Інфекційні та неінфекційні хвороби

Додано: 1 грудня 2023
Предмет: Основи здоров’я, 6 клас
30 запитань
Запитання 1

Хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, мають тривалий перебіг і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне здоров'я - це

варіанти відповідей

інфекційні захворювання

неінфекційні захворювання

інфекції, що передаються через кров

інфекції, що передаються повітряно - крапельним шляхом

Запитання 2

Неінфекційне захворювання, що пов'язане з порушенням обміну речовин в організмі - це

варіанти відповідей

діабет

бронхіальна астма

гастрит

бронхіт

Запитання 3

Кардіолог лікує -

варіанти відповідей
Запитання 4

Причин неінфекційних захворювань багато. За даними ВООЗ, найпоширеніші з них -

варіанти відповідей

вживання алкоголю

фізична активність

паління

збалансоване харчування

Запитання 5

Мимовільне вдихання диму, який видихає інша людина під час куріння -  

варіанти відповідей

активне куріння

пасивне куріння

поверхневе куріння

максимальне куріння

Запитання 6

Нігті жовтіють, стають ламкими, розшаровуються. Шкіра стає тьмяною, втрачає пружність. Волосся втрачає блиск. Загальне самопочуття погіршується, знижується продуктивність, виникають головні болі та запаморочення. Це наслідки -

варіанти відповідей

бронхіту

діабету

куріння

вживання алкоголю

Запитання 7

В ранньому віці куріння та алкоголь негативно впливають на розвиток мозку та фізичних показників організму. Ці пагубні звички призводять до :

варіанти відповідей

зниження працездатності

гарного самопочуття

появи та прогресування неінфекційних захворювань

веселого настрою

Запитання 8

Назви можливу причину неінфекційних захворювань

варіанти відповідей

контакт із хворою людиною

неправильне носіння маски

нездорове харчування

достатня фізична активність

Запитання 9

Щоб уникнути хронічної втоми слід:

варіанти відповідей

дотримуватись здорового способу життя

контролювати розмір талії

контролювати емоційний стан

контролювати стресовий стан

Запитання 10

Правильне харчування-це:

варіанти відповідей

помірне вживання м'яса

вживання овочів і фруктів

достатня кількість риби

 

відмова від жирної, смаженої та копченої їжі

усі відповіді вірні

Запитання 11

За яких умов продукти можуть спричинити харчові отруєння?

варіанти відповідей

продукти, термін реалізації яких минув

продукти, які правильно зберігали чи обробляли

продукти куплені на стихійних ринках

продукти з пошкодженою упаковкою, уражені гниллю чи пліснявою

отруйні гриби та ягоди

консерви зі вздутими кришками

алкоголь

Запитання 12

Обери неправильні твердження:

варіанти відповідей

Люди, які віддають перевагу висококалорійним продуктам і ведуть малорухливий спосіб життя, часто мають надмірну вагу і хворіють на ожиріння.

Ті, хто захоплюється дієтами, прагнучи досягти нереальних стандартів світу моди і шоу-бізнесу, ризикують захворіти на анорексію.

Щоб схуднути, треба їсти лише знежирені продукти.

Збалансоване харчування призводить до дефіциту поживних речовин в організмі людини.

Запитання 13

Які продукти треба обмежити, керуючись принципами здорового харчування

варіанти відповідей

Овочі

Крупи

Сіль

Цукор

Фрукти та горіхи

М'ясо та рибу

Запитання 14

Набір інформації, яка супроводжує товар (текст, умовні позначення або малюнок, нанесені на упаковку) називають:

варіанти відповідей

а) обгортка товару  

б) маркування товару

в) упаковка товару

г) реклама товару

Запитання 15

Дефіцит Йоду в організмі людини призводить до ... 

варіанти відповідей

а) швидкого втомлення, зниження працездатності, порушення обміну речовин

б) погіршення настрою

в) конфліктів

г) збудження

Запитання 16

Яку їжу слід вибирати щоб бути здоровим?

варіанти відповідей

а) овочі та фрукти      

б) чіпси

в) газовані напої

г) гамбургери та хот-доги

Запитання 17

Продукти, що містять Йод :

варіанти відповідей

а) тістечка       

б) цукерки

в) газовані напої 

г) морепродукти

Запитання 18

1.Оберіть ознаки, які виникають внаслідок нераціонального харчування:

варіанти відповідей

маса тіла знаходиться в нормі

хвороби,  спричинені нестачею вітаміну А, йоду, заліза й цинку

ожиріння

хвороби цивілізаії

висока працездатність та стійкість організму до інфекційних хвороб

Запитання 19

4.Основний будівельний матеріал для організму -це

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

мінеральні речовини

Запитання 20

5.Утворюють в організмі запаси, що за потреби використовуються як додаткове джерело енергії

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

мікроелементи

Запитання 21

7.Співвідношення жирів, білків, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин у 100 грамах продукту -це:

варіанти відповідей

харчова (поживна) цінність

енергетична цінність

раціональна цінність

збалансована цінність

добовий раціон

Запитання 22

8.Характеристика, що вказує на енергетичні властивості і вимірюється в калоріях або кілокалоріях -це:

варіанти відповідей

харчова (поживна) цінність

енергетична цінність

поглинаюча цінність

видільна цінність

вітамінна цінність

Запитання 23

Скільки разів на день рекомендується приймати їжу згідно регулярності харчування?

варіанти відповідей
1-2
3-4
5-6
7-8
Запитання 24

Обери продукти, які містять вуглеводи:

варіанти відповідей

м'ясні, молочні продукти,квасоля, яйця

  мед, цукерки, крупи, хліб, фрукти

сири, сало, олія, горіхи

Запитання 25

Харчові добавки це:


варіанти відповідей


  Речовини, які вживають лише окремо;

  Речовини, які вживають для покращення захисних сил організму, підвищення імунітету;

  Речовини, які не вживають окремо; їх поступово вводять у продукти харчування на виробництві для подовження термінів зберігання, надання продуктам харчування привабливого кольору, приємного смаку й аромату, потрібної конститенції тощо.

Запитання 26

Перерахуйте обов'язкові відомості, які розміщають на упаковці харчових продуктів

варіанти відповідей

 Назва продукту, назва та адреса виробника

  Склад, харчова та енергетична цінність

  Назва магазину, його адреса

  Умови зберігання,термін зберігання

Запитання 27

Людині треба споживати стільки калорій стільки.

варіанти відповідей

 скільки бажає

  скільки важить організм

скільки витрачається

Запитання 28

Для простоти використання та безперешкодної ідентифікації харчових добавок у всьому світі запровадили індекс (або позначку)...


варіанти відповідей

Х

N

Е

Q

Запитання 29

Харчові добавки застосовують для...

варіанти відповідей

Для зберігання свіжісті

Змінення смаку їжі

Всі відповіді вірні

Для покращення якісного складу їжі

Контролю ваги тіла

Запитання 30

Для підлітка,який раціонально харчується- харчові добавки потрібні?

варіанти відповідей

 Так

Залежно від віку

Ні

 Усі відповіді вірні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест