Бірма

Додано: 18 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
51 запитання
Запитання 1

Американці розмістили свої бомбардувальники в Китаї. США прагнули розширити ці операції і перекинути в Китай літаки далекого радіусу дії, щоб бомбардувати Японію. Бірманський шлях був перерізаний, тож американці доставляли всі припаси для себе і китайських армій повітрям через південні вершини Гімалаї, які вони називали "..."

варіанти відповідей

Пагорбом

Горбом

Височиною

Запитання 2

То було дуже важке завдання. Американці наполягали як на вкрай нагальній і важливій потребі на прокладанні автошляху від кінцевого пункту в ..... через 500 миль джунглів і гір на китайську територію.

варіанти відповідей

Ледо

Бірма

Ассам

Запитання 3

Тільки одна залізнична колія метрової ширини вела через Ассам до Ледо. Їх постійно використовували для інших потреб, зокрема постачання військ, але для будівництва шляху до Китаю американці прагнули, щоб ми передусім швидко відвоювали ..... Бірму.

варіанти відповідей

Північну

Південну

Східну

Західну

Центральну

Запитання 4

Ми підтримували .... у війні, але спочатку необхідно було визначити відповідні співвідношення і вивчити можливі альтернативи. Мені дуже не подобалася перспектива широкомасштабної кампанії в північній Бірмі. Крім того, прокладання шляху від Ледо до Китаю було тяжким. Потреба посилити америк. авіабази в Китаї зменшилася б з успіхами наступу союзників у Тихому океані і з Австралії, бо вони б завоювали аеродроми ближче до Японії. Але національна психологія американців полягає у : що величніше ідея, то більш щиросердно і вперто вони беруться перетворювати їх успіх.

варіанти відповідей

Китай

Японію

Бірму

Запитання 5

Ми, звичайно, хотіли відвоювати Бірму, але не мали наміру робити це наступом по суходолу. Південь Бірми з портом ..... був набагато цінніший за північ. І все це було дуже далеким від Японії. А я, навпаки, хотів стримувати японців у Бірмі і прорватись крізь велику дугу островів. Тоді б наш флот пішов через Бенгальську затоку.

варіанти відповідей

Рангун

Стілвелл

Дело

Запитання 6

Бірманська кампанія почалася в ..... 1943, коли генерал .... із 2 китайськими дивізіями, які він організував і навчав в Індії, перетнули з Ледо вододіл і спустилися в джунглі по той бік головних гірських хребтів.

варіанти відповідей

Грудень

Листопад

Стілвелл

Аркан

Читтагонг

Запитання 7

Йому чинила опір відома японська ..-та дивізія, але він всякчас просувався вперед і на початку січня вже пройшов 40 миль, а позаду нього тяжко працювали шляховики.

варіанти відповідей

18

12

19

16

Запитання 8

На півдні один брит. корпус почав наступати вздовж Араканського берега Бенгальської затоки, а водночас із допомогою літаків ...., які нещодавно прилетіли, ми набули певної переваги в повітрі.

варіанти відповідей

"Spitfire"

"Ducas"

"Aswlond"

Запитання 9

У ... наш наступ раптом зупинився. Японці теж мали план. Починаючи з листопада вони посилили свої війська в Бірмі з .. дивізій до ... і тепер прагнули вдертися в Східну Індію.

варіанти відповідей

Лютому

Січні

5-8

4-6

Запитання 10

Перший удар японців полягав у контрнаступі в Аракані на порт ... Утримуючи нашу 5-ту дивізію фронтально на березі, японці переправили кращу частину однієї дивізії через джунглі і навколо флангу 7-ї дивізії. За кілька днів її оточили, а ворог загрожував перерізати ще й прибережний шлях позаду 5-ї дивізії.

варіанти відповідей

Димарур

Стопфорд

Читтагонг

Запитання 11

Японці сподівалися, що обидві дивізії відступлять, але не врахували 1 фактора: постачання через ....

варіанти відповідей

Море

Повітря

Берег

Запитання 12

7-ма дивізія зайняла кругову оборону, стійко трималася і відбивала всі атаки. Два тижні харчі, воду і боєприпаси їй постачали, наче манну, з небес. Ворог не мав таких можливостей, він узяв із собою припасів лише на 10 днів, а впертість 7-ї дивізії не давала підвезти додаткові. Японці, не здатні подолати наші війська, поділилися на дрібні групи, щоб пробити собі шлях назад через джунглі і лишили позаду ..... полеглих. Отак померла легенда про непереможність японців у джунглях.

варіанти відповідей

3000

4000

5000

Запитання 13

В лютому того самого 1944 з'явилися ознаки, що атакуватимуть і наш центральний флот в ....

варіанти відповідей

Імпхалі

Суматрі

Чиндвіні

Запитання 14

Ми самі готувалися наступати до річки ...., і тепер уже відомі чиндіти ( неофіційна назва військ глибокого проникнення бригадного генерала Вінгейта) готувалися завдати сміливого удару по ворожих лініях постачання, надто тієї японської дивізії, з якою воював Стілвелл.

варіанти відповідей

Імпхалі

Чиндвін

Димапур

Запитання 15

Хоча було ясно, що японці завдадуть удару першими, ми вирішили, що бригади .... однаково повинні виконувати свої завдання. Одна з бригад вирушила ще 5 лютого. Вона подолала 450 миль гір і джунглів, постачали її тільки з повітря.

варіанти відповідей

Стілвелла

Вінгейта

Скунса

Запитання 16

5 березня, за підтримки америк. "повітряних командос" із 250 машин, почався приліт ще 2 бригад британців і гурків. Зосередившись у пункті збору, вони перерізали залізницю на північ від .... А .. березня Вінгейта вбили в повітрі.

варіанти відповідей

Індава

Ассама

Стопфорд

24

15

27

Запитання 17

Головний ворожий удар припав на центральний фронт. 8 березня атакували .. японські дивізії. Генерал ...., відвів свій 4 корпус(із 3 дивізій), на плато ...., щоб воювати, сконцентрувавшись на місцевості, яку вибрав він сам.

варіанти відповідей

3

4

Скунс

Стілвелл

Імпхал

Димапур

Запитання 18

Японці повторили тактику, застосовану так невдало в Аракані. Вони розрахували захопити всі наші склади в Імпхалі. Крім того, вони мали намір перерізати не тільки дорогу на ...., а ще й тамтешню залізницю, а отже, перекрити шлях постачання, який підтримував війська Стілвелла і америк. повітряний міст до Китаю.

варіанти відповідей

Ассам

Стопфорд

Димапур

Запитання 19

Ключем до вирішення цих питань була транспортна авіація. Ресурсів ...., хоч і великих було не досить. Він прагнув затримати 20 америк. літаків, уже позичених у руху через "Горб", і просив ще 70. То була важка вимога. Ми припинили наші операції на Араканському березі, відвели переможні індійські дивізії і кинули їх на допомогу Скунсу.

варіанти відповідей

Маунтбеттена

Куньміна

Запитання 20

5-та дивізія пішла на Імпхал, де ворог тепер шалено тиснув на краї рівнини з трьох боків, 7-ма – на Димапур. Туди залізницею перекинули ще й штаб-квартиру 33 корпусу генерала ..... разом із брит. дивізією і ще двома бригадами. Шлях через гори тепер був перерізаний.

варіанти відповідей

Стопфорда

Стілвелла

Маунтбеттена

Запитання 21

Між ними і Імпхалом лежало придорожнє місто ...., що панувало над перевалом у долину Ассаму, і саме тут, .. квітня, японці почали ще один наступ.

варіанти відповідей

Когіма

Куньмін

Хайфа

4

6

14

Запитання 22

Вони кинули в бій цілу дивізію. Наш гарнізон складався з батальйону Королівського полку Західного Кенту, одного непальського батальйону і батальйону ассамських ..... До оборони встали всі, навіть пацієнти шпиталю, які могли тримати в руках зброю. Вони всякчас були змушені відступати на дедалі меншу територію, зрештою скупчилися на одному пагорбі. Атаковані з усіх боків, вони оборонялися, аж поки .. квітня генерал Стопфорд зняв облогу. Загинуло 4 000 японців.

варіанти відповідей

Вершників

Піхотинців

Стрільців

23

20

Запитання 23

Кульмінація настала у .... 1944.

варіанти відповідей

Травні

Червні

Липні

Запитання 24

.. брит. і індійських солдатів були загнані і оточені на Імпхальській рівнині. Все залежало від транспортних літаків. Користуючись принципом "Ніщо не має значення, крім битви", я використав свою владу.

варіанти відповідей

60 000

50 000

45 000

Запитання 25

.. травня я телеграфував Маунтбеттену: "Нехай Вам надають все, що потрібне для перемоги. Я не визнаю такої відмови ні від кого і повною мірою підтримую Вас". Зрештою потреби Маунтбеттена здебільшого задовольнили, але ще понад місяць ситуація була напруженою. Наша авіація домінувала, але мусон перешкоджав постачанню з повітря, від якого залежало наше виживання.

варіанти відповідей

1

3

4

Запитання 26

Всі 4 дивізії 4 корпусу повільно пробивалися з оточення. То були перегони з часом. У третій тиждень червня ситуація була критичною і видавалося можливим, після всіх зусиль, що на початку липня в 4 корпусу закінчаться резерви. Проте, .. червня, за півтора тижні до цього, 2-га брит. і 5-та індійська дивізії зустрілися в пункті за 29 миль від Імпхала на північ, тож шлях на рівнину був відкритий. Того самого дня почали рухатися конвої.

варіанти відповідей

14

22

20

27

Запитання 27

Отак скінчився напад Японії на Індію. Втрати японців були катастрофічні. Понад 13 000полягло на боях, якщо врахувати тих, хто помер від ран, хвороб і голоду ....

варіанти відповідей

34 000

50 000

65 000

Запитання 28

Мусон, що тепер набув певної сили, в минулі роки зупиняв активні операції, і ворог, безперечно, розраховував на паузу, протягом якої він би міг вивести і перегрупувати війська. Проте йому не дали такого перепочинку. .. брит. -індійська армія під командуванням .... пішла в наступ.

варіанти відповідей

13

14

Сліма

Куньміна

Запитання 29

Усюди вздовж гірських шляхів солдати бачили свідчення катастрофи: цілі купи покинутих гармат, транспортних засобів і озброєнь, тисячі мертвих і вмирущих. Просування було повільним. Проте наші солдати воювали під тропічними зливами. Чиндіти тим часом отримали підкріплення, і .. їхніх бригад діяли на північ від залізниці до ...., перешкоджаючи довозу підкріплень і знищуючи припаси, коли ті надходили.

Запитання 30

Усюди вздовж гірських шляхів солдати бачили свідчення катастрофи: цілі купи покинутих гармат, транспортних засобів і озброєнь, тисячі мертвих і вмирущих. Просування було повільним. Проте наші солдати воювали під тропічними зливами. Чиндіти тим часом отримали підкріплення, і .. їхніх бригад діяли на північ від залізниці до ...., перешкоджаючи довозу підкріплень і знищуючи припаси, коли ті надходили.

варіанти відповідей

3

5

Індава

Ассама

Запитання 31

Незважаючи на хаос, спричинений тими бригадами, японці не зняли жодної дивізії з Імпхальського фронту. Натомість перекинули з Сіаму .. дивізію і намагалися коштом 5 400 полеглих, проте марно, розгромити бригади.

варіанти відповідей

65

23

53

48

Запитання 32

Стілвелл усякчас посувався вперед і .. серпня взяв ...., забезпечивши завдяки цьому проміжний аеродром для америк. повітряного мосту в Китай.

варіанти відповідей

2

6

3

М'їчину

Куньміну

Запитання 33

Літаками, що летіли через "Горб", уже не треба було робити прямий і небезпечний переліт із північного Ассаму над високими горами до Куньміна. Вздовж довгого шляху з північного Ассаму і далі відбувалися дорожні роботи. Цей шлях згодом мав з'єднатися з колишнім шляхом із Бірми до Китаю.

Тієї пори я був на конференції з президентом у ....

варіанти відповідей

Касабланці

Тегерані

Квебеку

Запитання 34

Я прагнув морського десантного удару через Бенгальську затоку на Рангун в основі бірманського суходолу. Якби потім ..-та армія рухалась на південь із центральної Бірми, ми могли б прочистити шлях для нападу на ....

варіанти відповідей

13

14

43

Суматру

Чунцин

Запитання 35

Але всі ці плани потребували людей і матеріалів, а їх у Пд.-Сх. Азії було не досить. Єдиним місцем звідки вони могли прийти, була .... Десантні судна треба було б забрати із Середземного моря, або з "Володаря". Був уже вересень. Рангун лежав за 40 миль від берега в глибині звивистого естуарію, ускладненого затонами і болотистими мілинами.

варіанти відповідей

США

СРСР

Європа

Латинська Америка

Запитання 36

Мусони починаються на початку ..., отже найпізніше слід атакувати у квітні 1945. Ми вели за собою США у нашому плані захопити Рангун, але сподівання, що Німеччина впаде до кінця року згасли.

варіанти відповідей

Травня

Липня

Березня

Квітня

Запитання 37

Отож ми повільно пробивалися вперед у найбільшій битві на суходолі з Японією. Тепер усі наші підрозділи дотримувалися строгої санітарної дисципліни, вживали новий препарат .... і всякчас порскали на себе інсектицидом ДДТ, тому рівень захворюваності був низьким.

варіанти відповідей

Мепакрін

Сульфапірид

Макроеілз

Запитання 38

Японці так не робили і мерли сотнями. 14-та армія з'єдналися з америк.-китайськими військами, які просувалися з півночі і мали у своєму складі 1 брит. дивізію, а на початку ..., маючи 2 плацдарми за річкою Чиндвін, готувалася до головного наступу на центральну рівнину Бірми.

варіанти відповідей

Жовтня

Грудня

Січня

Лютого

Запитання 39

У нас тоді з'явилися складні адміністративні проблеми. Далеко в Південно-східному Китаї японці почали наступ на Чунцин, столицю генералісимуса, і Куньмін. Війська Чан Кайші просили повернути 2 китайські дивізії із Бірми, а також додаткових америк. літаків. Утрата 2 китайських дивізій мала не настільки серйозне значення, як втрата транспортних ескадрилей. 14-та армія була на віддалі 400 миль від найближчої залізниці, і генерал ... поклався на повітряне постачання. Ескадрильї довелося віддати, і хоча згодом їх замінили, їхня відсутність дуже затримала кампанію.

варіанти відповідей

Салтен

Слім

Запитання 40

14-та армія прорвалася з гір на рівнину на північному заході від Мандалая, а наприкінці .... 1945 генерал Салтен, що заступив Стілвелла, знову відкрив суходільний шлях до Китаю.

варіанти відповідей

Січня

Грудня

Лютого

Запитання 41

Адмірал Маунтбеттен мав ухвалити важливі стратегічні постанови, коли наступного місяця почалася вирішальна битва за річкою ...... Його плани полягали у визволенні Бірми, а потім у вступі в Малайю і відкритті для суден Малаккської протоки. Все визначала погода. Перше завдання полягало у тому, щоб зайняти центральну рівнину Бірми і захопити до мусону Рангун.

варіанти відповідей

Іраваді

Пакхоуку

Запитання 42

Маунтбеттен міг або зосередити всю 14-ту армію для битви на Мандалайській рівнині і швидко просунутися на південь, або використати частину своїх військ для десантної операції проти Рангуна. В обох випадках все залежало від повітряного постачання. Маунтбеттен ухвалив рішення на користь єдиної, забезпеченої повною підтримкою операції проти головного угруповання ворожих військ на захід від Мандалая і подальшого наступу на Рангун, куди, як йому казали, можна було б дійти .. квітня.

варіанти відповідей

11

18

15

16

Запитання 43

Одна з дивізій Маунтбеттена вже захопила плацдарми за Іраваді за 40 миль на північ від Мандалая і протягом лютого відбила низку лютих контратак. .. лютого ..-та дивізія перетнула річку нижче і на захід від Мандалая. 2 тижні вона відбивалася, щоб зберегти свої завоювання, і на той час до неї приєдналася 2-га брит. дивізія.

варіанти відповідей

12, 20

15, 13

12, 34

Запитання 44

У японців з'явилося підкріплення. При цьому не бралося до уваги, що можлива і могутня флангова атака. Саме такий фланговий удар і підготував генерал Слім. .. лютого 7-ма дивізія перетнула Іраваді на південь від Пакхоуку і сформувала плацдарм. Ворог думав, що то просто маневр.

варіанти відповідей

13

14

17

Запитання 45

2 моторизовані бригади 17-ї дивізії і 1 танкова бригада вирвалися з плацдарму і дійшли до Мейтхіли. Там був головний командний пункт японського основного фронту. Місто затято обороняли. Після тижня запеклих боїв місто було нашим.

Далеко на північному сході генерал ... теж ішов вперед і в середині березня дійшов до дороги від Лашо до Мандалая.

варіанти відповідей

Салтен

Слім

Запитання 46

Але Чан Кайші змусив його зупинитися. Він не дозволяв своїм китайським дивізіям іти далі. Це було те саме чого боявся Маунтбеттен. Увесь березень були битви під Мандалаєм і Мейтхілою. В Мандалай ми увійшли .. березня.

варіанти відповідей

9

10

16

Запитання 47

А Мандалайській гору, взяли через два дні, але японці чинили опір, а грубезні мури форту Даферин звичайні набої не пробивали. Зрештою із допомогою ..-фунтових бомб зробили видом, а .. березня ворог утік.

варіанти відповідей

200, 20

100, 24

150, 30

Запитання 48

Тим часом решта 33 корпусу пробивалася до Мейтхіли. Проте наприкінці місяця ворог відмовився від боротьби і почав відкочуватися по головній дорозі до Таунгу і Рангуна.

Але ці битви тривали набагато довше, ніж ми сподівалися. Генерал Салтен зупинився по дорозі на Лашо, тож тепер не було сподівань, що 14-та армія дійде до Рангуна в середині .... Тому Маунтбеттен вирішив здійснити десантну висадку в місто.

варіанти відповідей

Квітня

Травня

Липня

Запитання 49

А втім, генерал Слім вирішив не тільки дійти до Рангуна, а й напнути у південній Бірмі подвійну сітку і зловити в неї ворога. Тому 33 корпус із Мейтхіли спускався вздовж Іраваді, завдаючи ударів, і .. травня дійшов до Прома. Одна панцерна колона і механізовані бригади 5-ї і 17-ї дивізій, переганяючи одна одну, 22 квітня дійшли до Таунгу.

варіанти відповідей

2

1

4

7

Запитання 50

Наші війська дійшли до Пегу .. квітня. Пополудні того дня розпочалась сильна злива, провістивши ранній початок мусонних дощів. Злітні смуги аеродромів стали непридатні. Японці зібрали геть усіх, щоб обороняти місто і мости через річку. 2 травня 17-та дивізія врешті пробила оборону. Але 2 травня було ще й днем висадки десанту.

варіанти відповідей

26

30

29

Запитання 51

1 травня один парашутний батальйон висадився на оборонні споруди, і канал був відкритий для тралення мін. Наступного дня кораблі .... дивізії дійшли до гирла річки. На аеродром неподалік від міста висадився загін, увійшов у місто, і його привітав гурт наших полонених. Пополудні почалися дощі, а Рагун за кілька годин був наш.

варіанти відповідей

23

54

26

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест