ходьби, пластична гіпертонія м’язів у всіх кінцівках, тремтіння кистей у спокої. Хвороба розвинулась поступово. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хвороба Паркінсона

Гепатоцеребральна дистрофія

Боковий аміотрофічний склероз

Сирингомієлія

Поліомієліт

Запитання 8

Хвора 26 років скаржиться на опущення повік, двоїння предметів перед очима, утруднене ковтання та жування твердої їжі, підвищену загальну стомлюваність, особливо під вечір. Усі скарги виникли поступово без видимої причини протягом декількох місяців. Об’єктивно: двобічний птоз, диплопія, «носовий» відтінок голосу, його «затухання» під час розмови. При тривалому жуванні не може повністю зімкнути щелепи та проковтнути їжу. Слабкість м’язів кінцівок, яка різко посилюється під час повторення стереотипних рухів. Позитивна прозеринова проба. Які препарати є обов’язковими для лікування цієї хвороби?

 

варіанти відповідей

Антихолінестеразні засоби

Міорелаксанти

Гінгіоблокатори

Блокатори каліцієвих канальців

Антиагреганти

Запитання 9

Хворий С., 6 років, звернувся зі скаргами на різке обмеження рухів в кінцівках, утруднення ковтання, втрату здатності до самообслуговування. Зі слів матері, на протязі першого року життя розвивався відповідно віку. Біля 4 років став погано підніматися по сходах, з трудом вставав, не приймав участі в іграх. Старший брат помер від подібного захворювання у 10 років. Батьки здорові. Об’єктивно: Атрофія м’язів. Литкові м’язи гіпертрофовані. Периферичний тетрапарез. Чутливість не порушена.

Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Дитячий церебральний параліч

Міастенія

Перинатальне ураження ЦНС

Розсіяний склероз

Псевдогіпертрофічна міопатія Дюшена

Запитання 10

Жінка 45 років скаржиться на інтенсивний біль у лівій половині обличчя нападоподібного характеру, який хвора описує як простріли електричного току. Біль дуже нетривалий, виникає раптово і так само раптово зникає. Під час «світлого проміжку» болю немає. Об’єктивно: болючість при пальпації надочноямкової і підочноямкової точок, зниження кон’юктивального та корнеального рефлексів.

Який препарат вибору при лікуванні?

варіанти відповідей

Карбамазепін

Суматріптан

Пропронолол(анапрілін)

Ерготамін

Амітриптилін

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест