Гігієна 3

Додано: 26 грудня
Предмет:
60 запитань
Запитання 1

Об’єм пор ґрунту становить 84 %. До яких ґрунтів відповідно до

класифікації належить ґрунт?

варіанти відповідей

Піщаних

Торфʼяних

Легкосуглинистих

Глинистих

Камʼянистих

Запитання 2

 Виберіть основні ознаки, що характерні для Прикарпатського геохімічного

регіону:

варіанти відповідей

Надлишок йоду та фтору

Нестача йоду та стронцію

Надлишок йоду та нестача фтору

Надлишком фтору та молібдену

Нестача фтору та йоду

Запитання 3

Хвороба Кашина-Бека виникає унаслідок підвищеного вмісту у ґрунті

стронцію, заліза, марганцю, свинцю, срібла, фтору на тлі низького вмісту: Хвороба Кашина-Бека виникає унаслідок підвищеного вмісту у ґрунті

стронцію, заліза, марганцю, свинцю, срібла, фтору на тлі низького вмісту:

варіанти відповідей

Фосфору

Натрію

Кальцію

Магнію

Цинку

Запитання 4

Виберіть анаеробну інфекцію, чинником передачі якої може бути

забруднений ґрунт:

варіанти відповідей

Дизентерія

Правець

Поліомієліт

Черевний тиф

Лептоспіроз

Запитання 5

Виберіть анаеробну інфекцію, чинником передачі якої може бути

забруднений ґрунт:

варіанти відповідей

Черевний тиф

Дизентерія

Поліомієліт

Лептоспіроз

Газова гангрена

Запитання 6

 Білки у процесі самоочищення ґрунту у кінцевому перетворюються на:

варіанти відповідей

Воду і вуглекислоту

Амінокислоти

Жирні кислоти

Гліцерин

Нітрити і нітрати

Запитання 7

За яким із нижче перелічених показників земельна ділянка не придатна під

забудову лікарні: вміст важких металів на рівні ГДК, сумарний показник

забруднення хімічними речовинами, для яких не визначено ГДК (безрозмірна

величина) – 13, кількість кишкових паличок в 1 г ґрунту – 9 клітин, ентерококів

– 9 клітин, патогенних ентеробактерії – 1 клітина?

варіанти відповідей

Кількістю кишкових паличок

Кількістю ентерококів

Кількістю патогенних ентеробактерій

Сумарним показником забруднення хімічними речовинами

Вмістом важких металів на рівні ГДК

Запитання 8

 Колі-титр ґрунту становить 0,05, кількість гельмінтів в 1 кг ґрунту – 5.

Оцініть ступінь забруднення ґрунту:

варіанти відповідей

Чистий

Надзвичайно сильно забруднений

Слабо забруднений

Забруднений

Сильно забруднений

Запитання 9

 При енерговитратах 2000 ккал енергетична цінність раціону за рахунок

жирів повинна становити ... ккал:

варіанти відповідей

260

600

750

200

1050

Запитання 10

 При енерговитратах 4000 ккал енергетична цінність раціону за рахунок

білків повинна становити ... ккал:

варіанти відповідей

520

400

440

480

360

Запитання 11

Коефіцієнт фізичної активності (КФА) чоловіка становить 1,8. Основний

обмін - 2000 ккал/добу. Енергетична цінність (ккал) раціону повинна

становити:

варіанти відповідей

2000

3600

2600

3750

3000

Запитання 12

Енергетична цінність раціону дитини становить 2400 ккал/добу.

Енергетична квота білка - 15%. Яка індивідуальна добова потреба дитини у

білках:

варіанти відповідей

60 г

50 г

90 г

40 г

30 г

Запитання 13

 Величина основного обміну студентки становить 50 ккал/год. Специфічно-

динамічна дія їжі при цьому становитиме:

варіанти відповідей

100 ккал/добу

 140 ккал/добу

 120 ккал/добу

90 ккал/добу

50 ккал/добу

Запитання 14

Енергоцінність добового раціону медсестри складає 2160 ккал, у тому

числі 25 % за рахунок жирів. Скільки грамів жиру міститься у добовому

раціоні

варіанти відповідей

70

80

50

40

60

Запитання 15

Основний обмін будівельника (IV група фізичної активності) віком 40

років складає 1700 ккал/добу. Обчисліть його добові енерговитрати (ккал/добу

варіанти відповідей

3060

3740

2720

3230

2380

Запитання 16

Масове співвідношення білків, жирів і вуглеводів у добовому раціоні

жінки 27 років становить 1:2:4. Як слід відкоригувати її раціон харчування?

варіанти відповідей

Зменшити вміст жирів

Збільшити вміст вуглеводів

Корективи не потрібні

 Зменшити вміст вуглеводів

Збільшити вміст білків

Запитання 17

Основний обмін медичної сестри складає 1300 ккал, робоча надбавка

(професійна і самостійна активність) – 1400 ккал. Визначте добові

енерговитрати медичної сестри:

варіанти відповідей

2830

2700

1400

2840

3000

Запитання 18

Студентка отримує 60 г білка з добовим раціоном, співвідношення між

білками, жирами і вуглеводами (за масою) у ньому становить 1:1,5:3. Визначте

вміст жирів(г) у раціоні:

варіанти відповідей

180

90

60

30

20

Запитання 19

Сніданок студента складався з яйця, гречаної каші, хліба та кави з

молоком. На скільки відсотків після прийому їжі зросте його основний обмін?

варіанти відповідей

2-3

4-7

10-15

7-10

15-20

Запитання 20

При надходженні в організм 100 г цукру людина отримує ... ккал енергії:

варіанти відповідей

380

520

600

400

750

Запитання 21

Енергоцінність раціону складає 2000 ккал, з них за рахунок білка – 10 %.

Яку кількість білка (г) отримає людина з раціоном?

варіанти відповідей

90

80

100

70

50

Запитання 22

 Енергоцінність раціону складає 2000 ккал, із них за рахунок жирів – 540

ккал. Яку кількість жирів (г) отримає людина з раціоном?

варіанти відповідей

60

80

70

100

90

Запитання 23

Виберіть правильний порядок розподілу енергоцінності раціону (у %) на

сніданок, другий сніданок, обід, вечерю при 4-разовому харчуванні дорослої

здорової людини:

варіанти відповідей

 25:15:45:15

25:15:35:25

30:20:45:5

10:15:50:25

 10:20:40:30

Запитання 24

 З добовим раціоном харчування чоловік отримує 70 г білка.

Співвідношення за масою між білками, жирами і вуглеводами складає 1:1:5.

Скільки жирів і вуглеводів (г) відповідно міститься у раціоні чоловіка?

варіанти відповідей

70 і 200

80 і 500

70 і 350

90 і 300

65 і 350

Запитання 25

. У добовий раціон харчування лікаря-хірурга віком 30 років входить 100 г

білка, 90 г жирів, 500 г вуглеводів. Енергоцінність раціону при цьому буде

складати:

варіанти відповідей

2200

2000

3010

3100

3210

Запитання 26

 У чоловіка 60-ти років виявлено блідість шкіри, кровоточивість ясен.

Вміст вітаміну С у сироватці крові та добовій сечі знижений. Енергетична

цінність добового раціону харчування, добова кількість білків, жирів,

вуглеводів достатні, вміст аскорбінової кислоти в раціоні 50 мг. Що передусім

необхідно ввести у раціон для корекції харчового статусу?

варіанти відповідей

Домашній сир

Шипшину

 Печену картоплю

Моркву

Печінку

Запитання 27

 Студентка яка страждає на гострий карієс, отримує з добовим раціоном

харчування недостатню кількість кальцію. Які продукти необхідно передусім

ввести у раціон?

варіанти відповідей

Мед

Квасолю

Домашній сир

Моркву

Мʼясо

Запитання 28

Під час клінічного обстеження пацієнта виявлено порушення обміну

кальцію та фосфору. Дефіцит якого вітаміну спричиняє подібні явища

варіанти відповідей

Ретинол

Кальциферол

Аскорбінова кислота

Рибофлавін

Ніацин

Запитання 29

При вивченні фактичного добового раціону харчування медсестри віком 30

років, зростом 165 см, масою 60 кг розрахунковим методом встановлено, що

енергоцінність раціону складає 2000 ккал, в тому числі за рахунок білків − 13%,

жирів − 20 %, вміст в раціоні вітаміну С становить 70 мг, заліза 17 мг, кальцію

− 1100 мг.Які недоліки мають місце в харчуванні медсестри?

варіанти відповідей

Недостатня кількість вітаміну С

Недостатня кількість кальцію

Недостатня кількість жирів

Надмірна кількість білків


Надмірна кількість заліза

Запитання 30

При аналізі харчового раціону чоловіків, установлено такі кількості

мінеральних речовин (мг): Са – 500, Р – 1200, Мg – 400, Fe – 17, Zn – 15. Вміст

якого елементу слід відкоригувати у харчовому раціоні?

варіанти відповідей

Мg

Са

Fe

Zn

P

Запитання 31

До деформації кісток, суглобів і порушення функції сполучної тканини

може призвести передусім недостатність в організмі людей похилого віку

мікроелементу:

варіанти відповідей

Цинку

Міді

Кремнію

Йоду

Селену

Запитання 32

 Для метаболізму м’язової тканини та інтими артеріальної стінки людям

похилого та старечого віку необхідна достатня забезпеченість організму

мікроелементом:

варіанти відповідей

Цинком

Фтором

Йодом

Молібденом

Селеном

Запитання 33

 Добовий раціон студента включає 1100 мг Са. Яку кількість фосфору (мг)

він повинен отримати при такому вмісті кальцію?

варіанти відповідей

550

1650

2200

3300

1100

Запитання 34

 При визначенні харчового статусу хлопчика 10 років, який скаржився на

погіршення зору у темний період доби, сухість шкіри, проноси, упродовж року

тричі хворів на ларинготрахеїт, об'єктивно виявлено кератокон'юктивіт та

порушення функції печінки. Установлено, що у раціоні дитини переважають

рослинні продукти. Недостатність якого вітаміну зумовлює такі симптоми?

варіанти відповідей

Ретинолу

Рибофлавіну

Ніацину

Тіаміну

Токоферолу

Запитання 35

Для протизобної профілактики населенню гірського району рекомендували

споживати йодовану сіль (у середньому до 10 г на добу). В 1 г солі міститься 20

мкг йоду. Яка кількість мікроелементу надійде до організму при споживанні

такої кількості даного продукту (мкг)?

варіанти відповідей

25

100

150

50

200

Запитання 36

З добовим раціоном харчування чоловік віком 30 років, масою тіла 70 кг

отримує 70 г білків, 15 мг заліза, 100 мкг йоду. Які продукти необхідно додати

до раціону?

варіанти відповідей

М'ясо і м'ясопродукти

Молоко і молокопродукти

 Рибу і морську капусту

Овочі і фрукти

Хлібобулочні та круп'яні вироби

Запитання 37

 Зазначте групу біомікроелементів, що беруть участь у кровотворенні

варіанти відповідей

 Цинк, йод, хром

Фтор, молібден, хром

 Йод, мідь, цинк

Марганець, хром, фтор

Залізо, мідь, кобальт

Запитання 38

Навесні при медичному огляді групи населення 27 % осіб скаржилась на

підвищену втомлюваність, зниження працездатності, кровоточивість ясен при

чищенні зубів. При обстеженні на шкірі – гіперкератоз, сухість шкіри. З яким

захворюванням найбільш імовірно пов’язані дані прояви?

варіанти відповідей

С-гіповітаміноз

Парадонтоз

А-гіповітаміноз

А-гіпервітаміноз

Полігіповітаміноз

Запитання 39

 При вивченні харчового статусу чоловіків з нормостенічною будовою тіла

для орієнтовної оцінки маси тіла використано показник Брока. Встановлено, що

їхній зріст коливається в межах 166-175 см. У якому діапазоні має знаходитися

їхня маса (кг)?

варіанти відповідей

70-75

61-70

66-75

56-65

50-60

Запитання 40

При проведенні періодичного медичного обстеження працівниць

жиркомбінату встановлено, що у групи жінок 40-45 років маса тіла перевищує

нормальну величину на 10 %. Дайте оцінку харчового статусу:

варіанти відповідей

 Ожиріння ІІІ ступеня

Ожиріння ІІ ступеня

Надлишкова маса тіла

Ожиріння ІV ступеня

Ожиріння І ступеня

Запитання 41

Частина населення з віддаленого селища гірського району скаржиться на

швидку втомлюваність, пітливість, болі в серці. Одночасно відзначається

збільшення щитоподібної залози. Споживанню яких продуктів слід надати

перевагу для цих контингентів населення?

варіанти відповідей

Молочних

Зернових

Мʼясних продуктів

Продуктів моря

Прісноводної риби

Запитання 42

При оцінці харчування чоловіка 25 років індекс маси тіла – 18,0 кг/м²

Харчовий статус чоловіка:

варіанти відповідей

Ожиріння 1 ступеня

Надлишкова маса тіла

Гіпотрофія 2 ступеня

Нормальна маса тіла

Гіпотрофія 1 ступеня

Запитання 43

При визначенні харчового статусу хворого, який скаржився на швидку

втомлюваність, серцебиття, закрепи, поганий апетит, слабкість у ногах,

об'єктивно виявлено поліневрит, болючість м'язів гомілок при пальпації. У

раціоні хворого переважають макарони, білий хліб, шліфований рис.

Недостатність якого вітаміну зумовлює такі симптоми?

варіанти відповідей

Тіаміну

Ніацину

Ретинолу

Рибофлафіну

Токоферолу

Запитання 44

 У хворого маса тіла вище норми на 40 %, індекс Кетле - 29. Оцініть масу

тіла хворого:

варіанти відповідей

Надлишкова маса тіла

2 ступінь ожиріння

1 ступінь ожиріння

3 ступінь ожиріння

4 ступінь ожиріння

Запитання 45

У раціоні дітей шкільного віку виявлено дефіцит бета-каротину. За

рахунок яких продуктів в основному необхідно забезпечити потребу у цьому

нутрієнтові?

варіанти відповідей

 Картопля, капуста

Молоко, молочні продукти

Морква, томати

М’ясо, ковбаси

Рослинна олія

Запитання 46

 При визначенні харчового статусу хворого, який скаржився на швидку

втомлюваність, серцебиття, закрепи, поганий апетит, слабкість у ногах,

об'єктивно виявлено поліневрит, болючість м'язів гомілок при пальпації. У

раціоні хворого переважають макарони, білий хліб, шліфований рис.

Недостатність якого вітаміну зумовлює такі симптоми

варіанти відповідей

Ніацигу

Ретинолу

Токоферолу

Тіаміну

Рибофлавіну

Запитання 47

Чоловік 40 років притримується суворої вегетаріанської дієти. Яке

захворювання найімовірніше в нього виникло?

варіанти відповідей

Гіпертонія

Атеросклероз

Цукровий діабет

Флюороз

Анемія

Запитання 48

Набряк міжзубних сосочків, кровоточивість та розпушеність ясен є

наслідком недостатнього надходження в організм:

варіанти відповідей

Аскорбінової кислоти

Рибофлавіну

Філохінону

Ніацину

Піридоксину

Запитання 49

При оцінці харчового статусу у сечі дітей визначили екскрецію вітаміну С

на рівні 0,5 мг за годину. Яка насиченість організмом вітаміном С?

варіанти відповідей

Надмірна

Недостатня

Задовільна

Незадовільна

Підвищена

Запитання 50

У лікарню поступила дитина з підозрою на харчове отруєння хімічного

генезу. При клінічному обстеженні: блідість шкірних покривів з сіруватим

відтінком, при лабораторному обстеженні виявлено низький вміст гемоглобіну,

еритроцитів, еритроцити з базофільною зернистістю, ретикулоцитоз, у сечі –

підвищену кількість дельтаамінолевулінової кислоти. Отруєння якою хімічною

речовиною мало місце в цьому випадку?

варіанти відповідей

Нітратами

Ртуттю

Свинцем

Кадмієм

Мишʼяком

Запитання 51

 При неправильному зберіганні проросла або позеленіла картопля має

гіркуватий смак. Яка отруйна речовина, що міститься в такій картоплі, може

спричинити харчове отруєння?

варіанти відповідей

Фазин

Гальвелева кислота

Мускарин

Соланін

Мускардин

Запитання 52

 В лікарню після сніданку, що складався з молока, картоплі, олії, рибних

консервів та хліба, було госпіталізовано 8 дітей з ознаками стафілококової

інтоксикації. Який з вище перерахованих продуктів, найбільш ймовірно, був

чинником передачі токсину?

варіанти відповідей

Картопля

Олія

Хліб

Рибні консерви

Молоко

Запитання 53

У жінки 65 років через 12 годин після вживання консервованих грибів

домашнього виготовлення та яєчні, смаженої на салі, з'явились різка слабкість,

нудота, дворазове блювання, «туман» перед очима, розлади ковтання. При

огляді: температура тіла − +36,2 °С, птоз, мідріаз, анізокорія, інспіраторна

задишка. Яке захворювання найбільш імовірно виникло у жінки?

варіанти відповідей

 Харчова токсикоінфекція

Сальмонельоз

Отруєння грибами

Загострення хронічного холециститу

Ботулізм

Запитання 54

При гігієнічній експертизі арахісу було виявлено наявність афлатоксину

В1, вміст якого значно перевищував ГДК. Виникненню якої патології може

сприяти споживання даного продукту?

варіанти відповідей

 Балканської епідемічної нефропатії

Цирозу і первинного раку печінки

Фузаріотоксикозу

Раку щитоподібної залози

Ерготизму

Запитання 55

Унаслідок реалізації зерна одним з фермерських господарств, у якому не

дотримувались агротехнічні правила вирощування злакових культур, у

споживачів після тривалого споживання продукції, отриманої з цього зерна, на

фоні загальної слабкості, сонливості почали виникати некрози на

периферичних ділянках кінцівок (почорніння та втрата чутливості). Ураження

яким мікотоксином мало місце в даному випадку?

варіанти відповідей

Охратоксин А

Афлатоксини В1

Ерготоксин

Афлатоксини М1

Патулін

Запитання 56

 Унаслідок довготривалого споживання хліба, випеченого із забрудненого

метилртуттю зерна у споживачів з'явилися парестезія, мозочкова атаксія,

порушення зору, дизартрія, втрата слуху. У людей виникла:

варіанти відповідей

Хвороба Прасада

Хвороба Кашина-Бека

Хвороба Ітай-Ітай

Хвороба Мінамата

Хвороба Юшо

Запитання 57

У приймальне відділення місцевої лікарні в квітні місяці поступило двоє

дітей з однієї сім'ї у віці 4 і 6 років зі скаргами на біль у животі, нудоту,

блювоту, частий рідкий стілець. Захворювання почалось невдовзі після

споживання спеченої у лушпинні позеленілої пророслої картоплі з зеленими

плямами. Яка речовина спричинила виникнення даного харчового отруєння?

варіанти відповідей

Фазин

Фагін

Амігдалин

Лінамарин

Соланін

Запитання 58

У реанімаційне відділення дитячої інфекційної лікарні поступила дитина 6

років з ознаками гострого харчового отруєння. За словами батьків, під час

відпочинку в лісі дитина з'їла кілька блискучих ягід фіолетового кольору,

подібних до дрібних плодів черешні. Ягоди були зірвані з трав'янистої рослини

із стеблом червонуватого відтінку і великими овальними листками. Ягоди якої

рослини з'їла дитина?

варіанти відповідей

Беладони

Вовчого лика

Бузини чорної

Терену

Горобини чорної

Запитання 59

У профілакторії впродовж дня в раціон відпочиваючих входили парникові

огірки із вмістом нітратів 700 мг/кг. Яка сполука буде утворюватися у крові?

варіанти відповідей

Карбгемоглобін

Метгемоглобін

Карбоксигемоглобін

Редукований гемоглобін

Оксигемоглобін

Запитання 60

У дитячому санаторії виникло масове харчове отруєння після вживання

йогурту, виготовленого на молокозаводі. Серед працівників заводу виявили

людей з гнійничковими захворюваннями шкіри. Яке це харчове отруєння?

варіанти відповідей

Ботулізм

Сальмонельоз

Афлатоксикоз

Стафілококовий токсикоз

Ерготизм

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест