генетика

Додано: 19 лютого 2023
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 102 рази
12 запитань
Запитання 1

Забарвлення в норок визначається одним геном з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки з сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали коричневих та сірих норок. З якою ймовірністю серед них слід очікувати появу гетерозиготних?

варіанти відповідей

100 %

75 %

50 %

25 %

Запитання 2

У хлопчика І група крові, а в його сестри — ІV. Які групи крові мають їхні батьки?

варіанти відповідей

І та IV

І та III

II та III

II та IV

Запитання 3

Ген, що обумовлює круглу форму плодів помідорів, повністю домінує над геном, що обумовлює грушоподібну форму плодів. Існування якої пари генетичних характеристик неможливе для помідорів?

варіанти відповідей

грушоподібні гетерозиготи

грушоподібні гомозиготи

круглі гомозиготи

круглі гетерозиготи

Запитання 4

Фенілкетонурія — спадкова хвороба, пов’язана з порушенням обміну фенілаланіну, що є наслідком рецесивної мутації. Яка ймовірність того, що в гетерозиготних батьків народиться дитина, не хвора на фенілкетонурію?

варіанти відповідей

100%

50%

25%

75%

Запитання 5

У фігурного гарбуза біле забарвлення плодів (А) домінує над жовтим (а), а дископодібна форма плодів (В) — над кулеподібною (в). Рослини з білими дископодібними плодами схрестили з рослинами, що мають білі кулеподібні плоди. У потомстві отримано 38 рослин з білими дископодібними плодами, 36 — з білими кулеподібними, 13 — з жовтими дископодібними і 12 — з жовтими кулеподібними плодами. Визначте генотипи батьків.

варіанти відповідей

ААВв та Аавв

АаВВ та ААвв

ААВВ та ААвв

АаВв та Аавв

Запитання 6

Протягом кількох поколінь цуценятам певної породи собак купірували (відрізали) хвости. Які щенята будуть народжуватися через десять поколінь?

варіанти відповідей

хвостаті та безхвості (3 : 1)

усі безхвості

хвостаті та безхвості (1 : 1)

усі хвостаті

Запитання 7

Яке розщеплення за фенотипом матимуть гібриди другого покоління від схрещування домінантної гомозиготи з рецесивною гомозиготою при неповному домінуванні?

варіанти відповідей

1 : 2 : 1

2 : 1

1 : 1

3 : 1

Запитання 8

Дослідники в Інституті рослинництва від схрещування рослин редису з овальними коренеплодами отримали 75 рослин із круглими, 148 рослин з овальними й 72 рослини з довгими коренеплодами. Надалі під час схрещування рослин із круглими й овальними коренеплодами також відбулося розщеплення: було отримано 102 рослини з круглими коренеплодами й 98 рослин з овальними. Після цього дослідники висловили свої думки:

1-й дослідник: овальна форма коренеплоду – домінантна ознака;

2-й дослідник: вихідні форми були гетерозиготними рослинами;

3-й дослідник: успадкування форми коренеплоду – приклад неповного домінування.

Хто з них правий?

варіанти відповідей

усі неправі

усі праві

лише 1-й і 2-й

лише 2-й і 3-й

Запитання 9

У дрозофіли домінантний ген червоного забарвлення очей і рецесивний ген білого забарвлення знаходяться в Х-хромосомі. Гетерозиготну червонооку самку схрестили з білооким самцем. Яка частка мух, схожих на батька, з’явиться. Зважте на те, що в мух гетерогаметна стать – чоловіча.

варіанти відповідей

75 %

50%

100%

25 %

Запитання 10

У курей строкате забарвлення оперення визначається зчепленням із Х-хромосомою геном В, чорне - b. Чорного півня схрестили зі строкатою куркою. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що в птахів гетерогаметна стать - жіноча.

варіанти відповідей

50%

0%

100%

25%

Запитання 11

У якому схрещуванні розщеплення за фенотипом у потомстві може бути 9 : 3 : 3 : 1?

варіанти відповідей

АаВв х аавв

ААвв х ааВВ

АаВв х ааВв

АаВв х АаВв

Запитання 12

Ген, рецесивний алель якого спричинює гемофілію, локалізований в Х-хромосомі. Чоловік, хворий на гемофілію, одружився зі здоровою жінкою, яка є носієм гена гемофілії. Подружжя звернулося в медико-генетичну консультацію і під час ультразвукового дослідження з’ясували, що в них народиться хлопчик. Яка ймовірність, що він буде хворий на гемофілію?

варіанти відповідей

50%

0%

25%

75%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест