Контрольна робота з тем: "Травлення та Дихання."

32 запитання
Запитання 1

М'яз, який поділяє порожнину тіла на грудну та черевну - це

варіанти відповідей

кравецький

діафрагма

грудний

черевний

Запитання 2

Процес надходження в організм поживних речовин їх перетворення, засвоєння та виділення непотрібного це:

варіанти відповідей

метаболізм

живлення

асиміляція

обмін речовин

дихання

Запитання 3

Травна система людини складається з:

варіанти відповідей

органів травлення

травних залоз

травного каналу і допоміжних органів

органів травлення та виділення

Запитання 4

Шлунок позначений цифрою

варіанти відповідей

4

6

8

2

Запитання 5

Познач правильний порядок проходження їжі органами травлення: 

варіанти відповідей

ротова порожнина, стравохід, глотка, шлунок, кишечник, анальний отвір

ротова порожнина, гортань, глотка, кишечник, шлунок, анальний отвір

ротова порожнина, глотка, шлунок, стравохід, кишечник, анальний отвір

ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишечник, анальнй отвір

Запитання 6

До травних залоз належать:

варіанти відповідей

слізні

печінка

потові

підшлункова

щитоподібна

Запитання 7

Позначте функцію травної системи, що полягає в утворенні й виділенні слини.

варіанти відповідей

Рухова

Секреторна

Транспортна

Всмоктувальна

Запитання 8

М′язова оболонка травного каналу побудована з

варіанти відповідей

посмугованої м′язової тканини

непосмугованої м′язової тканини

Запитання 9

Коронка зуба зовні вкрита

варіанти відповідей

дентином

зубним цементом

зубною емаллю

пульпою

Запитання 10

Укажіть фермент слини:

варіанти відповідей

пепсин

трипсин

лізоцим

муцин

Запитання 11

Основною ділянкою травної системи, де відбувається всмоктування речовин, є:

варіанти відповідей

товстий кишечник

ротова порожнина

стравохід

тонкий кишечник

шлунок

Запитання 12

Виберіть захворювання травної системи:

варіанти відповідей

Панкреатит

Цистит

Гастрит

Інсульт

Апендицит

Запитання 13

Інфіковані м'ясні продукти, рибні консерви, солона та копчена риба, консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилізацію можуть спричинити захворювання

варіанти відповідей

дизентерії

сальмонельозу

ботулізму

холери

Запитання 14

Вкажіть, який процес називають зовнішнім диханням:

варіанти відповідей

окиснювальні процеси в клітинах

дифузія газів у тканинах

транспортування газів по крові

вентиляція легень

Запитання 15

До нижніх дихальних шляхів належать:

варіанти відповідей

носова порожнина, трахея, легені 

гортань, трахея, бронхи

носова порожнина, носоглотка, глотка

носова порожнина, бронхи, трахея

Запитання 16

Найважливіший показником, який найбільш повно характеризує стан дихальної системи людини є -

варіанти відповідей

життєва ємність легень

загальна ємність легень

дихальний об'єм

хвилинний об'єм дихання

Запитання 17

Укажіть всі захворювання, які належать до дихальних:

варіанти відповідей

бронхіт

туберкульоз

рахіт

ангіна

ботулізм

пневмонія

цистит

Запитання 18

Ферменти, що містяться у слині розщеплюють:

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

Запитання 19

Вкажіть кількість та формулу молочних зубів:

варіанти відповідей

20 (8 різців, 4 ікла, 8 малих кутніх зубів)

20 (8 різців, 4 ікла, 8 великих кутніх зубів)

32 (8 різці, 4 ікла, 8 малих кутніх зубів, 8-12 великих кутніх зубів)

Запитання 20

Запалення червоподібного відростка сліпої кишки, що спричиняється мікроорганізмами, називається:

варіанти відповідей

Панкреатит

Апендикс

Апендицит

Гастрит

Запитання 21

Укажіть орган, у якому виробляється жовч:

варіанти відповідей

Підшлункова залоза

Печінка

12-пала кишка

Шлунок

Запитання 22

Установіть правильну послідовність органів, які утворюють травний канал, починаючи з ротової порожнини

а. Глотка

б. Пряма кишка з анальним отвором

в. Шлунок

г. Тонкий кишечник

д. Ротова порожнина

е. Стравохід

є. Товстий кишечник

варіанти відповідей

а,в,е,д,б,є,г

д,а,е,в,г,є,б

в,б,е,є,г,д,а

Запитання 23

У ротовій порожнині відбувається:

варіанти відповідей

Механічне подрібнення їжі

Розщеплення крохмалю

Знезараження мікробів

Розщеплення жирів

Формування харчової грудки

Всі відповіді вірні

Запитання 24

Поясніть, чому, при ковтанні, їжа не потрапляє в дихальні шляхи:

варіанти відповідей

Дихальні шляхи та травний тракт не перетинаються

Дихальне горло розміщується за травним трактом

Надгортанний хрящ прикриває вхід до гортані

Голосові зв'язки затримують харчові маси

Запитання 25

Серед перерахованих, оберіть захворювання органів травної системи:

варіанти відповідей

Гастрит

Панкреатит

Холецистит

Пневмонія

Гепатит

Нефрит

Запитання 26

Травні ферменти пішлункового соку розщеплюють:

варіанти відповідей

жири і білки

жири і вуглеводи

жири, білки, вуглеводи

Запитання 27

Тонка плівка на поверхні легень:

варіанти відповідей

діафрагма

плевра


одношаровий епітелій

Запитання 28

Оберіть органи дихання

варіанти відповідей

Носова порожнина

шлунок

Бронхи

Гортань

Трахея

Носоглотка

Печінка

Легені

Запитання 29

Виберіть органи дихання за малюнками

варіанти відповідей
Запитання 30

Основні функції носової порожнини:

варіанти відповідей

Сприйняття запахів

Зволоження повітря

Зігрівання повітря

Очищення повітря

Знешкодження повітря

забезпечує газообмін

Запитання 31

Місце утворення голосу:

варіанти відповідей

глотка

трахея

гортань

бронхи

Запитання 32

Вдих і видих здійснюють:

варіанти відповідей

діафрагма й гортань

міжреберні м’язи й сечовий міхур

діафрагма й серце

міжреберні м’язи й діафрагма

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест