Характеристика основних дієт

Додано: 25 жовтня 2021
Предмет:
Тест виконано: 8 разів
30 запитань
Запитання 1

Дієту №1 призначають при:

варіанти відповідей

хронічному гастриті;

виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному гастриті з нормальною або підвищеною секрецією шлункових залоз після операцій на шлунку;

захворюваннях печінки і жовчного міхура;

захворюваннях нирок.

Запитання 2

Сприяти нормалізації моторної функції шлунково-кишкового тракту, підвищенню шлункової секреції - це мета дієти:

варіанти відповідей

№5;

№7;

№10;

№2.

Запитання 3

Про яку дієту йдеться мова на малюнку

варіанти відповідей

№5;

№7;

№1;

№2.

Запитання 4

При захворюваннях нирок призначають дієту:

варіанти відповідей

№10;

№2;

№7

№1.

Запитання 5

Для якої дієти при приготуванні страв механічне щадіння суттєвого значення не має?

варіанти відповідей

№1;

№5;

№10;

№7.

Запитання 6

Яка дієта характеризується різким обмеженням вуглеводів, помірним обмеженням жирів, органічних продуктів, які утруднюють роботу печінки (екстрактивні речовини м'яса, риби), і прийомів теплової обробки (смаження)?

варіанти відповідей

№9;

№10;

№1;

№5.

Запитання 7

Дієту №9 призначають при:

варіанти відповідей

цукровому діабеті;

захворюваннях печінки;

захворюваннях нирок;

захворюваннях кишково-шлункового тракту.

Запитання 8

Які дієти характеризуються різким обмеженням солі, рідини, виключенням азотисто-екстрактивних речовин м'яса, риби, грибів, а також продуктів, що містять холестерин?

варіанти відповідей

№9;

№1, №2;

№7/10;

№5.

Запитання 9

Яка мета дієти, що зображена на малюнку?

варіанти відповідей

щадити слизову оболонку шлунку;

щадити серцево-судинну систему;

зміцнювати серцевий м'яз;

посилювати виведення з організму недоокислених продуктів обміну і рідини.

Запитання 10

Режим харчування при дієті №1:

варіанти відповідей

3-4 разів на день;

2-3 рази на день;

5-6 разів на день;

4 рази на день.

Запитання 11

При виразковій хворобі шлунка призначають:

варіанти відповідей

обмеження вживання рідини

збільшення кількості білків у харчовому раціоні

виключення молочних продуктів із харчового раціону

часте, дрібне харчування, запобігання механічному, хімічному і термічному подразненню шлунка (щадна дієта)

розвантажувальні дні

Запитання 12

Визначити індекс маси тіла для хворого з масою тіла 67 кг та зростом 187см

варіанти відповідей

0,0019 кг/м2

35,8 кг/м2

19,1 кг/м2

18,0 кг/м2

Запитання 13

Раціональне харчування базується на багатьох законах. Що передбачає закон

адекватності харчування?

варіанти відповідей

Дотримання режиму харчування

Вживання санітарно доброякісної їжі

Повноцінне постачання організму різними харчовими речовинами

Відповідність хімічного складу їжі особливостям обмінних процесів конкретної людини

Вживання достатньої кількості вітамінів

Запитання 14

Сестра медична приймального відділення визначила індекс маси тіла жінці, він становить 24 кг/м2. До якої групи згідно класифікації наказу МОЗ № 931  належить пацієнтка?


варіанти відповідей

Нормотрофіків

Гіпотрофіків

Гіпертрофіків

Виснажений пацієнт

Ожиріння

Запитання 15

Відповідно наказу МОЗ України №931 класифікація хворих здійснюється за допомогою визначення наступних показників:


варіанти відповідей

Ваги

Зросту

ЖЄЛ

Індексу маси тіла

Енергетичної цінності

Запитання 16

На підставі даних від сестер медичних палатних, сестра медична старша складає загальне замовлення на продукти харчування для хворих відділення та передає його для виконання. Ким підписується замовлення на харчування від відділення?


варіанти відповідей

Сестрою медичною палатною

Сестрою медичною старшою

Завідувачем відділення

Сестрою медичною старшою, завідувачем відділення

Завідувачем відділення і головним лікарем

Запитання 17

Кому сестра медична палатна подає дані, щоранку, про лікувальне харчування пацієнтів?


варіанти відповідей

Головному лікареві

Лікарю-дієтологу

Черговому лікареві

Сестрі медичній старшій відділення

Завідуючому відділенням

Запитання 18

При госпіталізації хворого до закладу охорони здоров’я лікувальне харчування призначає і робить запис в медичній карті стаціонарного хворого?

варіанти відповідей

лікар-дієтолог

черговий лікар

завідувач відділенням

сестра медична старша


головний лікар

Запитання 19

В ЛПЗ повинен бути організований і встановлений режим лікувального харчування. Яким він повинен бути відповідно наказу МОЗ України №931?


варіанти відповідей

6-ти разовий


5-ти разовий

4-х разовий

3-х разовий


не має значення

Запитання 20

Сестра медична палатна підготувала дані на наявність хворих, які знаходяться на харчуванні. Що необхідно відмітити в даних?


варіанти відповідей

кількість хворих

кількість хворих НТ (нормотрофіків)


кількість хворих ГПТ (гіпотрофіків)


кількість хворих ГРТ (гіпертрофіків)


кількість хворих НТ, ГПТ, ГРТ


Запитання 21

Ви працюєте старшою медсестрою терапевтичного відділення і помітили, що нова

буфетниця не знає, як правильно обробляти обідні столи. Яка послідовність обробки

поверхні обідніх столів?

варіанти відповідей

Тричі на день обробляють 0,2% дезактином, а через 15 хв. змивають теплою водою

Двічі на день після прийому їжі обробляють 1% хлораміном

Тричі на день після прийому їжі миють теплою водою

Дезінфікують вранці 3% хлораміном, а після обіду та вечері витирають вологою ганчіркою

Тричі на день обробляють 1% хлораміном

Запитання 22

У пацієнта, 55 років, що страждає на гіпертонічну хворобу, лікар призначив дієту, яка застосовується при серцево-судинних захворюваннях.

Які рекомендації щодо дієти може дати йому медсестра?

варіанти відповідей

Не вживати смаженого

Їжу перед вживанням подрібнювати

Зменшити кількість вживання їжі

Зменшити кількість вживання солі і рідини

Зменшити калорійність іжі

Запитання 23

Крім 15 основних дієт, які іноді називають столами лікувального харчування, існують індивідуальні добові режими, згідно індивідуальним потребам хворого, які називають:


 

варіанти відповідей

"чорно-білі дні";


  "контрастні дні";


  "навантажувальні дні"

Запитання 24

Кількість основних дієт харчування, які називають столами, обмежується:


 

варіанти відповідей

5 видами;


  15 видами;


  12 видами.

  14 видами.

Запитання 25

Лікар призначив пацієнту хворому на хронічний гастрит із секреторною недостатністю дієту, що сприяє нормалізації секреторної і моторної функції шлунка і кишок. Це дієта №


варіанти відповідей

А. 1


В. 2


С. 3


D. 4


Е. 5

Запитання 26

До медичної сестри звернувся пацієнт 68 років, який хворіє гіпертонічною хворобою ІІ ст., з проханням порадити йому відповідне харчування. Яку дієту слід порадити пацієнту? 


варіанти відповідей

А. Дієта № 1а 


В. Дієта № 7 


С. Дієта № 4 


D. Дієта № 10  


Е. Дієта № 9  

Запитання 27

До медичної сестри звернувся робітник М., з питанням які продукти не можна вживати при загостренні холецеститу. 


варіанти відповідей

А. Яблучний сік.  


В. Сир нежирний. 


С.  Смажені гриби.   


D. Кефір.  


Е. Мед.  

Запитання 28

Пацієнтці, яка лікується з приводу хронічного гастриту, призначена дієта №1. Яка мета даної дієти?


варіанти відповідей

А. Обмеження механічного і хімічного подразнення слизової оболонки травного каналу


В. Нормалізація секретної та моторної функції кишечнику 


С. Нормалізація обміну пуринів   


D. Зменшення набряків 


Е. Покращення кровообігу  

Запитання 29

Дієтична медична сестра складає харчовий раціон на пацієнтів у відділенні, враховуючи енергетичну цінність їжі. Скільки кілокалорій утворюється при згоранні 1 г жиру? 


варіанти відповідей

A. 4,1 


B. 9,3  


C. 2,5 


D. 4,6 


E. 8,4  

Запитання 30

У пацієнта вірусний гепатит. Яка дієта йому рекомендована з метою відновлення функції печінки? 


варіанти відповідей

А. 1 


В. 4 


С. 15 


D. 10 


Е. 5  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест