Італія і висадка на Рив'єрі

Додано: 17 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
28 запитань
Запитання 1

На сході росіяни ринули в Польщу і на Балкани, а на півдні армії Александера в Італії пробивалися до річки По. В Тегерані ми узгодили висадку на півдні Франції і через цей проект виникла суперечка. Попервах його задумували як оманливий маневр або загрозу, щоб тримати німецькі війська на Рив'єрі і не дати їм брати участь у битвах у Нормандії. Проте американці наполягали на справжньому наступі .. дивізіями. І Сталін це підтримував. Я погодився з цим, щоб запобігти надмірному перекиданню військ у Бірму.

варіанти відповідей

5

10

12

8

Запитання 2

Проте існувало кілька засторог. Чимало військ мали б повернутися з Італії, а їм спершу треба було виконати тяжке і важливе завдання: захопити Рим і аеродроми. Доки цього не було зроблено, не можна забрати в Александера війська. Рим мав впасти до початку "Ковадло". А ця операція мала початися десь тієї самої пори, що й "Володар". Війська мали пройти довгий шлях, перед тим як з'єднатися з військами Ейзенхауера. Все залежало від захоплення Рима. У Тегерані ми розраховували ввійти в Рим на початку весни, але це було неможливо. Висадка в ...., щоб швидше взяти Рим, відтягнула 8-10 німецьких дивізій від головного театру дій, тобто більше, ніж ми сподівалися відтягнути на Рив'єру операцією "Ковадло".

варіанти відповідей

Римі

Анціо

Рив'єрі

Запитання 3

Отже, Александер був ослаблений, а Кессельрінг – зміцнений. Німці послали підкріплення в Італію, стримали наступ в Анціо і не давали нам увійти до Рима до "Володаря". Але все таки наш наступ у Середземномор'ї зазнав серйозних невдач. Ще однією перешкодою була нестача десантних військ. Вілсон казав, що треба відмовитися від Рив'єру і зосередитися на Італії. Тому вони просувались до річки По. Потім, удавшись до десантної операції проти півострова Історії у глибині Адріатичному моря, можна було б отримати привабливі перспективи наступу через Люблянські ворота на Австрію і Угорщину. Коли .. червня взяли Рим.

варіанти відповідей

4

5

6

Запитання 4

Рузвельт припускав, що наступ через Люблянські ворота може стримати німців, проте не відтягне жодної німецької дивізії із Франції. Отже, він наполягав здійснювати "Ковадло", коштом наших армій в Італії. Британці думали протилежно. Замість висаджуватися на Рив'єрі вони воліли послати війська з Італії морем до Ейзенхауера. Ми з Рузвельтом мали різні погляди. Ніхто з учасників дискусій і гадки не мав про перекидання армій на Балкани, проте .... і ... мали стратегічне і політичне значення.

варіанти відповідей

Істрія

Корсика

Крит

Трієст

Запитання 5

Але поки що я поступився, і .. липня генерал Вілсон отримав наказ атакувати південь Франції .. серпня.

варіанти відповідей

2, 15

1, 14

3, 12

Запитання 6

Кодову назву "Ковадло" змінили на .....

варіанти відповідей

Драгун

Дувр

Макалейн

Запитання 7

Проте на початку серпня на бойовищах у Нормандії відбулися великі зміни. Тож 7 серпня я відвідав Ейзенхауера в Портсмуті. Після приємного обіду у нас була довга і серйозна розмова. Ейзенхауер мав коло себе Беделла Сміта і Рамсея. Я пропонував і далі готувати операцію "Драгун", але якщо війська будуть уже на кораблях, послати їх через Гібралтар, щоб вони вступили у Францію, через .... Рамсея був проти цього, а Сміт був за. Рузвельт сказав робити все за планом.

варіанти відповідей

Бордо

Рив'єр

Орлеан

Запитання 8

Тепер я вирішив сам поїхати в Італію. Я хотів побачити все і всіх на власні очі. Я хотів зустрітися із Тіто. З Каїра міг би приїхати грецький прем'єр-міністр Папандреу і можна було б підготувати план допомогти повернутися їм в Афіни, коли звідти підуть німці. Я добувся до Неаполя .. серпня, і мене розмістили на пишній віллі Рівальта з чудовим видом на Везувій. Там генерал Вілсон повідомив, що все підготовлено для зустрічі із Тіто і Субашичем. Вони прибули вже в Неаполь і обідатимуть із нами наступного дня.

варіанти відповідей

11

12

10

13

Запитання 9

Уранці .. серпня маршал Тіто приїхав до мене на віллу. Він був у розкішному синьо-золотому мундирі з дуже тугим коміром. Таке вбрання не відповідало страхітливій спеці. Той мундир дали йому росіяни. Тіто супроводжували 2 люті охоронця з автоматами і він хотів взяти їх з собою і його насилу відмовили від цього і запропонували взяти їх охороняти його за обідом. Я повів Тіто у простору залу. Я показав на карті Істрію. Тіто був прихильний до атаки на нього і пообіцяв допомогу.

варіанти відповідей

12

13

14

Запитання 10

Пополудні .. серпня на літаку "Dakota" я полетів на Корсику поглянути на висадку на Рив'єрі, якій я так ревно намагався запобігти і якій бажав усілякого успіху.

варіанти відповідей

14

13

15

Запитання 11

.. серпня я повернувся в Неаполь і лишився там на ніч, перше ніж летіти до Александера на фронт.

варіанти відповідей

17

16

18

Запитання 12

Для проведення наступу сформували 7-му армію під командуванням .... У повітрі ми мали перевагу, а на півдні Франції, ми мали ... озброєних бійців руху Опору.

варіанти відповідей

Печа

Валанса

Кларка

25 000

21 000

Запитання 13

Висадка відбулася вранці 15 серпня між .... і .... Утрат було відносно мало, і американці швидко просувалися.

варіанти відповідей

Каннами

Труа

Бордо

Ієром

Запитання 14

.. серпня вони проминули Валанс і Гренобль. Ворог не робив серйозних спроб зупинити їх, за винятком жорсткого бою під ....., де оборонялася панцерна дивізія.

варіанти відповідей

28

29

Монтелімаром

Сомберноні

Запитання 15

Наступ Ейзенхауера з Нормандії, що 20 серпня докотився до Сени і Фонтенбло, відрізав ворогів ззаду. Через 5 днів війська Ейзенхауера вже проминули Труа. ... взяли 3 вересня, Безансон – .., Джон визволили війська Опору 11 вересня.

варіанти відповідей

Ліон

Сомбернон

8

5

Запитання 16

Того дня війська "Драгуна" і "Володаря" з'єдналися в ....

варіанти відповідей

Сомберноні

Ліворно

Запитання 17

Фактично не операція "Драгун" допомогла Ейзенхауеру, а він допоміг їй, загрожуючи тилові німців, які відступали долиною Рони. Армію в Італії позбавили змоги завдати німцям наймогутнішого удару, і дійти до Відня раніше росіян. Уранці .. серпня я сів у машину, щоб поїхати до Александера.

варіанти відповідей

17

18

19

Запитання 18

Я зрадів уперше побачивши його після перемоги і вступу в Рим. Він повіз мене вздовж колишнього фронту під Кассино, розповідаючи, яка відбулася битва. Запропонували йти в наступ уздовж усього фронту вранці .. серпня.

варіанти відповідей

26

23

28

Запитання 19

Наш правий фланг був би на Адріатичному морі, а нашою метою – Риміні. На заході під командуванням Александера перебувала ще й америк. 5-та армія. Її теж обдерли і ослабили задля "Ковадло", але вона все-таки завзято наступала. .. серпня я поїхав, щоб зустрітися з Кларком у Ліворно. Ми обідали просто неба коло моря. Було вже пізно, і я геть стомився, коли повернувся в замок у Сієні, де Александер знову прийшов до мене на вечерю.

варіанти відповідей

18

19

20

21

Запитання 20

Якби трохи більше військ, бодай половина тих, які забрали в нас, ми могли б вирушити в долину По. Оскільки Александер міг почати наступ не раніше 26 серпня, вранці .. серпня я полетів у Рим. Я мав розібратися з грецькою кризою. Я зустрівся із Папандреу увечері. Я сказав, що британці не можуть вступати у Грецію, і порадив йому перевезти свою штаб-квартиру з Каїра в Італію. Він погодився.

варіанти відповідей

21

22

23

25

Запитання 21

У Римі я зупинився в посольстві, і наш посол, сер ... і його дружина, робили все можливе, щоб полегшити мою роботу. Я розмовляв і з Бадольйо, і Бономі, і Тольятті. Я зустрівся із головами всіх італійських партій. "Яка ваша партія?" – запитав я одну групу. "Ми християнські комуністи" – відповів їх керівник. Я не міг стриматися, щоб не сказати: "Мабуть, вашу партію дуже надихає близькість катакомб." Вони, здається, не зрозуміли суті, і я боявся, що вони подумали про жорстокі масові страти, що скоїли німці в гробницях.

варіанти відповідей

Ноел Чарльз

Ліз

Запитання 22

Я вперше зустрівся з кронприцом .....

варіанти відповідей

Умберто

Павел

Запитання 23

Уранці .. серпня я літаком повернувся у штаб-квартиру Александера в ...

варіанти відповідей

Сієні

Римі

Неаполі

Запитання 24

Пополудні ми полетіли до штаб-квартири генерала ...., командувача 8-ї армії. Там у нас були намети, які давали змогу милуватися чудовою панорамою на півночі. Адріатичне море було закрите горою Монте-Мадджоре.

варіанти відповідей

Ліза

Монтгомері

Томпсона

Запитання 25

Ліз говорив, що артилерійський обстріл, щоб прикрити наступ його військ, почнеться опівночі. Ми мали зручну позицію, щоб спостерігати довгу лінію спалахів від гарматних вибухів. Швидкий, ненастаний гуркіт канонади нагадав мені Першу світову. Десь за годину я пішов спати, бо Александер планував ранній виїзд і довгий день на фронті. Він пообіцяв повезти мене, куди я захочу. Ми з Александером виїхали о .. годині.

варіанти відповідей

9

10

11

Запитання 26

Наступ вже йшов і був успішним. Спершу ми видерлися машиною на високу гірську вершину, де була церква і село. Жителі вийшли з підвалів привітати нас. Стало ясно, що село щойно бомбардували. Александер сказав, що тут небезпечно і ми трохи від'їхали і влаштували пікнік на широкому схилі пагорба. Потім повідомили, що ми просунулися на милю чи дві за річку Метауро. Ми сіли в машину і за півгодини, були по той бік річки і ми їхали поки не почули вистріли на фронті. В о .. годині ми повернулися в штаб-квартиру Лізі.

варіанти відповідей

5

4

6

Запитання 27

Армія, яку ми висадили на Рив'єрі таким тяжким коштом для наших операцій в Італії, прибула надто пізно, щоб допомогти Ейзенхауеру на перших етапах головної боротьби, а Александеру не вистачило дрібки сили, щоб досягти успіху. Ми визволили всю Італію через .. місяців,

варіанти відповідей

8

5

10

Запитання 28

Наступ 8-ї армії був добрим. 1 вересня ми подолали Готську лінію. 18 вересня 8-ма армія обійшла цю лінію зі сх. краю, а в центрі її пробили американці. Проте Кессельрінг отримав підкріплення і було вже 28 дивізій. Почалися контратаки, що зупинили наш наступ. Кульмінація настала коло ... .. - .. жовтня, коли Кларк мало не спромігся відрізати з тилу ворога, що стояв перед 8-ю армією. Потім була люта негода.

варіанти відповідей

Болоньї

Дьєп

20-24

21-23

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест