Закономірності успадкування ознак

Додано: 6 березня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 124 рази
7 запитань
Запитання 1

Томас Морган досліджував спадковість низки ознак у плодової мушки дрозофіли. В одному з експериментів учений досліджував дві ознаки — забарвлення тіла (B — сіре, b — чорне) і форму крил (V — нормальні, v — зачаткові). Дослідник схрестив дигетерозиготну за цими ознаками самицю з мутантним самцем, який мав чорне тіло та зачаткові крила.

Як видно з результатів схрещування (див. рисунок), співвідношення фенотипів у гібридному поколінні сильно відрізняється від очікуваного за законами Менделя (1:1:1:1). Це пояснюється тим, що частка утворених дигетерозиготною самицею некросоверних (нерекомбінантних) гамет становить:

варіанти відповідей

8,5 %

17 %

41,5 %

83 %

Запитання 2

Забарвлення в норок визначається одним геном з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки з сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали коричневих та сірих норок. З якою ймовірністю серед них слід очікувати появу гетерозиготних?

варіанти відповідей

25 %

50 %

75 %

100 %

Запитання 3

У хлопчика І група крові, а в його сестри — ІV. Які групи крові мають їхні батьки?

варіанти відповідей

І та IV

II та III

II та IV

І та III

Запитання 4

Ген, що обумовлює круглу форму плодів помідорів, повністю домінує над геном, що обумовлює грушоподібну форму плодів. Існування якої пари генетичних характеристик неможливе для помідорів?

варіанти відповідей

круглі гомозиготи

грушоподібні гомозиготи

круглі гетерозиготи

грушоподібні гетерозиготи

Запитання 5

Фенілкетонурія — спадкова хвороба, пов’язана з порушенням обміну фенілаланіну, що є наслідком рецесивної мутації. Яка ймовірність того, що в гетерозиготних батьків народиться дитина, не хвора на фенілкетонурію?

варіанти відповідей

25%

50%

75%

100%

Запитання 6

У великої рогатої худоби ген безрогості (шутості) (В) домінує над геном рогатості (в), ген чорного забарвлення (С) — над геном червоного (с). Установіть відповідність між схемою схрещування великої рогатої худоби та ймовірним співвідношенням фенотипів потомства.

варіанти відповідей

1 Б; 2 А; 3 Д; 4 Г

1 Б; 2 А; 3 В; 4 Г

1 Б; 2 В; 3 Д; 4 Г

1 В; 2 А; 3 Д; 4 Г

Запитання 7

Гени С і D містяться в одній аутосомі покритонасінної рослини. Алель С визначає червоне забарвлення пелюсток, с – біле; алель D – високий ріст стебла, d – карликовість. Розташування генів у хромосомах рослини з генотипом CcDd схематично зображено на рисунку. Проаналізуйте умову й виберіть правильні твердження.

І. Описані ознаки – червоне забарвлення пелюсток і високий ріст стебла – успадковуються зчеплено.

ІІ. Хромосоми з алелями Cd i cD в цієї рослини утворюються внаслідок кросинговеру.

ІІІ. Хромосоми з алелями CD i cd в цієї рослини утворюються внаслідок кросинговеру.

варіанти відповідей

правильне І, ІІ

правильне лише ІІ, ІІІ

всі правильні

немає правильних

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест