Історичні постаті в процесах обстоювання спільного організовування та представлення українців

Додано: 6 листопада 2020
Предмет: , 9 клас
Тест виконано: 121 раз
12 запитань
Запитання 1

Визначний учений-історик, поет, громадсько-політичний і церковний діяч, міністр освіти та і сповідань УНР, митрополит Української автокефальної церкви


варіанти відповідей
Запитання 2

Він виступив над труною Шевченка у Києві, коли прах великого Кобзаря перевозили до Чернечої гори зі словами: «Кожний, хто йде служити народу, тим самим надіває на себе терновий вінець»

варіанти відповідей

І. Огієнко

П. Могила

В. Липинський

М. Драгоманов

Запитання 3

Восени 1923 року його обрали дійсним членом Всеукраїнської академії наук, а в січні 1929 року  було обрано дійсним членом Академії наук СРСР. Хто це?

варіанти відповідей
Запитання 4

Він був послідовним консерватором, який пов’язував розбудову Української держави з відродженням і модернізацією станового суспільства зразка держави часів Богдана Хмельницького.

варіанти відповідей
Запитання 5

Отримав блискучу і досить різнобічну освіту: Луцька, Житомирська та Перша Київська гімназії, навчання і студіювання в університетах Женеви та Кракова, завідування за пропозицією П. Скоропадського кафедрою української самодержавності у Берлінському Українському інституті. Хто це?


варіанти відповідей
Запитання 6

Він одним із перших серед ієрархів УГКЦ почав використовувати народну мову в спілкуванні з вірянами, досягнув того, що Греко-Католицька Церква під його багаторічним проводом стала розгалуженою та впливовою інституцією, важливим консолідаційним чинником і духовною опорою в змаганнях за державність України.


варіанти відповідей
Запитання 7

Митрополт Андрей Шептицький

варіанти відповідей

надавав жертовну поміч євреям у найтрагічніший час Голокосту

рекомендує служби проводити церковнослов'янською мовою, створює комісію з перекладу українською мовою Біблії, богослужбових текстів й плідно працює в ній, реформує систему духовної освіти

у листі до Папи Пія ХІІ гостро засудив нацистську ідеологію і виступив на захист єврейського населення

Запитання 8

Митрополит, який є автором “Катехизиса” або “Православного Ісповідання Кафоличної і Апостольської Церкви Східної” , укладачем "Требника"

варіанти відповідей
Запитання 9

Об’єднав Лаврську школу зі школою Київського Богоявленського братства заснував Києво-Могилянський колегіум

варіанти відповідей

Митрополит П. Могила

М. Грушевський

М. Драгоманов

Митрополит Андрей Шептицький

Запитання 10

22 травня 1919 року відслужив першу літургію українською мовою у супроводі хору під диригуванням Миколи Леонтовича в колись збудованому гетьманом Іваном Мазепою Микільському соборі.


варіанти відповідей
Запитання 11

За наклепницьким обвинуваченням 73-річного Митрополита заарештували і розстріляли в застінках НКВС 27 листопада 1937 року. Хто це?

варіанти відповідей
Запитання 12

Він видав 5 томів громадсько-політичного збірника «Громада» у Женеві восени 1876р. з метою дати якнайбільше матеріалів для вивчення України і її народу, його духовних починань і устремлінь до свободи і рівності серед світової спільноти. 

варіанти відповідей

М. Драгоманов

В. Липинський

І. Огієнко

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест