"Гострі кишкові інфекції, зоонози та їх профілактика"

Тест призначений для самоконтроля, перевірки знань здобувачів освіти, які вивчають предмет "Гігієна та санітарія виробництва" з теми "Гострі кишкові інфекції, зоонози та їх профілактика"

Додано: 4 листопада 2021
Предмет:
Тест виконано: 189 разів
12 запитань
Запитання 1

Серед хвороб мікробної природи (харчових інфекцій), у механізмі передачі яких бере участь їжа, розрізняють: 


варіанти відповідей

антропонози і зоонози.

харчові отруєння мікробного та немікробного походження

харчові отруєння та харчові інфекції

Запитання 2

Збудником дезинтерії є: 

варіанти відповідей

бактерії Salmonella

бактерії роду Shigella

холерний вібріон

Запитання 3

Шляхи розповсюдження дизентирії: 

варіанти відповідей

фекально-оральний механізм, водний шлях

контактно-побутовий, харчовий шлях

всі відповіді вірні

Запитання 4

Джерелом збудника черевного тифу та паратифів А,В,С є: 

варіанти відповідей

хворі тварини

виключно людина: хвора чи бактеріоносій

навколишнє середовище

Запитання 5

Холера - це: 

варіанти відповідей

гостра інфекційна хвороба, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, порушенням водно-сольового обміну, зневодненням організму внаслідок втрати рідини та солей з калом та блювотними масами. 

гостре інфекційне зах-ворювання, що характери-зується ураженням товстої кишки. Воно спричиняється бактеріями-шигелами. 

гостра інфекційна хвороба, яка зумовлюється численними серотипами бактерій роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травного каналу.

Запитання 6

Які профілактичні заходи надійно захищають людину від холери?

варіанти відповідей

Вакцинація

Хлорування води з залишковим хлором 0,3 мг/л 

Хлорування води з залишковим хлором 0,3 мг/л, дотримання санітарно-гігєнічних вимог в побуті, В ЗРГ, в повсякденному житті, вакцинація

Запитання 7

Зоонози - це:

варіанти відповідей

інфекційні захворювання людини, джерелом яких є інфіковані тварини (хворі або носії).

одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

група таких захворювань, для яких джерелом інфекції є людина і ці хвороби перебігають виключно у людському середовищі

Запитання 8

Зоонози, як правило, передаються:

варіанти відповідей

від людини до людини.

кількома шляхами передачі; контактним, аспираційним. харчовим, тощо

виключно харчовим шляхом

Запитання 9

Усі види бруцелл є:

варіанти відповідей

стійкими до високих температур та малостійкими до впливу хімічних речовин

малостійкими до високих температур та стійкими до впливу хімічних речовин

чутливі до висушування, сонячного світла, дезрозчинів, антибіотиків

Запитання 10

М'ясо і молоко тварин, хворих на сибірську виразку:

варіанти відповідей

молоко хворих тварин пастеризують 30 хв при температурі 85°С або кип'ятить 5 хв та залишають у господарстві, м'ясо - відправляють на промислову переробку (ковбаси варені, консерви).

м'ясо і молоко знищують. Сировину (шкуру, шерсть) знезаражують. Трупи спалюють або закопують у спецмогильниках на глибину 2 м над трупом, засипають товстим шаром хлорного вапна і землею. 


молоко пастеризують при температурі 70°С протягом 30 хв або доводять температуру до 90°С, м'ясо тварин, проварюють або солять, витримуючи 60 днів, внутрішні органи утилізують


Запитання 11

Зараження ящуром відбувається:

варіанти відповідей

при вживанні сирого молока, м'яса

контактним шляхом

всі відповіді вірні

Запитання 12

Молоко та м'ясо тварин, хворих на ящур:

варіанти відповідей

м'ясо і молоко хворих тварин знищують. Сировину (шкуру, шерсть) знезаражують. Трупи спалюють або закопують у спецмогильниках на глибину 2 м над трупом, засипають товстим шаром хлорного вапна і землею. 


молоко пастеризують при температурі 70°С протягом 30 хв або доводять температуру до 90°С, м'ясо тварин, проварюють або солять, витримуючи 60 днів, внутрішні органи утилізують

молоко хворих тварин пастеризують 30 хв при температурі 85°С або кип'ятить 5 хв та залишають у господарстві, м'ясо - відправляють на промислову переробку (ковбаси варені, консерви).

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест