Херня

Додано: 27 травня 2023
Предмет: Алгебра, 1 клас
Тест виконано: 6 разів
156 запитань
Запитання 1

В гістологічному препараті органу ротової порожнини видно, що передня поверхня вистелена багатошаровим плоским незроговілим епітелієм, а задня поверхня – багаторядним війчастим епітелієм. Що це за орган?


варіанти відповідей

1

М’яке піднебіння

Запитання 2

В ембріогенезі відбулось порушення зростання медіальних носових і верхньощелепних відростків. Які аномалії розвитку лиця слід очікувати в даному випадку?

варіанти відповідей

1

Латеральна розщелина верхньої губи

Запитання 3

В ембріогенезі відбулась затримка зростання верхньо- і нижньощелепних відростків. Які аномалії розвитку слід очікувати в даному випадку?


варіанти відповідей

Макростомія

1

Запитання 4

4У гістопрепараті головного кінця зародка, завдовжки 6 мм, на передньобоковій поверхні шиї видно валикоподібні підвищення, що виникли за рахунок розростання мезенхіми. Як називаються дані утворення зябрового апарату?


варіанти відповідей

Зяброві дуги

1

Запитання 5

5У гістопрепараті головного кінця зародка 5-ти тижнів розвитку визначаються зяброві дуги. Вкажіть, що розвивається з першої пари даних утворень?


варіанти відповідей

Нижньощелепні і верхньощелепні відростки.



1

Запитання 6

6У новонародженої дитини виявлено серединна розщелена губи і верхньої щелепи.

Аномалія розвитку яких відростків викликає даний порок?


варіанти відповідей

Незрощення медіальних носових відростків.



1

Запитання 7

7У біоптації слизової оболонки ротової порожнини виявляються морфологічні ознаки ясен. Які особливості будови слизової оболонки ясен можна спостерігати в нормі?


варіанти відповідей

1

Нерухомо зрощена з окістям, власна пластинка утворює високі сосочки, відсутня м'язова пластинка

Запитання 8

8При травмі пошкоджено ділянку ротової порожнини, яка має максилярну, проміжну та мандибулярну зони. Який орган зазнав ушкодження?


варіанти відповідей

1

Щока

Запитання 9

9У гістологічному препараті визначається слизова оболонка, вкрита багатошаровим плоским незроговілим, місцями – багатошаровим плоским зроговілим епітелієм. До складу слизової оболонки входить також власна пластинка, м'язова пластинка відсутня.

Визначите місце локалізації такої слизової оболонки.


варіанти відповідей

A *Ротова порожнина

1

Запитання 10

10У гістологічному препараті визначається орган, основу якого складає скелетна поперечно-смугаста м'язова тканина. Орган має шкірний, проміжний і слизовий відділи. Епітелій – багатошаровий плоский зроговілий, в слизовому відділі переходить в багатошаровий плоский незроговілий. Назвіть даний орган.


варіанти відповідей

Губа

1

Запитання 11

У гістологічному препараті видно м'язове утворення ротової порожнини, що складається з двох відділів: шкірного і слизового, в якому розрізняють верхню, проміжну і нижню зони. У проміжній зоні слизового відділу епітелій багатошаровий плоский зроговілий. Яке утворення представлено в препараті?


варіанти відповідей

Щока

1

Запитання 12

Зроблено мікропрепарат м’якого піднебіння, на якому спостерігаються ротова і носова поверхня. На ротовій поверхні виявлено пошкодження епітелію. Який епітелій пошкоджено?


варіанти відповідей

1

A *Багатошаровий плоский незроговілий

Запитання 13

Дитина пошкодила бічну поверхню язика. Які сосочки язика при цьому пошкоджені найімовірніше?

варіанти відповідей

1

Листоподібні

Запитання 14

У результаті хімічного опіку бічної поверхні язика в 5-ти річної дитини в цій області відсутня смакова чутливість, що пов'язано з руйнуванням смакової сенсорної клітини.

Яка структура клітини бере участь у сприйманні подразнення?


варіанти відповідей

Мікроворсинки на апікальній поверхні



1

Запитання 15

На гістологічному препараті органу ротової порожнини під слизовою оболонкою знаходиться добре розвинений шар жирової тканини. З якої ділянки зроблений препарат?


варіанти відповідей

Тверде піднебіння

1

Запитання 16

16На гістологічному препараті органу ротової порожнини видно 3 зони: жирову, залозисту, волокнисту. Що за орган у препараті?


варіанти відповідей

1

Тверде піднебіння

Запитання 17

В гістологічному препараті органу ротової порожнини видно, що передня поверхня вистелена багатошаровим плоским незроговілим епітелієм, а задня поверхня - багаторядним війчастим епітелієм. Що це за орган?


варіанти відповідей

1

М’яке піднебіння

Запитання 18

У хворого порушено відчуття смаку. При цьому загальна чутливість зберігається. Які сосочки язика не пошкоджені?


варіанти відповідей

1

Ниткоподібні

Запитання 19

При обстеженні хворого на дифтерію виявлено пошкодження м’якого піднебіння та язичка. Який епітелій, що вистеляє ротову поверхню язичка, зазнав ушкодження?


варіанти відповідей

1

Багатошаровий плоский

Запитання 20

20Хворий, 53 років, скаржиться на погіршення смакової чутливості. При обстеженні лікар помітив явища атрофії слизової оболонки деяких ділянок ротової порожнини. Де найвірогідніше спостерігалися морфологічні зміни?


варіанти відповідей

На верхній поверхні язика

1

Запитання 21

У гістологічному препараті визначається утворення ротової порожнини, в основі якого лежить кісткова тканина. Воно покрите слизовою оболонкою, в якій видно багатошаровий плоский зроговілий епітелій. В утворенні розрізняють жирову, залозисту і крайову зони. У всіх зонах власної пластинки слизової оболонки колагенові волокна утворюють могутні пучки, що вплітаються в окістя. Яке утворення представлено в препараті?

.


варіанти відповідей

1

Тверде піднебіння.

Запитання 22

22Хворий,30 років, звернувся до лікаря із скаргами на підвищення температури тіла до тридцяти восьми градусів, слабкість, болі у горлі. При обстеженні з’ясувалося, що язик хворого вкритий білим нальотом. Які гістологічні структури язика беруть участь в утворенні цього нальоту?


варіанти відповідей

1

Епітелій ниткоподібних сосочків

Запитання 23

Хворий 40 років страждає від серцевих нападів. Лікар призначив йому прийом нітрогліцерину під язик. Які особливості будови слизової оболонки ротової порожнини насамперед обумовлюють таку можливість прийому ліків?


варіанти відповідей

Проникливість багатошарового плоского незроговілого епітелію

1

Запитання 24

При гістологічному дослідженні екстирпованої пульпи в її периферичному шарі визначені клітини циліндричної форми. Яку назву мають ці клітини?

варіанти відповідей

Одонтобласти

1

Запитання 25

На гістологічному препараті сформованого зуба виявляється оболонка, яка стійка до дії кислот, але зберігається лише на бічних поверхнях коронки зуба. Назвати цю оболонку?

варіанти відповідей

кутикула

1

Запитання 26

При вивченні шліфу зуба людини 40 років на дентино-емалевій межі визначені оптично щільні лінійні структури довжиною до 1/3 товщі емалі веретеноподібної форми. Що за структури визначив дослідник?


варіанти відповідей

Емалеві веретена

1

Запитання 27

У пацієнта 42-х років, що страждає парадонтозом, у коронковій частині пульпи виявлені округлі звапновані утворення діаметром 2-3 мм. Назвіть ці структури:


варіанти відповідей

Дентиклі

1

Запитання 28

Перед прорізуванням зубів на їх корені формується тверда тканина, що має характер грубоволокнистої кістки. Як називаєтся ця тканина?


варіанти відповідей

Цемент

1

Запитання 29

На подовжньому шліфі зуба в дентині видно канальці. Що міститься всередині канальців?


варіанти відповідей

Відростки дентинобластів

1

Запитання 30

На шліфі зуба особи похилого віку в дентині виявили радіальні світлі смуги. Такі ділянки мають назву:


варіанти відповідей

1

Прозорий дентин

Запитання 31

У гістологічному препараті зубного зачатка зовнішня поверхня емалевого органу нерівна, в клітинах внутрішнього шару відбулися зміни полярності клітин (інверсія ядер). Визначте, початку якого процесу передують вказані зміни.


варіанти відповідей

Енамелогенезу

1

Запитання 32

На електронній мікрофотографії поперечного шліфа зуба в емалі виявляються утворення овальної, полігональної або арочної форми, що складаються з щільно укладених і впорядкованих кристалів гідрооксиапатитів. Назвіть дане утворення.


варіанти відповідей

Емалева призма

1

Запитання 33

У гістологічному препараті подовжнього шліфа зуба в емалі визначаються чергування темних і світлих смуг, шириною близько 100 мкм, орієнтованих перпендикулярно поверхні дентину. Назвіть дані структури емалі.


варіанти відповідей

Лінії Гунтера-Шрегера

1

Запитання 34

34У гістологічному препараті шліфа зуба визначається безклітинна тканина, що складається з міжклітинної речовини пронизаної трубочками, в яких розташовуються відростки клітин. Яка тканина представлена в препараті?


варіанти відповідей

*Дентин

1

Запитання 35

У гістологічному препараті шліфа коронки зуба в міжклітинній речовині дентину визначається невелика кількість колагенових волокон (волокон Корфа), що йдуть в радіальному напрямі. Назвіть даний шар дентину?


варіанти відповідей

Плащовий дентин.

1

Запитання 36

36У гістологічному препараті шліфа зуба в міжклітинній речовині дентину визначаються колагенові волокна, що йдуть тангенціально до дентино-емалевої межі і перпендикулярно дентинних трубочок (волокна Ебнера). Назвіть даний шар дентину?


варіанти відповідей

1

Припульпарний дентин

Запитання 37

У гістологічному препараті декальцинованого зуба видно рясно васкуляризовану пухку волокнисту сполучну тканину, що містить різноманітні клітини. Дентинобласти мають в цій зоні грушоподібну форму і розташовуються в декілька рядів. Про яку структуру зуба йде мова?

варіанти відповідей

Коронкова пульпа

1

Запитання 38

38При гістологічному дослідженні поперечного шліфу емалі виявлена лінійна смугастість у вигляді концентричних кругів, яка направлена під кутом до дентино-емалевого з’єднання. Назвіть ці структури:


варіанти відповідей

Лінії Ретціуса

1

Запитання 39

У двох препаратах зуба гістологічно виявляються: в одному - безклітинний цемент, в другому - клітинний. З якої ділянки зуба виготовлено другий препарат?

варіанти відповідей

1

З верхівки кореня

Запитання 40

У гістологічному препараті розвитку зуба в одній з тканин в міжклітинній речовині видно колагенові волокна, що мають радіальний і тангенціальний напрям. Визначте, для гістогенезу якої тканини це характерно?


варіанти відповідей

1

Дентину

Запитання 41

На гістологічному препараті зріз щелепи зародка людини 2-го місяця розвитку, яка містить пошкоджений зубний епітеліальний орган. Яка гістологічна частина зуба не буде розвинена?


варіанти відповідей

Емаль

1

Запитання 42

Після закладки молочних зубів, на початку 5-місяця ембріогенезу певними чинниками пошкоджено ростову властивість зубної пластинки позаду згаданих закладок. Який можливий важкий наслідок?


варіанти відповідей

Не відбудеться закладка постійних зубів.

1

Запитання 43

При обстеженні пацієнта було виявлено аномалію розвитку емалі. З пошкодженням яких структурних компонентів зубного зачатка це пов’язано?


варіанти відповідей

Внутрішній емалевий епітелій емалевого органа

1

Запитання 44

44На гістологічному препараті сагітального розрізу закладки нижньої щелепи 3,5- місячного плода людини спостерігається епітеліальний емалевий орган оточений компактно розташованими мезенхімними клітинами. Як називається це мезенхімне утворення?


варіанти відповідей

Зубний мішечок

1

Запитання 45

45В ембріогенезі ротової порожнини відбулося порушення розвитку емалі зубів. Яке джерело розвитку зубів було пошкоджено?


варіанти відповідей

1

Епітелій

Запитання 46

46Під час розвитку зуба у складі емалевого органу з’являються клітини призматичної форми, які мають шестикутове січення, ядро розташоване у центральній частині клітини. Що це за клітини?

варіанти відповідей

Преенамелобласти

1

Запитання 47

За певних причин на 5 місяці після народження дитини порушено процес руйнування гертвіговської піхви навколо зуба. Розвитку якої тканини зуба заважає ця обставина?

варіанти відповідей

Цементу

2

Запитання 48

У гістологічному препараті щелепи ембріона виявляється зубний зачаток. Вкажіть, з яких елементів він складається.


варіанти відповідей

Емалевого органу, зубного сосочка, зубного мішечка.



1

Запитання 49

У гістологічному препараті молочного зуба дитини спостерігається гіпоплазія (недорозвинення) емалі. Визначите, з діяльністю яких клітин пов'язані ці порушення.


варіанти відповідей

Внутрішніх емалевих клітин.

1

Запитання 50

50У гістологічному препараті розвитку зуба визначається емалевий орган у формі “дзвоника”, в якому видно зовнішні кубічної форми емалеві клітини, високі призматичні внутрішні клітини і центрально розташовані відросчаті клітини, що формують сітку. Який період розвитку зуба представлений в препараті?


варіанти відповідей

Період формування і диференціювання зубних зачатків

1

Запитання 51

В ході утворення плащового дентину відбулося порушення синтетичної діяльності дентинобластів. Визначте, на утворенні яких волокон це відіб'ється.


варіанти відповідей

Радіальних колагенових волокон Корфа.

1

Запитання 52

52У процесі розвитку зуба в періодонті зберігаються залишки ембріональної кореневої піхви Гертвіга, що носять назву епітеліальних острівців Малассе. Вони можуть бути джерелом розвитку кіст або пухлин в області кореня зуба. Якими клітинами утворена піхва Гертвіга?


варіанти відповідей

Клітинами емалевого органу

1

Запитання 53

53Експериментально у зародка в зубному зачатку був зруйнований зовнішній шар зубного мішечка. Вкажіть, яка структура зуба не матиме свого подальшого розвитку?

варіанти відповідей

Періодонт

1

Запитання 54

54Хворому на хронiчний гастрит зроблена внутрiшньошлункова рН-метрiя, за допомогою якої встановлено зменшення кислотностi шлункового соку. Функцiя яких клiтин знижена?


варіанти відповідей

1

Парiєтальних екзокриноцитів

Запитання 55

55На електронній мікрофотографії фрагменту власної залози шлунку представлена велика клітина неправильної кулястої форми, у цитоплазмі якої є велика кількість внутрішньоклітинних канальців та мітохондрій. Визначте дану клітину.


варіанти відповідей

Парієтальна

1

Запитання 56

56У біопсійному матеріалі шлунку хворого при гістологічному досліджені виявлено суттєве зменшення або повну відсутність парієтальних клітин у залозах. Слизову оболонку якої ділянки шлунку вивчали?


варіанти відповідей

Пілоричний відділ

1

Запитання 57

57При обстеженні хворого 43 років виявлено, що у нього в шлунку погано перетравлюються білкові продукти. Аналіз шлункового соку виявив низьку кислотність. Функція яких клітин шлунку порушена в даному випадку?


варіанти відповідей

Парієтальні екзокриноцити

1

Запитання 58

58На гістологічному зрізі дна шлунка у складі залоз видно порівняно великі клітини з ацидофільною цитоплазмою, електронномікроскопічно в цих клітинах є наявною складна система внутрішньоклітинних канальців. Який компонент шлункового соку утворюється в наслідок діяльності цих клітин?


варіанти відповідей

1

Соляна кислота

Запитання 59

59При ендоскопічному дослідженні шлунка виявлено пошкодження епітеліального покриву слизової оболонки. За рахунок яких гландулоцитів можлива репаративна його регенерація?


варіанти відповідей

Малодиференційованих шийкових мукоцитів.

1

Запитання 60

60Після перенесеного хімічного опіку стравоходу наступило локальне його звуження внаслідок утворення рубця. Які клітини пухкої сполучної тканини беруть участь в утворенні рубців?


варіанти відповідей

Зрілі спеціалізовані фібробласти

1

Запитання 61

61В гістологічному препараті представлений поперечний зріз стінки порожнистого органу, слизова оболонка якого вкрита багатошаровим плоским незроговілим епітелієм.

Який це орган ?

варіанти відповідей

Стравохід.

1

Запитання 62

62Після гастректомії у хворого розвивається злоякісна анемія. Відсутність яких клітин залоз шлунку викликає дану патологію?


варіанти відповідей

Парієтальних

1

Запитання 63

63У дитини першого року життя спостерігається порушення створожування материнського молока. З порушенням діяльності яких клітин власних залоз шлунку це пов’язано?


варіанти відповідей

A *Головні екзокриноцити



1

Запитання 64

64Під дією шкідливих факторів сталося пошкодження епітелію шлунка. За рахунок яких клітин відбудеться його регенерація?


варіанти відповідей

Шиєчні мукоцити

1

Запитання 65

65При гістологічному дослідженні в області шийки власної залози шлунку виявляються дрібні клітини, що мають високе ядерно-цитоплазматичне відношення і базофільну цитоплазму. Вкажіть функцію даних клітин.


варіанти відповідей

Регенерація залoзистого епітелію

1

Запитання 66

66При гістологічному обстеженні аспіраційного біоптату слизової оболонки шлунку у хворого, що страждає на виразкову хворобу виявлено збільшення кількості гландулоцитів, що мають оксифільні властивості цитоплазми. Утворення якого компоненту шлункового соку забезпечують ці клітини?

.

варіанти відповідей

Хлористоводневу кислоту

1

Запитання 67

67При огляді ротової порожнини пацієнта стоматолог звернув увагу, що його язик має грубі гіпертрофовані сосочки, глибокі борозни. Лікар порадив хворому звернутися до гастроентеролога. При обстеженні з’ясувалося, що у нього значно підвищена кислотність шлункового соку. Гіперфункцією яких клітин у залозах слизової оболонки шлунку переважно обумовлений цей стан?



варіанти відповідей

Парієтальних екзокриноцитів власних залоз шлунку

1

Запитання 68

68У гістопрепараті пілоричного відділу шлунку представлені волокна, що складаються з клітин веретеноподібної форми, містять в центрі цитоплазми паличкоподібне ядро. Яку тканину формують дані клітини?


варіанти відповідей

Гладку м’язову

1

Запитання 69

Аналіз біопсійного матеріалу слизової оболонки шлунка людини, хворої гастритом показав різке зменшення числа парієтальних клітин. Як це відображається на означених нижче складових частинах шлункового соку?


варіанти відповідей

Зменшення кислотності

1

Запитання 70

Хворий, 60 років, тривалий час лікується з приводу хронічного гастриту. При ендоскопії шлунка спостерігаються зміни з боку епітелію слизової оболонки. Який епітелій зазнав змін?


варіанти відповідей

Одношаровий циліндричний залозистий

1

Запитання 71

У хворого 39 років після променевої терапії з приводу пухлини печінки, утворилася виразка тонкої кишки внаслідок пригнічення мітотичної активності клітин, за рахунок яких відбувається поновлення покривного епітелію тонкої кишки. Назвіть ці клітини:

варіанти відповідей

Стовпчасті клітини крипт без облямівки

1

Запитання 72

На гістологічному препараті підслизова основа тонкої кишки заповнена кінцевими секреторними відділами білкових залоз. Який відділ кишки представлений на препараті

варіанти відповідей

1

12-пала кишка.

Запитання 73

На гістологічному препараті стінки тонкої кишки на дні крипт знайдено розташовані групами клітини, в апікальній частині яких містяться великі ацидофільні секреторні гранули; цитоплазма забарвлена базофільно. Які це клітини?


варіанти відповідей

Клітини Панета.

1

Запитання 74

На мікропрепараті тонкої кишки у власній пластинці слизової оболонки виявили скупчення клітин кулястої форми з великими базофільними ядрами, які оточені вузьким ободком цитоплазми. У більшості таких скупчень центральна частина світла і містить менше клітин, ніж периферійна. До якої морфологічної структури належать такі скупчення?


варіанти відповідей

1

Лімфатичний вузлик

Запитання 75

В ходi авторадiографiчного дослiдження епiтелiю тонкої кишки було виявлено, що його повне оновлення вiдбувається протягом 3-х дiб за рахунок пролiферацiї малодиференцiйованих клiтин. Вкажiть їх локалiзацiю:


варіанти відповідей

1

A.Дно крипт



Запитання 76

У хворого на хронічний ентероколіт виявлено порушення травлення та всмоктування білків у тонкій кишці внаслідок недостатньої кількості дипептидаз у кишковому соці. У яких клітинах порушено синтез цих ферментів?


варіанти відповідей

1

Клітини Панета

Запитання 77

На мікропрепараті підщелепної слинної залози навколо кінцевих відділів і вивідних проток розрізняємо кошикоподібні клітини, які охоплюють основи сероцитів і називаються міоепітеліоцити. До якої тканини належать ці клітини?


варіанти відповідей

М’язова

1

Запитання 78

Внаслідок вірусного процесу в підщелепних слинних залозах відбувся значний склероз їх паренхіми і зменшилася продукція біологічно активних гормональних речовин.Через те погіршилася регенерація слизової оболонки ротової порожнини. Причиною цього є недостатній вміст у слині:


варіанти відповідей

1

Фактора росту епітелія.

Запитання 79

На мікропрепараті, зробленому з невідомого органа, виявлені ацинуси, які містять 10- 15 клітин конічної форми з базофільною цитоплазмою, круглим ядром і добре розвиненою гранулярною ендоплазматичною сіткою. Ацинус оточений базальною мембраною, в розщепленні якої локалізуються міоепітеліальні клітини. З якого органа зроблено зріз?


варіанти відповідей

1

Привушна слинна залоза

Запитання 80

На мікропрепараті, зробленому з привушної слинної залози, розрізняємо кінцеві секреторні відділи з сероцитами, що синтезують переважно ферменти. До яких залоз за класифікацією за хімічним складом секрету вона належить?


варіанти відповідей

1

Білкова

Запитання 81

В препараті часточки привушної залози помітні протоки з великою кількістю впорядковано розташованих мітохондрій в базальній частині епітелію. Які це вивідні протоки?

варіанти відповідей

Посмуговані

1

Запитання 82

В препараті привушної залози кінцеві відділи преставлені клітинами з круглими ядрами та базофільною цитоплазмою. Які структури залози вони утворюють?


варіанти відповідей

Білкові кінцеві відділи



1

Запитання 83

Відомо, що підщелепна слинна залоза має слизові кінцеві відділи, що складаються з мукоцитів. Які ознаки характерні для цих клітин?


варіанти відповідей

Зплощені ядра і світла цитоплазма

1

Запитання 84

Деякі захворювання слинних залоз зумовлені порушенням функціонування їх вивідних проток. Які саме типи вивідних проток розрізняють в великих слинних залозах?


варіанти відповідей

Внутрішньо-, міжчасточкові протоки та протока залози

1

Запитання 85

Досліджується гістологічний препарат слинних залоз, в якому окрім білкових і змішаних кінцевих відділів визначаються слизові. Яка слинна залоза досліджується?

варіанти відповідей

1

Під’язикова

Запитання 86

У результаті вірусної інфекції постраждали клітини, що утворюють стінки жовчних капілярів. Це створило умови для надходження жовчі в кров синусоїдних капілярів. Які клітини ушкоджені?

варіанти відповідей

1

Гепатоцити

Запитання 87

В раціоні людини велика кількість вуглеводів. Які структури будуть виявлятись при цьому в цитоплазмі гепатоцитів?


варіанти відповідей

1

Гранули глікогену

Запитання 88

В гістологічному препараті паренхіма органа представлена часточками, які мають форму шестигранних призм і складаються з анастомозуючих пластинок, між якими лежать синусоїдні капіляри, які радіально сходяться до центральної вени. Який анатомічний орган має дану морфологічну будову?


варіанти відповідей

1

Печінка.

Запитання 89

При порушенні зв’язків між гепатоцитами печінки, що виникають внаслідок деяких патологічних процесів, жовч може потрапляти в кров, викликаючи жовтяницю.

Порушеннями якого типу міжклітинних контактів можна пояснити це явище?


варіанти відповідей

1

Щільного, пальцеподібного і десмосомного

Запитання 90

У хворого після гострого панкреатиту за аналізами визначається масштабне пошкодження секреторних ациноцитів. За рахунок яких клітин йтиме їх відновлення?


варіанти відповідей

Клітини вставних проток

1

Запитання 91

Хворий, 55 років, наглядається у ендокринолога з приводу порушення ендокринної функції підшлункової залози, що проявляється зменшенням кількості гормону глюкагону в крові. Функція яких клітин цієї залози порушена в цьому випадку?


варіанти відповідей

1

А-клітини острівців Лангер

Запитання 92

Хвора з 14 років хворіє на цукровий діабет. Які клітини підшлункової залози не функціонують?


варіанти відповідей

В - клітини

1

Запитання 93

На електронній мікрофотографії стінки легеневої альвеоли представлена велика клітина, у цитоплазмі якої багато мітохондрій, розвинутий комплекс Гольджі, визначаються осміофільні пластинчасті тільця. Яку основну функцію виконує ця

варіанти відповідей

Продукує сурфактант

1

Запитання 94

В результаті патологічного процесу в бронхах відбувається десквамація епітелію. За рахунок яких клітин буде проходить регенерація бронхіального епітелію?

варіанти відповідей

1

Базальних

Запитання 95

У пологовому відділенні клініки в новонародженого не змогли викликати перший подих. При аналізі причини смерті встановлено, що повітроносні шляхи вільні, але легені не розправились. Що є найбільш вірогідною причиною нерозправлення легень у цьому випадку?


варіанти відповідей

Відсутність сурфактанта

1

Запитання 96

На препараті одного з відділів дихальної системи виявлений трубчастий орган, в якому визначається невисокий епітелій, добре розвинута м’язова оболонка, відсутні залози і хрящ. Назвіть цей орган.


варіанти відповідей

1

Малі бронхи

Запитання 97

На мікроскопічному препараті легень людини, хворої на запалення легень, спостерігаємо ушкодження клітин, які відповідають за респіраторну функцію. Які це клітини стінки альвеол?

варіанти відповідей

1

Альвеолоцити І типу

Запитання 98

На препараті представлений порожнистий орган. Слизова оболонка вкрита дворядним війчастим епітелієм, який переходить в однорядний. М'язова пластинка слизової оболонки добре розвинена по відношенню до товщини всієї стінки. Хряща і залоз

немає. Який орган представлений в препараті?

варіанти відповідей

1

Дрібний бронх

Запитання 99

Хворий поступив у відділення з нападом задухи, обумовленої спазмом гладкої мускулатури дихальних шляхів. Назвіть відділи повітроносних шляхів, з якими в основному пов'язаний даний напад:


варіанти відповідей

Бронхи малого калібру

1

Запитання 100

У дитини двох років знижене виведення слизу з бронхіального дерева. З порушенням функції яких органел клітин покривного епітелію бронхів це може бути пов’язано?

варіанти відповідей

Війок

1

Запитання 101

При розтині померлого чоловіка 65 років, який страждав захворюванням легень, патологічний процес переважно був локалізований у бронхах, де при гістологічному дослідженні були чітко видні залози, хрящові острівці та багаторядний циліндричний миготливий епітелій. В яких бронхах зміни?


варіанти відповідей

Середні бронхи

1

Запитання 102

На електронній мікрофотограммі виявляються клітини альвеол, які входять до складу аерогематичного бар’єру. Що це за клітини?


варіанти відповідей

Респіраторні епітеліоцити альвеол

1

Запитання 103

У працівника хімічного виробництва після вдихання їдких парів відбулася загибель частини війчастих епітеліоцитів бронхів. За рахунок яких клітин відбудеться регенерація даного епітелію?


варіанти відповідей

Базальних

1

Запитання 104

На електронній мікрофотографії представлені структури у вигляді відкритих міхурців, внутрішня поверхня яких вистелена одношаровим епітелієм, який утворений респіраторними та секреторними клітинами. Які це структури?

варіанти відповідей

1

Альвеоли

Запитання 105

В епітелії повітроносних шляхів є клітини з куполоподібною апікальную частиною, на поверхні якої розміщуються мікроворсинки. В клітині виявляється добре розвинений синтетичний апарат, а в апікальній частині – секреторні гранули. Назвіть цю клітину.


варіанти відповідей

1

Клітина Клара

Запитання 106

У недоношених дітей розвивається синдром дихальної недостатності. Недостатність якого компоненту аерогематичного бар'єру лежить в основі цієї патології? .

варіанти відповідей

1

Сурфактант

Запитання 107

У гістологічному препараті трахеї у складі миготливого багаторядного епітелію видно невисокі клітини овальної або трикутної форми. Своєю вершиною вони не досягають апікальної поверхні епітелію, в частині клітин видно фігури мітозу. Яку функцію виконують дані клітини?


варіанти відповідей

Являются джерелом регенерації

1

Запитання 108

У хворого сухим плевритом вислуховується шум тертя плеври. Який епітелій при цьому пошкоджується?


варіанти відповідей

1

Одношаровий плоский епітелій

Запитання 109

На гістологічному препараті легенів виявляеться структура, стінка якої складається із одношарового кубічного війчастого епітелію, м’язова пластинка складається з гладких міоцитів, складки слизової відсутні. Що це за утворення?

варіанти відповідей

1

Термінальний бронх

Запитання 110

Очищення слизової оболонки дихальних шляхiв вiд пилу i мiкроорганiзмiв вiдбувається завдяки мукоцилiарному транспорту - перемiщенню слизу поверхнею епiтелiю. Якi клiтини забезпечують цей механiзм очищення?


варіанти відповідей

Вiйчастi та келихоподiбнi

1

Запитання 111

До аерогематичного бар'єру входить сурфактант, який видіграє захисну роль та зменьшує поверхневий натяг. Визначте, які клітини утворюють сурфактант.


варіанти відповідей

1

Альвеолоцити 2-го типу

Запитання 112

У чоловіка 66 років діагностована злоякісна епітеліальна пухлина, що походить з бронху середнього калібру. Який епітелій є джерелом розвитку цієї пухлини?


варіанти відповідей

Одношаровий багаторядний війчастий

1

Запитання 113

У недоношеної дитини виявлено злипання стінок альвеол через відсутність сурфактанту. Вкажіть, порушення функції яких клітин стінки альвеоли обумовлює такий стан.


варіанти відповідей

Альвеолоцитів ІІ типу

1

Запитання 114

При дослідженні трубчастого органу встановлено, що його середня оболонка складається із гіалінових суцільних кілець. Який епітелій вистилає слизову оболонку цього органу?


варіанти відповідей

багаторядний призматичний війчастий



1

Запитання 115

У пацієнта після екзогенної інтоксикації виникла загроза розвитку висхідної інфекціїї сечових шляхів через втрату кислої реакції сечі. Які клітини у нирках зазнали пошкодження?


варіанти відповідей

Темні клітини збірних трубок

1

Запитання 116

На електронній мікрофотографії фрагмента нирки представлена приносна артеріола, в якій під ендотелієм видно крупні клітини, що містять секреторні гранули. Назвіть даний вид клітин.


варіанти відповідей

Юкстагломерулярні

1

Запитання 117

На електронній мікрофотографії одного з відділів нефрону визначаються клітини кубічної форми, апікальна поверхня яких містить щіточкову облямівку, а базальна – базальну посмугованість з розташованими мітохондріями між інвагінаціями цитолеми. Назвіть відділ нефрону.


варіанти відповідей

Проксимальний каналець

1

Запитання 118

В нормі при лабораторному дослідженні сечі в ній не виявляються форменні елементи крові. Яка структура нефрону найбільше перешкоджає їх надходженню до первинної сечі?


варіанти відповідей

1

Базальна мембрана капілярів клубочка

Запитання 119

При гістологічному дослідженні нирки в кірковій речовині визначається каналець, висланий одношаровим кубічним каймистим епітелієм, цитоплазма якого забарвлена оксифільно. Вкажіть, який сегмент нефрону виявлений в препараті.


варіанти відповідей

Проксимальный звивистий каналець.

1

Запитання 120

На електронній мікрофотографії фрагмента ниркового тільця представлена крупна епітеліальна клітина з великими і малими відростками. Останні прикріпляються до базальної мембрани капілярів. Назвіть дану клітину:


варіанти відповідей

1

Подоцит

Запитання 121

На гістологічному препараті нирки представлена ділянка дистального канальцю нефрону, що проходить між приносною та виносною артеріолами. В клітинах, що складають стінку канальця ущільнені ядра, відсутня базальна мембрана. Як зветься це структурне утворення?

варіанти відповідей

1

Щільна пляма

Запитання 122

У хворого (27 років) в аналізі сечі виявлено залишки білків та глюкози. Яка ділянка нефрону при цьому уражена?

варіанти відповідей

1

Проксимальний каналець

Запитання 123

В експерименті у тварини шляхом звуження ниркової артерії отримано стійке підвищення кров"яного тиску. Функція яких клітин нирок обумовлює цей ефект?

варіанти відповідей

1

ЮГА-клітини

Запитання 124

Важливою складовою частиною ниркового фільтраційного бар’єру є тришарова базальна мембрана, яка має спеціальну сітчасту будову її середнього електроннощільного шару. Де міститься ця базальна мембрана?


варіанти відповідей

В нирковому тільці

1

Запитання 125

У хворого з підозрою на гломерулонефрит відмічається у вторинній сечі наявність альбуміну /альбумінурія/ і глюкози /глюкозурія/ впродовж двох тижнів. Функція яких відділів нирки порушена?

варіанти відповідей

1

проксимальных канальців

Запитання 126

На гістологічному препараті нирки в дистальному звивистому канальці виявляються клітини, які щільно прилягають до ниркового тільця. Базальна мембрана їх дуже тонка і не утворює складок. Ці клітини відчувають зміни вмісту натрію у сечі та впливають на секрецію реніна юкстагломерулярними клітинами. Які це клітини?


варіанти відповідей

Клітини щільної плями

1

Запитання 127

Під час клінічного обстеження у 35-річної жінки із захворюванням нирок в сечі виявлені клітини крові, фібриноген, що вірогідно пов’язано з порушенням ниркового фільтру. З яких структур складається цей фільтр?


варіанти відповідей

1

Ендотелій капілярів клубочка, тришарова базальна мембрана, подоцити.

Запитання 128

При електронній мікроскопії нирки виявлені канальці, які вистелені кубічним епітелієм. В епітелії розрізняють світлі та темні клітини. В світлих клітинах мало органел. Цитоплазма утворює складки. Ці клітини забезпечують реабсорбцію води з первинної сечі у кров. Темні клітини за будовою і функцією нагадують парієтальні клітини шлунку. Які канальці представлені на електроннограмі?


варіанти відповідей

Збірні ниркові трубочки

1

Запитання 129

В експериментальній моделі на щурах викликано морфологічне порушення клітин епітелію дистальних відділів нефрону. Які функціональні процеси в нирках при цьому послаблюються?


варіанти відповідей

Реабсорбція електролітів та води

1

Запитання 130

На електронній мікрофотографії ниркового тільця між капілярами судинного клубочка визначаються відросчаті клітини, в цитоплазмі яких є велика кількість філаментов. Назвіть дані клітини:


варіанти відповідей

1

Мезангіальні

Запитання 131

На електронній мікрофотографії фрагменту кіркової речовини нирки виявляються клітини щільної плями та юкстагломерулярні клітини з великими секреторними гранулами. Яка структура нирки представлена на мікрофотографії?


варіанти відповідей

Юкстагломерулярний апарат

1

Запитання 132

При електронній мікроскопії в кірковій речовині нирки визначаються структури, що вистелені призматичним епітелієм, для якого характерна щіточкова облямівка та глибокі складки плазмолеми у базальній частині. Між складками розташована велика кількість мітохондрій. До якого відділу нефрона належать описані структури?


варіанти відповідей

Проксимального канальця

1

Запитання 133

Слизова оболонка трубчастого органу вкрита перехідним епітелієм, утворює поздовжні складки. М’язова оболонка складається з двох шарів у верхній половині і трьох - у нижній. Який це орган?

варіанти відповідей

сечовід

1

Запитання 134

Як наслідок перенесеного орхіту в чоловіка 43 років порушилося продуктування сперматозоїдів. В яких утвореннях яєчка відбулися патологічні зміни?

варіанти відповідей

1

Ductuli seminiferi contorti

Запитання 135

Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено – у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя. Який відділ сім’яника простраждав?


варіанти відповідей

Звивисті сім’яні канальці

1

Запитання 136

На гістологічному зрізі бачимо орган, який ззовні вкритий серозною та білочною оболонками. Строму органа складає пухка сполучна тканина, в якій містяться клітини Лейдіга, паренхіма представлена канальцями, внутрішню поверхню канальців вистеляє сперматогенний епітелій. Що це за орган?


варіанти відповідей

1

Сім’яник

Запитання 137

При механічній травмі калитки у хворого виявлено порушення епітеліального вистелення сітки сім'яника. Який епітелій зазнав ушкодження?


варіанти відповідей

Одношаровий кубічний



1

Запитання 138

На одній з фаз сперматогенезу спостерігаються зміни ядра і цитоплазми сперматид, які призводять до утворення зрілих статевих клітин. Назвіть фазу гаметогенеза.


варіанти відповідей

1

Формування

Запитання 139

У гістологічному препараті яєчка у пухкій сполучній тканині, що розмежовує сім’яні канальці помітні округлі клітини з оксифільною цитоплазмою. Які це клітини?


варіанти відповідей

1

Гландулоцити

Запитання 140

На гістологічному препараті бачимо канальці в поперечному перерізі стінка яких складається з слизової, м’язової та адвентиційної оболонок. Епітелій слизової представлений високими призматичними клітинами зі стереоциліями і низькими камбіальними клітинами. Який орган чоловічої статевої системи було досліджено?


варіанти відповідей

1

Протоку придатка

Запитання 141

Під час статевого дозрівання клітини чоловічих статевих залоз починають продукувати чоловічий статевий гормон тестостерон, який обумовлює появу вторинних статевих ознак. Які клітини чоловічих статевих залоз продукують цей гормон?

варіанти відповідей

Клітини Лейдіга

1

Запитання 142

У хворої внаслідок запалення порушена ендокринна функція фолікулярних клітин фолікулів яєчника. Синтез яких гормонів буде пригнічений?


варіанти відповідей

Естрогенів

1

Запитання 143

Жiнка 25 рокiв через мiсяць пiсля пологiв звернулась до лiкаря зi скаргою на зниження утворення молока. Недолiк якого гормону призвiв до такого стану?

варіанти відповідей

1

Пролактину

Запитання 144

На препараті яєчника, забарвленому гематоксиліном-еозіном визначається фолікул, в якому клітини фолікулярного епітелію розміщені в 1-2 шари і мають кубічну форму, навколо овоциту видно оболонку яскраво-червоного кольору. Назвіть цей фолікул.

варіанти відповідей

Первинний

1

Запитання 145

При мікроскопічному дослідженні біопсійного матеріалу ендометрію жінки, що страждає на безпліддя, виявлені зміни в його будові, обумовлені дією гормону прогестерону. Де продукується цей гормон?


варіанти відповідей

В жовтому тілі яєчника

1

Запитання 146

У хворої на аденому гіпофіза (новоутворення в передній частці гіпофіза) спостерігається збільшення тривалості фази великого росту фолікулів. Яка тривалість періоду великого росту овоцитів в процесі овогенезу в нормі?


варіанти відповідей

12-14 днів

1

Запитання 147

Під час пологів у жінки спостерігалось слабке скорочення міоцитів матки.

Недостатністю якого гормону гіпоталамуса можна пояснити цей стан?


варіанти відповідей

1

Окситоцину

Запитання 148

У жінки під час пологів спостерігається зниження скоротливої діяльності матки. Який гормон гіпоталамуса може збільшити скоротливу діяльність матки в даній ситуації?


варіанти відповідей

Окситоцин

1

Запитання 149

Хворій, 35 років, з діагнозом безпліддя в гінекологічному відділенні зроблено діагностичну біопсію ендометрію. При мікроскопічному дослідженні з’ясувалося, що слизова оболонка з явищами набряку, маткові залози звивисті, заповнені густим секретом. Який гормон обумовлює такі зміни в ендометрії?


варіанти відповідей

Прогестерон

1

Запитання 150

У жінки 40 років слаба родова діяльність обумовлена слабістю скоротливої здатності міометрію. Щоб допомогти їй, який гормональний препарат потрібно ввести?

варіанти відповідей

Окситоцин

1

Запитання 151

Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією гормонів на структури матки. Який компонент стінки матки приймає у цьому найбільшу участь?

варіанти відповідей

1

Середній шар міометрію

Запитання 152

Гістологічна картина ендометрію має наступні характерні ознаки: потовщення, набряк, наявність звивистих залоз із розширеним просвітом, які секретують велику кількість слизу, мітози в клітинах не спостерігаються, у стромі наявні децидуальні клітини. Яка стадія менструального циклу відповідає описаній картині?


варіанти відповідей

A *Секреторна (пременструальна).

1

Запитання 153

У хворого проведена операція кесарева розтину, при цьому розрізана на значному протязі стінка матки і видалений плід. Яким механізмом відбудеться загоєння в області ушитого міометрію?


варіанти відповідей

Формування сполучнотканинного рубця

1

Запитання 154

Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією окситоцину на стінку матки. Яка оболонка органу реагує на дію цього гормону?

варіанти відповідей

2

Міометрій

Запитання 155

При мікроскопічному дослідженні внутрішніх статевих жіночих органів, що видалені під час операції був знайдений ембріон побудований з двох бластомерів. Назвати місце його локалізації при умові нормального розвитку.


варіанти відповідей

1

Маткова труба, близько ампульної частини



Запитання 156

У жінки спостерігається гіперемія яєчника, підвищення проникливості гемато- фолікулярного бар’єру з послідовним розвитком набряку, інфільтрація стінки фолікула сегментоядерними лейкоцитами. Об’єм фолікула великий. Стінка його потоншена.

Якому періоду оваріального циклу відповідає описана картина?

варіанти відповідей

1

Предовуляторна стадія.



Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест