Хімічний склад клітин

Додано: 20 вересня 2021
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 200 разів
24 запитання
Запитання 1

Укажіть назву полісахариду, що відкладається про запас у рослинних клітинах

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

хітин

глікоген

Запитання 2

Глюкоза належить до

варіанти відповідей

полісахаридів

дисахаридів

моносахаридів

Запитання 3

Сахароза належить

варіанти відповідей

Полісахаридів

дисахаридів

моносахаридів

Запитання 4

До полісахаридів відносяться


варіанти відповідей

сахароза 

крохмаль 

глюкоза   

целюлоза

Запитання 5

Розщеплення 1 г вуглеводів дає кількість енергії

варіанти відповідей

9 кДж

17,6 кДж

39 кДж

66 кДж

Запитання 6

Енергетична цінність 1 г жиру еквівалентна, кДж:

варіанти відповідей

17,6

38,9

35,4

17,2

Запитання 7

Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення жирів у життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що жири організм використовує як джерело енергії. Учениця висловила судження про те, що організм може використовувати жири як метаболічне джерело води. Хто з них має рацію?

варіанти відповідей

лише учень

лише учениця

обоє мають рацію

обоє помиляються

Запитання 8

Утворення глобул характерно для структури білка:   

варіанти відповідей

первинної

вторинної

третинної

четвертинної

Запитання 9

З чого складаються білки?

варіанти відповідей

карбонових кислот

амінокислот

спиртів

глюкози

амінів

Запитання 10

Послідовність сполучення амінокислот визначає структура білка:

варіанти відповідей

первинну

вторинну

третинну

четвертинну

Запитання 11

Формування спіралі за рахунок утворення водневих зв’язків – це структура білка:

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 12

Вибрати пептидний зв’язок:  

варіанти відповідей

СО–ОН

СО–О–R

СО–NН

CО-Н

СО–N

R–NН

Запитання 13

Амінокислоти – це сполуки, які містять функціональні групи:   

варіанти відповідей

гідроксильну і карбоксильну

аміно- і карбоксильну

аміно- і гідроксильну

карбоксильну

аміно-

Запитання 14

На якому рівні організації знаходиться данна молекула білку :

варіанти відповідей

первинна;

вторинна;

третинна;

четвертинна;

Запитання 15

За рахунок яких зв’язків утворюється первинна структура білка? 

варіанти відповідей

водневих

йонних

пептидних

дисульфідних

Запитання 16

До якого класу органічних сполук належать целюлоза та глікоген? 

варіанти відповідей

полісахариди

дисахариди

моносахариди

полінуклеотиди

Запитання 17

Які амінокислоти мають надходити в організм в складі продуктів харчування

варіанти відповідей

незамінні

замінні

напівзамінні

протеїногенні

Запитання 18

Визначте клас хімічних речовин, до якого належать статеві гормони, гормони кори надниркових залоз, вітамін D.


варіанти відповідей

спирти


стероїди


воски


жирні кислоти 

Запитання 19

Скільки існує амінокислот, які входять до складу білків ?

варіанти відповідей

20

100

200

30

Запитання 20

Яка речовина запобігає надлишковому випаровуванню води листками рослин? 

варіанти відповідей

целюлоза 

каталаза 

 хлорофіл 

віск

Запитання 21

Відомо, що верблюд, мандруючи по пустелі, може не пити води близько двох тижнів. Але також добре відомо, що жоден організм не може існувати, якщо до його клітин регулярно не потрапляє вода. То де ж верблюд зберігає в своєму організмі такі великі запаси води:

варіанти відповідей

. Він носить цю воду у своїй шерсті

Він носить її у своїх горбах і вона звідти переміщується по організму.

 Він має пристосування до того, щоб його клітини не використовували воду тривалий час.

У його горбах міститься жир, який при окисненні утворює воду, яка використовується клітинами тіла тварини

Запитання 22

Укажіть сполуки, під час розщеплення яких виділяється найбільше енергії

варіанти відповідей

 ліпіди

білки

вуглеводи

вітаміни

Запитання 23

Укажіть назву полісахариду, що міститься в стінках рослинних клітин.

варіанти відповідей

целюлоза

глюкоза

хітин

глікоген

Запитання 24

Укажіть гідрофільні речовини

варіанти відповідей

усі ліпіди й ліпоїди

полісахариди

більшість білків і солей, усі моносахариди та дисахариди

усі білки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест