Об’єм пор ґрунту становить 84 %. До яких ґрунтів відповідно до
класифікації належить ґрунт?
Виберіть основні ознаки, що характерні для Прикарпатського геохімічного
регіону:
Хвороба Кашина-Бека виникає унаслідок підвищеного вмісту у ґрунті
стронцію, заліза, марганцю, свинцю, срібла, фтору на тлі низького вмісту: Хвороба Кашина-Бека виникає унаслідок підвищеного вмісту у ґрунті
стронцію, заліза, марганцю, свинцю, срібла, фтору на тлі низького вмісту:
Виберіть анаеробну інфекцію, чинником передачі якої може бути
забруднений ґрунт:
Виберіть анаеробну інфекцію, чинником передачі якої може бути
забруднений ґрунт:
Білки у процесі самоочищення ґрунту у кінцевому перетворюються на:
За яким із нижче перелічених показників земельна ділянка не придатна під
забудову лікарні: вміст важких металів на рівні ГДК, сумарний показник
забруднення хімічними речовинами, для яких не визначено ГДК (безрозмірна
величина) – 13, кількість кишкових паличок в 1 г ґрунту – 9 клітин, ентерококів
– 9 клітин, патогенних ентеробактерії – 1 клітина?
Колі-титр ґрунту становить 0,05, кількість гельмінтів в 1 кг ґрунту – 5.
Оцініть ступінь забруднення ґрунту:
При енерговитратах 2000 ккал енергетична цінність раціону за рахунок
жирів повинна становити ... ккал:
При енерговитратах 4000 ккал енергетична цінність раціону за рахунок
білків повинна становити ... ккал:
Коефіцієнт фізичної активності (КФА) чоловіка становить 1,8. Основний
обмін - 2000 ккал/добу. Енергетична цінність (ккал) раціону повинна
становити:
Енергетична цінність раціону дитини становить 2400 ккал/добу.
Енергетична квота білка - 15%. Яка індивідуальна добова потреба дитини у
білках:
Величина основного обміну студентки становить 50 ккал/год. Специфічно-
динамічна дія їжі при цьому становитиме:
Енергоцінність добового раціону медсестри складає 2160 ккал, у тому
числі 25 % за рахунок жирів. Скільки грамів жиру міститься у добовому
раціоні
Основний обмін будівельника (IV група фізичної активності) віком 40
років складає 1700 ккал/добу. Обчисліть його добові енерговитрати (ккал/добу
Масове співвідношення білків, жирів і вуглеводів у добовому раціоні
жінки 27 років становить 1:2:4. Як слід відкоригувати її раціон харчування?
Основний обмін медичної сестри складає 1300 ккал, робоча надбавка
(професійна і самостійна активність) – 1400 ккал. Визначте добові
енерговитрати медичної сестри:
Студентка отримує 60 г білка з добовим раціоном, співвідношення між
білками, жирами і вуглеводами (за масою) у ньому становить 1:1,5:3. Визначте
вміст жирів(г) у раціоні:
Сніданок студента складався з яйця, гречаної каші, хліба та кави з
молоком. На скільки відсотків після прийому їжі зросте його основний обмін?
При надходженні в організм 100 г цукру людина отримує ... ккал енергії:
Енергоцінність раціону складає 2000 ккал, з них за рахунок білка – 10 %.
Яку кількість білка (г) отримає людина з раціоном?
Енергоцінність раціону складає 2000 ккал, із них за рахунок жирів – 540
ккал. Яку кількість жирів (г) отримає людина з раціоном?
Виберіть правильний порядок розподілу енергоцінності раціону (у %) на
сніданок, другий сніданок, обід, вечерю при 4-разовому харчуванні дорослої
здорової людини:
З добовим раціоном харчування чоловік отримує 70 г білка.
Співвідношення за масою між білками, жирами і вуглеводами складає 1:1:5.
Скільки жирів і вуглеводів (г) відповідно міститься у раціоні чоловіка?
. У добовий раціон харчування лікаря-хірурга віком 30 років входить 100 г
білка, 90 г жирів, 500 г вуглеводів. Енергоцінність раціону при цьому буде
складати:
У чоловіка 60-ти років виявлено блідість шкіри, кровоточивість ясен.
Вміст вітаміну С у сироватці крові та добовій сечі знижений. Енергетична
цінність добового раціону харчування, добова кількість білків, жирів,
вуглеводів достатні, вміст аскорбінової кислоти в раціоні 50 мг. Що передусім
необхідно ввести у раціон для корекції харчового статусу?
Студентка яка страждає на гострий карієс, отримує з добовим раціоном
харчування недостатню кількість кальцію. Які продукти необхідно передусім
ввести у раціон?
Під час клінічного обстеження пацієнта виявлено порушення обміну
кальцію та фосфору. Дефіцит якого вітаміну спричиняє подібні явища
При вивченні фактичного добового раціону харчування медсестри віком 30
років, зростом 165 см, масою 60 кг розрахунковим методом встановлено, що
енергоцінність раціону складає 2000 ккал, в тому числі за рахунок білків − 13%,
жирів − 20 %, вміст в раціоні вітаміну С становить 70 мг, заліза 17 мг, кальцію
− 1100 мг.Які недоліки мають місце в харчуванні медсестри?
При аналізі харчового раціону чоловіків, установлено такі кількості
мінеральних речовин (мг): Са – 500, Р – 1200, Мg – 400, Fe – 17, Zn – 15. Вміст
якого елементу слід відкоригувати у харчовому раціоні?
До деформації кісток, суглобів і порушення функції сполучної тканини
може призвести передусім недостатність в організмі людей похилого віку
мікроелементу:
Для метаболізму м’язової тканини та інтими артеріальної стінки людям
похилого та старечого віку необхідна достатня забезпеченість організму
мікроелементом:
Добовий раціон студента включає 1100 мг Са. Яку кількість фосфору (мг)
він повинен отримати при такому вмісті кальцію?
При визначенні харчового статусу хлопчика 10 років, який скаржився на
погіршення зору у темний період доби, сухість шкіри, проноси, упродовж року
тричі хворів на ларинготрахеїт, об'єктивно виявлено кератокон'юктивіт та
порушення функції печінки. Установлено, що у раціоні дитини переважають
рослинні продукти. Недостатність якого вітаміну зумовлює такі симптоми?
Для протизобної профілактики населенню гірського району рекомендували
споживати йодовану сіль (у середньому до 10 г на добу). В 1 г солі міститься 20
мкг йоду. Яка кількість мікроелементу надійде до організму при споживанні
такої кількості даного продукту (мкг)?
З добовим раціоном харчування чоловік віком 30 років, масою тіла 70 кг
отримує 70 г білків, 15 мг заліза, 100 мкг йоду. Які продукти необхідно додати
до раціону?
Зазначте групу біомікроелементів, що беруть участь у кровотворенні
Навесні при медичному огляді групи населення 27 % осіб скаржилась на
підвищену втомлюваність, зниження працездатності, кровоточивість ясен при
чищенні зубів. При обстеженні на шкірі – гіперкератоз, сухість шкіри. З яким
захворюванням найбільш імовірно пов’язані дані прояви?
При вивченні харчового статусу чоловіків з нормостенічною будовою тіла
для орієнтовної оцінки маси тіла використано показник Брока. Встановлено, що
їхній зріст коливається в межах 166-175 см. У якому діапазоні має знаходитися
їхня маса (кг)?
При проведенні періодичного медичного обстеження працівниць
жиркомбінату встановлено, що у групи жінок 40-45 років маса тіла перевищує
нормальну величину на 10 %. Дайте оцінку харчового статусу:
Частина населення з віддаленого селища гірського району скаржиться на
швидку втомлюваність, пітливість, болі в серці. Одночасно відзначається
збільшення щитоподібної залози. Споживанню яких продуктів слід надати
перевагу для цих контингентів населення?
При оцінці харчування чоловіка 25 років індекс маси тіла – 18,0 кг/м²
Харчовий статус чоловіка:
При визначенні харчового статусу хворого, який скаржився на швидку
втомлюваність, серцебиття, закрепи, поганий апетит, слабкість у ногах,
об'єктивно виявлено поліневрит, болючість м'язів гомілок при пальпації. У
раціоні хворого переважають макарони, білий хліб, шліфований рис.
Недостатність якого вітаміну зумовлює такі симптоми?
У хворого маса тіла вище норми на 40 %, індекс Кетле - 29. Оцініть масу
тіла хворого:
У раціоні дітей шкільного віку виявлено дефіцит бета-каротину. За
рахунок яких продуктів в основному необхідно забезпечити потребу у цьому
нутрієнтові?
При визначенні харчового статусу хворого, який скаржився на швидку
втомлюваність, серцебиття, закрепи, поганий апетит, слабкість у ногах,
об'єктивно виявлено поліневрит, болючість м'язів гомілок при пальпації. У
раціоні хворого переважають макарони, білий хліб, шліфований рис.
Недостатність якого вітаміну зумовлює такі симптоми
Чоловік 40 років притримується суворої вегетаріанської дієти. Яке
захворювання найімовірніше в нього виникло?
Набряк міжзубних сосочків, кровоточивість та розпушеність ясен є
наслідком недостатнього надходження в організм:
При оцінці харчового статусу у сечі дітей визначили екскрецію вітаміну С
на рівні 0,5 мг за годину. Яка насиченість організмом вітаміном С?
У лікарню поступила дитина з підозрою на харчове отруєння хімічного
генезу. При клінічному обстеженні: блідість шкірних покривів з сіруватим
відтінком, при лабораторному обстеженні виявлено низький вміст гемоглобіну,
еритроцитів, еритроцити з базофільною зернистістю, ретикулоцитоз, у сечі –
підвищену кількість дельтаамінолевулінової кислоти. Отруєння якою хімічною
речовиною мало місце в цьому випадку?
При неправильному зберіганні проросла або позеленіла картопля має
гіркуватий смак. Яка отруйна речовина, що міститься в такій картоплі, може
спричинити харчове отруєння?
В лікарню після сніданку, що складався з молока, картоплі, олії, рибних
консервів та хліба, було госпіталізовано 8 дітей з ознаками стафілококової
інтоксикації. Який з вище перерахованих продуктів, найбільш ймовірно, був
чинником передачі токсину?
У жінки 65 років через 12 годин після вживання консервованих грибів
домашнього виготовлення та яєчні, смаженої на салі, з'явились різка слабкість,
нудота, дворазове блювання, «туман» перед очима, розлади ковтання. При
огляді: температура тіла − +36,2 °С, птоз, мідріаз, анізокорія, інспіраторна
задишка. Яке захворювання найбільш імовірно виникло у жінки?
При гігієнічній експертизі арахісу було виявлено наявність афлатоксину
В1, вміст якого значно перевищував ГДК. Виникненню якої патології може
сприяти споживання даного продукту?
Унаслідок реалізації зерна одним з фермерських господарств, у якому не
дотримувались агротехнічні правила вирощування злакових культур, у
споживачів після тривалого споживання продукції, отриманої з цього зерна, на
фоні загальної слабкості, сонливості почали виникати некрози на
периферичних ділянках кінцівок (почорніння та втрата чутливості). Ураження
яким мікотоксином мало місце в даному випадку?
Унаслідок довготривалого споживання хліба, випеченого із забрудненого
метилртуттю зерна у споживачів з'явилися парестезія, мозочкова атаксія,
порушення зору, дизартрія, втрата слуху. У людей виникла:
У приймальне відділення місцевої лікарні в квітні місяці поступило двоє
дітей з однієї сім'ї у віці 4 і 6 років зі скаргами на біль у животі, нудоту,
блювоту, частий рідкий стілець. Захворювання почалось невдовзі після
споживання спеченої у лушпинні позеленілої пророслої картоплі з зеленими
плямами. Яка речовина спричинила виникнення даного харчового отруєння?
У реанімаційне відділення дитячої інфекційної лікарні поступила дитина 6
років з ознаками гострого харчового отруєння. За словами батьків, під час
відпочинку в лісі дитина з'їла кілька блискучих ягід фіолетового кольору,
подібних до дрібних плодів черешні. Ягоди були зірвані з трав'янистої рослини
із стеблом червонуватого відтінку і великими овальними листками. Ягоди якої
рослини з'їла дитина?
У профілакторії впродовж дня в раціон відпочиваючих входили парникові
огірки із вмістом нітратів 700 мг/кг. Яка сполука буде утворюватися у крові?
У дитячому санаторії виникло масове харчове отруєння після вживання
йогурту, виготовленого на молокозаводі. Серед працівників заводу виявили
людей з гнійничковими захворюваннями шкіри. Яке це харчове отруєння?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома