Гостра серцево-судинна недостатність

Додано: 19 вересня
Предмет:
50 запитань
Запитання 1

Пацієнта 47 років доставлено у відділення реанімації без свідомості. З анамнезу відомо, що у хворого протягом 2 годин був виражений пекучий біль за грудниною. Шкірні покриви бліді, акроціаноз. Артеріальний тиск – 60/40 мм рт ст. На ЕКГ: спостерігалась фібриляція шлуночків. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

варіанти відповідей

Аритмогенний шок

Анафілактичний шок

Тампонада серця

Розрив міокарда

Блискавичний набряк легень

Запитання 2

Жінка 63 років скаржиться Вам на появу пекучого болю за грудиною. Біль турбує близько 1 доби, помірний за інтенсивністю, має поступовий характер, тривалість больового приступу 20-25 хвилин. На ЕКГ – інверсія зубця Т у відведенні ІІ, ІІІ, aVF. Запідозрено розвиток заднього інфаркту міокарда без елевації сегмента ST (NSTEMI). Який із лабораторних показників слід визначити для верифікації діагнозу?

варіанти відповідей

Тропонін 

Трансамінази

Креатинін

Гамаглутамілтранспептидаза

Пресепсин

Запитання 3

У хворого на 4 добу після оператичного втручання розвинулась клініка тромбоемболії легеневої артерії, раптова коронарна смерть. Який препарат необхідно було включити в лист інтенсивної терапії цього пацієнта у післяопераційному періоді?

варіанти відповідей

Низькомолекулярні гепарини

Антиферментні препарати

Збалансовані електроліти

Масивна інфузійна терапія

Симпатоміметики

Запитання 4

Пацієнт, який лікувався у стаціонарі з приводу нестабільної стенокардії, під час ходьби раптово втратив свідомість, впав. Свідомість і пульсація на сонних артеріях відсутня, зіниці вузькі, на світло не реагують, рідкі малоамплітудні рухи грудної клітки до 8/хв. АТ не визначається. На ЕКГ: сунусоїдна крива з частими, різними за формою і амплітудою хвилями до 300/хв. Який ритм у пацієнта?

варіанти відповідей

Фібриляція шлуночків

Фібриляція передсердь

Асистолія шлуночків

Шлуночкова тахікардія без пульсу

Безпульсова електрична активність серця

Запитання 5

Ви перебуваєте на виклику у чоловіка який тиждень тому був оперований (ампутація нижньої кінцівки на рівні стегна) з приводу діабетичної стопи. Стан хворого різко погіршився. Свідомість на рівні оглушення, виникло часте поверхневе дихання, хворий став блідим, з’явився холодний піт. На ЕКГ: синусова тахікардія з ЧСС 150/хв, ознаки блокади правого шлуночка. Наявність SIQIII. Підозра на ТЕЛА. Свідомість кома, пульс на магістральних судинах не визначається, дихання відсутнє. Які найперші дії ви маєте виконати?

варіанти відповідей

В/в введення гепарину

В/в введення преднізолону

Оксигенотерапія

Серцево-легенева реанімація

Електрична дефібриляція

Запитання 6

У чоловіка після надмірного вживання алкоголю раптово виник інтенсивний біль в епігастрії. Пульс 100/хв, екстрасистолія. АТ 90/60 мм рт ст. Тони серця різко приглушені, ослаблені. Лейкоцити 14*109/л. На ЕКГ виявлено: сегмент ST у відведеннях ІІ, ІІІ, aVF вище ізолінії на 3 мм. Яка тактика має бути на догоспітальному етапі?

варіанти відповідей

Введення наркотичних анальгетиків, аспірин, госпіталізація в реанімацію

Введення реосорбілакту, анальгетиків

Промивання шлунку

Введення кордарону

Введення спазмолітиків, виклик дільничого лікаря

Запитання 7

Фельдшера ШМД викликали вночі до чоловіка, в якого почалась ядуха з утрудненим вдихом, кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Пацієнт у положенні ортопное. Дихання шумне, клекочуче. Пульс 100/хв, ритмічний, слабкого наповнення. Над легенями вологі дрібнопузирчасті хрипи. Оберіть лікарський засіб для невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Лазикс

Панангін

Метопролол

Фероплект

Адреналін

Запитання 8

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацієнтки 37 років, яка страждає на мітральний стеноз. Вночі раптово погіршився стан – швидко наросла задишка, дихання «клекочуче», кашель із виділенням пінистого рожевого харкотиння. Які Ваші дії першочергові?

варіанти відповідей

Інгаляції піногасниками

Гірчичник на ділянку серця

Гірчичник на потилицю

Інгаляції сальбутамолу

ЕКГ

Запитання 9

У пацієнта 47 років з діагнозом: гіпертонічна хвороба з’явилась задишка, «клекочуче дихання», кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки ціанотичні, частота дихальних рухів 40/хв, над легенями вислуховуються вологі хрипи. Якого положення необхідно надати хворому з метою поліпшення стану?

варіанти відповідей

Ортопное

Горизонтальне

Горизонтальне з припіднятими ногами

Лежачи на лівому боці

Лежачи на правому боці

Запитання 10

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 років, зі скаргами на біль за грудиною стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хвилини, з’являється під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітрогліцерином. Об’єктивно: пульс 80/хв, АТ – 125/85 мм рт ст. Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

Стенокардія напруження

Артеріальна гіпертензія

Гострий інфаркт міокарда

Серцева астма

Артеріальна гіпотензія

Запитання 11

До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на сильний стискаючий біль за грудниною, що віддає у ліву лопатку, ліву руку. Фельдшер дав під язик нітрогліцерин. Яке дослідження слід провести?

варіанти відповідей

Електрокардіографію

УЗД серця

Біохімічний аналіз крові

Аналіз крові на глюкозу

Рентгенографію органів грудної клітки

Запитання 12

Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загруднинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно: АТ – 130/90 мм рт.ст., ЧСС – 88 за хв, тони серця ритмічні. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу?


варіанти відповідей

Нітрати

Транквілізатори

Діуретики 

Антикоагулянти

Інгібітори АПФ

Запитання 13

Жiнка 55 рокiв, скаржиться на стискаючий, пекучий бiль за грудниною, який вiддає у лiву руку, пiд лiву лопатку. Бiль виникає внаслiдок фiзичного навантеження, триває вiд 2-5 хв, знiмається нiтроглiцерином. Слiд думати, що у хворої:


варіанти відповідей

Напад стенокардiї

Iнфаркт мiокарда

Гiпертензивний криз

Гострий мiокардит

Гострий перикардит

Запитання 14

У хворого на гострий інфаркт міокарда, якого бригада ШМД транспортує у лікарню, виник напад ядухи, з’явились: інспіраторна задишка, кашель з пінистим, кров’янистим харкотинням, стан важкий, шкіра бліда. Яке ускладнення виникло у хворого

варіанти відповідей

Набряк легень

Негоспітальна пневмонія

Кардіогенний шок 

Легенева кровотеча 

Напад бронхіальної астми

Запитання 15

Ви фельдшер ШМД. Хворий 52 р. скаржиться на виражений постійний біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку, під ліву лопатку, плече. Хворий збуджений, переляканий, стогне. Біль виник 2 години тому на роботі після нервового перенапруження. Неодноразове вживання нітрогліцерину біль не зняло. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Стенокардію

Ревматизм

Серцеву астму

Гіпертонічну хворобу

Запитання 16

Виклик ШМД до хворого Д., 49 років. Він прокинувся від нападу сильного болю за грудниною, приймав нітрогліцерин, біль не вщухає вже 3 години. Турбує різка слабкість, задишка. Напередодні посварився з дружиною. На ЕКГ – зубець Q - широкий, глибокий, інтервал S-T вищий від ізолінії, ймовірна дуга Парді. Ваш діагноз? 


варіанти відповідей

Гострий Q-інфаркт міокарда

Прогресуюча стенокардія

Стабільна стенокардія напруження 

Хронічна серцева недостатність

Гостра серцева недостатність 

Запитання 17

Виклик ШМД до хворого Ж.,62 рокв, який скаржиться на раптовий напад інтенсивного стискаючого, пекучого загруднинного болю, з характерною іррадіацією під ліву лопатку при фізичному навантаженні протягом 10 хв. При огляді: блідість шкіри та ціаноз губ, холодні кінцівки. Тони серця приглушені. Яка невідкладна допомога необхідна хворому?


варіанти відповідей

Нітрогліцерин 1 таблетка під язик

Преднізолон в/м

Верапаміл 1 таблетка

Корвалол 15 – 30 крапель

Діазепам 1 таблетка

Запитання 18

До фельдшера ФАПу доставлено пацієнтку 50 років зі скаргами на стискаючий біль в серці, біль в потиличній ділянці, задишку з виділенням пінистого кров’янистого харкотиння. Об’єктивно: аускультивно – велико- та середньопухирчасті вологі хрипи. АТ – 200/110 мм рт.ст., ЧСС – 120 уд./хв. Визначте, яке ускладнення виникло у пацієнтки.


варіанти відповідей

Набряк легень 

Інфаркт міокарду

Напад бронхіальної астми

Гостра правошлуночкова недостатність 

Гостра судинна недостатність

Запитання 19

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта 66 років у відділення інтенсивної терапії з діагнозом: ІХС. Прогресуюча стенокардія, кардіосклероз. Який основний патофізіологічний механізм лежить в основі розвитку гострих коронарних синдромів?


варіанти відповідей

Тромбоз коронарної артерії 

Мікроциркуляторні зміни 

Атеросклероз коронарної артерії

Гострий міокардит

Дифузний кардіосклероз 

Запитання 20

Хворий 53 р. звернувся зі скаргами на інтенсивний тривалий стискаючий біль у ділянці серця, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникає після приймання нітрогліцерину.Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. Ps – 96/хв., АТ 90/60 мм рт.ст. Вкажіть, яке дослідження першочегово необхідно провести хворому для встановлення діагнозу? 


варіанти відповідей

Електрокардіографію

Біохімічний аналіз крові

Загальний аналіз крові

Загальний аналіз сечі

Рентгенограму ОГК

Запитання 21

У чоловіка 57 років, що протягом 10 років страждає на стабільну стенокардію напруження, раптово виник інтенсивний здавлюючий біль за грудниною, відчуття нестачі повітря. Після прийому 3 табл. нітрогліцерину біль зменшився, але не пройшов, через 30 хв. став нестерпним, наростала задишка. Об’єктивно: блідість шкіри, гіпергідроз. Ps - 100 за 1 хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС. Прогресуюча стенокардія 

Гострий перикардит

Нейроциркуляторна дистонія

Тромбоемболія легеневої артерії

Запитання 22

У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний біль в епігастральній ділянці, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота. Пульс 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ - 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Лейкоцитоз -13,8х109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?

варіанти відповідей

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

Гострий панкреатит

Гострий холецистит

Перфорація виразки шлунка

Харчова токсикоінфекція

Запитання 23

Чоловік 42 років доставлений у лікарню зі скаргам на стискаючий та пекучий біль в ділянці серця з ірадіацією в ліве плече та ліву лопатку, задишку, різку кволість. Больовий синдром виник вперше в житті після емоційного перенапруження, триває близько години. Об'єктивно: Ps - 98/хв, ритмічний. АТ - 130/80 мм рт.ст. Тони серця приглушені, шумів немає. На ЕКГ депресія сегменту ST та негативний зубець Т у відведеннях І, avL, V1-V4. Який найбільш ймовірний діагноз? 


варіанти відповідей

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС. Стабільна стенокардія напруження

ІХС. Прогресуюча стенокардія

ІХС. Стенокардія спокою

Нейроциркуляторна дистонія

Запитання 24

У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ЧД - 36/хв. В легенях: "клекітливе" дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт.ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гостра лівошлуночкова недостатність

Тромбоемболія легеневої артерії

Кардіогенний шок

Гострий бронхоспазм

Анафілактичний шок

Запитання 25

До чоловіка 50 років викликали фельдшера ШМД, який скаржиться на інтенсивний пекучий біль за грудниною з іррадіацією у ліву руку, який триває понад годину, не знімається нітрогліцерином. На ЕКГ – ознаки гострого інфаркту. Невідкладна допомога при больовому синдромі включає введення:


варіанти відповідей

Фентанілу, дроперидолу

Еуфіліну, ефедрину

Папаверину, лазиксу

Дибазолу, атропіну

Строфантину, корглікону

Запитання 26

Ви - фельдшер ШМД, обслуговуєте виклик до пацієнта зі скаргами на інтенсивний біль за грудниною стискаючого характеру, який віддає у ліву руку, лопатку, тривалістю більше 30хв. Застосування нітрогліцерину не дало ефекту. На ЕКГ- монофазна крива. Ви застосували для невідкладної допомоги:

варіанти відповідей

Дроперидол, фентаніл

Папаверин, димедрол

Кордіамін, атропін 

Платифілін, димедрол

Лазикс, атропін

Запитання 27

Фельдшер ШМД обслуговує виклик до пацієнта, який скаржиться на біль у ділянці серця стискаючого характеру з іррадіацією в ліве плече, лопатку. Біль триває 5 хвилин. Для невідкладної допомоги фельдшер використає в першу чергу: 

варіанти відповідей

Нітрогліцерин

Еуфілін 

Димедрол 

Натрія хлорид 

Преднізолон

Запитання 28

У хворого на гіпертонічну хворобу з`явився інтенсивний пекучий біль в серці, оніміння лівої руки, що триває більше години та не знімається нітрогліцерином. Фельдшер, після огляду хворого, припускає виникнення хвороби:


варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарду

Геморагічний інсульт

Гострий міокардит

Гострий перикардит

Гостра судинна недостатність

Запитання 29

Найчастіше тромбоемболія легеневої артерії розвивається у пацієнтів з:

варіанти відповідей

Наявності тромбоемболій в анамнезі

Нещодавно проведеної ортопедичної операції

Ожиріння

Тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок

Запитання 30

У хворої 50-ти років, у якої стався гіпертонічний криз. Який діуретичний препарат слід призначити для швидкої дії ?

варіанти відповідей

Фуросемід (лазикс)

Спіронолактон

Лізиноприл

Атропін

Запитання 31

Фельдшер оглядає на виклику пацієнта з вираженими периферичними набряками. У пацієнта також наявний ацидоз та гіперкаліємія. Який діуретик слід застосувати?

варіанти відповідей

Фуросемід

Манітол

Спіронолактон

Триамтерен

Запитання 32

У пацієнта з гострою серцево-судинною недостатністю з’явились ознаки набряку легень. Призначте швидкодіючий сечогінний (петльовий) діуретик?

варіанти відповідей

Фуросемід

Спіронолактон

Діакарб

Тріамтерен

Запитання 33

У реанімаційному відділенні у хворого з гострим інфарктом міокарда раптово розвинулася клінічна смерть: свідомість відсутня, зіниці вузькі, дихальні рухи відсутні, пульс на магістральних судинах відсутній. Об’єктивно: стан тяжкий. Шкіра холодна, блідо-сірого кольору, вкрита холодним потом. При аускультації легень дихання не прослуховується. Серцеві тони відсутні. Олігурія. На ЕКГ: фібриляція шлуночків. Яких першочергових лікувальних заходів необхідно вжити?

варіанти відповідей

Електрична дефібриляція

Штучне дихання

Внутрішньосерцеве введення адреналіну

Зовнішній масаж серця

Внутрішньовенне введення атропіну

Запитання 34

У хворого 54-х років з приводу відсутності пульсу на сонних артеріях і дихання вже протягом 10 хвилин бригадою екстреної медичної допомоги (ЕМД) проводяться реанімаційні заходи: зовнішній масаж серця, штучне дихання мішком Амбу, введення адреналіну, дефібриляція. Стан залишається без змін. З якою частотою і на яку глибину має здійснюватися компресія грудної клітки?

варіанти відповідей

100-120/хв. та 5-6 см

60-80/хв. та 4-5 см

100-120/хв. та 3-4 см 

90-100/хв. та 4-5 см

140/хв. та 4-5 см

Запитання 35

Чоловік 48-ми років звернувся до лікаря зі скаргами на інтенсивний біль впродовж 2-х годин в ділянці серця, який віддає у ліву руку та ліву лопатку. Зроблено ЕКГ: ритм синусовий, правильний, ознаки повної блокади лівої ніжки пучка Гіса. ЕКГ для порівняння в динаміці відсутня. Тест на серцевий тропонін позитивний. Вкажіть тактику ведення хворого:

варіанти відповідей

Госпіталізувати у відділення кардіореанімації

Госпіталізувати у терапевтичне відділення

Призначити амбулаторне лікування

Контроль ЕКГ через 10 днів

Добовий моніторинг ЕКГ

Запитання 36

Хворий 52-х років госпіталізований у відділення інтенсивної терапії зі скаргами на інтенсивний біль за грудиною, виражену задишку, загальну слабкість, серцебиття. Свідомість потьмарена. Шкірні покрови бліді, вологі, холодні. Артеріальний тиск - 60/40 мм рт.ст., пульс - 116/хв. Олігурія. ЕКГ: елевація сегменту ST I, II, avL, V2-V5, QS V2-V5. Який медикаментозний препарат при даному ускладненні найбільш доцільно ввести хворому?

варіанти відповідей

Добутамін 

Бісопролол

Фуросемід

Ніфедипін

Аміодарон

Запитання 37

62-річний чоловік надійшов до відділення невідкладної медичної допомоги зі скаргами на задишку, біль у грудях та серцебиття. В анамнезі: гіпертонія, ожиріння, хронічне обструктивне захворювання легень, інфаркт міокарда, що вимагає судинного шунта в обхід коронарної артерії, та стеноз сонної артерії. Приймає метопролол, аспірин, лізиноприл. На еле-ктрокардіограмі помітна фібриляція передсердь, яка супроводжується швидкою реакцією шлуночків (140-150/хв.). Пацієнта під’єднано до кардіомонітору. Пацієнт перестав реагувати на подразники в той час, як команда медиків створювала доступ до вени. Пульс на головних артеріях не пальпується. Кардіомонітор продовжує демонструвати фібриляцію передсердь зі швидкістю 145/хв. Що є найдоцільнішим наступним кроком у веденні даного пацієнта?

варіанти відповідей

Зовнішній масаж грудної клітки

Дослідження газового складу артеріальної крові

Дефібриляція

Бікарбонат та дигоксин внутрішньовенно

Синхронізована кардіостимуляція електрошоком

Запитання 38

Чоловік, ниряючи у річку, захлинувся водою. Його було вчасно винесено на берег. Об’єктивно: загальний стан важкий, відмічається помірний ціаноз обличчя, пульс і дихання відсутні. Який комплекс заходів треба вжити терміново для врятування хворого?

варіанти відповідей

Проведення першого етапу серцево- легеневої реанімації

Внутрішньовенне введення кардіотонічних препаратів

Внутрішньом’язове введення антигіста- мінних препаратів

Стимулятори дихання

Проведення гемодинамічних протишокових заходів

Запитання 39

Хворому 22-х років з політравмою в реанімаційній залі проводиться серцево- легенево- мозкова реанімація. Який критерій ефективності закритого масажу серця має найбільшу прогностичну цінність?

варіанти відповідей

Наявність пульсації на сонній артерії

Наявність пульсу на променевій артерії

Звуження зіниць

Відновлення самостійного дихання

Аускультативно вислуховуються тони серця

Запитання 40

Хворий 24-х років лікується в відділенні інтенсивної терапії з приводу синдрому тривалого стиснення, гострої ниркової недостатності. При лабораторному обстеженні: сечовина - 28,4 ммоль/л; креатинін - 820 мкмоль/л; К - 8,4 ммоль/л; гемоглобін - 76 г/л; гематокрит - 0,26 л/л; еритроцити - 2, 4 • 1012/л. Яке ускладнення може безпосередньо загрожувати життю хворого?

варіанти відповідей

Гіперкаліємічна зупинка серця

Анемія

Респіраторний дистрес-синдром

ДВЗ -синдром

Гемічна гіпоксія

Запитання 41

Хворий 83-х років, що перебуває на санаторному лікуванні, на прогулянці раптом втратив свідомість. Викликаний черговий лікар констатував клінічну смерть. Вкажіть першу дію лікаря по підтриманню життєдіяльності хворого:

варіанти відповідей

Закритий масаж серця

Прекардіальний удар

Звільнити верхні дихальні шляхи

Покликати на допомогу

Штучне дихання

Запитання 42

На тлі тривалого введення гепарину у хворого з’явилась шлункова кровотеча. Назвіть специфічний антидот гепарину, який треба негайно застосувати?

варіанти відповідей

Вікасол

Протаміну сульфат

Натрію цитрат

Бемегрид

Запитання 43

До фельдшера сільської амбулаторії звернувся пацієнт 60 років зі скаргами на біль за грудниною стискаючого характе­ру з іррадіацією в ліву руку, що триває протягом 4 годин і не знімається нітро­гліцерином. Ця симптоматика характер­на для:


варіанти відповідей

Гострого інфаркту міокарда

Нападу стенокардії

Хронічного перикардиту 

Гострого ендокардиту 

 Гострого міокардиту

Запитання 44

Бригада ЕМД транспортує пацієнта з гострим інфарктом міокарда до лікар­ні. Рантово у нього виник напад задухи, з’явились інспіраторна задишка, кашель із виділенням пінистого рожевого мокро­тиння. Стан хворого тяжкий, шкіра блі­да, пульс - 100/хв., ритмічний. Аускульта- тивно над легенями вислуховуються во­логі середньоміхурцеві хрипи. Яке ускла­днення виникло у пацієнта?


варіанти відповідей

Набряк легень

Кардіогенний шок

Негоспітальна пневмонія

Тромбоемболія легеневої артерії 

Легенева кровотеча

Запитання 45

Фельдшер ФАПу поставив діагноз ін­фаркт міокарда. Які препарати він викори­стає для профілактики тромбоемболічних ускладнень при інфаркті міокарда?


варіанти відповідей

Гепарин

Дофамін

Новокаїнамід

Строфантин 

Лідокаїн

Запитання 46

Хворий скаржиться на різкій біль у серці, який виник після психоемоційного стресу, ір­радіює в ліву руку, під ліву лопатку, триває більше 40 хвилин. Прийом нітрогліцерину ефекту не дає. Хворий збуджений, на обличчі жах смерті. Шкіра бліда, волога, губи ціанотичні. Тони серця приглушені, пульс - 68/хв., АТ-100/60 мм рт.ст. Яке захворювання можна припустити у хворого?


варіанти відповідей

ІХС, інфаркт міокарда

Набута вада серця

Гостра судинна недостатність

Набряк легень

Серцева астма

Запитання 47

Вночі фельдшера швидкої допомоги ви­кликали на дім до пацієнта 40-ка років, який скаржився на нестачу повітря (він вимуше­ний був сісти на ліжко та спустити ноги), за­дишку з утрудненим вдихом, сухий кашель, різку слабість, страх смерті. В анамнезі 2 ро­ки тому назад переніс великовогнищевий ін­фаркт міокарда. Об’єктивно: шкірні покриви ціанотичні, вологі. Пульс - 98/хв., АТ- 160/90 мм рт.ст. Над легенями на фоні ослаблено­го везикулярного дихання вислуховуються вологі хрипи, переважно в нижніх відділах. Тони серця глухі, ритмічні. Який стан розви­нувся у пацієнта?


варіанти відповідей

Гостра лівошлуночкова недостатність

Гіпертонічний криз

Гостра правошлуночкова недостатність

Кардіогенний шок

Колапс

Запитання 48

Пацієнт 30 років виходячи з тролейбуса, падає на землю. Відсутнє дихання та пульсація на магістральних судинах, розширені зіниці.

За який проміжок часу Ви повинні діагностувати клінічну смерть?


варіанти відповідей

До 5 сек

До 10 сек

До 30 сек

До 1 хв

До 2 хв

Запитання 49

У хворого який тривалий час хворіє на тромбофлебіт глибоких вен нижніх кінцівок, раптово з’явилась задишка, кашель з виділенням харкотиння і домішками крові, біль за грудиною з іррадіацією в правий бік. Пульс – 100/хв, АТ 90/50 мм рт ст. ЦВТ 300 мм вод ст.

Яке ускладнення виникло у хворого?


варіанти відповідей

Тромбоемболія легеневої артерії

Перикардит

Пневмонія

Інфаркт міокарда

Гостра серцево-судинна недостатність (набряк легень)

Запитання 50

Пацієнтка звернулась до Вас зі скаргами на раптову появу задишки, болю в грудній клітці, серцебиття після пробіжки в парку. З анамнезу: тривало приймала оральні контрацептиви, паління. Стан важкий, дифузний ціаноз. ЧД 36/хв, пульс – 124/хв, малого наповнення, ритмічний. АТ 80/40 мм рт ст.. На ЕКГ: блокада правої ніжки пучка Гіса, глибокий зубець QІІІ, глибокі зубці S І, аVL, високий загострений зубець Р ІІ (Р-pulmonale). Визначте серологічний маркер даного невідкладного стану:


варіанти відповідей

D-димер

Тропонін

Креатинфосфокіназа

Аспартатамінотрансфераза

Антинуклеарні антитіла

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест