Львівський Мікеланджело - Іоанн Георг Пінзель

Він – найтаємничіший творець в історії, можливо, всього європейського мистецтва. Про нього написано і сказано доволі багато, однак, як не парадоксально, конкретної інформації про його життя практично не має. Є лише міфи, здогадки і кілька записів у церковних книгах. Іоанн Георг Пінзель – людина-геній, чиїми скульптурами захоплювалися Париж і Відень, Мюнхен і Прага; людина-загадка, яку не вдалося розгадати навіть найавторитетнішим дослідникам. Ми, звісно, не беремося за розгадування нерозгадуваного, натомість пропонуємо помандрувати містами, храмами і музеями, де «український Мікеланджело» залишив слід свого різця.

Додано: 9 червня 2021
Предмет: Мистецтво, 11 клас
Тест виконано: 30 разів
16 запитань
Запитання 1

Назвіть стилістичні архітектурні риси періоду, коли працював відомий скульптор.

варіанти відповідей

Пізнього бароко і рококо

У період класицизму

У період стилю Відродження

Пізня готика

Запитання 2

Пінзель зачинатель якої школи скульпторів?

варіанти відповідей

Львівської

Австро-угорської

Польської

Італійської

Запитання 3

Ця невелика скульптура вражає своєю деталізацією. Спочатку автор виконав її як моделетто - підготовчу модель для замовника. Так він показував своє вирішення сюжету, яке згодом реалізувалось у величній скульптурі.


Назвіть скульптуру на фото і локацію (місто):

варіанти відповідей

король Данило Галицький на коні

Юрій-змієборець

Собор святого Юра, Львів

Площа Данила Галицького, Львів

Запитання 4

Постава голови скульптури статична, вираз обличчя спокійний, руки притиснені до грудей. Автор вирізьбив сукню та хустку рівчаками, без гострих граней та геометричних площин. Одяг вирізьблений спрощено, її фігура незворушна. Отвори на плечах свідчать про втрачений металевий німб із зірками.

Колона, на якій стоїть скульптура, виконана у коринфському ордері. ЇЇ капітель відрізняється від розташованих на фасаді відсутністю рокайлів. Стилістична та композиційна структура колони, пропорції та пластичні характеристики картуша із гербом Пилява, малі кронштейни та розетки є властивими для другої половини ХІХ ст.


Назвіть по фото твір і місто на Франківщині....

варіанти відповідей

Колона зі статуєю Пречистої Діви Марії

Івано-Франківськ

Городенка

Статуя Святої Єлизавети

Запитання 5

Скульптура походить з головного вівтаря костелу Всіх Святих у селі Годовиця.


Голова героя з розбурханим волоссям експресивно повернута вбік. Його обличчя розлючене, брови нахмурені. Жилаві та могутні руки роздирають пащу лева, ліве плече героя оголене. Правим коліном він притискає тіло тварини. Скульптура лева має підняту вгору голову. Із роздертої пащі стирчить довгий жало-язик. Грива і хвіст звіра в’юнкі, його кінцівки розпростерті в агонії. Пінзель створював одяг у два етапи. Спочатку була лише пов’язка на стегнах. Під час попереднього перегляду, імовірно, він отримав зауваження щодо оголеності героя. Тому майстер на завершену фігуру наклав плащ із просоченої глютиновим клеєм міцної тканини. Він змоделював складки і позолотив верхній одяг.


Анатомічно майстер побудував тіло пружнім та міцним. Він вирізьбив руки і ноги водночас динамічними та цупкими. Такий авторський підхід спостерігаємо пізніше у графічних творах експресіоніста Еґона Шіле та скульптурних експериментах Осипа Цадкіна.


Назвіть скульптуру на фото....

варіанти відповідей

Геркулес та немейський лев

Самсон, що роздирає пащу лева

Геракл на полюванні

Гладіаторські бої

Запитання 6

Для цієї скульптури характерним є покірний нахил голови, скорботність обличчя із напівзакритими повіками, рішуче розвернуті руки, оголене праве плече із роздертим рукавом, фехтувальна позиція ніг. Для іншої скульптури характерним є питальний зворот голови, обличчя із широко відкритими очима, оголені плечі, зв’язані за спиною руки, фігура посаджена навколішки, права нога з відкритим коліном. Одяг вирізьблений площинно по фігурі, з показом анатомічної будови тіла. Динамічно вирізьблено матерію, яка поєднує ліву і спритно розвернуту праву руку із мечем. Такий авторський підхід спостерігаємо пізніше у пошуках футуристів ХХ століття, зокрема у творах Умберто Боччоні та Джакомо Балла. 


Назвіть твір на фото....

варіанти відповідей

Поклоніння волхвів

Помазання Ісуса

Жертвоприношення Авраама

Дитя з батьком

Запитання 7

Скульптура походить з дерев’яного костелу св. Антонія Падевського при давньому монастирі отців Капуцинів.


Скульптурна композиція є спокійною, статичною і врівноваженою. Характерним є незначний розворот та згин стану монаха із впевнено зігнутими руками під фігурою дитини. Габіт монаха вирізьблений узагальнено, стримано і лаконічно. Мотузяний пояс з вузлом звисає непорушно. Долоні святого вкриті напруженими судинами і мають гротескно видовжені пальці. Стопи відкриті, взуті у чернечі сандалі. У цій роботі Пінзель свідомо стримує свій експресивний стиль різьби, який зберігається у пластиці голови, рук та ніг. Скульптурна композиція відтворює смиренність, аскетизм, ніжність, опіку і доброчинність.


Назвіть скульптурну фігуру на фото:

варіанти відповідей

Святий Фелікс із дитиною

Святий Іван Хреститель


Святий Яків

Йосиф з маленьким Ісусом

Запитання 8

Скульптура походить з бічного вівтаря костелу Святого Мартина при монастирі кармелітів у Львові. Храм побудовано впродовж 1736-1753 рр. Ансамбль монастиря згідно з припущенням Збіґнєва Горнунга зараховують до творів авторства Бернарда Меретина. Скульптура створена у 1758-1759 рр.


Характерним є виснажене муками і страстями тіло, застигле і бездиханне обличчя, провислі волокнисті руки із задерев’янілими судинами, заламані грані пов’язки на стегнах. 


Назвіть скульптурну групу...

варіанти відповідей

Сцена «Розп'яття»

Святий Ієронім

Святий Ян Непомук

Святий Фелікс із дитиною

Запитання 9

Амбітний естет Потоцький замовляє Пінзелю алегоричні кам’яні фігури, які будуть встановлені на аттику Ратуші. Початково фасад прикрашали 14 скульптур на античні та біблійні теми, витесані з монолітного каменя з поодинокими вставками. Частина цих шедеврів назавжди була втрачена під час пожежі 29 липня 1865 року. Нині збережено 9 статуй. Назвіть ці статуї.

варіанти відповідей

подвиги Геракла та перемога Давида над Голіафом

сцена - Тетія, що просить Юпітера за Ахіла

мармурова скульптурна група Аполон і Дафна

алегорія Тибру та Юнони

Запитання 10

У Пінзеля було чимало зображень Святої Богородиці, назвіть твір на фото...

варіанти відповідей

Статуя Діви Марії в Бучачі

Колона зі статуєю Діви Марії в Городенці

Богомати

Богородиця зі сцени Розп'яття

Запитання 11

Ця скульптура походить з головного вівтаря костелу Успіння Пресвятої Богородиці у місті Монастириську. Храм побудовано в 1751 р. Йоган Пінзель створив скульптуру в 1761 р.


Голова скульптури хилиться до правого плеча. Автор експресивно й пронизливо вирізьбив сукню і крислату хустку. Він увиразнив геометричні форми складок одежі так, що вони вивертом огортають жіночий стан. Обличчя зобразив проникливим і ніжним. ЇЇ повіки приспущені, уста привітно усміхнені, а венозна шия напружена промовлянням. У лівій руці вона врівноважено тримає Святе Писання. Автор гіперболізував зовнішній вигляд: проявив складні площини, геометричні рвучкі фалди й грані.


Назвіть скульптуру...

варіанти відповідей

Благовіщення

Алегорія Звитяги

Свята Анна

Свята Єлизавета

Запитання 12

Голова скульптури умиротворено схилена ліворуч, його очі вдумливо відкриті. Оголені плечі – розлогі та жилаві, руки складені в молитві. Права нога з явним коліном відведена у сторону і завмерла, не торкаючись поверхні підлоги. Ліва нога схована за шатами: її не видно.


Скульптор вирізьбив одяг експресивними глибокими смугами й розвіяними фалдами. Облачення легке: сукно наче обіймає променями сяйва тіло. Лише голова зі звивистим волоссям, руки, грудина та права нога оприявнюють його тілесність.


Назвіть скульптуру...

варіанти відповідей

Ангел

Добрий пастир

Святий Яким

Святий Вікентій

Запитання 13

Скульптура походить з костелу Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в Городенці.


Характерним є експресивний прогин дитячого тіла, щире доброзичливе обличчя, енергійні кучері, напружена хмарка-драперія. У цій роботі Пінзель передає відчуття дитячої гри та безпосередності. Напевне, такі моменти він схопив, коли бавився зі своїм маленьким сином Бернардом.


Назвіть скульптуру...

варіанти відповідей

путто

херувим

ангел

крилата голівка ангела

Запитання 14

Характерним для цієї скульптури є натуралістичне вирішення дитячої голівки, зажурені очі, сумний вираз обличчя, крила розкриті в шуганні. У цій роботі Пінзель, дотримуючись власної манери різьби, створює відчуття спокою і рівноважного лету. Вірогідно, такі моменти він спостерігав під час польотів птахів з Бучацьких гір.


Назвіть скульптуру...

варіанти відповідей

херувим

ангел

путто

амур

Запитання 15

Дайте визначення таким термінам:


Боцетто (італ. bozzetto, фр. maquette)..........


Моделетто (італ. modeletto - від modello)...........

варіанти відповідей

різьбярський ескіз для виробничих цілей, невеликого розміру, зазвичай робиться після рисункового ескізу

спеціально призбирана в складки тканина, що використовується для обгортання, обтягування чого-небудь

підготовча модель архітектурного чи скульптурного твору, зазвичай невеликого розміру, яка представлялась на розгляд замовнику

поширена у XVIII ст. назва різьбяра у камені і дереві, так називали і простих ремісників, і знаних митців

Запитання 16

Дайте визначення таким термінам: полімет і левкас.

варіанти відповідей

суміш крейди з клеєм для ґрунтування дерева, а також зроблений з цієї суміші ґрунт.

суміш якою покривають вироби з дерева перед золотінням.

покривання дерева золотистою фарбою.

багатобарвне фарбування скульптури.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест