ХАРЧОВІ ДОБАВКИ .Ароматичні речовини. Мета їх використання, види.

Додано: 23 жовтня
Предмет: Технології, 10 клас
12 запитань
Запитання 1

Ароматизатори – це…


варіанти відповідей

це хімічно чисті

речовини з

ароматичними

властивостями, які

одержують шляхом

вилучення з натуральної

сировини або шляхом

синтезу.

група природних або

синтетичних барвників,

придатних для

фарбування харчових

продуктів

речовини з

ароматичними

властивостями, які

одержані хімічним

сінтезом та не мають

аналогів у природі

Запитання 2

Характерною особливістю ароматизаторів є те, що…

варіанти відповідей

вони

використовуються в

великих дозах

вони

використовуються в

малих технологічно

ефективних дозах,

застосування їх

обмежується

органолептичними

властивостями

вони

використовуються в

великих технологічно

ефективних дозах,

застосування їх не

обмежується

органолептичними

властивостями

Запитання 3

Яке речення не відноситься до цілей використання ароматизаторів

та ароматичних речовин …

варіанти відповідей

створити широкий

асортимент харчових

продуктів, що

відрізняються за смаком

та ароматом на основі

однотипної продукції

підвищення стійкості

харчових продуктів під

час зберігання

посилення наявного у

продуктах смаку та

аромату

Запитання 4

Не дозволяється ароматизація синтетичними ароматичними

речовинами наступних продуктів …

варіанти відповідей

молока, хліба,

фруктових соків, сиропів,какао, чаю, прянощів, а

також продуктів дитячого

харчування

молока, хліба,

фруктових соків, сиропів,какао, прянощів

молока, хліба,

фруктових соків, сиропів,

какао, чаю, прянощів,

фруктових цукерок та

пастили, джемів, а також

продуктів дитячого

харчування

Запитання 5

За походженням ароматичні речовини поділяють на …

варіанти відповідей

натуральні та штучні

натуральні, ідентичні

натуральним та штучні

натуральні, ідентичні

натуральним, штучні та

виготовлені шляхом

хімічного синтезу

Запитання 6

Оберіть вимоги до ароматизаторів …

варіанти відповідей

ароматизатори не

повинні містити будь-яких

шкідливих факторів у

кількостях, що

перевищують

максимальні рівні.

ароматизатори не

повинні спричиняти

наявність небажаних

речовин у харчових

продуктах у кількостях, що

перевищують рівні,

визначені обов’язковими

показниками безпечності

стійкість до дії світла та

окислення, змін

кислотності середовища,

температурного режиму

Запитання 7

Натуральні ароматизатори - це …

варіанти відповідей

натуральні або синтетичні речовини, які спеціально вводяться в харчовий продукт для надання йому бажаних якостей

речовини природного чи штучного (синтетичного) походження, призначені для додання, посилення чи відновлення забарвлення харчових продуктів.

 отримані з природних джерел (рослин, фруктів, спецій тощо) шляхом фізичних, мікробіологічних або ензиматичних процесів.

Запитання 8

Харчові барвники - це

варіанти відповідей

 інтенсивно забарвлені речовини, придатні для фарбування різних матеріалів.

натуральні або синтетичні речовини, які спеціально вводяться в харчовий продукт для надання йому бажаних якостей

це хімічно чисті речовини з ароматичними властивостями.

Запитання 9

До мети використання харчових барвників можна віднести …

варіанти відповідей

відновлення

втраченого природного

забарвлення продукту

надання кольору

безбарвним продуктам

обидві відповіді вірні

Запитання 10

За походженням барвники, що використовуються для

підфарбовування харчових продуктів, поділяють на групи:

варіанти відповідей

натуральні барвники

рослинного або

тваринного походження,

штучні (ідентичні

натуральним),синтетичні

органічні барвники

натуральні барвники

рослинного або

тваринного походження,

штучні (ідентичні

натуральним),синтетичні

органічні барвники,

мінеральні барвники

натуральні барвники

рослинного або

тваринного походження,

синтетичні органічні

барвники, мінеральні

Запитання 11

До недоліків використання синтетичних харчових барвників можна

віднести

варіанти відповідей

токсичність; викликають

гіперактивність у дітей

чутливість до рН,

окисників, температури

спричиняють алергічні

реакції; канцерогенні

Запитання 12

Харчовими барвниками не вважаються

варіанти відповідей

продукти, приправи та

їхні компоненти, які

додаються до продуктів

завдяки їх ароматичним,

смаковим і поживним

властивостям

барвники, які

використовують для

підфарбовування

шкаралупи яєць, для

таврування м'яса

барвники, які

наносяться на неїстівні

зовнішні частини

харчових продуктів

(наприклад, покриття

сиру та ковбас)

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест