Історія України тема 21-22

Додано: 18 лютого
Предмет: Історія України, 11 клас
39 запитань
Запитання 1

«У Київ очікується приїзд професора М. Грушевського, засланого в адміністративному порядку в Симбірськ, за межі Київського військового округу. Ужиті заходи зі звільнення греко-католицького митрополита Шептицького, а також із повернення з Далекого Сходу всіх українців-галичан. Відновлюється закрите адміністрацією українське товариство “Просвіта”…»

варіанти відповідей

початок Української революції


0

Запитання 2

«…[його скликання] стало першим кроком відродження нації на шляху державності. Будучи одночасно сильним організуючим і агітаційним засобом, він став першим підготовчим етапом у творенні як ідеї Української держави, так і в частковому втіленні її в життя»

варіанти відповідей

квітень 1917 р., Український національний

конгрес

0

Запитання 3

«Пробувши кілька тижнів у Петрограді, втративши всяку надію одержати якусь відповідь від Временного Правительства, Делегація Центральної Ради після тих принижень, яких зазнала в передпокоях міністерських і Ради робітничих депутатів, повернулася, без всякої офіційної відповіді… до Києва. А в той час… Правительство, нарешті, вирішило й ухвалило одкинути домагання Української Центральної Ради»

варіанти відповідей

травень 1917 р. – УЦР (делегація на чолі із

В.Винниченком)


0

Запитання 4

«Хай буде Україна вільною. ...Так сказали виборні люди з усієї Землі Української. Сказавши так, вони вибрали з-поміж себе нас, Українську Центральну Раду, і наказали нам... творити новий лад вільної автономної України».

відповідь: червень 1917 р., І Універсал


варіанти відповідей

червень 1917 р., І Універсал

0

Запитання 5

«Газети не мали місця для вміщення всіх телеграм, які посилалися Центральній Раді з усіх кінців України. Земства, думи, товариства, сільські сходи, військові частини, мітинги. «Вітаючи Універсал УЦР й визнаючи його справжнім висловом домагань української демократії, признаємо Центральну Раду за своє Тимчасове Правительство й заявляємо, що будемо всіма силами боротися й боронити волю українського народу»… Полтавські губернські земські збори на своїм засіданню, обміркувавши Універсал Центральної Ради, постановили:

1. УЦРада – се правосильний орган усього українського народу; 2. Губернські земські збори висловлюють повну готовність піддержувати УЦРаду в заведенню основ автономії України...»

варіанти відповідей

червень 1917 р., І Універсал

0

Запитання 6

  «А наступними днями, як виплив з Універсалу, як логічне переведення його в життя було засновано Генеральний Секретаріат Української Центральної Ради, інститут, який мав реалізувати виставлені в Універсалі тези...»

варіанти відповідей

червень 1917 р., І Універсал

0

Запитання 7

 «Позитивно сприйнявши повалення царизму революцією 1917 р., став одним із ініціаторів створення Української Центральної Ради (УЦР). Став заступником голови УЦР, членом Малої ради, генеральним секретарем міжнаціональних справ у Генеральному секретаріаті УЦР. У червні 1917 р. очолив Українську партію соціалістів-федералістів»


варіанти відповідей

С. Єфремов

0

Запитання 8

«…Визнаючи, що доля всіх народів Росії міцно зв’язана… ми [Центральна Рада] рішуче ставимось проти замірів самовільного здійснення автономії України до Всеросійського Учредительного Зібрання…»

варіанти відповідей

липень 1917 р., ІІ Універсал

0

Запитання 9

.«...На час до вирішення справи про місцеве врядування Установчими Зборами по справах місцевого врядування Україною вищим органом Тимчасового уряду є Генеральний Секретаріат, котрого призначає Тимчасовий уряд...».

варіанти відповідей

липень 1917 р., ІІ Універсал

0

Запитання 10

В. Винниченко назвав:

«...Не чим іншим, як цинічним і провокаційним порушенням угоди 16 липня й одвертим бажанням видерти з рук українства всі його революційні здобутки...»

варіанти відповідей

"Тимчасову інструкцію Генеральному Секретаріату Тимчасового уряду на Україні"

0

Запитання 11

            «Він залишався романтиком, навіть очолюючи перший український уряд — Генеральний секретаріат, він жив більше емоціями та образами, ніж реаліями повсякденного життя. Пафосом, його революційним ідеалізмом були просякнуті навіть акти державної ваги — Універсали Центральної Ради, до творення яких він мав безпосереднє відношення»

варіанти відповідей

В. Винниченко

0

Запитання 12

                 «На час до вирішення справи про місцеве врядування Установчими Зборами по справах місцевого врядування Україною вищим органом Тимчасового уряду є Генеральний Секретаріат, який призначає Тимчасовий уряд за пропозицією Центральної Ради. Повноваження Генерального Секретаріату поширюються на губернії: Київську, Волинську, Подільську, Полтавську і Чернігівську...»

варіанти відповідей

серпень 1917 р. Тимчасова інструкція Генеральному Секретаріату від ТУ


0

Запитання 13

   «Однині Україна стає Українською Народною Республікою. Не відділяючись від республіки Російської і зберігаючи єдність її, ми твердо станемо на нашій землі, щоб силами нашими помогти, щоб уся Республіка Російська стала федерацією рівних і вільних народів».

варіанти відповідей

листопад 1917 р., ІІІ Універсал

0

Запитання 14

    Високі збори! Грізний момент кривавої боротьби в Росії… потребує від українських партій рішучих кроків. …Після довгих міркувань і сумнівів Генеральний Секретаріат прийшов до тої думки, що для того, аби крайова влада сталасправжньою фактичною владою, під нею має бути міцна підвалина, і такоюпідвалиною може бути тільки проголошення Української Народної Республіки,яка буде повноправним тілом у міцній спілці народів Росії…»

варіанти відповідей

листопад 1917 р., ІІІ Універсал

0

Запитання 15

   «У Петрограді зчинилися криваві події... Частина людності Петрограда за приводом більшовиків повстала озброєно проти Тимчасового правительства і хоче накинути свою волю всій Російській республіці»

варіанти відповідей

листопад 1917 р., ІІІ Універсал

0

Запитання 16

«Влада на території Української республіки віднині належить виключно радам робітничих, солдатських і селянських депутатів; ...в центрі – Всеукраїнському з’їздові рад..., його Центральному виконавчому комітетові... Україна проголошується республікою рад»

варіанти відповідей

І-й Всеукраїнський з’їзд рад, грудень 1917 р.

0

Запитання 17

   «Ми відчули, що нам, українській демократії, у спину хтось ніж готує… більшовики концентрують своє військо для розбиття УНР. …На ультиматум я дивлюсь як на потоптання наших прав…»

варіанти відповідей

ультиматум Раднаркому 1917 р.

0

Запитання 18

   «Неможливо одночасно визнавати право на самовизначення і водночас робити грубий замах на це право, накидаючи свої форми політичного ладу, як це робить Рада Народних Комісарів Великоросії щодо Народної Української Республіки»

варіанти відповідей

ультиматум Раднаркому 1917 р.

0

Запитання 19

   «…У разі неодержання задовільної відповіді …протягом 48 годин, Рада Народних Комісарів вважатиме Раду в стані відкритої війни проти Радянської влади в Росії і на Україні»

варіанти відповідей

ультиматум Раднаркому 1917 р.

0

Запитання 20

 «Серед імен, власники яких нахвалялись обернути Київ в руїну… одне ім’я спиняє на собі увагу, від якого найбільшим жахом віє. Це ваше ім’я. …серце України в залізних лещатах задушила людина, яка носить прізвище… великого художника, що служив рідному краєві своїм майстерним пером… Я знав і любив вашого батька. Але я, не вагаючись, кажу: яке щастя, що він помер, як добре, що його очі не бачили й уші не чули, як син бомбардує красу землі нашої і кладе в домовину українську волю!»

варіанти відповідей

Юрій Коцюбинський

0

Запитання 21

  «Київ залишений був напризволяще… більшовицькі війська, тоді ще більше схожі на банди, незабаром змусили кошмаром своєї «діяльності» забути кошмар і жах дев’ятиденного бомбардування…»

варіанти відповідей

січень 1918 р., захоплення Києва

0

Запитання 22

   «…Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу…»

варіанти відповідей

ІV Універсал, січень 1918 р.

0

Запитання 23

«Допомагаючи українському урядові в його боротьбі з насильниками та грабіжниками, ці війська [що вступили на територію України] не мають ніяких ворожих нам намірів, оскільки Німеччина та Австро-Угорщина також мають велику потребу, щоб на Україні настав добрий лад і спокійна праця трудящого люду...»

варіанти відповідей

січень 1918 р., Брестський мир

0

Запитання 24

   «Строго таємно. З огляду на сучасний брак харчових продуктів… мир з Україною мусить бути підписаний якнайскоріше… На випадок, якби Україна попросила військової допомоги проти російських максималістів, то таке прохання можливо задовольнити. За це Україна зобов’язується до якнайскорішої поставки хліба…»

варіанти відповідей

січень 1918 р., Брестський мир

0

Запитання 25

    «Німці, увійшовши до Києва, поводяться коректно, але як пани... Обиватель вважає, що справжніми господарями становища є німці, що здійснюється справжня окупація і що ми потрапили в остаточне ярмо... Українці грають сумну роль маріонеток, які привели до своєї країни іноземних поневолювачів…»

варіанти відповідей

УНР доби Центральної Ради

0

Запитання 26

   «Багато людей критикують мій крок і злим оком дивляться на встановлення гетьманства. Зовсім зрозуміло, чому так ставляться до цього факту во роги української державності. Але тим, що звуть себе українцями, мені хочеться поки що сказати лише одне: пам’ятайте, що коли б не було мого виступу, німці, кілька днів пізніше, завели б на Україні звичайне генерал-губернаторство.»

варіанти відповідей

П. Скоропадський

0

Запитання 27

   «Німці вважали моє становище поганим і запропонували мені полетіти на аероплані до Одеси (де ще зберігалася моя влада), тому що шляхи всі були відрізані остаточно... Я відхилив цю пропозицію, бо вважав, що повинен досидіти до кінця отут, де уряд і військо, незважаючи на їхнє ставлення до мене.»

варіанти відповідей

П. Скоропадський

0

Запитання 28

  "Характер державної системи... складно визначити.., найправдоподібніше це мала бути конституційна монархія, відмінна від традиційної самодержавної системи в Росії... її характер визначався... українською історичною традицією..."

варіанти відповідей

Українська Держава П. Скоропадського

0

Запитання 29

«Союзні місії ставили мені умови, які зводилися до вимог федерації з Росією. Я дуже добре розумів небезпеку, що виникала з подібного політичного домагання, але змагаючись, перш за все, за вищу мету – утримання ладу в державі, яку я збудував, я мусив усупереч власній волі схилитися перед вимогою союзників і проголосити федерацію з Росією».

варіанти відповідей

14 листопада 1918 р. Грамота П. Скоропадського про федерацію з Росією

0

Запитання 30

   «Я, яко генеральний секретар по військових справах в Українській Народній Республіці, закликаю всіх вас, мої товариші й друзі, в теперішній час до загальної дружньої роботи. Будьте організовані та з'єдинені — всі за одного і один за всіх. Наше військо молоде, воно тільки становиться на ноги, і ви своєю дисциплінованістю доведете, що являєтесь славними потомками великих предків…»


варіанти відповідей

Симон Петлюра

0

Запитання 31

   «Ми, уповноважена волею трудящих України... Директорія, поваливши ненависний гетьманський режим, найближчим часом скличемо Трудовий Конгрес усього люду України. Делегатів обиратимуть на чесних і соціально справедливих засадах: від селянської курії – 71,4 %, від робітничої – 22,2 %, від трудової інтелігенції – 6,4 %...»

варіанти відповідей

організація влади та визначення форми

державного устрою

0

Запитання 32

  «Дня 19 жовтня Твоєю волею утворилася на українських землях бувшої Австро-Угорської монархії Українська Держава та її найвища влада – Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обійняла владу в столичнім місті Львові й на цілій території Української Держави…»

варіанти відповідей

1918 р.


0

Запитання 33

  «Запровадити державну монополію на продаж хліба, цукру, тютюну, спирту…»

«Ця державна територія творить самостійну Західноукраїнську Народну Республіку…»

«Гербом… є: Золотий лев на синім полі, обернений у свою

праву сторону. Державний прапор є синьо-жовтий…»

«До часу зібрання Установчих Зборів виконує всю власть Українська Національна Рада й Державний секретаріат…»

варіанти відповідей

реформи ЗУНР

0

Запитання 34

  «Галицьке громадянство плекає ті самі національні ідеали, що й Наддніпрянська Україна, а наддністрянська армія своєю кров’ю від Збруча аж по Київ позначила хресну дорогу любові до Соборної України. Вона піддається одному Головному Командуванню і спільно з наддніпрянськими лицарями прямує до одної високої мети.»

варіанти відповідей

Є. Петрушевич

0

Запитання 35

 «На цій історичній площі столичного міста Києва стоїмо… ми, український народ західноукраїнських земель.., будучи однією кров’ю… з усім народом Української Народної Республіки, хочемо й бажаємо відновити національну державну єдність нашого народу...»

варіанти відповідей

Акт злуки, 22 січня 1919 р.

0

Запитання 36

 «…воєдино зливаються …частини єдиної України

– Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Україна. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка…»

варіанти відповідей

Акт злуки, 22 січня 1919 р.

0

Запитання 37

  «У 1923 р. Рада послів Антанти в Парижі надала Польщі всі юридичні права на володіння Східною Галичиною. Рада визнала східні кордони Польської держави, встановлені…»

варіанти відповідей

Ризьким договором 1921 р.

0

Запитання 38

   «Під сильним напором польських сил, за браком амуніції та інших матеріалівГалицька армія буде змушена перейти річку Збруч та шукати опору |підтримку| на широких ланах Великої України. Із цих причин командування Галицької армії звертається з проханням до головного Отамана - призначити район виключно для Галицької армії, - де армія змогла б відпочити та впорядкуватися...»

варіанти відповідей

1919 р., звернення ЗУНР до С. Петлюри

0

Запитання 39

 «Перебуваючи в Парижі на Раді послів Антанти, я сказав: “Іменем Національної Ради Східної Галичини як легального представництва українського населення Східної Галичини виступаю проти такого рішення Конференції Амбасадорів від 14 березня 1923 року, та заявляю, що українське населення ніколи не погодиться з пануванням Польщі”...»

варіанти відповідей

розпуск уряду ЗУНР, що

перебував в еміграції

0

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест