Наївне малярство України

Додано: 2 січня 2022
Предмет: Мистецтво, 11 клас
Тест виконано: 31 раз
12 запитань
Запитання 1

Самодіяльне мистецтво (живопис, графіка, декоративне мистецтво, скульптура, архітектура) - це напрям...

варіанти відповідей

 один з напрямків примітивізму 

напрям імпресіонізму

напрям кубізму

національне мистецтво

Запитання 2

За 89 років життя ця художниця створила понад 650 робіт. На своїх картинах зображувала чарівних неіснуючих тварин, квіти та сюжети з селянського побуту. 

Назвіть автора і картину...

варіанти відповідей

Марія Примаченко

"Соняшники і горох"

Катерина Білокур

"Квіти за мир"

Запитання 3

Не маючи в арсеналі «професійних хитрощів», вона писала на звичайному ватмані пензлями фабричного виготовлення гуашшю і аквареллю. Перевагу віддавала гуаші, щоб отримати соковиту, щільну декоративно виразну пляму з чітким силуетом. Спочатку вела лінію олівцем, недбало, «по-дитячому» окреслювала контури, потім упевнено клала колір.

Назвіть автора і картину 1965 року....

варіанти відповідей

Марія Примаченко

"Квіти за мир"

Поліна Райко

"Волошки"

Запитання 4

Стиль цієї художниці, синтезує досвід поколінь, генеалогічно сягає найдавнішого мистецтва: палеолітичне «двочастинне» зображення звірів з визначеною межею голови і тулуба, язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів, що знайшли відображення у слов'янській міфології. 

Назвіть автора та картину...

варіанти відповідей

"Український бик"

Марія Примаченко

Семерня Олесь

"Священна корова"

Запитання 5

«Звірина серія» - унікальне у вітчизняному та світовому мистецтві явище цієї мисткині. Сюжетні твори мають спільність з народними картинками, але фантастичні звірі - чистий витвір уяви. Укрупнені форми небачених звірів, злива кольорів у поєднанні з орнаментальною розробкою тулуба створюють емоційно потужні образи, що ніби ворушаться, дихають, ростуть на очах.

Назвіть автора та картину 1983 року...

варіанти відповідей

"Вухатий звір хапає рака"

Марія Примаченко

Г. Собачко-Шостак

"Гороховий звір"

Запитання 6

Живопис цієї художниці — «вишивка» олійними фарбами на полотні. Народна вишивка вінчає собою весь процес виробництва тканини, наче розкриває властивість, внутрішню ідею полотна. 

Назвіть автора і картину 1950 року....

варіанти відповідей

"Квіти та берізки ввечері"

Катерина Білокур

Пелагея Райко

"Дім в Богданівці"

Запитання 7

Кожна квіточка, гілочка, ягідка в рослинному світі цієї художниці любовно, ретельно виписані, виділені, обведені світлим обідком. У рослинних композиціях художниці немає єдиного джерела світла; різні елементи освітлені неоднаково і кожний має, так би мовити, свою точку зору. У рослинному світі кожна деталь добре диференційована, виписані навіть прожилки пелюсток, і, попри численність об'єктів — квітів, овочів, фруктів — композиція в цілому не розпадається, а тримається дуже добре, картина залишає враження завершеного, замкнутого в собі світу. До того ж жодна деталь не губиться, а виграє, демонструючи себе. На багатьох її полотнах квіти випромінюють світло.

Назвіть автора і картину 1951 року...

варіанти відповідей

Катерина Білокур

"Натюрморт з піонами, арбузами та морквою"

Олександр Семерня

"Натюрморт з квітами, помідорами та яблуками"

Запитання 8

Не маючи художньої освіти, у 69-річному віці починає малювати. Образна система поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки. Розписано власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани і гаражні ворота, використовуючи найпростіші та найдешевші фарби — емаль.

Виберіть зі списку художника наївного мистецтва, що відображає творчість на фото...

варіанти відповідей

Поліна (Пелагея) Райко

Катерина Білокур

Никифор Дровняк

Семерня Олександр

Запитання 9

цей художник — один з найбільш загадкових творчих особистостей України. Він стає типовим вільним козаком, захисник українського народу та його самобутності, мандрівником, мудрецем, казкарем і характерником в одній особі. Його називають філософом-затворником, адже митець жив на природі — там і творив, відмовившись від публічного життя. Такий стиль життя художник пояснював тим, що для нього весь світ відкривався, коли він знаходиться перед мольбертом за яким він і створював яскраві та різнокольорові роботи, присвячені темам народного життя. Виберіть зі списку автора...

варіанти відповідей

Олесь Семерня

Никифор Дровняк

Поліна Райко

Марія Примаченко

Запитання 10

Ось як сам автор говорить про власну творчість:

«Я живу у хатці, без телевізора, комп’ютера. Маю піч, де готую сам їсти, колодязь. Від сонця не ховаюся, тому такий засмаглий, — сміється художник. — Сюжети для своїх робіт беру із життя. Обличчя моїх героїв на картинах схожі на моє. Напевне, в усіх художників так ведеться, що малюють насамперед себе.»

Виберіть зі списку автора полотна....

варіанти відповідей

Катерина Білокур

Олесь Семерня

Поліна Райко

Никифор Дровняк

Запитання 11

У своїх творчих пошуках цей автор керувався християнською філософією. Біблійна тема – одна з провідних у його малярстві. Багатою є його спадщина й світської теми: він розгорнув перед глядачами сотні картин, які розповідають про життя українських лемків та їхньої батьківщини – Лемківщини.

варіанти відповідей

Никифор Дровняк

Олесь Семерня

Тарас Шевченко

Поліна Райко

Запитання 12

Твори цього автора, написані під відчутним впливом українського народного мистецтва, вирізняються декоративною виразністю малюнка, тонким відчуттям колориту, контрастністю кольорів, ритмічністю. Він ніколи не бував у мегаполісах, не літав аеропланами, проте на його картинах постають величні хмарочоси, цілі міста, зображені з висоти пташиного лету.

варіанти відповідей

Никифор Дровняк

Олесь Семерня

Марія Примаченко

Катерина Білокур

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест