Ендокринна

Додано: 19 травня
Предмет: Я досліджую світ, 1 клас
57 запитань
Запитання 1

Назвіть морфологічні ознаки при ураженні судин у випадках діабетичної мікроангіопатії.

варіанти відповідей

Гангрена

Інфаркт

Гіаліноз судин

Порушення кровообігу

Посттравматичні зміни

Запитання 2

При розтині чоловіка 60 років, померлого від надниркової недостатності з різким падінням артеріального тиску перед смертю та наявністю азотемії, діареї та коагулопатії, знайдено на шкірі нижніх кінцівок та спині масивні крововиливи, порушення кровообігу B паренхіматозних крововилив органах та масивний B наднирникові залози з руйнуванням останніх. Який патологічний процес має місце?

варіанти відповідей

Синдром Уотерхауса-Фрідеріксена

Хвороба Адисона

Аденома надниркових залоз

Аденокарцинома надниркових залоз

Туберкульоз надниркових залоз

Запитання 3

Під час розтину хворого 67 років, померлого від серцевої недостатності, знайдена масивна інфільтрація шкіри та підшкірної клітковини сідниць ексудатом, який складався переважно з лейкоцитів, піоцитів та лімфоцитів з часточками некрозу, з поширенням на передню стінку живота, а також ущільнена, зменшена в розмірах підшлункова залоза зі склерозом та ліпоматозом в ній, склероз та гіаліноз стінок судин. Яке ускладнення основного захворювання виникло у хворого?

варіанти відповідей

Флегмона

Абсцес

Некроз

Інфаркт

Гангрена

Запитання 4

При розтині жінки 58 років, померлої від хронічної ниркової недостатності, окрім зменшення та ущільнення нирок (вага 10,0 та 12,0мг), знайдено фібринозне запалення слизових оболонок трахеї, бронхів, стравоходу, шлунку, а також ущільнена, зменшена в розмірах підшлункова залоза зі склерозом та ліпоматозом в ній. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Уремія

Гломерулонефрит

Аденофіброма

Пієлонефрит

Запитання 5

При мікроскопічному дослідженні експрес- біопсії молочної залози у жінки 35 років, в останній знайдено розростання щільної сполучної тканини з ділянками гіалінозу, в якій розташовані атрофічні часточки, кістозно- розширені протоки вислані атрофічним або високим епітелієм, що утворює соскоподібні розростання. Назвіть патологічний процес.

варіанти відповідей

Фіброзно-кістозна мастопатія

Мастіт

Фіброзна мастопатія

Аденофіброма

Склерозуючий аденоз

Запитання 6

При мікроскопічному дослідженні фрагмента яєчка у хворого 29 років, який страждав на гонорею, виявлено наявність в міжканальцевій стромі ексудату, який має велику кількість нейтрофілів, піоцитів, лімфоцитів та коків. Судини міжканальцевої строми розширені, повнокровні. Канальці частково зажаті. Назвіть патологічний процес в яєчках.

варіанти відповідей

Гострий орхіт

Туберкульоз яєчка

Сифіліс

Аденокарцинома

Семінома

Запитання 7

Під час мікроскопічного дослідження піхвової частини шийки матки у жінки 25 років виявлено перехід багатошарового епітелію на одношаровий призматичний, під яким багато залоз без атипових признаків. Що це?

варіанти відповідей

Простий ендоцервікоз

Прогресуючий ендоцервікоз

Загоюючий ендоцервікоз

Аденоз

Запитання 8

У резус негативної матері народилась резус позитивна дитина, що померла наприкінці другого тижня після народження. При зовнішньому огляді трупа новонародженого звертав на себе увагу виражений жовтий колір шкіри та іктеричність слизових оболонок. Вкажіть, чим в даному випадку найбільш вірогідно зумовлений колір шкіри та слизових оболонок?

варіанти відповідей

Механічною жовтяницею

Паренхіматозною жовтяницею

Гемолітичною жовтяницею

Вадами розвитку жовчовивідних шляхів

Гепатитом

Запитання 9

При розтині інтранатально загиблого новонародженого виявлено крововилив між внутрішньою поверхнею черепних кісток і твердою мозковою оболонкою. Назвіть вид крововиливу.

варіанти відповідей

Внутрішньомозковий 

Епідуральний

Субдуральний

Лептоменінгіальний 

Субарахноїдальний

Запитання 10

У новонародженого наприкінці першої доби життя з'явилась білірубінемія, яка швидко почала зростати. Дитина померла на 6 добу життя. При розтині, окрім жовтяниці шкіри та слизових оболонок, знайдено жовте забарвлення підкоркових ядер мозку. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

Гемолітична хвороба новонароджених, набрякова форма

Гемолітична хвороба новонароджених, анемічна форма

Гемолітична хвороба новонароджених, жовтянична форма

Геморагічна хвороба новонароджених

Фетальний муковісцидоз

Запитання 11

У новонародженого, який прожив 4 доби та помер внаслідок гострої ниркової недостатності, за клінічними даними знайдено двобічне незначне збільшення нирок. При розрізі ниркова паренхіма має дрібногубчасту будову, мікроскопічно виявляється багато невеликих кіст, що вислані кубічним епітелієм. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

Полікістоз дорослого типу

Полікістоз інфантильного типу

Гіпоплазія нирок

Нефробластома

Гломерулонефрит

Запитання 12

Хворий з явищами гіпотіреозу помер від серцевої недостатності. При гістологічному дослідженні щитовидної залози виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами, і плазмоцитами, атрофію паренхіми і розростання сполучної тканини. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Тиреоїдит Хасімото

Тиреоїдит Ріделя

Зоб тіреотоксичний

Зоб Базедів

Тіреоїдит Декервена

Запитання 13

При гістологічному дослідженні біопсії матки виявлено заміщення плоского епітелію циліндричним епітелієм цервікального каналу і значне розростання залоз під покривним епітелієм. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Проліферуючий ендоцервікоз

Аденоматоз

Простий ендоцервікоз

Сосочковий ендоцервікоз

Загоюючий ендоцервікоз

Запитання 14

У молодої жінки, померлої від надниркової недостатності, наднирники різко зменшені, в потоншеній корковій речовині ендокриноцити відсутні, вони заміщені лімфоцитарними інфільтратами і дрібними вогнищами склерозу. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Адісонова хвороба

Синдром Уотерхауса-Фрідеріксена

Хвороба Кона

Хвороба Кушинга

Феохромоцитома

Запитання 15

На аутопсію доставлене тіло молодої жінки після пологів. На розтині — печінка збільшена у розмірах, строката, тьмяна, з вогнищами некрозу. Мікроскопічно: y печінці виявляються крововиливи, некроз паренхіми, тромбоз судин, паренхіматозна білкова та жирова дистрофія гепатоцитів; у нирках некроз епітелію канальців, крововиливи у інтерстиційну тканину, фібриноїдний некроз стінок судин. Крововиливи зустрічаються у головному мозку, серці, легенях, серозних оболонках. Головна причина загибелі гепатаргія. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Еклампсія

Токсична дистрофія печінки

Вірусний гепатит

Цереброваскулярна хвороба

ДВЗ-синдром

Запитання 16

В гінекологічней відділення поступила жінка 43 років із матковою кровотечею. Проведено вишкрібання порожнини матки. При мікроскопічному дослідженні біоптату – слизова оболонка матки відповідає фазі проліферації менструального циклу, залози видовжені, з сосочковими виростами, місцями утворюють залозисті кисти. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Пухлина тіла матки

Порушена вагітність

Залозиста гіперплазія ендометрію

Полип ендометрію

Ендометрит

Запитання 17

Зріст дитини 10 років сягає 178см, маса – 64кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов'язано?

варіанти відповідей

Гіпофізу

Щитовидної залози

Статевих залоз

Надниркових залоз

Паращитовидної залози

Запитання 18

Хворий 23 років скаржився на головний біль, зміну зовнішнього вигляду (збільшення розмірів ніг, кистей, рис обличчя), огрубіння голосу, погіршення пам'яті. Захворювання почалося приблизно 3 роки тому без видимих причин. При огляді – збільшення надбрівних дуг, носа, язика. Аналіз сечі без особливих змін. Причиною такого стану може бути:

варіанти відповідей

Гіперпродукція соматотропіну

Нестача глюкагону

Нестача тироксину

Нестача альдостерону

Гіперпродукція кортикостероїдів

Запитання 19

Альбіноси погано переносять вплив сонця загар не розвивається, а з'являються опіки, порушення метаболізму якої амінокислоти лежить в основі цього явища?

варіанти відповідей

Фенілаланіну

Метіоніну

Триптофану

Глутамінової 

Гістидину

Запитання 20

У 40 річної жінки з матковою кровотечею при огляді знайдено різке потовщення слизової оболонки матки, яка мала поліпозні вирости. Мікроскопічно – в ендометрії фаза проліферації, залози видовжені, звивисті, зустрічаються кисти. Який патологічний процес найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Залозиста гіперплазія ендометрія

Поліп шийки матки

Ендоцервікоз

Ендометрит

Рак матки

Запитання 21

Хворий 50 років скаржиться на спрагу, п'є багато води, виділяє багато сечі (6-8л за добу). Глюкоза крові 4,8 ммоль/л, в сечі немає глюкози та ацетонових тіл, сеча безбарвна. Яка причина поліурії?

варіанти відповідей

Мікседема

Цукровий діабет

Нецукровий діабет

Бронзова хвороба

Тиреотоксикоз

Запитання 22

До лікаря звернулася мати, син якої за літо виріс на 18см. При обстеженні хлопця 12 років: зріст - 180см, вага 68кг. З гіперфункцією якої ендокринної залози це може бути пов'язано?

варіанти відповідей

Епіфіз

Підшлункова

Щитоподібна

Гіпофіз

Наднирник

Запитання 23

Хворий 42 років висуває скарги на сильне серцебиття, пітливість, нудоту, порушення зору, тремор рук, підвищення артеріального тиску. З анамнезу: 2 роки тому було встановлено діагноз феохромоцитома. Гіперпродукція яких гормонів зумовлює цю патологію?

варіанти відповідей

Катехоламіни

Тиреоїдні гормони

Альдостерон

Глюкокортикоїди 

АКТГ

Запитання 24

У жінки 39 років під час операції були видалені збільшена у розмірах маткова труба та частина яєчника 3 великою кістою. При гістологічному дослідженні стінки труби виявлені децидуальні клітини, ворсини хоріону. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

«Паперовий плід»

Трубна вагітність

Літопедіон

Хоріонкарцинома

Плацентарний поліп

Запитання 25

У жінки через 6 місяців після пологів розвинулася маткова кровотеча. Під час гінекологічного обстеження у порожнині матки виявлена тканина темно-червоного кольору з множинними порожнинами, що нагадує «губку». Під час мікроскопічного дослідження пухлини, у лакунах крові виявлені атипові світлі епітеліальні клітини Лангханса та гігантські клітини синцитіотрофобласта. Яка це пухлина?

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Плоскоклітинний незрогововілий рак

Хоріонепітеліома

Міхурцевий занос

Фіброміома

Запитання 26

У жінки 39 років під час операції були видалені збільшена у розмірах маткова труба та частина яєчника 3 великою кістою. При гістологічному дослідженні стінки труби виявлені децидуальні клітини, ворсини хоріону. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Трубна вагітність

«Паперовий плід»

Хоріонкарцинома

Літопедіон

Плацентарний поліп

Запитання 27

Під час гістологічного дослідження тимуса чоловіка 40 років, визначено зменшення частки паренхіматозних елементів залози, збільшення частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення її тимусними тільцями при незмінній загальній масі органу. Як зветься таке явище?

варіанти відповідей

Вікова інволюція

Атрофія

Гіпотрофія

Дистрофія

Акцідентальна інволюція

Запитання 28

При гістологічному дослідженні зішкріба слизової оболонки матки у хворої 54 років з клінічним діагнозом порушення оваріально- менструального циклу виявлено розростання атипових залозистих структур, що складаються з клітин з гіперхромними ядрами, фігурами мітозів, атипією. Атипові залозисті структури вростають в міометрій. Для якого патологічного процесу характерні виявлені мікроскопічно зміни?

варіанти відповідей

Аденокарцинома матки.

Залозиста гіперплазія ендометрію.

Гострий ендометрит.

Плацентарний поліп.

Хоріонепітеліома матки.

Запитання 29

В операційній біопсії щитоподібної залози гістологічно виявлені серед фолікулів, заповнених колоїдом, лімфоїдні структури з центрами росту. Яке захворювання у хворого?

варіанти відповідей

Зоб Хашимото

Ендемічний зоб

Спорадичний зоб

Базедовий зоб

Зоб Ріделя

Запитання 30

Жінка 45 років звернулася до ендокринолога. Було встановлено попередній діагноз: дифузний токсичний зоб. Які характерні мікроскопічні зміни повинен знайти патологоанатом B пункційному біоптаті залози?

варіанти відповідей

Циліндричний фолікулярний епітелій з утворенням сосочків і лімфоплазмоцитарною інфільтрацією строми

Плоский фолікулярний епітелій з нейтрофільною інфільтрацією строми

Некроз залози з лімфоплазмоцитарною інфільтрацією строми

Великі фолікули з сплощеним епітелієм заповнені колоїдом

Клітинний атипізм фолікулярного епітелію

Запитання 31

У жінки 67 років, яка протягом 14 років хворіла на цукровий діабет, за останні 2 роки різко погіршився зір. З якими характерними процесами пов'язано погіршення зору?

варіанти відповідей

Мікроангіопатія

Макроангіопатія

Кальциноз склоподібного тіла

Помутніння рогівки

Помутніння кришталика

Запитання 32

Зміни кровоносних судин при цукровому діабеті:

варіанти відповідей

Запустіння судин

Артеріосклероз

Гіпереластоз

Тромбоз судин

Мікроангіопатії і макроангіопатії

Запитання 33

При розтині померлої був встановлений діагноз: хвороба Аддісона. Виберіть найбільш ймовірну безпосередню причину смерті цієї хворої.

варіанти відповідей

Гостра надниркова недостатність

Гостра ниркова недостатність

Печінкова недостатність

Тромбоемболія легеневої артерії

Тромбоз ворітної вени

Запитання 34

У хворої з імунологічними розладами розвинулася недостатність кори надниркових залоз, при пункційній біопсії в корі надниркових залоз замість аденоцітів знайдені лімфоїдні інфільтрати і замісний фіброз: діагностована Аддісонова хвороба. Який генез цієї хвороби?

варіанти відповідей

Запальний

Аутоімунний

Пухлинний

Дисгормональний

Обмінно-метаболічний

Запитання 35

У хворої 28 років знайдені численні рецидивні пептичні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Поставлено діагноз: синдром -Еллісона. Вкажіть з якою пухлиною пов'язаний цей синдром:

варіанти відповідей

Аденома кори надниркових залоз.

Карціноїд поперечно-ободової кишки.

Пухлина острівців підшлункової залози

Феохромоцитома

Аденокарцинома підшлункової залози

Запитання 36

У хворого при пальпації щитовидної залози виявлено вузол діаметром 2 см. При гістологічному дослідженні визначаються великі епітеліальні клітини зі світлою оксифільною цитоплазмою, які розростаються серед заповнених колоїдом фолікулів. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Папілярна аденома

Фолікулярна аденома

Папілярний рак

Фолікулярний рак

Солідна аденома

Запитання 37

У дівчини з гіперглікемією і високим титром антитіл до панкреатичних бета- клітин в біоптаті підшлункової залози виявлено зменшення кількості i дегрануляції бета-клітин панкреатичних острівців, а також їх лімфоїдна інфільтрація. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Судинний цукровий діабет

Хронічний панкреатит

Лімфома підшлункової залози

Аутоімунний цукровий діабет

Гострий панкреатит

Запитання 38

У хворого 30 років видалена пухлина щитоподібної залози. Гістологічно пухлина складається 3 сосочкових утворень різної величини, які виходять з внутрішньої поверхні кістозно розширених фолікулів і вкриті атиповим епітелієм. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Папілярний рак

Вузловий колоїдний зоб

Макрофолікулярна аденома

Фолікулярний рак

Медулярний рак

Запитання 39

Хворому з наростаючими явищами хронічної ниркової недостатності проведена біопсія нирки. Гістологічно в біоптаті виявлено дифузний інтракапілярний гломерулосклероз, розширення і ущільнення мезангію, потовщення базальної мембрани клубочків. З урахуванням клінічних та лабораторних даних діагностований синдром Кімельстіла-Вілсона. З яким захворюванням пов'язаний розвиток даного синдрому?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Амілоїдоз нирок

Інфаркт нирки

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

Запитання 40

У померлого хворого на розтині виявлено бронзове забарвлення шкіри і слизових оболонок порожнини рота. У надниркових залозах визначалися казеозні маси. Яке захворювання має місце?

варіанти відповідей

Адісона хвороба

Синдром Іценко-Кушинга

Базедова хвороба

Акромегалія

Феохромоцитома

Запитання 41

На розтині чоловіка 67 років, померлого при явищах гіпоглікемічної коми, в підшлунковій залозі спостерігаються ділянки розростання сполучної тканини, некротичні вогнища, атрофія острівців Лангенгарса. Яке захворювання зумовило такі зміни в підшлунковій залозі?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Муковісцидоз

Гострий панкреатит

Рак головки підшлункової залози

Гіпоплазія підшлункової залози

Запитання 42

У хворого, мешканця гірського району Середньої Азії, виявлено збільшення щитоподібної залози, яке ускладнює ковтання. Спостерігається збільшення маси тіла, загальмованість, сонливість, одутлість обличчя. При мікроскопічному дослідженні B щитоподібній залозі - фолікули різних розмірів з гіпохромним колоїдом. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Ендемічний зоб

Дифузний токсичний зоб

Тиреоїдит Хашимото

Спорадичний зоб

Фіброзний зоб.

Запитання 43

Під час гістологічного дослідження щитоподібної залози виявлено помірна атрофія паренхіми, склероз, дифузна інфільтрація строми лімфоцитами і плазматичними клітинами з формуванням лімфоїдних фолікулів. Який Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Аутоімунний тиреоїдит

Паренхіматозний зоб

Тиреотоксикоз

Тиреоїдит

Фіброзний зоб

Запитання 44

Жінці, 40 років, проведена тиреоїдектомія. Під час гістологічного дослідження щитоподібної залози виявлено, що її фолікули різних розмірів, містять пінистий колоїд, епітелій фолікулів високий, місцями формує сосочки, в стромі - осередкова лімфоцитарна інфільтрація. Діагностуйте захворювання щитоподібної залози.

варіанти відповідей

Дифузний токсичний зоб.

Тиреоїдит Хашимото

Тиреоїдит Ріделя

Тиреоїдит де Кервена

Вузловий зоб

Запитання 45

У пацієнта, який раніше хворів гематогенним туберкульозом, з'явився гіпермеланоз шкіри і слизових оболонок, кахексія, недостатність серцево- судинної системи. Яке захворювання послужило причиною таких змін?

варіанти відповідей

Хвороба Адісона

Феохромоцитома

Хвороба Симондса

Хвороба Іценко- Кушинга

Хвороба Грейвса

Запитання 46

У хворого, 45 років, поступово почали пропорційно збільшуватися в розмірах стопи, права кисть, ніс і губи. Виявлено аденому гіпофіза. Яке захворювання можна діагностувати?

варіанти відповідей

Хвороба Адісона

Нанізм

Дифузний токсичний зоб

Акромегалія

Цукровий діабет

Запитання 47

На розтині померлого від кахексії виявлена аденома паращитоподібної залози, деформація кісток, особливо кінцівок, хребта, ребер. Кістки м'які, легко ріжуться, мають велику кількість пор. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Паратиреоїдна остеодистрофія

Остеопороз

Хондродисплазія

Остеомієліт

Фіброзна дисплазія.

Запитання 48

Під час мікроскопічного дослідження біопсійного матеріалу щитовидної залози чоловіка 30 років, у якого був екзофтальм та тахікардія, виявлено перетворення призматичного епітелію фолікулів, вакуолізацію колоїду, який погано сприймає фарби, я також лімфоплазматична інфільтрація строми з формуванням лімфатичних фолікулів в стромі, наявністю зародкових центрів в них. Яке захворювання щитовидної залози має місце?

варіанти відповідей

Хвороба Грейвса

Мікрофолікулярний зоб

Зоб Хашімото

Рак щитовидної залози

Тиреоїдит Ріделя

Запитання 49

При мікроскопічному дослідженні видаленої передміхурової залози у чоловіка 68 років знайдено збільшення залозистих елементів з наявністю різної величини та кількості часточок, збільшення м'язових волокон з порушенням структури залози та появою ретенційних кіст. Назвіть патологічний процес у залозі.

варіанти відповідей

Аденома передміхурової залози

Запалення передміхурової залози

Індурація передміхурової залози

Аденокарцинома передміхурової залози

Склероз передміхурової залози

Запитання 50

Під час мікроскопії з порожнини матки жінки 40 років, яка страждала кровотечами, виявлено, що залози слизової оболонки матки мають звивистий вигляд, пило- або штопороподібні, подовжені, одночасно спостерігається розростання строми з гіперплазією її клітин. Назвіть патологічний процес.

варіанти відповідей

Залозиста гіперплазія ендометрія

Ендометрит

Поліп

Аденокарцинома

Ендометріоз

Запитання 51

У молодої людини виявлений надлишок соматотропного гормону, збільшені розміри носа, губ, вух, нижньої щелепи, кистей та стоп.

варіанти відповідей

Акромегалія

Гіпофізарний нанізм

Хвороба Іщенко-Кушинга

Адісонова хвороба

Адіпозогенітальна дистрофія

Запитання 52

Хворий 42 років скаржився на загальну слабкість, прогресуюче ожиріння з переважним відкладанням жиру в ділянці шиї, обличчя, верхньої половини тулуба. Від серцевої недостатності хворий помер. При розтині знайдено пухлину гіпофізу, збільшені надниркові та зменшені статеві залози, гіпертрофію лівого шлуночка серця, зменшену ущільнену підшлункову залозу. Гістологічно – в гіпофізі знайдено базофільну аденому, в наднирниках – гіперплазія коркового шару. В підшлунковій залозі помірно виражена атрофія паренхіми, в тому числі острівцевого апарату. Яким захворюванням з приведених нижче страждав хворий?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Адіпозогенітальна дистрофія

Хвороба Іценко-Кушинга

Синдром Іценга-кушинга

Євнухоїдізм

Запитання 53

У хворого виникло збільшення щитовидної залози у 2 рази. При пальпації залоза щільна, поверхня нерівномірно горбиста. Гістологічно дифузна інфільтрація тканини залози лімфоцитами, плазматичними клітинами з утворенням фолікулів та посилене розростання сполучної тканини. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Зоб Хашімото

Дифузний токсичний зоб

Спорадичний зоб

Ендемічний зоб

Зоб Ріделя

Запитання 54

Хвора доставлена бригадою швидкої допомоги. Об'єктивно: стан важкий, свідомість відсутня, адинамія. Шкірні покриви сухі, запалі очі, ціаноз обличчя, тахікардія, запах ацетону з рота. Результати аналізів: глюкоза крові – 20,1 ммоль/л (у нормі – 3,3-5,5 ммоль/л), у сечі – 3,5% (у нормі 0). Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Гіпоглікемічна кома

Гостре алкогольне отруєння

Гіперглікемічна кома

Гостра серцева недостатність

Запитання 55

У видаленій щитоподібній залозі вогнищеві розростання різко поліморфних клітин (клітин Гюртля-Ашкеназі), велика кількість лімфоїдних фолікулів з центрами розмноження. Виберіть найбільш правильний діагноз.

варіанти відповідей

В-клітинна аденома

Аутоімунний тиреоїдит

В-клітинний рак з вираженою імунною реакцією

Дифузний зоб з вузлоутворенням

Токсичний зоб

Запитання 56

У хворого з тривалою гіперкальціємією при рентгенологічному обстеженні в нирках виявлені множинні камені, в кістках остеопороз. Яка пухлина може привести до цих змін?

варіанти відповідей

Аденома паращитоподібної залози

Пухлина задньої часики гіпофіза

Аденома з базофільних клітин гіпофіза

Феохромоцитома

Альдостерома

Запитання 57

На розтині тіла померлої від уремії 50 років виявлено: аденома паращитоподібної залози, деформація кінцівок, хребта, ребер. Кістки м'які, на розрізі – з підвищеною кількістю пор, з пухлиноподібними вузликами, що мають строкатий вигляд та містять кісти. При мікроскопічному дослідженні виявляється значна перебудова кісткових структур, осередки лакунарного розсмоктування остеоїдної і фіброзної тканини. Яка хвороба найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Хвороба Реклингхаузена

Хронічний остеомієліт

Остеопороз

Фіброзна дисплазія

Хвороба Педжета

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест