фх модуль 3

Додано: 15 червня
Предмет:
91 запитання
Запитання 1

1. У лабораторії з контролю якості лікарських засобів при здійсненні кількісного визначення субстанції фуросеміду методом алкаліметрії як титрант використано розчин:


варіанти відповідей

А натрію гідроксиду



B калію перманганату


C церію сульфату


Запитання 2

На хіміко-фармацевтичному підприємстві субстанцію ніфедипіну одержують взаємодією ацетооцтового естеру, аміаку і 2-нітробензальдегіду. Який тип реакції лежить в основі цієї взаємодії ?


варіанти відповідей

A конденсації



B гідролізу



C алкілування


Запитання 3

У лабораторії з хіміко-токсикологічного аналізу в біологічному матеріалі було знайдено метаболіт фуросеміду (4-хлор-(2-фурфуриламіно)-5-сульфамоїлбензойної кислоти). Вкажіть цю речовину.


варіанти відповідей

А 4-хлор-5-сульфамоїлантранілова кислота



B (5-хлоріндол-3-іл)оцтова кислота



D 2-аміно-5-нітробензофенон

Запитання 4

. Хворому призначено засіб діуретичної дії – таблетки гідрохлоротіазиду (гіпотіазиду). В основі структури діючої речовини лежить конденсована система:


варіанти відповідей

А бензотіадіазину



B ізохіноліну



C ксантину


Запитання 5

Провізор-аналітик здійснює ідентифікацію субстанції гідрохлоротіазиду. Після мінералізації субстанції утворений сульфат-іон він визначає реакцією з розчином:


варіанти відповідей


міді (ІІ) сульфату



натрію гідроксиду


барію хлориду


Запитання 6

У лабораторії проводять аналіз субстанції теофілін-етилендіаміну. Теофілін, як похідне ксантину, ідентифікують реакцією утворення:


варіанти відповідей

А мурексиду

 


B талейохініну



D індофенолу


Запитання 7

У ЦЗЛ фармацевтичного підприємства з метою кількісного визначення етилендіаміну в субстанції теофілін-етилендіаміну застосовують метод:


 

варіанти відповідей


алкаліметрії



йодометрії


ацидиметрії


Запитання 8

У лабораторії фармакопейного аналізу проводять ідентифікацію глутамінової кислоти – амінокислоти аліфатичного ряду методом тонкошарової хроматографії. Який реактив використовують для проявлення хроматограми?


варіанти відповідей

А нінгідрин



B піридин



C анілін


Запитання 9

У контрольно-аналітичній лабораторії здійснюють сертифікацію серії субстанції глутамінової кислоти, яка є оптично активною речовиною. При ідентифікації методом поляриметрії визначають:


варіанти відповідей


оптичну густину


показник заломлення


кут обертання


Запитання 10

У хімічній лабораторії перевіряють якість лікарських засобів. Вкажіть субстанцію, кількісний аналіз якої, можна провести методом визначення азоту після мінералізації:


варіанти відповідей

А. глутамінова кислота



B. саліцилова кислота



C. кальцію глюконат


Запитання 11

При проведенні експрес-аналізу лікарських засобів, похідних амінокислот аліфатичного ряду, використовують реакцію з нінгідрином. Яка лікарська речовина відноситься до цього класу?


варіанти відповідей

А. глутамінова кислота



C. нікотинова кислота



D. атропіну сульфат


Запитання 12

На фармацевтичному підприємстві при проведенні вхідного контролю субстанції глутамінової кислоти як метод кількісного визначення застосовують алкаліметричне титрування. Який індикатор використовують?


варіанти відповідей


. крохмаль


бромтимоловий синій



фероїн



Запитання 13

Нітрогліцерин застосовують при гострій серцевій недостатності. При сублінгвальному прийомі він швидко проникає в кров, де піддається відновленню з утворенням:


варіанти відповідей

нітроген (II) оксиду



сульфур (VI) оксиду



карбон (IV) оксиду


Запитання 14

. Для лікування стенокардії призначають препарати нітрогліцерину (гліцерину тринітрат). За хімічною структурою нітрогліцерин належить до:


варіанти відповідей


поліфенолів



поліспиртів


естерів


Запитання 15

У лабораторії з контролю якості лікарських засобів проводять сертифікацію серії таблеток нітрогліцерину. Після гідролізу нітрогліцерину ідентифікувати залишок нітратної кислоти можна реакцією з розчином:


варіанти відповідей


ціанброміду


срібла нітрату


дифеніламіну


Запитання 16

При проведенні аналізу таблеток нітрогліцерину провізор-аналітик ідентифікує нітрат-іон за появою синього забарвлення після взаємодії з розчином:


варіанти відповідей

дифеніламіну



ціаноброміду



срібла нітрату

Запитання 17

З метою ідентифікації нітрогліцерину провізор-аналітик проводить реакцію з калію гідросульфатом при нагріванні, внаслідок чого утворюється речовина з різким запахом. Назвіть цю сполуку.


варіанти відповідей

акролеїн



бензол



етанол

Запитання 18

Провізор-аналітик проводить випробування субстанції тіаміну гідроброміду. Який основний реактив він використовує при визначенні домішки сульфатів?


варіанти відповідей

розчин барію хлориду




розчин натрію нітриту



розчин амонію оксалату


Запитання 19

При проведенні кількісного аналізу гліцерину тринітрату розчину методом абсорбційної спектрофотометрії хімік-аналітик визначає на спектрофотометрі:


варіанти відповідей

оптичну густину



показник заломлення

 



температуру кипіння


Запитання 20

. На фармацевтичному заводі впроваджують технологію виробництва субстанції ніфедипіну. Однією із вихідних речовин у синтезі цієї лікарської речовини є :


варіанти відповідей

нітробензальдегід


анілін


фенол

Запитання 21

Провізор-аналітик здійснює аналіз розчину фуросеміду для ін’єкцій інструментальним методом. Для розрахунку кількісного вмісту речовини він використовує значення оптичної густини, яку вимірює за допомогою:


варіанти відповідей

спектрофотометра



рефрактометра



потенціометра

Запитання 22

Хімік-аналітик ідентифікує ніфедипін після відновлення нітрогрупи до первинної ароматичної аміногрупи. Продукт відновлення визначають реакцією утворення:


варіанти відповідей

азобарвника



мурексиду



тіохрому


Запитання 23

Одним з напрямків біотрансформації ніфедипіну є гідроліз. За рахунок якої функціональної групи відбувається це перетворення:


варіанти відповідей


дигідропіридинового циклу

естерної групи



нітрогрупи


Запитання 24

У лабораторію з контролю якості лікарських засобів надійшов зразок субстанції ніфедипіну. Яким методом можна провести кількісне визначення цієї субстанції?


варіанти відповідей

цериметрії



тіоціанатометрії



аргентометрії

Запитання 25

Хімік-аналітик в процесі ідентифікації субстанції піридоксину гідрохлориду провів реакцію з розчином срібла нітрату, в результаті якої утворився білий осад, розчинний у розчині аміаку. Який структурний фрагмент речовини зумовлює такий результат?


варіанти відповідей

хлорид-іони



фенольний гідроксил



піридиновий цикл

Запитання 26

Провізор-аналітик проводить кількісне визначення ніфедипіну методом цериметрії. Вкажіть індикатор, що використовують в даному методі?


варіанти відповідей

А фероїн


В калію хромат



С фенолфталеїн

Запитання 27

У контрольно-аналітичній лабораторії здійснюють контроль якості препаратів ніфедипіну. Який метод кількісного визначення діючої речовини потребує попереднього відновлення нітрогрупи до аміногрупи?


варіанти відповідей

нітритометрії



комплексонометрії



ацидиметрії

Запитання 28

Дилтіазему гідрохлорид, який є блокатором кальцієвих каналів, застосовується як антигіпертензивний засіб. За хімічною структурою він є похідним:


варіанти відповідей

А.бензотіазепіну



В. індолу



С. акридину

Запитання 29

Провізор-аналітик проводить ідентифікацію дилтіазему гідрохлориду. Наявність хлорид-іонів визначають за допомогою розчину:


варіанти відповідей

А. срібла нітрату



В. барію хлориду



С. амонію оксалату

Запитання 30

Спеціаліст ЦЗЛ проводить кількісне визначення субстанції дилтіазему гідрохлориду методом ацидиметрії в неводному середовищі. Як титрант він використовує розчин:


варіанти відповідей

А. хлорної кислоти



В. натрію гідроксиду



С. амонію тіоціанату

Запитання 31

Блокатор кальцієвих каналів верапамілу гідрохлорид метаболізується в печінці з утворенням норверапамілу. Яка реакція лежить в основі цього перетворення:


варіанти відповідей

A N-дезметилювання



B ацетилювання



C гідроксилювання

Запитання 32

В контрольно-аналітичній лабораторії досліджують субстанцію верапамілу гідрохлориду. Який з наведених реактивів можна використати для її ідентифікації?


варіанти відповідей

A срібла нітрат



B натрію хлорид



C амонію оксалат

Запитання 33

Хворому призначений антигіпертензивний лікарський засіб «Верапаміл», таблетки. Діюча речовина – верапамілу гідрохлорид – за хімічною структурою належить до похідних:


варіанти відповідей

A фенілалкіламіну



B фенотіазину



C бензотіазепіну

Запитання 34

Одним з методів кількісного визначення верапамілу гідрохлориду є метод ацидиметричного титрування в неводному середовищі. З якою метою титрування проводять в присутності ртуті (ІІ) ацетату:


варіанти відповідей

A для зв’язування хлорид-іонів в малодисоційовану сполуку



B для осадження нітрогеновмісної основи



C для зміни густини розчину

Запитання 35

У ЦЗЛ фармацевтичного підприємства проводять вхідний контроль субстанції еналаприлу малеату. Яким методом можна провести кількісне визначення субстанції?


варіанти відповідей

A алкаліметрії



B комплексонометрії



C тіоціанатометрії

Запитання 36

Провізор-аналітик проводить кількісне визначення еналаприлу малеату алкаліметричним методом. Кінцеву точку титрування він визначає за допомогою:


варіанти відповідей

A потенціометра



B рефрактометра



C поляриметра

Запитання 37

На хіміко-фармацевтичному заводі впроваджена технологічна схема одержання бендазолу гідрохлориду (дибазолу). В основі синтезу сполуки лежить реакція конденсації о-фенілендіаміну з:


варіанти відповідей


ацетатною кислотою


антраніловою кислотою


фенілоцтовою кислотою


Запитання 38

Провізор-аналітик проводить аналіз субстанції бендазолу гідрохлориду (дибазолу) методом УФ-спектрофотометрії, використовуючи прилад:


варіанти відповідей

спектрофотометр



поляриметр


флуориметр


Запитання 39

Хімік-аналітик ЦЗЛ проводить кількісне визначення бендазолу гідрохлориду (дибазолу) методом ацидиметрїї в неводному середовищі. Титрування проводять в присутності:


варіанти відповідей


. міді (ІІ) сульфату


ртуті (ІІ) ацетату



заліза (ІІІ) хлориду

Запитання 40

У результаті лабораторного дослідження з біологічного субстрату було ізольовано фенольні метаболіти папаверину. Яка реакція біотрансформації папаверину (1-(3,4-диметоксибензил)-6,7-диметоксіізохіноліну гідрохлорид) приводить до утворення цих метаболітів?


варіанти відповідей

А.О-дезметилювання



В. гідроліз



С. десульфурування

Запитання 41

Папаверину гідрохлорид – лікарський засіб рослинного походження з групи алкалоїдів, використовується в медицині як спазмолітик. За хімічною структурою папаверин є похідним:


варіанти відповідей

А.ізохіноліну



В. фурану



С. індолу

Запитання 42

З метою ідентифікації субстанції папаверину гідрохлориду хімік-аналітик проводить реакцію з розчином аміаку. Ця реакція супроводжується утворенням осаду основи папаверину, яку ідентифікують за:


варіанти відповідей

А. температурою плавлення



В. температурою краплепадіння



С. температурою кипіння

Запитання 43

Прометазину гідрохлорид належить до антигістамінних засобів першого покоління. Який конденсований гетероцикл лежить в основi хiмiчної структури цiєї лiкарської речовини?


варіанти відповідей

. Фенотiазин



Iндол


Пурин


Запитання 44

Одним із шляхів метаболізму прометазину гiдрохлориду є мікросомальне окиснення, яке відбувається за гетероциклічним атомом сульфуру. Вкажіть метаболіт, що утворюється при цьому:


варіанти відповідей

A.сульфоксид



B. нітрозопохідне



C. глюкуронід

Запитання 45

У результаті лабораторного дослідження в сечі хворого ідентифіковано метаболіт прометазину – сульфоксид. Вкажіть тип реакції метаболізму, що призвела до його утворення.


варіанти відповідей

A.окиснення



B. відновлення



C. ацетилювання

Запитання 46

У реєстраційному досьє на лікарській засіб обов’язково наводиться хімічна назва діючої речовини. Вкажіть хімічну назву антигістамінного засобу – дифенгідраміну гідрохлориду.


варіанти відповідей


(2S)-2-амінопентандіова кислота




5-нітро-2-фуральдегіду семікарбазон

2-(дифенілметокси)-N,N-диметилетанамін гідрохлорид


Запитання 47

Провізор-аналітик проводить реакцію ідентифікації дифенгідраміну гідрохлориду (димедролу). Яка сполука утворюється в результаті додавання до лікарського засобу концентрованої сірчаної кислоти?



варіанти відповідей

A. оксонієва сіль



С. азобарвник


В. ауриновий барвник


Запитання 48

Процес мікросомального окиснення в печінці є важливою складовою біотрансформації лікарських засобів. Яка з наведених речовин окиснюється з утворенням N-оксиду:


варіанти відповідей

A. дифенгідраміну гідрохлорид



B. бензойна кислота




C. фенол


Запитання 49

Провізор-аналітик проводить кількісне визначення тіотриазоліну в субстанції методом ацидиметрії в неводному середовищі. Наважку субстанції він розчиняє в:


варіанти відповідей

А. безводній оцтовій кислоті



B. етанолі


C. метиленхлориді

Запитання 50

Тіотриазолін є оригінальним вітчизняним лікарським засобом гепатопротекторної дії. За хімічною структурою тіотриазолін належить до похідних:


варіанти відповідей

А. тріазолу



B. пурину



C. імідазолу

Запитання 51

. Хімік-аналітик ідентифікує метронідазол (2-(2-метил-5-нітро-1Н-імідазол-1-іл)етанол) реакцією утворення азобарвника. Реакція діазотування з наступним азосполученням проводиться після попереднього:


варіанти відповідей

A.відновлення



B. гідролізу



C. окислення

Запитання 52

Лопераміду гідрохлорид діє на опіоїдні рецептори кишечника і належить до групи антидіарейних препаратів. Даний лікарський засіб є похідним:


варіанти відповідей

A.піперидину



B. фенотіазину



C. піридину

Запитання 53

Левотироксину натрієва сіль є синтетичним препаратом, який за своєю будовою та дією відповідає природному гормону щитовидної залози –тироксину. Який активний метаболіт утворює в організмі левотироксин?


варіанти відповідей

A трийодтиронін



B. гліцин



C. серотоні

Запитання 54

Провізор- аналітик при проведенні ідентифікації левотироксину натрієвої солі вимірює кут обертання досліджуваного розчину. Який прилад він використовує ?


варіанти відповідей

A. поляриметр



B. рефрактометр



C. спектрофотометр

Запитання 55

У лабораторії з контролю якості лікарських засобів проводять аналіз субстанції левотироксину натрієвої солі. Для ідентифікації катіону натрію використовують розчин:


варіанти відповідей

A калію піроантимонату



B калію йодиду



C кальцію хлориду

Запитання 56

На хіміко-фармацевтичному підприємстві одержують лікарську субстанцію антитиреоїдної дії – тіамазол (мерказоліл). Однією з вихідних сполук в синтезі є:


варіанти відповідей

. нафтохінон


метилізотіоціанат



. фурфурол

Запитання 57

Одним із етапів фармацевтичного аналізу є кількісне визначення лікарського засобу. Тіамазол (мерказоліл) визначають методом:


варіанти відповідей

алкаліметрії за замісником



броматометрії



нітритометрії

Запитання 58

У контрольно-аналітичній лабораторії ідентифікують антитиреоїдний засіб тіамазол (мерказоліл). Реакцію утворення меркаптиду проводять з розчином:


варіанти відповідей

міді (ІІ) сульфату



натрію хлориду



сірчаної кислоти

Запитання 59

На основі тіосечовини одержано ефективні лікарські засоби антитиреоїдної дії, наприклад, тіамазол (мерказоліл). Назвіть гетероцикл, який лежить в основі молекули речовини.


варіанти відповідей

імідазол



фуран



піридин

Запитання 60

Ефективним засобом корекції підвищеної функції щитоподібної залози є тіамазол (мерказоліл). Механізм антитиреоїдної дії цього лікарського засобу пов’язаний з інгібуванням ферменту:


варіанти відповідей

A тиреопероксидази



B гіалуронідази



C циклооксигенази

Запитання 61

В асортименті лікарських засобів аптечного закладу представлені гормональні препарати. Вкажіть лікарський засіб, який належить до глюкокортикостероїдів.


варіанти відповідей

A. гідрокортизону ацетат



B. діетилстильбестрол



C. тестостерону пропіонат

Запитання 62

Для ідентифікації субстанції гідрокортизону ацетату провізор-аналітик проводить реакцію з розчином фенілгідразину сульфату. Яка функціональна група обумовлює появу жовтого забарвлення або осаду?


варіанти відповідей

A. кетогрупа



C. гідроксильна група


B. тіольна група


Запитання 63

Реакція ідентифікації гідрокортизону ацетату, що зумовлена відновними властивостями α-кетольного угрупування, супроводжується утворенням червоного осаду. Який реактив використовується для проведення зазначеної реакції?


варіанти відповідей

A. мідно-тартратний



B. ртутно-бромідний



C. ціанбромідний

Запитання 64

З метою ідентифікації гідрокортизону ацетату аналітик проводить реакцію утворення заліза (ІІІ) гідроксамату. Ця реакція підтверджує в молекулі речовини наявність:


варіанти відповідей

A. естерної групи



B. спиртового гідроксилу



C. альдегідної групи

Запитання 65

У лабораторії фармацевтичного підприємства аналізують лікарську субстанцію з групи кортикостероїдів – гідрокортизону ацетат. Поява інтенсивного яскраво- жовтого забарвлення при додаванні концентрованої сірчаної кислоти зумовлена наявністю в молекулі:


варіанти відповідей

A. стероїдного циклу



B. піридинового циклу



C. ксантинового циклу

Запитання 66

У процесі біотрансформаціїї в організмі преднізолон утворює декілька продуктів окиснення. Яка з наведених сполук є метаболітом преднізолону?


варіанти відповідей

А преднізон



В урокортизол



С естріол

Запитання 67

У хімічній лабораторії проводять ідентифікацію преднізолону. Яка функціональна група у структурі преднізолону обумовлює позитивну реакцію з мідно-тартратним розчином (реактивом Фелінга)?


варіанти відповідей

А α-кетольна група



В карбоксильна група



С нітрогрупа 

Запитання 68

Однією з реакцій ідентифікації субстанції нікотинаміду є реакція виділення амоніаку при кип’ятінні з розчином натрію гідроксиду. Назвіть функціональну групу, яка бере участь у цій реакції:


варіанти відповідей

A. амідна



B. кетонна



C. альдегідна

Запитання 69

Хімік-аналітик ідентифікує субстанцію нікотинаміду реакцією з розчином натрію гідроксиду при кип’ятінні. Який газоподібний продукт виділяється в результаті реакції?


варіанти відповідей


карбону (IV) оксид


амоніак




гідрогенсульфід

Запитання 70

. Хімік-аналітик проводить ідентифікацію нікотинаміду реакцією на піридиновий цикл. Які реактиви він повинен використати?


варіанти відповідей

A. розчини ціанброміду і аніліну



B. розчини калію броміду і калію бромату



C. розчини йоду і калію йодиду

Запитання 71

Хімік-аналітик проводить кількісне визначення субстанції нікотинаміду методом ацидиметрії в неводному середовищі. Який титрований розчин він використовує?


варіанти відповідей

A.розчин хлорної кислоти



B. розчин йоду



C. розчин натрію гідроксиду

Запитання 72

У процесі ідентифікації дексаметазону провізору-аналітику необхідно провести реакцію на α-кетольну групу. Який реактив він використовує?


варіанти відповідей

А. мідно-тартратний розчин


В. ціанброміду розчин



С. тіоацетаміду розчин

Запитання 73

. У лабораторії з контролю якості лікарських засобів здійснюють сертифікацію препаратів з групи гормонів. Який реактив використовують для визначення стероїдного циклу?


варіанти відповідей

А.концентровану сірчану кислоту





В. розведену азотну кислоту



С. розчин натрію нітриту

Запитання 74

Протизапальна активність глюкокортикостероїдів підвищується при введенні в молекулу атомів флуору. Представником флуоропохідних глюкокортикостероїдів є:


варіанти відповідей

А. дексаметазон



В. адреналіну тартрат



С. левотироксину натрієва сіль

Запитання 75

У хімічній лабораторії з метою сертифікації досліджують серію субстанції дексаметазону. Після мінералізації субстанції провізор-аналітик проводить реакцію на:


варіанти відповідей


сульфати


фториди



йодиди

Запитання 76

Бетаметазону дипропіонат є синтетичним глюкокортикостероїдом. Наявність яких атомів в молекулі речовини сприяє підвищенню протизапальної активності?


варіанти відповідей

А. флуору



В. гідрогену



С. нітрогену

Запитання 77

Введення атомів флуору в молекулу глюкокортикостероїдів приводить до значного підвищення протизапальної активності. Який з наведених препаратів належить до флуорпохідних глюкокортикоїдів?


варіанти відповідей

А. бетаметазону дипропіонат 



С. кортизону ацетат


В. преднізон


Запитання 78

У процесі біотрансформації аскорбінова кислота перетворюється в дегідроаскорбінову кислоту. У цій реакції сполука виявляє:


варіанти відповідей

A. відновні властивості



B. окиснювальні властивості



C. кислотні властивості

Запитання 79

Дегідроаскорбінова кислота є метаболітом аскорбінової кислоти, що утворюється внаслідок дегідрування. Яка реакція метаболічних перетворень відбувається?


варіанти відповідей

A. окиснення

 


B. гідролізу



C. дезамінування 

Запитання 80

При дослідженні субстанції тестостерону пропіонату провізор-аналітик проводить гідроксамову реакцію. Ця реакція підтверджує наявність в молекулі:


варіанти відповідей

А естерної групи




В карбоксильної групи



С альдегідної групи


Запитання 81

У процесі біотрансформації в організмі нікотинамід утворює продукт взаємодії з гліцином. До якого типу реакцій належить ця взаємодія?


варіанти відповідей

конʼюгації



відновлення



окиснення

Запитання 82

До складу молекули тіаміну входять два гетероцикли, що поєднані між собою метиленовою групою. Назвіть ці гетероцикли.


варіанти відповідей


оксазол і піразин


піримідин і тіазол



імідазол і пірол

Запитання 83

Піридоксину гідрохлорид і ціанокобаламін не рекомендується вводити в одному шприці в наслідок їх хімічної несумісності. Яка реакція відбувається при цьому?


варіанти відповідей

комплексоутворення




нейтралізації




окиснення


Запитання 84

Піридоксин в організмі людини під впливом специфічного ензиму піридоксалькінази утворює коферментну форму, яка й бере участь в обміні речовин. Яка реакція лежить в основі цього перетворення?


варіанти відповідей

A.фосфорилювання



B. гідроліз



C. відновлення

Запитання 85

Хімік-аналітик ідентифікує субстанцію піридоксину гідрохлорид методом тонкошарової хроматографії. Як специфічний проявник він використовує розчин:


варіанти відповідей

.2,6-дихлорхінонхлоріміду



ціанброміду



нінгідрину

Запитання 86

У ЦЗЛ фармацевтичного підприємства проводять вхідний контроль нікотинаміду. Згідно з монографією ДФУ водний розчин субстанції має бути прозорим. Випробовуваний розчин необхідно порівняти з:


варіанти відповідей

водою



. хлороформом



метанолом

Запитання 87

У контрольно-аналітичній лабораторії проводять аналіз субстанції аскорбінової кислоти. Для визначення питомого оптичного обертання необхідно скористатися:


варіанти відповідей

поляриметром



спектрофотометром




рефрактометром

Запитання 88

Ніфедипін – це синтетичний препарат, що відноситься до групи блокаторів кальцієвих каналів. Згідно з ДФУ речовину відновлюють цинком в присутності хлористоводневої кислоти, додають розчин натрію нітриту та нафтилетилендіаміну дигідрохлорид. При цьому з’являється інтенсивне червоне забарвлення, що вказує на присутність:


варіанти відповідей

ароматичної нітрогрупи



  альдегідної групи


аліфатичної аміногрупи

Запитання 89

Бендазолу гідрохлорид застосовується як спазмолітичний засіб, що має гіпотензивну дію. Вихідною сполукою для його синтезу є



варіанти відповідей

о-фенілендіамін



   етилендіамін



 м-діоксибензол

Запитання 90

Провізор-аналітик проводить аналіз лікарського засобу дексаметазон. При нагріванні спиртового розчину речовини з фенілгідразину сульфатом з’являється жовте забарвлення, що свідчить про наявність у структурі лікарського засобу:



варіанти відповідей

кетогрупи



  аміногрупи



   нітрогрупи

Запитання 91

У Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів проводять кількісний аналіз субстанції дифенгідраміну гідрохлориду. Наявність якої функціональної групи обумовлює можливість титрування розчином кислоти хлорної у неводному середовищі?


варіанти відповідей

третинного нітрогену




  фенольного гідроксилу



 карбоксильної групи


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест