г

Додано: 14 квітня
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

У пацієнтки 60 років виникла маткова кровотеча. Яку долікарську допомогу повинна надати медична сестра?

варіанти відповідей

Введення вікасолу та госпіталізація

Холод на низ живота і госпіталізація

Введення окситоцину та госпіталізація

Провести вишкрібання порожнини матки

Запитання 2

Ви - медична сестра. До вас звернулась сусідка з переймоподібним болем внизу живота, незначними кров'янистими виділеннями зі статевих шляхів. В анаменезі – затримка менструації 5 тижнів. Ваші дії.  

варіанти відповідей

Негайно госпіталізувати пацієнтку

Ввести знеболювальні засоби

Використати грілку, компреси

Спостерігати за пацієнткою

Запитання 3

Жінку 26 років доставлено до прийомного відділення зі скаргами на раптовий біль у нижній частині живота, слабість, утрату свідомості вдома. Остання менструація 2 місяці тому. Hb 106 г/л, пульс 120/хв, АТ 80/50 мм рт.ст. Болісність і симптоми подразнення очеревини внизу праворуч. Який діагноз найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Апоплексія яєчника

Перекрут ніжки кісти яєчника

Порушена трубна вагітність

Гострий аднексит

Запитання 4

Жінку турбує гострий біль в животі, підвищення температури тіла до 38,0°С. Знає про наявність міоми матки 3 роки. Симптоми подразнення очеревини позитивні в нижніх відділах живота. Лейкоцити 10,2 Т/л, ШОЕ 28 мм/год. При бімануальному дослідженні тіло матки збільшене до 8-9 тижнів вагітності, по передній поверхні - різко болісний міоматозний вузол розміром 4х4 см, придатки матки не змінені. Ультразвукове дослідження підтверджує наявність субсерозного міоматозного вузла. Який діагноз найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Внутрішній ендометріоз

Некроз міоматозного вузла

Гострий аднексит

Параметрит

Запитання 5

В гінекологічне відділення доставлена дівчинка семи років зі скаргами на біль у ділянці зовнішніх статевих органів, яка травмувалась на спортивному майданчику. При огляді виявлена гематома великої статевої губи. В чому полягає надання невідкладної допомоги медичною сестрою?

варіанти відповідей

Ввести знеболюючі засоби

Міхур з льодом на зовнішні статеві органи

Ввести кровозупинні засоби

Виміряти артеріальний тиск

Запитання 6

Пацієнтка, 25 років, скаржиться на різкий раптовий біль у здухвинній ділянці праворуч. Біль виник після бурхливого статевого акту та супроводжувався короткочасною втратою свідомості. Менструація - 2 тижні тому. Жінка різко бліда, АТ 100/60 мм. рт. ст., пульс 110 уз. за хв., слабкого наповнення. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Апоплексія яєчника

Порушена позаматкова вагітність

Перекрут ніжки кістоми

Прогресуюча позаматкова вагітність

Запитання 7

В гінекологічне відділення доставлена жінка 45 років зі скаргами на значні кров’янисті виділення зі статевих шляхів. При огляді: Шийка матки чиста. Матка та придатки не збільшені, безболісні. До якої маніпуляції медична сестра повинна підготувати інструменти:

варіанти відповідей

Цитологічного дослідження шийки матки

Пункції черевної порожнини через заднє склепіння

Біопсії шийки матки

Вишкрібання стінок порожнини матки

Запитання 8

В гінекологічне відділення доставлено жінку. Годину тому в домашніх умовах відбувся самовільний викидень в терміні 7-8 тижнів. До якого втручання повинна підготувати інструментарій медична сестра?


варіанти відповідей

Вишкрібання порожнини матки

Зондування порожнини матки

Кольпоскопії

Біопсії

Запитання 9

Жінка зі скаргами на біль внизу живота, що ірадіює в задній прохід, запаморочення, що виникли після coitus. В анамнезі запалення придатків матки 7 років. 15-й день менструального циклу. Шкірні покриви бліді, живіт м'який, болісний, позитивні симптоми подразнення очеревини. Пульс 110 уд/хв. При бімануальному дослідженні визначається збільшений кулястий, болісний правий яєчник, болісні задній і правий бічний склепіння піхви. Кров'янистих виділень немає. Ймовірна причина «гострого живота»:

варіанти відповідей

Загострення хронічного аднекситу

Порушена позаматкова вагітність

Пухлина яєчника

Апоплексія яєчника

Запитання 10

Ви фельдшер ШМД. У пацієнтки 25 р., маткова кровотеча нез’ясованого походження. АТ 90/50 мм рт. ст. Який захід невідкладної долікарської допомоги треба провести для транспортування хворої в стаціонар? 

варіанти відповідей

Ввести хлористий калій  

Мобілізація вени

Ввести кровоспинні засоби 

Ввести скорочуючи матку засоби 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест